ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Tusen besökare till Tysklands årliga workshop i Dresden


Vacker utsikt över världsarvet Elbedalgången
Foto: Bengt Meder

I år hölls den 44;e tyska workshopen för tysk turism i Dresden. 527 köpare och media från 51 länder hade bjudits in för ett två dagars B2B-möte för information om och göra upp årets affärer med de 340 större aktörerna i den tyska turismen.

Tyskland är ett växande turistland, i dag på andra plats efter Spanien i antalet besökare och övernattningar. Väl före stora turistländer som Frankrike och Italien.

Publicerad 2018-05-16

Läs mer


Konshallen Artipelag vann Stora Turismpriset 2017

 I konkurrens med 17 inskickade förslag från hela landet om äran och pengarna i Stora Turismpriset vann i år en konsthall. Artipelag ligger i vacker skärgårdsmiljö några mil utanför huvudstaden. 

Enligt Tillväxtverket som utser juryn ska vinnande kandidat uppfylla följande kriterier;”förnämliga insatser, nytänkande, internationalisering , kvalitet och hållbarhet, för att utveckla turismen i Sverige”. 

 

Årets motivering löd;”Artipelag är en aktör som med mod och passion, i harmoni med naturen, under kort tid etablerat sig som en av de mest respekterade konsthallarna i Norden.”

Publicerad 2017-12-12

Läs mer


Tf VD ny VD för Visit Sweden

När Thomas Brühl vid årsskiftet 2016/17 drog sig tillbaka, efter lång och trogen tjänst, i ledningen för  kommunikationsbolaget Visit Sweden, skulle han så småningom ersättas av en väl kvalificerad dam med tillträde den 1;a juni 2017. Damen i fråga drog tillbaka sitt intresse för uppdraget, några veckor innan tillträdet. I rask takt lyckades man i stället värva Ewa Lagerqvist i rollen som tf VD för den svenska turismens kommunikations-och marknadsföringsbolag.

Publicerad 2017-11-23

Läs mer


Kungliga Djurgården en av världens största turistattraktioner

Redan på 1400-talet blev ”Valmundsön” uppmärksammat av dåtidens kungligheter. Då främst som ett område för den kungliga jakten. Ön och en stor del av landet längs den norra sidan stängslades för att hålla hjortar och annat vilt inne för den kungliga jakten och det kungliga hushållet. Fram på 1700-talet under Gustav IIIs tid öppnades området för huvudstadens människor, men först något hundratal år senare togs stängslet bort runt Kungliga Djurgården. 

Publicerad 2017-11-21

Läs mer


Årets BarCamp - om utvecklingen av hållbar turism

FN har utsett 2017 till det ”internationella året för hållbar turism för utveckling”, med syfte att öka

medvetenheten om hållbar turism och att få parter att arbeta tillsammans för att göra turismen till en

katalysator för positiv förändring.

Så hur kan turistnäringen visa vägen? Det var frågan i årets BarCamp som i hölls på Kungliga Djurgården i Stockholm, en vacker oktoberdag. 

 

Publicerad 2017-11-01

Läs mer


Tysklands Norden-workshop 30-årsjubilerar

Årets Norden-workshop ägde rum i Köpenhamn. Och som vanligt hade man valt en originell mötesplats: Kastrups första terminal från slutet av 30-talet som idag är flygplatsens VIP-anläggning, döpt efter upphovsmannen, stjärnarkitekten Vilhelm Lauritzen. Anläggningen flyttades från terminalområdet 1999 och ligger nu i andra änden av flygplatsen. Här har känt folk från hela världen välkomnats till Kongens by. 

Publicerad 2017-11-01

Läs mer


Audition till jobb på Clarion

Sedan några år har hotellkedjan Clarion sin egen metod för att söka personal till sina hotell. I dagarna ska man locka ett antal nya människor som kockar, receptionister, innesäljare och schifleaders till sitt hotell Amaranten i Stockholm - ett tiotal nya nyckelspelare.

Publicerad 2017-09-11

Läs mer


Årets kandidater till stora turismpriset 2017

”Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism” - en stiftelse som årligen utser  en vinnare av Stora Turismpriset har åter fått in förslagen till landets kandidater. 17 kandidater har samlat inför utdelningen som ska ske den 7 december. Åter kan man konstatera att flera av landets regioner inte lyckats att utse någon kandidat.

Publicerad 2017-09-11

Läs mer


Mera pengar till Visit Sweden

Från nästa år har Visit Sweden fått ett ökat permanent anslag från 90 miljoner till 105 miljoner. Dessutom har man förespeglats framtida höjningar under 2019 till 120 miljoner och 2020 till 135 miljoner.

Publicerad 2017-09-11

Läs mer


I Helsingborg möter man gästen där de finns!

För ett år sedan lade man i Helsingborg ner sin turistbyrå för gästande turister. I stället för att turisten skulle leta rätt på stadens turistbyrå har man under ett år sett till att vara på de platser där man hittar stadens besökare i en mobil turistservice.

 

 

Publicerad 2017-09-11

Läs mer


VD-byte på Visita

Hotell- och restauranbranschens arbetsgivarorganisation byter VD. I många år har organisationen sedan namnbytet till Visita och ambitionen att företräda den svensk turistnäringen styrts av VD Eva Östling. Sedan en tid har hon aviserat sin avgång.

Publicerad 2017-07-13

Läs mer


Barnens turistbyrå informerar om svensk natur

Dagens urbanisering har gjort att allt fler barn har tappat kontakten med vår natur och allt som där kan upplevas. Det vill STF råda bot på genom att direkt ge information om vår natur i en egen sajt för barn.

Publicerad 2017-06-01

Läs mer


Sveriges Bussresearrangören startat webbresebyrå

Bussresor är en tung och viktig del i det svenska turismutbudet såväl för resor inom land som till utländska resmål. Men branschen har en kapacitet som inte riktigt tas tillvara. Bristande distributionsvägar och resurser för att nå ut med sin erbjudande gör att många bussresor får ställa in  eller leva med en sämre lönsamhet. Många av landets bussresearrangören är små företag med begränsade möjligheter att nå ut till marknaden med sina arrangemang.

Publicerad 2017-06-01

Läs mer


VD-karusell på Visit Sweden

För en månad sedan utnämndes Susanne Dahlberg till ny VD för Visit Sweden med tillträde den 1 juni. Nu tillkännanges att hon hoppar av uppdraget på grund av personliga skäl.

Publicerad 2017-05-31

Läs mer


Tyskland ett växande svenskt turistmål!

När man talar om vart svenskar reser på sin utlandssemester är det ofta Spanien, Grekland, tidigare Turkiet och Thailand de flesta nämner. Men faktum är att Tyskland kommer på en hedrande andraplats som resmål för svenskar efter Spanien som är i klar ledning. Visserligen är de nordtyska bordershopparna en viktig dragare för svenska utflykter. Men allt fler svenskar ser Tyskland som det spännande turistmålet det är - 110.000 svenska kommersiella övernattningar talar sitt tydliga språk, kulturen och de historiska sverigekontakterna lockar till nyfikenhet och besök.

Publicerad 2017-05-23

Läs mer


Husbilar och camping ökar!

Årets redovisning av fjolårets siffror i campingvärden pekar uppåt.

Mest uppåt pekar nya husbilar som under förra året ökade med hela 32 procent med 5.321 nya bilar ,till totalt 85.447 svenska husbilar. Även antalet husvagnar ökade samtidigt  med ca 10 procent till 287 135 vagnar och huvuddelen rullar på våra svenska vägar till  campingplatser runt om landet

Publicerad 2017-05-04

Läs mer


Nya toppar i Visit Sweden

Visit Swedens nya VD är utsedd, Susanne Dahlberg - ett namn inte helt okänt för den svenska turistnäringen.

Publicerad 2017-05-02

Läs mer


Nära 20.000 cyklister i Dalaskogarna

Cykelvasan är fulltecknad. Det betyder att den 12e augusti kommer 13.000 hojar att passera Vasaloppets kända blåbärsställen. Till det kommer den ännu inte fulltecknade möjligheten att cykla sträckan i ”öppet spår” där 6.000 deltagare ska beredas plats - I dag är över hälften av platserna fyllda.

Publicerad 2017-05-02

Läs mer


Kraftig ökning av kryssningsturismen till Stockholm

Redan på Valborgsmässafton landade det första kryssningsfartyget vid Skeppsbron i Stockholm. I år räknar men med 270 anlöp vilket inte är rekord. Dock är genom fartygens storlek antalet besökande turister nytt rekord med en ökning på hela trettio procent till 650.000 gäster

Publicerad 2017-05-02

Läs mer


Svenska Campingpärlor växer med Ekerum Camping på Öland

Grönklittsgruppen som satsar hårt på camping har i dagarna förvärvat en av Ölands mera etablerade campingar, Ekerums Camping. Det är den nionde campingen i Grönklittsgruppens varumärke Svenska Campingpärlor.

Publicerad 2017-05-02

Läs mer


Intresserad av lastbilar?

Då skulle du besökt Halmstad den 3-4 maj i år. Det är nämligen 100 år sedan organisationen Sveriges Åkeriföretag grundades just i Halmstad av häståkaren Anton W Andersson. 

Publicerad 2017-05-02

Läs mer


Best Western Hotels köper Sweden Hotels och blir störst

Best Western Hotel&Resorts har förvärvat Sweden Hotels. Tillsammans får de 135 hotell i Sverige och 180 totalt i Scandinavien.

Publicerad 2017-05-02

Läs mer


World Gin Day den 10 juni

I början av juni infaller den viktiga World Gin Day , naturligtvis med ett antal evenemang och upplevelser i gin-landet England.

Publicerad 2017-05-02

Läs mer


Sveriges campingföretagare 50 år

När semestern i Sverige blev allmänt spridd på 40-50-talet började tälten slås upp på kommunernas badplatser. Camping blev en växande fritidssysselsättning.

Behovet av service i form av toaletter och renhållning väckte frågan om organiserade campingplatser och i slutet av 60-talet togs initiativet till en samlande branschorganisation. Redan då insåg man behovet av utbildning och att skapa ett system för hantering av campinggästerna med bland annat det nya campingkortet.

Publicerad 2017-03-22

Läs mer


Upplev Sverige - ett komplett uppslagsverk för sverigeturisten!

 

 

Man hittar världsarv, nationalparker, vandringsleder, öar, histoiska platser, vattenvägar, badplatser, konst, udda boenden och byggnadsverk, kultur och matfestivaler, ”adrenalinkickar” och allt annat som vårt fantastiska land har att erbjuda turisten.

Publicerad 2017-03-22

Läs mer


Årets veteran- och museiguider ute

Ett säkert vårtecken är utgivningen av årets veteran och museiguider. Som traditionen bjuder uppdateras årligen att antal spännande guider med tips från den svenska historien.

Publicerad 2017-03-22

Läs mer


Gustav Svärd - årets informatör

Vid Sveriges turistjournalisters årsmöte den 15 mars utsågs Tyska turistbyråns presschef Gustav Svärd till årets informatör. 

Publicerad 2017-03-22

Läs mer


SJ-resenärer handlar på nätet

I en undersökning som gjorts av 1300 frekventa tågresenärer, medlemmar i SJ Prio, konstateras att de är frekventa användare av nätet för sina inköp. Inte förvånande är bokning av resor den vanligaste tjänsten man utnyttjar nätet för - hela 93 procent gör sina bokningar av resorna via SJs sajt eller app

Publicerad 2017-03-03

Läs mer


Svenskarna turistar utomlands

Enligt resebyråkedjan Ticket som låtit undersökningsföretaget SIFO göra en undersökning om svenska folkets resvanor, kan man konstatera att 58 procent av svenskarna åker utomlands minst en gång om året. Och var tredje svensk gör flera resor årligen, ofta weekendresor.

Publicerad 2017-03-03

Läs mer


Cykelmässa i Göteborg

Cykelturism har i många år varit stor och växande marknad i Europa I länder som Tyskland, Belgien Holland finns hundratals mil av etablerade cykelleder. Omgivna av infrastruktur som uthyrare, verkstäder och naturligtvis restauranger och boende med speciell service för målgruppen cyklister.

Publicerad 2017-03-03

Läs mer


USA-turismen från Sverige halverad

 

 

President Trump har redan lyckats sabotera sitt lands turistindustri med sina uttalande och beslut. Bara från Sverige har antalet flygresor sedan den nye presidentens tillträde i det närmaste halverats.

Publicerad 2017-03-03

Läs mer


Visit Sweden ska hjälpa Jordbruksverket exportera måltidsupplevelser.

Sveriges regering planerar att göra vårt land till ett livsmedelsexporterande land. (I dag importeras ca 50 procent av våra livsmedel, reds. anm.) 

Jordbruksverket har därför tagit initiativet till en internationell kampanj för att få internationella turister till vårt land och spendera sina pengar på restauranger och på livsmedel.

Publicerad 2017-02-10

Läs mer


En miljon gästnätter i First Camp-anläggningar

2016 var ett bra år för campingkedjan First Camp. Med sina 17 anläggningar kom man över miljonstrecket i gästnätter. 

Publicerad 2017-02-10

Läs mer


Många fina engelska titlar i Visit Swedens nya ledningsgrupp

I en pressrelease som här publiceras i sin helhet presenteras den nya ledningsgruppen i Visit Sweden. Att Visit Sweden endast sysslar med att marknadsföra den svenska turismen på utlandsmarknader kan man konstatera genom att samtliga i ledningsgruppen har fått fina titlar på sina nya jobb - på engelska.

Det enda ord man numera använder på svenska är namnet på vår näring och det som de nya befattningshavarna ska engagera sig i, ”besöksnäringen”, ett begrepp som man i hela världen utanför vårt land kallar turism eller”tourism”.

Ett namn, som ännu inte kan presenteras är Visit Swedens nya VD eller ”manging director”, som det troligen kommer att stå på visitkortet (businesscard).

 

Så här pressreleasen i sin helhet;

 

Publicerad 2017-01-30

Läs mer


Satsa på den röda vinnarluvan i årets Vasalopp!

Det är nu 100 år sedan den meste vinnaren i Vasaloppet - Nils”Mora-Nisse”Karlsson - föddes. För att fira det uppmanas alla årets vasaloppslöpare att hedra den klassiska skidstjärnan med att bära den röda toppluvan. 

Publicerad 2017-01-28

Läs mer


Seglarfest i Göteborg 2018

Den 14-21 juni 2018, kommer  Volvo Ocean Race åter till Göteborg. Denna gång med både målgång och start för sista etappen. Den näst sista etappen går från Cardiff till Göteborg där båtarna beroende på väder och vind väntas löpa in den 14e juni till evenemangsområdet i Frihamnen.

Publicerad 2017-01-28

Läs mer


Nordic Choice Hotells hjälper tomten med julklappar till utsatta barn

I ett antal år har Nordic Choice Hotels haft sin kampanj ”Ensam julgran söker gåvor” där hotellens gäster har fått bidra till en gladare jul för utsatta barn. Bidraget kan ske i form av klappar under granen eller ett bidrag till UNICEF.

Publicerad 2017-01-28

Läs mer


Skärgårdsvandrarhem vinnare i STFs kundomröstning

Årligen uppmärksammar Svenska turistföreningen ett antal av sina vandrarhem med utmärkelser som Årets Kudde som utses av gästerna, Årets nykomling, Årets upplevelse och Årets insats som utses av en STF-jury.

 

 

 

Publicerad 2016-12-23

Läs mer


Sverige halkar i språkkunskaper

EF - Education First är ett av världens ledande utbildningsföretag som grundades i Lund 1965 har under sex år mätt världens språkkunskaper i främst engelska. I år har 950.000 vuxna i 72 läder deltagit i testen vara 3.000 svenskar.

Publicerad 2016-12-23

Läs mer


Internationellt ”toalettpris” i Turistnäringen.

Den 19e november etablerade FN den Internationella ”tolettdagen”. Man har konstaterat att bristande toalettfaciliteter drabbar en stor del av mänskligheten med hälso-, säkerhets, miljö- och ekonomiska problem. Fram till 2030 vill man arbeta för att problemen runt om i världen ska ha minimerats.

Publicerad 2016-12-23

Läs mer


”Inresesvisum” för icke EU-medborgare aviseras

EU-kommissionen planerar för ett system liknande det amerikanska ”ESTA” för icke européer som vill resa till EU-länderna.

Publicerad 2016-12-01

Läs mer


Finland ”best of the world” destination

Tidningen National Geographic Traveller har i år bland sex destinationer valt ut Finland som världsbäst turistdestination i klassen ”natur”. Utslagsgivande har varit de finska nationalparkerna, vildmarken, Polcirkeln och vildmarkscampingområdena. 

Publicerad 2016-12-01

Läs mer


Thomas Brühl lämnar Visit Sweden

Efter 12 år som VD på posten för svenska turismens marknadsföringsbolag lämnar nu Thomas Brühl sin plats för nya utmaningar.

Publicerad 2016-11-22

Läs mer


Flerfaldig EU-vinnare i ”hållbar turism” - Malta

Mitt i Medelhavet 9 mil söder om Sicilien utanför Italiens ”tå” ligger EUs minsta medlem, Malta.

På en yta stor som en fjärdedel av Öland bor det 435.000 malteser med drygt 3.000 bilar. Traditionellt ända sedan feniciernas tid är sjöfart den stora inkomstkällan. Men nu börjar en starkt ökande turism, som idag står för nära en tredjedel av landets BNP, att ta över.

Publicerad 2016-11-13

Läs mer


Gotlands Museum fick stora turismpriset 2016

Så var det dags för årets utdelning av  ”Stora Turismpriset 2016” under ledning av näringsminister Mikael Damberg. Årets vinnare var Gotlands Museum och ett hederspris på ytterligare 10.000 kronor delades i år ut till ”entreprenören” Little Rock Lake Zipeline från Småland.

Publicerad 2016-10-25

Läs mer


Sommarens förvirrade gästnattsstatistik

Tillväxtverket har nyligen gått ut med sommarens gästnattsstatistik från SCB. Siffror som knappast imponerar. Tittar man på totalresultatet så har de svenska övernattningarna minskat med 0,2 procent och de utländska gästernas övernattningar på kommersiella boendeanläggningar givit en svag ökning på 1,1 procent. Totalt för sommarens tre månader har vi åstadkommit en ökning av övernattningar på 0,1 procent.

Publicerad 2016-10-14

Läs mer


Kroatien en turistdestination för svenskar

Kroatien ett litet land på Balkan. Till ytan ca 50.000 kvadratkilometer, stort som Sydsverige upp till och med Småland, men med en 180 mil lång kustlinje ut mot Adriatiska havet. Här bor 4,3 miljoner kroater - ett folk med en vänlig inställning till turister.

I många år var man sedan första världskriget en del bakom järnridån i diktaturens Jugoslavien.  Efter frigörelsen i början av 1990-talet har man sitt eget land och är numera en västorienterad republik med medlemskap i såväl EU som Nato.

Publicerad 2016-09-15

Läs mer


Årets kandidater utsedda till Stora Turismpriset 2016

Årligen sedan 23 år får ett svenskt turistföretag ta emot 100.000 kronor i form av det Stora Turismpriset. Varje län får numera utse sin kandidat som även får motta 10.000 kronor för ”kunskapsfrämjande insats”.

Publicerad 2016-09-09

Läs mer


Campingen ökar med utländska gäster

2015 var ett rekordår för svensk camping med 15,5 miljoner gästnätter. Årets siffror pekar på en ytterligare ökning i svensk camping. I en nyligen gjord beläggningsundersökning konstaterar 95 procent av SCRs medlemmar att man haft lika bra och mer än hälften av camingplatserna att man haft en ökning av beläggningen på mer än 5 procent eller mer.

Publicerad 2016-09-09

Läs mer


Easy Jet öppnar direktflyg London-Östersund

Under vintersäsongen får jämtlandsfjällen ett direktflyg till den allt viktigare engelska marknaden. Easy Jet lägger vintertid till Östersund i sitt omfattande destinationsnät.

Publicerad 2016-09-03

Läs mer


Priskrig drar turister till Gotland

Efter två år med igångsättningsproblem har i sommar ”Gotlandsbåten” kunnat konkurrera med färjorna från Destination Gotland. Färjelinjen har med sin katamaran trafikerat Visby från Västervik och Nynäshamn.

Publicerad 2016-08-24

Läs mer


Katastrofresultat för fransk turism

I en notis ur DN kan man läsa att den franska turismen har drabbats av minskade intäkter på hela 750 miljoner Euro eller motsvarande ca 7,5 miljarder svenska kronor.

Publicerad 2016-08-24

Läs mer


På cykel i Gustav Vasas fotspår

I dagarna avgjordes årets CykelVasa - en sträcka för hugade mountainbikeåkare på hela 9.4 mil. Liksom sin klassiska namne för skidåkare går resan mellan Sälen och Mora. Dock i ett något snabbare tempo.

Publicerad 2016-08-15

Läs mer


Förtroendet i botten för Tillväxtverket

I en nyligen genomförd undersökning av undersökningsföretaget SIFO har svenska folkets förtroendet för de statliga myndigheterna kartlagts.

Publicerad 2016-07-20

Läs mer


Ex-ministrar blir turismrådgivare!?!

Förre arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin samlar ett antal tidigare ministrar till ett nystartat företag för ”superrådgivare”. Meningen är att man ska verka som en ”rådgivningsverkstad” och ”hjälpa andra länder med tillväxten”.

Publicerad 2016-07-20

Läs mer


12 miljoner kronor

12 miljoner kronor. Med dom pengarna från Europeiska Socialfonden hoppas Tourism in Skåne AB och Region Blekinge få bättre drag i besöksnäringen i södra Sverige.
Lite kryptiskt sägs fokus ligga på "innovationer och tjänsteutveckling för att bygga jämställda och digitaliserade företag".

Publicerad 2016-07-03

Läs mer


Martin Luther drar turister till Tyskland

Nästa år är det 500 år sedan Martin Luther spikade sina teser på dörren till slottskyrkan i Wittenberg. Han hade tröttnat på katolikernas vana att med mutor köpa sig avlatsbrev för att på ett enkelt sätt bli av med sina synder och på det andliga och moraliska förfallet i den maktfullkomliga katolska kyrkan. Som munk var det dags att reformera kyrkan och ett nytt begrepp ”protestantismen” skapades. Att minska kyrkans makt var även populärt hos Europas många furstar och inte minst i Sverige där Gustaf Vasa raskt såg sin chans att ta över kyrkans makt och dess egendomar. Så den nya läran spred sig snabbt. Och reformatören Martin Luther blev snabbt ett känt namn, världen över. Detta mycket tack vare den begynnande boktryckarkonsten, där inte bara bibeln, utan även andra kyrkliga skrifter, kunde massproduceras i bokform.

Publicerad 2016-06-12

Läs mer


Framgågngsrik hotell-VD kan väcka slumrande Svensk Turism

I många år har det funnits ett företag med namnet Svensk Turism AB. För de flesta såväl i näringen som i världen utanför en okänd storhet. För en storhet är det -  här samlas större delen av tunga beslutsfattare i den svenska privata turistindustrin; campingvärdar liftägare, natur- och vandrarhemsorganisationer, hotell- och restaurangägare, handeln, färjerederier och numera även äventyrsparker, järnväg, flygplatser och en representant för regionala turistorganisationer. Kort sagt i bolaget Svensk Turism är hela den svenska turistindustrin representerad.

Publicerad 2016-06-10

Läs mer


Cykling sommarens stora satsning på Idrefjäll

Cykling är en stor fritidsaktivitet i hela världen. Nu har trenden kommit på riktigt även till Sverige. Förutom Downhill som funnits några år har nya cykelleder främst i sydsverige invigts och runt dessa uppstår turistisk infrastrukturs boende, mat, uthyrning och service.

Publicerad 2016-05-26

Läs mer


28 miljoner för designkampanj

Näringsdepartementet har i sin exportsatsning givit Visit Sweden 28 miljoner kronor för att genomföra en kampanj för ”export av turismupplevelser, produkter och tjänster inom design”. Projektet bygger på en analys som Visit Sweden gjort tillsammans med Svensk Form, Association of Swedish Fashion Brands, Sveriges Arkitekter och Trä- och Möbelföretagen  där man kommit fram till att det finns en möjlighet för Sveriges turism att växa med design. 

Publicerad 2016-05-23

Läs mer


Jämtland Härjedalen ifrågasätter planerna på nya storregioner.

För en region som Jämtland Härjedalen där turismen verkligen är en viktig basnäring är förslaget till storregioner inte så självklar. Bara i härjedalsorten Funäsdalen är turismen helt dominerande som försörjning för innevånarna.

Publicerad 2016-05-23

Läs mer


Prisregn på SLAO-dagarna

På SLAO-dagarna, i år i Stockholmsförorten Bålsta, delades sedvanligt ut ett antal priser till förtjänta skidmänniskor och -anläggningar.

Publicerad 2016-05-23

Läs mer


Camping i stadig ökning

Sommartid är den svenska campingen vårt i särklass största boende, med hela 43 procent av all kommersiella gästnätter, eller lika mycket som hotell, stugbyar, vandrarhem och SoL tillsammans, under sommarmånaderna juli/augusti.

Med 15.5 miljoner gästnätter hade man senaste säsongen en ökning på 3,4 procent.

Publicerad 2016-05-23

Läs mer


En miljon till k-märkta fartyg

Längs Sveriges Kuster seglar eller åtminstone flyter 130 k-märkta fartyg. Det är allt från gamla bogserbåtar, passagerarfartyg till segelfartyg.

I år har Sjöhistoriska muséet investerat en miljon i underhållet av åtta av dessa fartyg. Det är en droppe i havet för behovet är mycket större. Efterfrågan i år var för 37 fartyg drygt 7 miljoner.

Publicerad 2016-05-23

Läs mer


En Gaidropsarus Vulgaris till Havets hus

Den som är intresserad av ovanliga fiskar bör bege sig till Havets Hus i Lysekil. Här simmar nu en tretömmad skärlånga tillsammans med sina femtungade släktingar.

Publicerad 2016-05-23

Läs mer


Eurovison Song Contest framgångssaga för stockholmsturismen

Den 61:a upplagan av den växande europeiska schlagertävlingen European Song Contest arrangerades av Stockholms stad. I två veckor har staden präglats av tävlingen med hundratals evenemang och platser bemannat av frivilliga ambassadörer för staden.

Publicerad 2016-05-18

Läs mer


Swedish Workshop växer

Äntligen har den svenska turistindustrin med Visit Sweden  som arrangör kommit fram till att man måste visa upp sig för världen med en säljande workshop. Med ett alltid aktivt Smålands Turism som medarrangör arrangerades workshopen i Jönköping i slutet av april. Hundratalet köpare och arrangörer från 17 länder hade hörsammat inbjudan och lika många aktörer från den svenska turismen hade samlats för att visa upp sig och göra affärer på den hårt konkurrensutsatta turistiska världsmarknaden.

Publicerad 2016-05-02

Läs mer


Nya styrelsenamn i Visit Sweden och Svensk Turism AB

I samband med årets ommöblering av styrelsen för Visit Sweden introducerades tre nya namn. Mångårige ledamoten och vice ordförande Magnus Nilsson avgick och ersattes av Elisabeth Haglund VD för Hotell Tylösand. SLAOs nytillträdde VD Titti Rodling tog supleantplats i styrelsen efter avgående Niclas Sjögren Berg. Och på statens mandat ersatte informationschefen Lotta Boman avgående Peter Clason.

Publicerad 2016-05-02

Läs mer


Kläppen bygger gondolbana

Kläppen, skidanläggningen i Sälenområdet satsar på en av världens mest moderna gondolbanor. Det är en investering på 90 miljoner och ska på ett bekvämt och skyddat sätt frakta skidåkarna upp till toppen på skidanläggningen.

Publicerad 2016-04-29

Läs mer


Aktiv marknadsföring säljer Tysklandsturismen

Med 80 miljoner utländska gästnätter och en tillväxttakt på ca 5 procent går det bra för tysk turism. Liksom i Sverige gör man jämförelsen med andra tunga ”basindustrier” och faktum är att turismen i den tyska ekonomin är större än den samlade tyska bilindustrin.

 

 

Publicerad 2016-04-28

Läs mer


Miljardomsättning i nöjesparker

Svenska folket vill ha roligt. Den svenska koncernen Parks and Resorts ägare till Gröna Lund, Kolmården, Furuvik, Skara Sommarland och Aquaria redovisar sitt bästa år någonsin.

Publicerad 2016-04-15

Läs mer


Campinganläggningar på Franchise

Det händer mycket i campingvärlden. Nya kedjor byggs upp och i dagarna går First Camp ut och erbjuder franchiseavtal till hugade campingar.

Publicerad 2016-04-15

Läs mer


Helsingborg utvecklar turismservicen genom att avveckla turistbyrån.

Efter sommarsäsongen avvecklar Helsingborg sin fasta turistbyrå. Ett minskat antal besökare är en av anledningarna. En annan är att man satsat stort på att göra sig synlig via digitala media, Wifi och telefon kombinerat med utvecklingen av ”infoPoints” och ”Greaters”

Publicerad 2016-04-15

Läs mer


Junibacken driver lekmiljö på Arlanda

Sedan flera år har muséet Junibacken  Stockholm en avdelning för barn på flygplatsen Arlanda.

Publicerad 2016-04-15

Läs mer


Tysk bussuppstickare i konkurrens med Swebus

FlixBus heter det nya bussbolagt som ger sig in på den svenska marknaden. Först med turer mellan Stockholm, Malmö och Göteborg till låga priser 99 kronor. Men samtidigt med bussturer till Danmark och Tyskland.

Publicerad 2016-04-15

Läs mer


Tea-kryssning med Strömma

Under några söndagar i vår och höst kan man embarkera den gamla skärgårdsbåten M/S Gustafsberg VII för en tvåtimmars kryssning i Stockholms vatten. Under resan bjuder man i salongerna på Afternoon Tea ”toppad med egna favoriter”. 

Publicerad 2016-04-15

Läs mer


Ring till ”Sverige” - du svarar.

Om någon i hela världen vill veta mer om Sverige så har dom nu chansen att bara ringa ett samtal. Och vill vi svenskar berätta om vårt land för folk utifrån så har vi nu chansen att svara på detta samtal.

 

Publicerad 2016-04-11

Läs mer


Turistanläggningar omvandlas till flyktingboende

Det stora flyktingmottagandet skapar problem för sommarens turism. Nära 100.000 boenden behöver Migrationsverket inför sommaren. Och redan nu är drygt 60.000 bonden i främst hotell, vandrarhem, campingplatser och stugbyar runt om i landet bokade som flyktingbostäder.

Publicerad 2016-03-26

Läs mer


Varför inte synas på publikdragande mässor?

Göteborgs klassiska TUR-mässa en samlingspunkt för branschen och för ressugna västkustbor, finns inte längre. Men publika mässor där man kan visa upp sig och bjuda in till turism finns fortfarande runt om i landet.

Publicerad 2016-03-26

Läs mer


Årets museikataloger ute nu

Årligen produceras och distribueras de svenska museikatalogerna där historiskt och kulturellt intresserade personer kan botanisera inför sommarens utflykter. Runt om i Sverige har eldsjälar och organisationer samlat på historiska upplevelser och prylar.

Publicerad 2016-03-26

Läs mer


SKL engagerar sig i turismens statistikförsörjning.

Tunga aktörer i den svenska turismen är den offentliga sektorn med främst kommuner och landsting. Under fler decennier har offentligägda turistbyråer landet runt haft viktiga roller i utvecklingen av den svenska turistindustrin. I samband med semesterlagstiftningen under mitten av 1900-talet, fick kommunerna och regionerna uppgiften att informera svenska folket om de alternativ till ”rekreation” och friluftsliv som stod till buds. Kommunala campingplatser växte upp och offentligägda turistbyråer fick uppgiften att samla den växande näringen i gemensamma informations- och marknadsföringsinsatser lokalt och regionalt.

Publicerad 2016-03-19

Läs mer


Bada i en orm i sommar?

Skara sommarland introducera i år tre nya vattenattraktioner. De är de tre vattenrutchbanorna Racer, Big Drop och Cobra som ska ligga färdiga till årets premiär den 3e juni.

Publicerad 2016-03-09

Läs mer


Årets ”kulturarvsdagar” 9-11 september

European Heritage Days är en årlig tradition för Euroas medborgare. i sverige går de under namnet ”kulturarvsdagen” och firas i tre dagar. Årets focus är Folrörelser och engagemang och temat är ”tidens rörelser.

Publicerad 2016-03-09

Läs mer


Europeiska loppmarknader värda ett besök.

Resesöksajten Skyscanner har fångat upp intresset i Sverige för att fynda på loppmarknader och ger tips på Europeiska loppmarknader värda ett besök. Så här är tipsen vi gärna förmedlar vidare;

Publicerad 2016-03-09

Läs mer


"Roll out" för BRA

29/2 2016, en märkesdag för svenskt flyg - På skottårsdagens morgon presenterades den största nyheten inom svensk inrikesflyg på många år. 

Publicerad 2016-03-01

Läs mer


Hundratals husbilar och Kikki Danielsson drog besökare till campingmässa

Årets Campingmässa har ägt rum på Kistamässan utanför Stockholm. Ett tydligt trendbrott kunde märkas. Hela hallen full av husbilar, några få husvagnar, men inte ett enda tält utom de förtält som bygger ut boendet i husbil och husvagn.

Publicerad 2016-02-20

Läs mer


Campingen i startgroparna för att locka personal till sommarsäsongen

Campingkoncernen First Camp är i full fart med att anställa 450 personer till sina 15 anläggningar runt om i Sverige. Det är främst till campingarna i i Båstad, Halmstad, Karlstad, Kolmården , Luleå, Oskarshamn, Malmö, Umeå och på Öland.

Publicerad 2016-02-17

Läs mer


Det flirtas i kollektivtrafiken

De som reser med kollektivtrafiken främst i våra större städer, passar på tillfället att flirta konstaterar man i en utredning av undersökningsinstitutet Novus.

Publicerad 2016-02-17

Läs mer


Exotiskt på Ferie i Forum 2016

KÖPENHAMN. Exotism och exklusiva resor till ovanliga resmål. Och allt fler singelresenärer. 

Publicerad 2016-02-02

Läs mer


Krisläge för Swedish Welcome

Certifieringen av den svenska turismen har fått sig en knäck. Swedish Welcome, bolaget som under ett par år har certifierat svenska turistanläggningar får inga mer statliga pengar. Initialt har verksamhetens uppstart fått statliga bidrag via Tillväxtverket, Jordbruksverket och Europeiska Jordbruksfonden. Men nu anser man tydligen att verksamheten ska klara av att stå på egna ben. Uppvaktningar av olika statliga instanser för att säkra fortsättningen av certifieringen har ännu inte lett till några resultat. Verksamhetens personal har härmed sagts upp i avvaktan på att en lösning förhoppningsvis ska komma tillstånd.

Publicerad 2016-01-24

Läs mer


Amerikakryssning med hund?!?

Den som vill ta sig över Atlanten på gammaldags vis, med fartyg, kan fortfarande göra det med kryssningsfartyget Queen Mary 2. Färden tar sju dygn från Southampton i England till New York.

Publicerad 2016-01-21

Läs mer


10-procentig ökning i Stockholm

Även Stockholm ökar. Under 2015 förväntar man sig en toppnotering med nära 13 miljoner gästnätter en ökning med ca 1.2 miljoner gästnätter.(decembersiffrorna blir offentliga först i februari)

Publicerad 2016-01-21

Läs mer


Turismen i London sysselsätter 700.000 på heltid

Den engelska huvudstaden är en av världens största turistdestinationer. Under år 2016 räknar man med ca 36,7 miljoner utländska besökare till England varav drygt hälften besöker London.

Publicerad 2016-01-21

Läs mer


Turismens ”Ledarforum” blir Svensk Besöksnäringskongress.

2015 flyttade Turismens Ledarforum som sedan ett antal år samlat näringens toppar till en konferens in i det som än gång var TUR-mässan i Göteborg. I samband därmed utvecklade man konferensen till en ”besöksnäringskonferens” där hugade intressenter fick boka sig upp till ett antal av 450 stycken.

Publicerad 2016-01-21

Läs mer


Turistiskt miljardprojekt i Dalafjällen

Idre växer på turistkartan i Sverige. Granne med Idrefjäll växer nu upp en lika stor anläggning på Idre Himmelfjäll. Det är en storsatsning för Älvdalens kommun och samarbetet mellan de två fjällanläggningarna är redan etablerat, med ett dubbelt så stort skidområde, till glädje för framtidens turister.

Publicerad 2016-01-15

Läs mer


Statliga bolaget Inlandsinnovation avvecklas

Under den borgliga regeringen med Centerledaren Maud Olofson som näringsminister, etablerades ett riskkapitalbolag Innlandsinovation, med säte i Östersund. Med ett par miljarder i kassakistan var avsikten att hjälpa företag och verksamheter i främst Norrlands inland med kapitalförsörjningen.

Publicerad 2016-01-15

Läs mer


Rysk invasion på junibacken

Den ryska jul och nyårshelgen som inträffar vid årsskiftet är en viktig period för ryssar att söka sig utomlands. Då traditionellt besöker man främst sina grannländer Sverige och Finland.

Publicerad 2016-01-05

Läs mer


Storstäderna drar flest turister

Det är en internationell trend att turismen till storstäderna växer mest. Även vår svenska storstäder Stockholm, Göteborg och Malmö visar på kraftigt ökande siffror.

Publicerad 2015-12-31

Läs mer


Sociala medier all viktigare inför och på resan

Hälften av alla 50+are botaniserar på sociala medier inför sin resa och tar gärna emot erbjudande från reseföretag. Och även om yngre mera sällan planerar sin resa tillsammans med sociala medier så använder man dom i högre utsträckning under själva resan. Hela 60 procent skickar bilder från resan.

Publicerad 2015-12-31

Läs mer


Svenska vinterresor går ”Down Under”

Som etablerade charterresenärer börja vi svenskar att söka oss allt längre bort runt vår jord på våra resor. Thailand och USA är numera vanligare resmål. Nu börjar intresset för länderna på andra sidan klotet att locka allt fler resenärer.

Publicerad 2015-12-31

Läs mer


Svenskar ”sparsamma” med julfirande

Den europeiska banken Ferratum har i en webundesökning i 21 länder och med drygt 14.000 svar kartlagt hur mycket julfirande kostar i olika länder. Mest pengar lägger engelsmännen och minst holländare. Vi svenskar hamnar på en 17e plats av de 21 länderna. 

Publicerad 2015-12-31

Läs mer


Utlandsboende pensionärer skadedrabbade

Årligen flyttar svenska pensionärer utomlands under vissa av årets perioder. Under 2014 skickade pensionsmyndigheten pengar till 138.000 utlandsboende pensionärer. Främst är det till länder som Spanien, Turkiet och Thailand.

Publicerad 2015-12-31

Läs mer


”Ullaredsdagen” den 6e februari

Att shopping är en viktig anledning för turism och att lågprisvaruhuset Gekås i Ullared är en av Sveriges största turistattraktioner är väl känt. Den 6e februari har man ”Ullaredsdagen” och då har varuhuset i ett samarbete med researrangören Rolfs Flyg och Buss ordnat med transporter till och från varuhuset från ett stort antal orter i Södra Sverige.

Publicerad 2015-12-31

Läs mer


Resan är julklappen

Många reser bort under julhelgen och skälet är att fly undan julstressen. Helst vill man till en plats som är varm och solig och där man kan ”fira julafton på en strandrestaurang med sanden mellan tårna”.

Publicerad 2015-12-10

Läs mer


Musikalen Grease till havs

Redan tidigare har man på Silja Lines fartyg kunnat njuta av välkända musikaler som Saturday Night Fever och Fame under resan.

Publicerad 2015-12-10

Läs mer


Tusentals bussturer till svenska skidbackar i vinter

Swebus har nyligen släppt sitt vinterprogram för alla skidåkare. Årets nyheter är Vemdalen, Kungsberget och norska Trysil

 

Publicerad 2015-12-10

Läs mer


Kryssningsrekord längs norrlandskusten och ”cykelkryssningar”

Nyligen introducerade Birka Cruises en ny sommarkryssning upp längs den svenska bottenhavskusten upp till Höga kusten. Här med mål som Härnösand, Ulvön, Luleå och Skagsudde med upplevelser som världsarvet Höga Kusten, Höga Kustenbron och surströmmingslukten.

Publicerad 2015-12-10

Läs mer


Tradition att ta julgranen med sig på flyget

Flyger man utomlands med bolaget Air Berlin får man till julen ta med sig sin julgran utan extra kostnader.

Publicerad 2015-12-10

Läs mer


Turismkändis tar över som VD för Skärgårsstiftelsen

Anna Waxin heter Skärgårdsstiftelsen i Stockholms läns nya VD.

Publicerad 2015-12-10

Läs mer


Hög investeringstakt i skid- och liftnäringen

Medlemmarna i den svenska skid- och liftorganisationen SLAO ser ljust på framtiden. Under många år har man haft en hög investeringstakt i och kring sina anläggningar och inför säsongen har man aviserat investeringar för 650 miljoner kronor. I dag fördelar sig investeringarna jämt mellan ny konstsnö- och lift-teknik samt bostäder och annan infrastruktur i anslutning till backarna.

Publicerad 2015-12-02

Läs mer


Nyköpings golfklubb investerar i turism

Den stora haussen för golf som för några år sedan resulterade i att många hektar jordbruksmark omvandlades till golfbanor har klingat av. I dag gäller det för golfkubbarna att locka medlemmar för att få verksamheten att gå ihop.

Publicerad 2015-11-29

Läs mer


Tyskland växer som turistmål

Under årets första åtta månader har europeiska turister till Tyskland ökat med fem procent. Det är främst ”stads och evenemangsresor” som ökat med 7 procent men även rundresor får höga siffror - hela 10 procents ökning.

Publicerad 2015-11-28

Läs mer


Byrådam säljer Sverige i USA

500.000 övernattningar av gäster från USA ska bli fler. Det hoppas Visit Swedens nya USA-chef Jenny Kaiser. Hon efterträder Mats Wessman som återgår till Stockhomskontoret efter tre år i New York.

Publicerad 2015-11-28

Läs mer


Unik anställningsmetod för 300 ”servicestjärnor” till Scandic

I ett samarbete med Arbetsförmedlingen söker nu Sandic 300 personer till sina nya Stockholmshotell. Det handlar om all typ av personal till hotellen som receptionister, husfruar, konferensmedarbetare, housekeeping, servitörer, bartenders och fastighetsskötare.

Publicerad 2015-11-20

Läs mer


Västmanländska kändisar på vägg i Aros Congress Center

På en strategisk plats i Västerås kongressanläggning vill man nu skryta lite med de berömda profiler som vuxit upp och har anknytning till landskapet Västmanland och staden. Det kan vara av olika anlednings som man hamnar på väggen om man har gjort avtryck på omvärlden på olika sätt genom sin gärning inom näringsliv, entreprenörskap, kultur, musik, nöjesbranschen eller genom sin idrott.

Publicerad 2015-11-20

Läs mer


Svensk Parks and Resorts internationellt prisad.

Vid en internationell branschmässa för världens nöjesparker, i Orlando Florida kammade den svenska nöjespark-koncernen Parks and Resorts hem hela fem priser.

Publicerad 2015-11-20

Läs mer


Måndag kväll bokas flygresan

Holländska flygbolaget KLM har undersökt när nordiska flygresenärer väljer att boka sin flygresa.

Publicerad 2015-11-20

Läs mer


Tre miljoner julljus lyser upp Kosta

I början av november öppnade Kosta sin traditionella julmarknad. Men hjälp av kändisen Ernst Kirchstenieger lockades hela 15.000 besökare till smålandsorten med sitt berömda glasbruk.

Publicerad 2015-11-20

Läs mer


Nytt kryssningsprogram längs svenska norrlandskusten

Birka Cruises som vanligtvis har sin trad mellan Stockholm och åländska Mariehamn lägger i sommar till tredygnskryssningar upp längs norrlandskusten upp till Höga kusten och upp till i närheten av midnattssolen.

Publicerad 2015-11-20

Läs mer


Stockholm Travelshow storsatsar inför 2016

Resemässor i Stockholm har lyst med sin frånvaro. Men under senare år har arrangören Fin-S öppnat upp med sina Travel Show B2C - konsumentmässor först i Gallerian och under de senaste åren i Centralhallen på Stockholm Central. Samt Travel Show B2C - fackmässor, workshops i Finlandshuset vid Snickarbacken i Stockholm.

Publicerad 2015-11-16

Läs mer


Höjda arbetsgivaravgiften ger 0 utrymme för löneökningar i hotell och restaurang

I en presskonferens inför årets avtalsrörelse har arbetsgivarorganisationen Visita gjort sitt utspel. Med anledning av regeringens höjning av arbetsgivaravgiften i branschen har regeringen redan tecknat in ev löneökningar är Visitas utgångspunkt.

Publicerad 2015-11-11

Läs mer


Skidproffs ny VD för SLAO

SLAO - Svenska Skidanläggningars Organisation har utsett sin nya VD - Titti Rodling. 

Publicerad 2015-11-11

Läs mer


Wroclaw – Europas kultur- och handbollshuvudstad 2016

Polens fjärde storstad, Wroclaw, var på besök i Stockholm förra veckan. Vid en lunchmottagning på ambassaden presenterade man nästa år stora begivenheter. Främst värdskapet som kulturhuvudstad, detta tillsammans baskiska San Sebastian. Men också som värd för handbolls-EM. 

Publicerad 2015-11-09

Läs mer


TUR i malpåse

Den klassiska göteborgska turistmässan tar en paus år 2016. De senaste årens dramatiska förvandling har gjort att utställare inte längre värdesätter mässan. De svenska utställarna som huserade på sin egen våning har redan i flera år lyst med sin frånvaro och de utländska har raskt minskat såväl i antal som kvadratmeter.

Publicerad 2015-11-02

Läs mer


Ambassadörer stöttar sitt lands turism.

Turism har i många länder blivit en offentlig angelägenhet. Så offentlig så att landets ambassadörer träder in och deltar i olika evenemang för landet på sina respektive marknader.

Publicerad 2015-11-02

Läs mer


Kulturarvspriset 2015 till Kalmar Slott

Det årliga priset på 10.000 kronor som delas ut av organisationen Svenskt Kulturarv har i år förlänats Kalmar Slott och dess slottsfru Mimmi Mannheimer.

Publicerad 2015-10-27

Läs mer


Handeln vinnare i ökad global turism

Nyligen presenterade Svensk Handel sin årliga rapport om shoppings betydelse för turismen. I den gör man klart att turismen är en viktig inkomst för handeln som omsätter hela 74 miljarder på turismen, eller 11 procent av den totala omsättningen i handeln. 

Publicerad 2015-10-27

Läs mer


Stora Turismpriset till WildSweden

”Kunskapsintensiva naturupplevelser” är föremålet för årets utdelning av Stora Turismpriset 2015.

Publicerad 2015-10-22

Läs mer


Sofiero lyser upp i höstmörkret

Sofiero, slottet med sin berömda slottspark lockar vanligtvis sina besökare under sommarhalvåret då växtligheten prunkar som bäst. Parken är en av våra mest kända turistattraktioner, även internationellt.

Publicerad 2015-10-19

Läs mer


På Orsa Grönklitt spökar det den 30-31 oktober

I år har man planerat för en gastkramande spöklovshelg på flera av Orsa Grönklitts dalaanläggningar.

Publicerad 2015-10-19

Läs mer


”Åk en mil - vinn en bil”!

Här gäller det att åka i spåren av kända skidlöpare som Tomas Wassberg Johan Olsson och Ida Ingemarsdotter. På Långfredagen går nämligen starten av ett millopp arrangerat av Storhogna Högfjällshotell & Spa i samarbete med Berners och Åsarna IK. 

Publicerad 2015-10-19

Läs mer


Rapport från svensk nöjesparker

I början av oktober lockades ca 10.000 intresserade av nöjesparker till en världsomspännande fackmässa. Arrangören var IAAPA - International Association of Amusement Parks som i ett samarbete med sina avläggare i Sverige - Svenska Nöjesparkföreningen, i år förlade sin mässa granne med den Göteborgska turistmagneten Liseberg. I samband med mässan redovisade det svenska samarbetet en utredning; ”Sveriges Nöjesparker  - motorer i destinationsutvecklingen”.

 

Publicerad 2015-10-12

Läs mer


Parks and Resorts skicker personalen på utlandsresor

Nöjesparks-koncernen Parks and Resorts har gjort ett rekordår i år. För att tacka personalen och för att bygga för framtiden bjuder man sin personal i år på studieresor till utländska nöjesparker.

Publicerad 2015-10-12

Läs mer


Turisten en viktig kund på Åhléns

På varuhuset Åhlens i City i Stockholm har man sedan flera år varit medvetna om stockholmsturismens betydelse för varuhuset. Här har man särskild personal med uppgiften att möta turistens behov av service och varor.

Publicerad 2015-10-12

Läs mer


IAAPA, internationell fackmässa för vårt stora nöjes skull

IAAPA, dvs International Association of Amusement Parks and Attractions, samlade

i oktober 10 000 besökare från hela världen i Göteborg. Syfte;  Att delta i Europas största fackmässa,  på Svenska Mässan.

 Svenska Mässan och Liseberg är grannar och Mässan har som många vet en bro rakt in i Liseberg, nöjesparken.  Nära till och gångavstånd är mer än nyckelord i evenemangsstaden.

 Liseberg är Göteborgs största turistmagnet, en park som också sett ”The Liseberg Clan”, tidigare VD:arna Boo Kinntorph, Mats Vedin, och dagens VD Andreas Andersen som starka profiler och samtalspartners inom just IAAPA.

Publicerad 2015-10-07

Läs mer


Positiv gästnatsstatistik för sommaren

Nära en halv miljon övernattningar var ökningen i Stockholmsområdet om man får tro Tillväxtverkets gästnattsundersökning för perioden juni till augusti. Det inbar en omsättningsökning för huvudstaden på hela 240 miljoner kronor till 2.2 miljarder totalt under perioden.

Publicerad 2015-10-06

Läs mer


Rekordår även för nöjesparker

Koncernen Parks and Resorts nöjesparker har haft en lyckad säsong. Alla utom Skara sommarland där badsäsongen störts av sommarens tidvis dåliga badväder.

Publicerad 2015-10-06

Läs mer


Ronneby Brunn, Blekinges "konferenscenter"

Redan år 1705 började man dricka vatten från Ronneby Brunn och i slutet av 1800-talet var det en av Sveriges stora turistattraktionen som lockade sina gäster från när och fjärran. Då byggdes brunnshotellet i en redan etablerad park med villor, restauranger och badhus. Här levde såväl den svenska som internationella societeten brunnsliv med nära tre tusen gäster.

Publicerad 2015-10-06

Läs mer


7000 vandrare invaderar Skåne.

 I mitten av september nästa år invaderas Skåne av vandrare från hela Europa. Evenemanget som kallas Eurorando är ett initiativ från European Rambler´s Association (ERA) en organisation för vandrare med 2.6 miljoner organiserade medlemmar. 

Publicerad 2015-10-06

Läs mer


Tveksam start för TUR i Stockholm

Under många år har det talats om en resmässa för Stockholmsmarknaden. Stockholmsmässan och andra har tidigare gjort några tappra försök men utan framgång med undantag för PR-gurun Martin Ahlbergs satsningar på Stockholms Central de senaste åren

Publicerad 2015-10-01

Läs mer


Nära 5 miljoner turister tar sig till ”Korsvägen” i Göteborg

I Göteborg har stadsplanerare och politiker genom åren gjort ett bra jobb för att samla stadens turistattraktioner. Vid Korsvägen där trafiken, bussar och spårvagnar möts ligger flertalet av stadens turistattraktioner.

Publicerad 2015-10-01

Läs mer


Gothia Cup på export

Världens största ungdomsturnering i fotboll går nu på export till staden Shenyang i Kina - en stad med 8 miljoner innevånare.

Publicerad 2015-10-01

Läs mer


Stockholmshotellen dyrast

I en genomgång av 40 större europeiska städers hotellpriser under september månad hamnade Stockholm i en "ledande" position med ett genomsnittligt pris på 133 Euro för ett dubbelrum. Det är hotell med minst trestjärnig klassning som undersökts och med läge centralt i respektive stad.

Publicerad 2015-09-24

Läs mer


”Swedish Welcome” på export.

Swedish Wellcome som är namnet på den svenska varianten av skottarnas framgångsrika och väl spridda klassificeringssystem för turismen, har väckt intresse i vårt nordiska grannland Norge.

Publicerad 2015-09-18

Läs mer


Mördande firmafester

I den svenska litteraturen har ”deckaren” fått en framträdande plats. Svenska detektivromaner har dessutom blivit en internationellt uppmärksammad exportprodukt som satt vårt land på kartan.

Publicerad 2015-09-18

Läs mer


Stockholm Travelshow B2B växer

Årets Workshop i Stockholm Travelshows regi lockade ett fullt deltagande i Finlandshuset. PR-gurun Martin Ahlberg hade bjudit in ett femtiotal företag som under dagen fick möta nära 400 intresserade fackbesökare.

Publicerad 2015-09-18

Läs mer


Frankrike saknar de svenska turisterna

Svenskar är ett resande folk. Men vissa länder får fler besökare än andra. Förutom ett besök i våra grannländer är det sol och bad samt en väl utvecklad charterindustri som styr vårt resande i stor utsträckning. Med charterns snabba och bekväma flyg övergavs den franska medelhavskusten och längre bort liggande destinationer lockade.

Publicerad 2015-09-07

Läs mer


”Ringar på vattnet” i Sundsvallstrakten

I ett samarbete mellan Sundsvall, Timrå och Ånge, drar man igång ett projekt för att satsa på turism kring kuster och vattendrag.

Publicerad 2015-09-04

Läs mer


Kiviks marknad, en lönsam turismklassiker

Redan på Hansatiden hade man sin marknad i skånska Kivik. I dag är det en av Skånes riktigt stora årliga attraktioner som genomförs tre dagar i slutet av juli.

Publicerad 2015-09-04

Läs mer


Dubai uppstickare i Sembos katalog

Dubai har blivit ett alternativ till vinterns solresor. Stena Lines researrangör Sembo satsar därför stort på mera boende i ökenstaten. Intresset att kombinera sol och bad med storstadens shopping och exotiska sevärdheter gör destinationen allt mer attraktiv.

Publicerad 2015-09-04

Läs mer


Kö till vinterjobb hos Skistar

I dagarna startar rekryteringen av vinterns personal till Skistars anläggningar. Här finns 1.300 jobba att söka till koncernens anläggningar i Sälen, Åre, Vemdalen, Trysil och Hemsedal.

Publicerad 2015-09-04

Läs mer


10 utländska journalister på fjällvandring i Lappland

Inom ramen för VisitSwedens ”Outdoor Academy of Sweden” är det nu de svenska fjällvärlden som ska visas upp.

Publicerad 2015-09-04

Läs mer


Charterflyg från Kina

I dagarna landar det första charterflyget från Kina. Under några veckor räknar man med att ca 2.200 kineser kommer att landa i Stockholm och Göteborg.

Publicerad 2015-09-04

Läs mer


Nostalgiska unga saknar utedasset

Sommarstugornas semesterfirare har kartlagts av försäkringsbolaget IF. Men många saknar det ”gamla livet” på semestern.

Publicerad 2015-08-23

Läs mer


”Laddcyklar” ger grön energi till resenärer med Arlanda Express

Har telefonen, Ipaden eller datorn slut på batteri? Nu kan du ”trampa igång den” i vänthallen till Arlanda Express i Stockholm.

Publicerad 2015-08-23

Läs mer


Musikmuséet blir Scenkonstmuséet

Mellan Hovstallet och Dramaten i Stockholm ligger Stockholms äldsta industribyggnad ”kronobageriet”.

Publicerad 2015-08-23

Läs mer


Scandic i final i ”tillgänglighet”

Sedan 2004 delas priser ut i något som kallas ”World Responsibible Tourism Award”. Bakom priset står företaget Responsible Travel och ICRT - International Center for Responsible Tourism. Priserna delas ut i samband med mässan World Travel Market i London.

Publicerad 2015-08-23

Läs mer


Matturism med löpardojjorna på

Wallandervandringar och spökturer får nu konkurrens med joggande turister som ska smaka på Ystad både kulturellt och kulinariskt.

Publicerad 2015-08-14

Läs mer


”Papa Hemingway Look-Alike Contest” - Årets vinnare!

Det finns olika sätt att skapa turism. På Floridas berömda udde, Key West har man tagit upp  kändisprofilen Ernest Hemingway, som tillbringade en stor del av sitt liv här. Böcker som ”Klockan klämtar för dig”, ”Döden på eftermiddagen” och ”Att ha och inte ha” kom här ur författarens penna.

Publicerad 2015-08-14

Läs mer


Passagerarrekord även på norra Östersjön

De tre rederierna som trafikerar norra Östersjön med sina färjor noterar den bästa julimånaden någonsin.

Publicerad 2015-08-14

Läs mer


Sommarens regn skapar rekord på flygplatser

Swedavia som driver Sveriges tio största flygplatser har gjort en rekordsommar. Jämfört med 2014 har antalet resenärer ökat med 275.000 resenärer eller ca 10 procent.

Publicerad 2015-08-14

Läs mer


50 deckarförfattare intar Almedalen

”Crimetime” är namnet på den nya internationella deckarfestivalen som går av stapeln i Visby på Gotland med start den 13 augusti. Självklart är alla deckarintresserade inbjudna att bevista evenemanget som pågår i fyra dagar.

Publicerad 2015-07-30

Läs mer


Man ”facebookar” även på semestern

Resesöksajten Momondo har frågat sina besökare hur man hanterar sociala medier på semestern och konstaterar att en tredjedel undviker sociala medier.

Publicerad 2015-07-30

Läs mer


Tyskar med flygcharter till Jönköping

I nio år har Smålands Turism i Jönköping lockat tyskar med charterpaket till Smålandsskogarna. Den tyska marknaden är vår näst största utlandsmarknad efter Norge. I Småland har man under många år varit aktiva med sin marknadsföring i landet.

Publicerad 2015-07-30

Läs mer


6.000 folkdansare på gatorna i Helsingborg

Den 5-9e augusti dansas det i Helsingborg. Det är den 52a upplagan av folkdansfestivalen Europeade som i år samlas i den skånska staden. I år har man slagit deltagarrekord med musiker och folkdanslag från de flesta Europeiska länderna.

Publicerad 2015-07-30

Läs mer


SkiStar sponsrar Swedish Open

De 80.000 besökarna på Swedish Open,den årliga tennisturneringen i Båstad fick bland tennisspelarna göra bekantskap med snögubben Valle. Valle är Skistars barnmaskot och är en viktig ingrediens i företagets marknadsföring.

Publicerad 2015-07-30

Läs mer


Vykort ute!

Hur håller vi kontakten med släkt, vänner och bekanta vid utlandssemestern? Resebyrån Ticket har undersökt våra vanor.

Publicerad 2015-07-28

Läs mer


30.000 bilar dygnsrekord på Öresundsbron

Det går bra för bron över Öresund. Trafiken ökar stadigt och den 18 juli slogs dygnsrekordet med hela 30.000 bilar som passerade över Öresund på bron. 

Publicerad 2015-07-28

Läs mer


New York lockar turister med mat

Mitt i juli infaller New Yorks ”Restaurangvecka”. I år slår man rekord med hela 368 deltagande restauranger runt om i staden.

Publicerad 2015-07-28

Läs mer


Det här är orosmålnen på semesterhimlen

Det kan vara spännande att lämna sin invanda miljö på semestern och kanske resa till ett annat land. 

Publicerad 2015-07-28

Läs mer


Nu kan du ”äta öl” från Åbro bryggeri

Tycker du om smaken av öl? då kan du nu få ett bröd med samma smak. I ett samarbete med bagerikedjan Bröd&Salt har man på Åbro bryggeri utvecklat ett bröd med ölsmak.

Publicerad 2015-07-28

Läs mer


Yuccies samlas i ”Stockholms Brooklyn”

Hipster är en subkultur som uppkom under 1990-talet och definieras av en ”alternativ musiksmak och stora intressen för mode och kultur”.

Publicerad 2015-07-28

Läs mer


SM i schottis på Stockholm folkfestival

På Hesselby Slott utanför Stockholm bjuds i helgen den 7-8e augusti på den årliga Stockholm Folkfestival. Såväl inne i slottet som i parken kan man uppleva musikaliska och kulturella möten framförda av musiker från våra nordiska länder.

Publicerad 2015-07-28

Läs mer


Gothia Cup ett mega-evenemang

Göteborgsturismen lyfts av evenemang. Kongresser konserter ,idrottstävlingar står stadigt på programmet för att locka besökare till staden. En av stadens traditionella klassiker är  den internationella fotbollsturneringen för ungdomar - Gothia Cup.

Publicerad 2015-07-14

Läs mer


50.000 dansar i Malung

Dansbandspubliken är en trogen målgrupp för dalakommunen Malung. I många år har man arrangerat vad man kallar ”Världens största dansbandsvecka”. Här fylls campingplatser, stugbyar, hotell och privata rum med danssugna turister under en vecka i juli. - I år har rekord i husbilar och husvagnar slagits, nu totalt 3400 besökande ekipage.

Publicerad 2015-07-13

Läs mer


Se fjällen från en cykel.

Till skillnad från alpernas turistområden har de svenska fjällen haft svårt att locka turister under barmarksäsongen. Bristen på reseanledning har varit ett problem och vinterns skidåking med liftintäkter och uthyrning har varit en svårslagen intäkt.

Publicerad 2015-07-13

Läs mer


Tillgänglighet till Kiruna och Åre i transportrapport

”Tillgänglighetens betydelse för besöksnäringen” heter en rapport som redovisades under Almedalsveckan på Gotland. Bakom transporten står Transportföretagen tillsammans med Sveriges Liftägare SLAO och Svenska Turistföreningen STF. Rapporten är sammanställd av HUI Research.

Publicerad 2015-07-07

Läs mer


Stockholm på 48e plats i internationellt ”ölprisindex”

Det finns många hjälpmedel för turisten att bedöma kostnadsläget i ett land man avser att besöka. Mest känt är tidningen The Economists sedan många år etablerade ”Big Mac index”. Här ställer man priset på landets Big Mac i relation till det amerikanska priset på motsvarande hamburgare. Eftersom Mc Donalds med sin Big Mac finns representerad med få undantag i alla världens länder ges en god bild över kostnadsläget och valutans värde dit man planerar sin resa.

Publicerad 2015-07-07

Läs mer


Stena Marstrandica, ny färja till Marstrand

Stena Line har tagit över färjan till bohuslänska Marstrand. Den traditionella färjetraden mellan Koholmen och Marsstrand kommer i sommar att trafikeras med den nya Stenafärjan.

Publicerad 2015-07-01

Läs mer


”Fly & bike” till Norge

SAS-linjen från Stockholm till norska Bodö har blivit populär. En ny trend har uppstått:

Publicerad 2015-07-01

Läs mer


Det är husdjuren som bestämmer semestern

Sajten för husdjursägare ”Animal” redovisar sin årliga husdjurspanel. 1128 svenska husdjursägare har via nätet fått svara på frågorna i panelen. Det finns 2,5 miljoner svenskar som har ett eller flera husdjur.

Publicerad 2015-07-01

Läs mer


Gotlandsbåten köper katamaran

Gotlandsbåten - det rederi som under några år satsat på att konkurrera om passagerarna till och från Gotland har haft en motig start. Trassel med fartyg och en trafiksäsong som aldrig kom igång har gjort att man tvingats skjuta upp introduktionen. Avsikten är att man ska trafikera traden Västervik/Visby med en färja för passagerare och bilar.

Publicerad 2015-07-01

Läs mer


Fler danska än svenskar till Sofiero

Det skånska slottet Sofieros berömda park och kungliga tradition lockar besökare. Det internationella ryktet har gjort att man får betydligt fler utländska turister än svenskar.

Publicerad 2015-06-26

Läs mer


First Camp växer i Varberg

Allt fler stora aktörer ger sig in i den svenska campingnäringen. En av de stora som på ett par år vuxit till 15 campingplatser spridda från Malmö till Luleå är First Camp.

Publicerad 2015-06-26

Läs mer


Amerikanska nationalparker kassako för den lokala turismen

En av de stora publikdragande nationalparkerna i USA är Yosemite National Park. Under förra året besöktes parken av nära 4 miljoner turister.

Publicerad 2015-06-26

Läs mer


Naturvårdsverket turistanpassar nationalparker och naturreservat

I vårbudgeten har Naturvårdsverket fått extra-anslag som man tillsammans med länsstyrelserna delvis ska använda till att göra våra naturskyddade områden mera tillgängliga. 

Publicerad 2015-06-26

Läs mer


Stig Helmer på museum

I Bålsta mellan Stockholm och Enköping ligger Åbergs museum. Det är enligt upphovsmannen Lasse Åberg ” världens enda konst-, serie-, och leksaksmuseum”.

Publicerad 2015-06-23

Läs mer


Astrid Lindgrens värld i ny 75-miljonersinvestering

Vimmerbys berömda teaterpark växer igen nu med miljöer relaterade till historien om Bröderna Lejonhjärta

Publicerad 2015-06-23

Läs mer


Stockholmsturismen växer igen

Efter några svaga år är det åter fart på stockholmsturismen som under förra året växte med 7,8 procent. Här ligger man fyra bland de snabbast växande städerna i Europa

Publicerad 2015-06-23

Läs mer


Hyr din bil digtalt

Service och tillgänglighet är viktigt för den som vill hyra bil, konstaterar man på Hertz biluthyrning i Stockholm. Till sommaren har man öppnat vad man uppfattar är världens första digitala biluthyrning på Sveavägen i Stockholm.

Publicerad 2015-06-23

Läs mer


Miljövänliga picknickbåtar och turistshop nyheter från Strömma

I sommar kommer sjösugna turister att själva kunna ta en båttur på Stockholms vatten. Till sommaren har man på Strömma Turism & Sjöfart sjösatt ett antal mindre båtar, för max åtta personer drivna av en miljövänlig elektrisk utombordare med en motor som laddas med solenergi.

Publicerad 2015-06-14

Läs mer


Sigtunas turistchef kandidat till prestigefylld utnämning

Årligen belönas en kandidat i näringslivet som med ”kompetent ledarskap medverkat till ett framgångsrikt hållbarhetsarbete”.

Publicerad 2015-06-14

Läs mer


”Bo vid havet” ny bokningssajt

Vill du garanterat inte bo längre från havet än 1000 meter? Då har du nu chansen att boka ditt fritidsboende längs den ca 180 mil svenska kusten.

Publicerad 2015-06-06

Läs mer


Gränshandeln ökar turisminflödet till Sverige

Årets IBIS-undersökning har redovisats. Det är en årlig gränsundersökning genomförd av Tillväxtverket med ca 20.000 intervjuer av utländska besökare.

I år kan man konstatera en ökning av utländska besökare med 6 procent till totalt 19.9 miljoner gränspasseringar. 

Publicerad 2015-06-06

Läs mer


Nya namn i Svensk Turism AB styrelse

Vid Bolagsstämman för Svensk Turism AB delägare och turistindustrins representant i marknadsföringsbolaget Visit Sweden avgick Yvonne Ingman, mångårig representant för delägaren Svensk Handel, liksom Maria Nygren för Transportföretagen (fd Transportgruppen).

Publicerad 2015-06-06

Läs mer


Hyr en skoter

Lättare att ta sig fram i trafiken och lättare att parkera.

Publicerad 2015-06-06

Läs mer


Outdoorträning sommarsatsning på Orsa Grönklitt

I ett led att få fart på sommarturismen till Orsa Grönklitt satsar man nu på outdoorträning för proffs och motionärer.

Publicerad 2015-06-06

Läs mer


Nationell framtidsplan för fisketurism

En dubblering av fisketurismen är planen som lagts fram av Havs och Vattenmyndigheten tillsammans med Jordbruksverket. Och detta redan inom tio år.

Publicerad 2015-06-06

Läs mer


Naturvårdsverket och ETOUR forskar på fjällen

I en nyligen utgiven rapport från ETOUR vid Mittuniversitetet har man, föga förvånande, konstaterat att besökarna väljer en vistelse i fjällen för att ”uppleva natur, vildmark, tystnad och stillhet”.

Publicerad 2015-06-06

Läs mer


Nu tankas bioflygbränsle i Karlstad

Som första flygplats i världen kan nu Karlstads flygplats erbjuda fosilfritt bioflygbränsle. Ett stort steg i omställningen mot ett klimatneutralt flygande.

Publicerad 2015-06-06

Läs mer


Norrmännen ökar gränshandeln

Med 16,9 miljoner kronor ökade norrmännen sin gränshandel i Sverige under 2014 vilket är en ökning med 4 procent sedan 2013 meddelar man från HUI Handelns utredningsinstitut.

Publicerad 2015-06-06

Läs mer


Svensken flyr Sverige på semestern

Rekordkall vår och regnrekord har satt fart på semesterfirarnas fötter i rask takt mot charterföretagens återförsäljare.

Publicerad 2015-06-03

Läs mer


London i turist-top

Mastercards Global Destinations Cities Index laserar för andra året i rad London som topdestination av 132 av världens internationellt besökta.

Publicerad 2015-06-03

Läs mer


Kattegattleden invigs på nationaldagen.

Efter att cykling har varit en stor turistprodukt i snart sagt hela världen har man nu äntligen vaknat i Sverige. 

Publicerad 2015-06-03

Läs mer


Turismens historia

Industrialismen, en växande medelklass och den lagstadgade semestern. Tre ingredienser som fick turismen att börja växa. 

Publicerad 2015-06-03

Läs mer


Intressant information om Vaggeryd

I Vaggeryd har man under ledning av Vaggeryds Hembygdsråd gjort en spännande information om kommunens historiska arv. Runt om i kommunen har man vid intressanta historiska platser gjort informativa skyltar om platsens historia. Dessutom finns motsvarande information på Riksantikvarieämbetets hemsida www.platsr.se. Skyltutställningen går under namnet ekomuseum Vaggeryd.

Publicerad 2015-05-28

Läs mer


Ingrid Bergman på muséum

Ingrid Bergman - av av våra internationellt kända skådespelerskor har hamnat på muséum.

Publicerad 2015-05-28

Läs mer


Arlandas tillstånd godkänt

Efter 20 års diskussioner har Högsta Domstolen givit Arlanda rätt att fortsätta verksamheten med ett nytt miljötillstånd. Tre parter bland annat grannkommunen Upplands Väsby har begärt prövningstillstånd för den dom som tidigare meddelats av Mark och miljööverdomstolen. Ett prövningstillstånd som nu HD beslutat att inte ta upp.

Publicerad 2015-05-28

Läs mer


Grekisk turism växer i en kaotisk ekonomi

Den grekiska turismen växer enligt internationella experter med hela 23 procent under det senaste året. landet räknade under förra året in 21.5 miljoner ”arrivals” som tillförde ekonomin 13, 5 miljarder Euro.

Publicerad 2015-05-28

Läs mer


Kinesiska turister räddar Japans ekonomi

Den asiatiska turismen ökar tvåsiffrigt. Ett av de länder som plötsligt blivit föremål för en snabbt ökad turism är Japan. Ett valutafall på den japanska yenen de senaste åren med 33 procent mot dollarn är en av orsakerna.

Publicerad 2015-05-28

Läs mer


En djupdykning i turismens historia

 I dag värdens största industri med dryga miljarden (arrivals) resor runt om i världen. En utveckling som accelererats med nya kommunikationsmedel från vandring, häst och vagn, tåg ångfartyg, till flyg och rymdfarkoster.

Publicerad 2015-05-17

Läs mer


Diger evenemangslista för sommar-Kalmar

I smålandsmetropolen Kalmar har man konstaterat att evenemang är det som lockar turister till stan. Så här några axplock ur programmet:

Publicerad 2015-05-17

Läs mer


1000 mtb-cyklister i Funäsfjällen

För tredje året i rad arrangeras mountainbiketävling i Funäsfjällen. Hittills har det handlat om tävlingen ”Fjällturen” som i år arrangeras 18 juli.

Publicerad 2015-05-17

Läs mer


Nils Magnus Angantyr nu ställföreträdande VD för Astrid Lindgrens Näs

När VD för Astrid Lindgrens Näs, Kjell Åke Hansson nu lämnar för att gå till Sveriges Radio i Göteborg och marknadschefen Cilla Nergård samtidigt börjar som press- och marknadschef för Saltkråkan AB, rycker Nils Magnus Angantyr in som ställföreträdande VD och Marknadschef.

Publicerad 2015-05-17

Läs mer


Singelcamping på Böda Sand

I augusti har alla Sveriges singlar sin chans att få en trevlig campingsemester och träffa likasinnade på Böda Sand på Öland. Här arrangeras ett event för alla singlar oavsett kön, etnicitet, sexuell läggning eller ålder - ett event öppet för alla.

Publicerad 2015-05-17

Läs mer


Orienteringssamarbete lyfter sommaraktiviteter på Idrefjäll

En av de fjällanläggningar som satsat på gäster även under sommarsäsongen är Idrefjäll. Förutom vandringar och mountainbike så lockar man gäster med golf, fiske, ridning och fäbodverksamhet.

Publicerad 2015-05-17

Läs mer


Tysk turism dubbelt så stor som tysk bilindustri!

Få har väl missat bilmärken som Volkswagen, Audi, Mercedes, BMW, Opel, Porche och tyska Ford med flera. Och nog har man intrycket av att den tyska bilindustrin är en av de tyngsta bidragsgivarna i den tyska ekonomin och välfärden. Men faktum är att tysk turism med sin omsättning på 280 miljarder Euro är dubbelt så stor som hela den tyska bilindustrin och på en sjundeplats på listan över världens stora turistnationer.

Publicerad 2015-05-11

Läs mer


Resebloggare på kongress till Stockholm

Nästa sommar kommer Stockholm att uppmärksammas särskilt av världens ca 900 aktiva resebloggare.

Publicerad 2015-05-08

Läs mer


5.000 delegater till världskaffekongress i Göteborg

I midssommarveckan den 16-18 juni samlas världens kaffexperter till kongress i Göteborg.  Kongressen har även en mässa som är öppen för allmänheten.

Publicerad 2015-05-08

Läs mer


Färre fartyg men fler kryssningspassagerare till Stockholm.

På valborgsmässafton anlöpte årets första kryssningsfartyg Costa Pacifica Stockholms hamn. Under säsongen förväntas 254 anlöp till stadens hamnar. Det är något färre än tidigare år men samtidigt är det större fartyg.

Publicerad 2015-05-04

Läs mer


”Skog äng och sjö” ger turismpris i Småland

Mottagare av utmärkelsen ” Årets turismentreprenör” i Södra Småland gick till PM & Vänner. 1992 öppnade vinnarna, Monica Carlsson och Per Bengtsson restaurangen PM & Vänner i Växjö. Företagsidén baserades på på begreppen ”Skog äng och sjö” som legat till grund för den gastronomiska utvecklingen i verksamheten.

Publicerad 2015-05-04

Läs mer


Ansvarig för turismen i Ronneby kommun

Visst borde alerta Jeanette Rosander i Ronneby kommun få titeln turistchef istället för sega Turism- och evenemangssamordnare med hela 25 bokstäver.

Publicerad 2015-05-02

Läs mer


Camping och husbilar i rekordökning

Nu har siffrorna för campingen 2014 visats upp. Hela 15 miljoner övernattningar gör att under sommarmånaderna är campingen vårt största kommersiella boende - större än hotell, vandrarhem, stugbyar och privatboende, tillsammans. Och ökningen fortsätter. 

Publicerad 2015-04-25

Läs mer


Skyscanners löpguide för den maratonsugne världsresenären

Löpning har blivit en folksport. Nya arrangemang dyker ständigt upp och de gamla  slår deltagarrekord. Inte nog med att man springer på hemmabanor, löpningen i olika former har blivit en reseanledning världen runt.

Publicerad 2015-04-25

Läs mer


Stockholm trea på ”dyrastlistan”

Det engelska marknadsföringsbolaget MVF Global har rangordnat de dyraste städerna för affärsresenärer.

Publicerad 2015-04-21

Läs mer


SM i hembrygt öl lockar 737 kandidater

Att brygga öl är en växande hobby i Sverige. Inte nog med att det dyker upp lokala bryggerier i vårt land i en allt ökande takt, nu brygger man även hemma sitt eget öl.

Publicerad 2015-04-21

Läs mer


Hållbarhetskonferens för turistindustrin

Debatten om vår miljö och människans roll i sammanhanget är en sedan ett antal decennier en av eller kanske den viktigaste globala frågan. För en världsomspännande industri som turismen är den i högsta grad aktuell på många plan.

Publicerad 2015-04-18

Läs mer


Glaskonst – vernissagehelg i Glasriket

Helgen 25-26 april är det vernissagehelg i Glasriket. På programmet står bland annat Sveriges enda tävling i glasblåsning ”Glasriket Open”.

Publicerad 2015-04-14

Läs mer


Svensken bäst bilförare i Europa!

I tio Eu-länder har man frågat tiotusen bilförare i en undersökning vilket lands bilister som kör bäst. 

Publicerad 2015-04-14

Läs mer


Svensk design på export till Italien

I Milano arrangeras årligen den internationellt största möbel och designmässan - i år den 14-19 april. Visit Sweden som inser att svensk design är en god imagebyggare för svensk turism deltar i år som arrangör på mässan tillsammans med Business Sweden och Svensk Form. 

Publicerad 2015-04-14

Läs mer


Ökat anslag till Visits Sweden

 

Regeringens näringsminister Mikael Damberg tror på turismen och lägger in mera pengar i sin budget för de kommande tre åren.

Publicerad 2015-04-10

Läs mer


SAS öppnar flygningar till sommardestinationerna

SAS har anpassat sig till den rådande trenden bland flygbolagen - att ha olika destinationer för sina flygningar vinter som sommar.

Publicerad 2015-04-06

Läs mer


Var tredje svensk tar bilen utomlands i år

Trenden är tydlig enligt en rapport från Stena Line - vi tar bilen utomlands i en allt stigande trend.

Publicerad 2015-04-06

Läs mer


Ett spännande sätt att lära känna Stockholms Skärgård

En ny och annorlunda bok har hittat ut på bokhandelsdiskarna. Det är ”1000 frågor om Skärgården” som ger läsaren en kul utmaning om kunskapen om de 25 tusen öarnas landskap från Landsort till Arholma. 

Publicerad 2015-04-06

Läs mer


Ny styrelse för Skål International Stockholm

Vid årsmötet i slutet av februari valdes den nya styrelsen för Skål Internationals stockholmssektion.

Publicerad 2015-03-24

Läs mer


Tung styrelse lobbar för Sveriges bussresearrangörer

 I Europa rullar nära 700.000 bussar varav 250.000 av dom transporterar turister. Man räknar med att arrangörerna i branschen omsätter nära 280 miljarder kronor årligen vilket gör dom till en tung komponent i en växande turism.

Publicerad 2015-03-24

Läs mer


Vasaloppet fulltecknat på 83 sekunder

Söndagen den 22 mars klockan 09.00 öppnade Vasaloppet anmälan för skidloppen i Vasaloppets vintervecka 2016. Vasaloppet fulltecknades på 83 sekunder. StafettVasan fulltecknades på två minuter och 24 sekunder och efter en timme hade totalt över 32 400 deltagare anmält sig till de åtta olika loppen.

 

Publicerad 2015-03-22

Läs mer


Dags igen att beställa broschyrerna för årets Museiguide och Tågsommar

Årligen distribuerar Järvägsinfoförlaget ut sina broschyrer om arbetslivsmuseer och kulturupplevelser.

Publicerad 2015-03-21

Läs mer


Samspelet turism - offentlig sektor, kartlagt i rapport

I dagarna släpptes rapporten ”Besöksnäringen lyfter -  med samarbete, hållbarhet och attraktivt företagsklimat”. Författaren är Linda Ahlford sakkunnig på Sveriges Kommuner och landsting med såväl utbildning i turism som erfarenhet och numera med ansvar för bland annat turismfrågor.

Publicerad 2015-03-21

Läs mer


Spännande måltider på Spritmuseets kvällsrestaurang

Vad sägs om fänkålsmaränger med mandel,anka med purjolök  grönkål, alger och ramslök samt smörvasslesorbet med torkade blåbär och porter. Det är några av de förslag man hittar på Spritmuseets nyöppnade kvällsresturang meny.

Publicerad 2015-03-15

Läs mer


4.5 miljoner i kulturbidrag

Riksantikvarieämbetet delar årligen ut bidrag till organisationer inom kulturmiljöområdet. Det är ett stöd till 100-tusentals personer som lägger ner arbete för att vårda och göra kulturarvet tillgängligt och levande för alla.

Publicerad 2015-03-15

Läs mer


Konståknings-EM, en lönsam affär för Stockholmsregionen

Stockholms Visitors board har analyserat lönsamheten i vinterns konståknings-EM och konstaterar att det genererat ca 100 miljoner kronor. Evenemanget som genomfördes  på Ericsson Globe i Stockholm mellan den 26 januari till 1 februari lockade till sig ett stort antal tillresta besökare - ca 50 procent av publiken och 20 procent var utländska gäster.

Publicerad 2015-03-15

Läs mer


Semester på vatten

Att svensken söker sol och vatten på sin semester är väl känt. Nu kan man hoppa på en allt växande trend att hyra flytande semesterhus. Stugkoncernen Novasol har i sitt program ett hundratal flytande semesterhus och husbåtar på europeiska vattenvägar i länder som Tyskland, Holland, Frankrike och Italien.

Publicerad 2015-03-15

Läs mer


”Flygkryssning” ny spännande charterprodukt

Förra året introducerade charterarrangören Solresor sin nya produkt ”Grand Explorer” och i år följer man upp med en ny 17 dagars flygkryssning.

Publicerad 2015-03-15

Läs mer


Whiskylager på fjälltopp i Lofsdalen

I december i år har Lofsdalen fått en ny upplevelse. Då invigs på fjället Hovärken 1.125 meter över havet Lofsdalens och  whiskytillverkaren Mackmyras nya lager.

Publicerad 2015-03-15

Läs mer


STF växer med nya vandrarhem

STF erbjuder i år 17 nya vandrarhem över hela landet, där gästerna kan välja vandrarhem/hotell mitt i city, lyxtält i skogen, moderna stugor, mysigt skärgårdsliv, anrikt kurhotell, fina fjällgårdar, ett litet lotshus, en herrgård, kyrkstugor, en skola eller i en gammal guldgrävarby.

Publicerad 2015-03-10

Läs mer


Martin Ahlberg - årets informatör

Årligen uppmärksammar Sveriges turistjournalister en informatör i branschen för sin professionalitet och samarbetsförmåga. Årets utmärkelse gick till Martin Ahlberg med sitt företag Fin-S.

Publicerad 2015-03-10

Läs mer


Den svenske bonden visas upp på djurpark

Mitt i Skåne Sveriges jordbrukslandskap framför andra ligger Skånes Djurpark. Här har man i dagarna etablerat ett samarbete med ett av de stora traktormärkena Massey Fergusson om att placera in det svenska jordbruket i djurparken.

Publicerad 2015-03-10

Läs mer


Målgruppsanpassad turism på Stockholmsmässan

I början av mars öppnar årligen två stora mässor på Stockholmsmässan i Älvsjö. Då är det dags för båtmässan ”Allt för sjön” som brukar locka till sig nära 100.000 besökare under veckan. Och samtidigt har man i år även Vildmarksmässan som samlar drygt 30.000 besökare.

Publicerad 2015-03-07

Läs mer


Årets TUR-mässa - inte för vem som helst

Förändringens vindar har i flera år blåst över Sveriges stora turism- och resmässa, TUR i Göteborg. Och i år har man gått ännu längre med fackdagar där det ställs ”skärpta krav” på besökarna.

Publicerad 2015-03-02

Läs mer


”Borta bra men hemma bäst”

Allt fler svenskar hyr i år sommarhus i Sverige - en trend som har visats sig de två senaste åren.

Publicerad 2015-02-24

Läs mer


Tips för att undvika skidtjyvar

I samband med skidsemester stjäls skidutrustning för tiotals miljoner årligen konstaterar försäkringsbolaget If. Oftast är det utanför restauranger och raststugor i backen eller från skidboxar som skidor och snowboards tas.

Publicerad 2015-02-24

Läs mer


Allt fler utländska skidåkare i ”Fädrens spår”

Vasaloppet slår i år rekord i utländska deltagare. Av totalt 66 752 anmälda åkare är 7.615 åkare från andra länder.

Publicerad 2015-02-22

Läs mer


120 miljoner övernattningar, den tyska prognosen till år 2030

Tyskland har positionerat sig som en av världens snabbast växande turistdestination. Man har längre varit marknadsledande när det gäller affärsresenärer, främst till internationella utställningar och mässor.

Publicerad 2015-02-22

Läs mer


Nya trender i mötesindustrin

Samarbetsorganisationen ”Svenska Möten” pekar på nya trender för branschen. Efter ett par år med ljumt intresse för möten är man nu tillbaka i en fortsatt tillväxt.
En anledning är att man lyssnat på och lärt sig tillfredsställa kundernas behov av förändringar.

Publicerad 2015-02-22

Läs mer


Träning allt viktigare på charterresan

Charterarrangören Ving har sin Resepanel med ca 4.200 intervjupersoner som får komma med synpunkter i samband med sin resa.
En klar trend är att man vill kombinera sin resa med träning. Hela 46 procent uppger att man gärna vill ha en rolig kombination av semester och träning och då helst i sällskap med sin partner. 

Publicerad 2015-02-22

Läs mer


En växande kryssningsindustri omsätter mer än 117 miljarder USD

2015 blir ytterligare ett växande år för den internationella kryssningsindustrin. Prognosen talar om en tillväxt på 4 procent till totalt 23 miljoner passagerare från ett redan tidigare rekordår 2014.

Publicerad 2015-02-13

Läs mer


Stockholms muséer satsar på app-information

Årligen hittar miljontals besökare till Stockholm och stadens muséer.

Publicerad 2015-02-13

Läs mer


Kulturhuvudstadsåret har fyllt Västerbottens museum

Under kulturhuvudstadsåret 2014 i Umeå, har Västerbottens museum lockat 188.000 besökare eller 70.000 fler än när man senast mätte år 2011. 

Publicerad 2015-02-08

Läs mer


2200 sommarjobb söks till Parks and Resorts

Upplevelsekoncernen Parks and Resorts anställer 2200 medarbetar till sommarsäsongens verksamhet. Det är Gröna Lund, Kolmårdens djurpark, Skara Sommarland och Furuvik som nu går ut för att hitta sina medarbetare inför kommande säsong.

Publicerad 2015-02-08

Läs mer


Mat, design och natur lockar till rekordantalet turistövernattningar

Årets gästnattstatistik redovisar rekordsiffror för de kommersiella övernattningarna med en ökning på 7,4 procent.

Publicerad 2015-02-08

Läs mer


Lofsdalen satsar på lavinsäker skidåkning

Att utsätta sig för laviner är en risk många offpist-åkare runt om i världen tar. Vanligtvis går lavinerna på sluttningar mot nord och ost, på av solen opåverkad snö.

Publicerad 2015-02-08

Läs mer


En marknad för folkdräkter i Jönköping

Jönköpings museum har i flera år engagerat sig i de svenska folkdräkterna. För några år sedan tog man över en hemslöjdsbutik som specialiserat sig på folkdräkter och har sedan dess kunnat tillhandahålla material för de som vill sy sin egen dräkt.

Publicerad 2015-02-08

Läs mer


Ostfestival på Nordska museet

Svenskar är ett ostälskande folk - vi konsumerar årligen ca 20 kg per person. Men allt fler ostar liksom övrigt livsmedel importeras numera till vårt land. Därför har man på Nordiska museet i Stockholm uppmärksammat den svenska osten genom att för andra året i rad göra en utställning.

Publicerad 2015-02-04

Läs mer


”Fjällvägen” - ett turistprojekt

Längs norrlandsälven Ljusnan, från Hälsingekusten till norska gränsen går riksväg 83/84. Det är ett gammalt vägstråk fyllt av kultur och natur - väl värt en resa. Här finns allt från världsarv, upplevelser och fjäll och en utvecklad turistisk infrastruktur.

Publicerad 2015-02-04

Läs mer


Ny turistchef i Stockholm

Thomas Andersson heter Stockholms nye turistchef, VD för Stockholm Visitors Board. Han efterträder Peter Lindqvist som från och med den 2 februari får njuta av sin pension.

Publicerad 2015-02-04

Läs mer


Lycka över namnbyte i Skellefteå

Vid årsskiftet bytte den turismpromotande verksamheten i Skellefteå namn från Destination Skellefteå till Visit Skellefteå

Publicerad 2015-02-01

Läs mer


Dramatisk minskning av rysk turism till Finland

Under många år har den ryska turismen till Finland varit dominerande. Inte nog med att antalet besökare och övernattningar från Ryssland varit ledande  i statistiken. Dessutom har ryssarna under många år också varit den mest lönsamma turisten som jämte japaner haft de högsta konsumtionssiffrorna. 

Publicerad 2015-02-01

Läs mer


Visit Sweden svenskt paraply på Finlandsmässa

Visit Sweden hade samlat 13 medutställare på den nordiska resemässan Matka 14-17 januari. De flesta representerade landets östra delar, men även Norrland fanns med på mässgolvet.

Publicerad 2015-01-24

Läs mer


Varuhuset PUB i Stockholm blir Scandic Haymarket

Mitt i centrala Stockholm omgivet av Hötorget med Konserthuset, Kungsgatan och Drottninggatan ligger Stockholms äldsta varuhus.1882 grundade Paul U Bergström sitt PUB, med inriktning mot mode. På 20 talet visade man sina reklamfilmer med den då anställda Greta Garbo i sin första filmroller.

Publicerad 2015-01-21

Läs mer


YH-myndigheten lägger åter ner turismutbildningar

Den 20 januari offentliggjordes de utbildningar som kan räkna med bidrag från statliga YH-myndigheten inför kurstart 2015 och våren 2016. Än en gång har behovet av utbildningar för  Sveriges viktiga turistindustri fått stryka på foten.

Publicerad 2015-01-21

Läs mer


Norrmännen gränshandlar för 14 miljarder - i Sverige

För några decennier sedan vara det det norska margarinet som var huvudanledningen till en omfattande gränshandel. Då var det svensken som tog sig över gränsen för att gynna sin ekonomi och den norska detaljhandeln. 

Publicerad 2015-01-17

Läs mer


Norrländska lanseringskonferenser för ny strukturfondsperiod

EUs strukturfonder går in i en ny period 2014-2020. i samband med det bjuder Tillväxtverket in till ”lanseringskonferenser” i Skellefteå (16.1) och Överkalix (20.1). Syftet med EUs strukturfonder är att skapa tillväxt och sysselsättning och här ges möjlighet för nya och gamla projektägare att äska medel för sina projekt.

Publicerad 2015-01-17

Läs mer


En turismens klassiker drar sig tillbaka

En av de stora internationella turistattraktionerna i Sverige är Astrid Lindgrens Värld. Det är inte bara vår välkända författare, hennes välkända karaktärer och miljöskildringar som lockar turister till smålandsskogarna och temaparken utan även en aktiv och skickligt genomförd marknadsföring av Astrid Lindgrens Värld som bidragit till att sätta Vimmerby och Sverige på kartan.

Publicerad 2015-01-17

Läs mer


Malmö utbildar språkbegåvade guider

Nu toppar Tyskland ligan. I höstas gick tyskarna om danskarna som den största gruppen besökare till Malmö.

Publicerad 2015-01-13

Läs mer


Göteborg passerar drömgräns

Nytt rekord i gästnätter räknar man med i Västkustmetropolen Göteborg.

Publicerad 2015-01-10

Läs mer


2,2 miljoner fler flygresenärer

Flygresandet i Sverige ökar. De 10 statliga flygplatserna i Swedavias regi redovisade under 2014 en ökning med 7 procent eller med ytterligare 2,2 miljoner resenärer.

Publicerad 2015-01-10

Läs mer


Beatles-trummis på Ving-hotell

Vill man uppleva en livs levande Beatlesmedlem kan man i februari ta en resa med Ving till Karibien och till Dominikanska republiken. Den 21 februari spelar Ringo Starr och hans All Star Band på Vinghotellet Hard Rock Hotel i Punta Cana. 

Publicerad 2015-01-10

Läs mer


Miljardomsättning på Liseberg

När Göteborgs och Sveriges stora turistattraktion Liseberg stängde för året läggs ett nytt omsättningsrekord till handlingarna. Drygt 3 miljoner gäster har omsatt 1,08 miljarder kronor under året.

Publicerad 2015-01-04

Läs mer


Innebandy skapar vinterturism i Göteborg

Göteborg är känt över världen i fotbollskretsar genom den årliga Gothia Cup i fotboll. Cupen spelades första gången 1975 och har sedan dess vuxit. I dag samlar man 35.000 spelare från 80 olika nationer där 160 lag kämpar om segrar i sina respektive klasser.

Publicerad 2015-01-04

Läs mer


Miljonsatsning på turism i Örebroregionen

Regionförbundet i Örebro län har anslagit 6 miljoner kronor för att lyfta turismen i området. Man ska stimulera regionens turistområden till att bli exportmogna, hållbara och samordnade i verksamhet och i sin marknadsföring mot främst utländska gäster.

Publicerad 2014-12-27

Läs mer


Mumin på Junibacken efter rekordår

Ett kraftigt ökat antal besökare till ca 400.000, men framför allt ett rekordår omsättningsmässigt redovisar man från 2014 på Junibacken.

Publicerad 2014-12-27

Läs mer


”Happy Dog” - fyrverkerifritt nyårsfirande på Clarion Hotel, Arlanda

För andra året i rad öppnar Clarion Hotel Arlanda Airports 200 rum för hundar och deras hussar och mattar. Här erbjuder man en fyrverkerifri vistelse för de hundar som mår dåligt av nyårsnattens alla fyrverkerismällar. God mat och trevlig, lugn vistelse för hussar och mattar. 

Publicerad 2014-12-27

Läs mer


Vi reser helst inte med svärföräldrarna

Resesöksajten Momondo har fråga 1000 personer vem man helst reser tillsammans med. Två tredjedelar väljer sin partner och ca en tredjedel åker med vänner eller sina barn. Sex procent vill helst åka själv och bara 2 procent kan tänka sig att åka med svärföräldrarna.

Publicerad 2014-12-27

Läs mer


Nya RTS satsar på hela den Svenska Res-och Turistnäringen

RTS numera förkortningen för Rese- och Turistnäringen i Sverige gör en nystart. Historiskt har förkortningen RTS stått för en samlad branschorganisation för hela den i Sverige aktiva rese- och turistnäringen - incoming som outgoing turism. Här samlades organisationer för branschens alla inriktningar och här fattades gemensamma beslut för att gentemot politiker, media och allmänheten, utveckla turistindustrin.

Publicerad 2014-12-20

Läs mer


Stockholmssightseeing utan kostnad!

Stockholm är ett populärt resmål för skolresan. Men budgeten är vanligtvis knapp. Så för att ge skolresan ett ekonomiskt handtag och dessutom introducera sig på huvudstadens sightseeingmarknad erbjuder företaget Red Busses sightseeing för grundskoleelever utan kostnad.

Publicerad 2014-12-16

Läs mer


Campingvärdarna nöjda med sin organisation

SCR Sveriges Campingvärdars organisation med sina dryga 500 medlemmar har låtit ett fristående undersökningsföretag kolla av nöjdheten bland medlemmarna. Syftet är att om möjligt förbättra sin service på olika områden.

Publicerad 2014-12-16

Läs mer


Ta gondolen upp på Funäsdalsberget

I dagarna invigs den nya gondolbanan från centrala Funäsdalen upp på berget med utsikten, toppstugan och backarna. Det är en investering på 100 miljoner kronor som tog sin början under sommaren och som invigs lagom till julhelgen.

Publicerad 2014-12-14

Läs mer


Sigtuna bland världens 100 mest hållbara destinationer

Den internationella organisationen Green Destinations i samarbete med 30 internationella experter på hållbar turism, har skapat en lista på världens mest hållbara destinationer. Utan inbördes rangordning har man listat de hundra destinationer i världen som anses mest ”hållbara”. De kriterier som man värderat handlar om: Nature, Environment, Culture & Tradition, Social well-being, Green Economy och Certified Green Tourism Policy, varav det sista kriteriet väger tyngst.

Publicerad 2014-12-14

Läs mer


Halmstad och Laholm utbildar guider

I Halmstad och grannstaden Laholm satsar man på ”gott värdskap till svenska och utländska gäster”. Därför har man sedan länge planerat att utbilda guider som kan ge sina turister en initierad och spännande guidning i staden med omgivningar. 

Publicerad 2014-12-09

Läs mer


Rigoletto på tältturné i Västsverige

Till våren ger sig Göteborgsoperan ut och tältar. Det är Verdis Opera Rigoletto som ska sprida budkapet om opera som konstform på ett stort antal platser i Västsverige.

Publicerad 2014-12-09

Läs mer


Hat-trick för Ystad Saltsjöbad i gästomröstning

I år har bokningsförmedlare Hotelspecias.se som förmedlar över 200.000 övernattningar och weekendpaket till ca 3.000 hotel i Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, Holland, Belgien och Österrike instiftat ett ”Gästernas Pris”.

Publicerad 2014-12-09

Läs mer


Luther och de 38 världsarven lockar nya turister till Tyskland

Tyskland är i dag en av världens stora turistdestinationer med en sjundeplats på rakningens tio i topplista. De senaste åren har landet lockat till sig en ökande publik och är i dag på väg att hitta nya marknader förutom det ledarskap man genom åren haft för att locka besökare till internationella mässor och affärsmöten.

 

Publicerad 2014-12-02

Läs mer


”Snörapporten 2014” - allt man behöver veta om svensk utförsåkning

Den första skidliften byggdes i Schweiz i slutet av 1920-talet och i Sverige öppnades en en lift i Åre 1940. Sedan dess har utförsåkningen blivit en svensk paradgren med kända företrädare på internationella prispallar som Ingemar Stenmark, Pernilla Wiberg och Anja Pärson.

Publicerad 2014-12-02

Läs mer


Gomorron Västsverige - Turistrådsdagen i Göteborg

Fredrik Lindén, VD på Västsvenska Turistrådet; Vi fokuserar på jobbtillväxt i branschen.

Publicerad 2014-12-01

Läs mer


Nyhet - ”Snowbike” i Åre-backarna!

Efter några år på test och i speciella delar av Åres backar har man i år släppt lös Snowbiken i hela skidsystemet.

Publicerad 2014-11-28

Läs mer


Ta med dig julgranen på flyget

AirBerlin, Tysklands andra största flygbolag satsar nu på temat ”fly home for christmas”.

Publicerad 2014-11-28

Läs mer


Turismpris till museum

I Värmland har man museet som är en aktiv del av lanskapets turism. Här har man bytt de traditionella glasmontrarna med dammiga gamla föremål mot ett aktivt deltagande i den värmländska kulturen även utanför museets väggar.

Publicerad 2014-11-26

Läs mer


Sveriges bästa skidhotell i Åre

Copperhill Mountain Lodge fortsätter att samla priser vid den internationella skidturismens gala World Ski Awards i Österrikiska Kitzbühel. För andra året i rad hämtar man pokalen som Sveriges bästa skidhotell. Och för säkerhets skull tar man även hem priset som Sveriges bästa Ski Chalet.

Publicerad 2014-11-26

Läs mer


Kinesiska turister - en snabbt växande marknad

För tio år sedan hade redan det kinesiska utlandsresande nått upp till 29 miljoner resor. I dag räknar man med att när året är slut har har de kinesiska turisterna med en ökning det senaste året på nära 20 procent, gjort hela 116 miljoner utlandsresor och spenderat mer än 130 miljarder på sina resmål.

Publicerad 2014-11-26

Läs mer


95 motioner om ”turism"!

Den nya riksdagen har lämnat in sina motioner. 2.901 motioner ska nu fördelas på de olika utskotten för beredning. Enligt riksdagens definitioner har det lämnats in 95 motioner som handlar om turism. 

Publicerad 2014-11-26

Läs mer


40.000 löpare inviger biltunnel i Stockholm

Ett av Stockholms stora infrastrukturprojekt ”Norra länken” invigs i dagarna med en 10 kilometer lång löpartävling. Det är även en tävling där såväl rullstolar som promenerande och stavgångare får delta.

Publicerad 2014-11-21

Läs mer


Trender i resebranschen

Ny teknik är orsakerna till svenskarnas förändrade resvanor konstaterar man i en undersökning från resebyråkedjan Ticket. Det är främst fem ”heta trender” som man talar om.

Publicerad 2014-11-20

Läs mer


Ryssarna stannar hemma

Tjeckien som traditionellt har varit ett populärt land att rea till för ryssar har drabbats av en markant nedgång i antalet ryska besökare. Efter grannlandet Tyskland har Tjeckien som andra marknad haft ryska turister.

Publicerad 2014-11-20

Läs mer


Svenskar vill byta sex och kafé mot mera semester

I en undersökning av nätresebyrån Expedia har man kartlagt människors syn på semester. 7.800 arbetstagande vuxna har fått svara på frågor om semestern. 

Publicerad 2014-11-20

Läs mer


Gotlandsbåten försenad igen

Det blir ingen ny färja till Gotland till sommaren meddelade styrelsen för gotlandsbåten. Den aktuella grekiska färjan kunde inte levereras i tid och man letar nu efter ett nytt fartyg för trafiken. Men tiden räcker inte till för en start redan till kommande sommar så introduktionen beräknas ske inför säsongen 2016. Bolaget minskar sin personal med anledning av den ett år uppskjutna starten. Dock understryker styrelsen att ambitionen är fortfarande att starta upp en till statligt subventionerade Destination Gotland konkurrerande färjelinje.

Publicerad 2014-11-20

Läs mer


Tufft domslut för flygbolagen

Den brittiska högsta domstolen har avgjort ett fall om ersättning för förseningar från flygbolag. Man konstaterar i en prejudicerande dom att ”oförutsedda tekniska problem” inte är en tillräcklig anledning att vägra den lagstadgade ersättningen till flygresenärerna. Undantaget är om problemet är förorsakat av sabotage eller terrorism.

Publicerad 2014-11-13

Läs mer


Trafiken på Bromma ökar rekordartat

I oktober slogs rekord i antalet passagerare som valt att flyga via Bromma flygplats. Hela 244.000 passagerare valde Bromma för sina flygningar till eller ifrån Stockholm.

Publicerad 2014-11-13

Läs mer


Även Göteborg ökar…

Under de första nio månaderna ökade gästnätterna i Göteborg med 8 procent. Och bara under september med hela 14 procent kommersiella gästnätter med 336.921 övernattningar och en hotellbeläggning på 73 procent.

Publicerad 2014-11-13

Läs mer


10-procentig ökning av gästnätter i Stockholm

Det är de utländska turisterna som ökar mest till Stockholm visar statistiken för kommersiella gästnätter. Av ca nio miljoner gästnätter i länet är det de utländska gästerna som ökar mest hittills med ca 12 procent mellan åren 2013 och 2014. Men även svenska gästar ökar, under perioden med 6 procent. Bara under september hade man i år nära 100.000 fler gästnätter än under samma period året innan.

Publicerad 2014-11-13

Läs mer


”Sand Art Competition” i Key West

Medan konstnärer börjar samlas för att skapa is-skulpturer med material från Torne älv, avgörs den internationella sandskulpturtävlingen i Key West. Under tre dagar arbetar sex kända konstnärer med sand från stranden vid Key West beach i Florida, USA. 

Publicerad 2014-11-13

Läs mer


Abiskos norrsken toppar Lonely Planets Ranking

Det är många länder på norra halvklotet som krigar om turismen till det fascinerande Nordic Light/Norrskenet. Men nu har Sverige och Abiskos ”Aura Skystation” tagit ledningen genom ett av de mest renommerade internationella guideföretaget - Lonely Planets ranking av ”lysande besöksmål”.

Publicerad 2014-10-30

Läs mer


Skaldjur säljer Birka-kryssningar

Maten lockar gäster till kryssningarna i Östersjöns vatten. Birka Cruises med sitt renodlade kryssningsfartyg på sin 24-timmarsrutt mellan Stockholm och Mariehamn på Åland har slagit rekord med sina skaldjursveckor.

Publicerad 2014-10-30

Läs mer


Turista i Jesu spår i Egypten

Den Egyptiska turistorganisationen kämpar för att åter bygga upp den för landet viktiga turismen. Nu har erbjuder man ett arrangemang där turister kan följa Jesu, Jungfru Maria och Josefs spår under sin vistelse i Egypten. Familjen tvingades fly från Betlehem enligt Matteusevangeliet, då den romerska kungen Herodes fruktade att Jesus - Messias, skulle bli en rival till tronen. 

Publicerad 2014-10-30

Läs mer


Alpina världscupen till Stockholm

Den 2 februari 2016 kommer ett alpint världsevenemang att gå av stapeln i Stockholm. Det är världscupen i parallellslalom som ska arrangeras i Hammarbybacken som står värd för evenemanget. Här kommer såväl herrar som damer att göra upp om den individuella titeln.

Publicerad 2014-10-30

Läs mer


Full höstlovsfart på Astrid Lindgrens Värld

Som traditionen bjuder är Astrid Lindgrens Värld öppen under höstlovsveckan vecka 44. Här är fullt program i teaterparken med föreställningar av Ronja Rövardotter, Emils och Rasmus hyss och Pippis glada upptåg. Här kan du lyssna på sångprogram från lilla scenen och uppleva specialdagar för hundar får och gamla motorfordon.

Publicerad 2014-10-24

Läs mer


Litteraturpristagare på Junibacksscen

Under höstlovet premiärvisas Junibackens nya teaterföreställning. Det handlar om Loranga, Masarin och Dartanjang - alla förekommande i böcker från årets mottagare av Astrid Lindgrenpriset, Barbro Lindgren. Föreställningen kommer att visas Klockan 12 dagligen fram till den 11 januari 2015.

Publicerad 2014-10-24

Läs mer


Regeringen planerar flygskatt

Regeringen aviserar en flygskatt. en utredning kommer att läggas till grund för hur man under mandatperioden ska utforma en flygskatt  syfte att täcka ”flygets klimatkostnader”.

Publicerad 2014-10-24

Läs mer


Handla närproducerat på Arlanda och Landvetter

Att våra storflygplatser är platser för omfattande shopping är väl känt. Nu ökar man utbudet  med skördedagar och Höstmarknad på Arlanda och Landvetter. Lokala bönder och konsthantverkare har bjudits in för att i flygplatsens lokaler få erbjuda sina varor till flygpassagerarna.

Publicerad 2014-10-24

Läs mer


Hurtigruten ökar till Svalbard

Intresset för polartrakterna ökar bland världens turister och det norska rederiet Hurtigruten ökar nu antalet avgångar till Svalbard. Här kan man under en långhelg, på plats uppleva polarexpeditioner med hundspann, norrsken, tundra, snöstormar och isbjörnar.

Publicerad 2014-10-24

Läs mer


Svensk turism AB kommenterar budgeten

-”Riktigt tråkigt att man inte ser den tillväxtpotential ökat antal utländska besökare utgör”, konstaterar Svensk Turism ABs ordförande Magnus Nilsson som kommenterar årets budget. Den nya S/MP-regeringen sänker anslagen till Visit Sweden med 10 miljoner årligen för perioden 2015 -2018. Hittills har man haft en basfinansiering på 90 miljoner och ett tilläggsanslag på 30 miljoner årligen. I årets budget sänks insatsen till 120 miljoner årligen.

Publicerad 2014-10-24

Läs mer


Gratis muséebesök

Det ska vara gratis att gå på Statens muséer konstaterar den nya kulturministern Alice Bah Kuhnke. För att uppfylla löfte har hon blivit lovad 80 miljoner kronor i en kommande budget för 2015. 

Publicerad 2014-10-17

Läs mer


Internationella historisk konferens på Kalmar Slott

The European forum for Historic Sites är titeln på en konferens på Kalmar Slott den 22-24 oktober. Statens Fastighetsverk har som avslutning på EU-projektet ”Öppna portar” bjudit in talare och deltagare från hela Europa för att konferera om hur man utvecklar och driver historiska besöksmål. Och inte minst hur man balanserar mellan äkthet och affärsmässighet i en konkurrensutsatt bransch. Syftet är att ge inspiration till bättre historiska besöksmål i Europa.

Publicerad 2014-10-17

Läs mer


Astrid Lindgrens Näs får stora turismpriset

I stark konkurrens med bland annat Icehotel, Visby Centrum, Kungsträdgården park och evenemang i Stockholm med flera tog Astrid Lindgrens fädernegård Näs hem årets stora turismpris. Priset som delas ut av stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism är på 100.000 kronor. Stiftelsen administreras av Tillväxtverket och priset ska belöna föredömliga insatser i nytänkande, internationalisering, kvalitet eller hållbarhet, som utvecklat turismen i Sverige.

Publicerad 2014-10-17

Läs mer


”Fotomaraton” kompletterar Stockholms Stadsmuseums bildarkiv

I mitten av augusti i samband med Stockholms kulturfestival genomfördes Stockholm Fotomarathon 2014.

Publicerad 2014-10-13

Läs mer


Populär kock flyttar in i Scandic-kök

Den internationellt kände kocken Jamie Oliver flyttar in i Scandichotellen med sitt restaurangkoncept ”Jamies Italian”. Det är en restaurangkedja med ett 50-tal restauranger  på olika platser i hela världen. Först ut i Sverige blir Scandic Anglais i Stockholm.

Publicerad 2014-10-13

Läs mer


”Fånga dagen” med en snapsvisa

Det årliga svenska mästerskapet i snapsvisor som sedan 1995 arrangeras av Spritmuseum fd Vin och Sprithistoriska museet har avgjorts. Vinnaren är Peter Thurell från Danderyd som skrivit visan ”nu och då” på melodin ”Skånska slott och herresäten”.

Publicerad 2014-10-13

Läs mer


Publikrekord som håller ännu - 100 år efter Baltiska utställningen

Malmös största turistsuccé någonsin håller ställningarna - 850.000 besökare på fem månader!
Och det har ingen lyckats slå på 100 år. För det var 1914 som Baltiska uställningen invigdes. Och det hjälpte inte att första världskriget bröt ut och tyska delegationen åkte hem i förtid.

Publicerad 2014-10-13

Läs mer


Ronneby i ”hjärtat av Sveriges Trädgård”

Ronneby i ”hjärtat av Sveriges Trädgård” som man brukar säga i turismreklamen fortsätter att slå på stora reklamtrumman och kan se tillbaka på en lyckad sommar.

Publicerad 2014-10-09

Läs mer


Karlstad satsar på Stockholmsmarknaden

Dags igen för turistmässan Stockholm Travel Show numera i centralhallen på Stockholms central. Helgen den 23-25 oktober flyttar utställningen in med information och erbjudande till stockholmarna inför vintersäsongen. En salig blandning av utställare har samlats och äntligen har ett antal svenska aktörer uppfattat att stockholmsmarknaden är värd en mässa även inför vintersäsongen.

Publicerad 2014-10-09

Läs mer


TUR i samarbete med Svensk Turism AB

I dagarna har TUR-teamet turnerat med sin information inför 2015 års mässa. Mycket är ännu inte slutligen planterat med i korthet kan man konstatera att den traditionella TUR-mässan  med montrar, utställningar och omfattande seminariepass har ersatts av två koncentrerade branschdagar och en fredag till söndag för konsumenter.

Publicerad 2014-10-07

Läs mer


Mikael Damberg - ny närings- och innovationsminister

Mikael Damberg utsågs idag till ny närings- och innovationsminister med ansvar för turismfrågor.

Publicerad 2014-10-03

Läs mer


Ingen höjning av restaurangmomsen

Hotet mot restaurangerna från den tillträdande regeringen om att åter höja momsen är nu avvärjd.

Publicerad 2014-10-02

Läs mer


Göteborg och Visit Sweden lockar norrmän med radiospots

Det är nu dags att förlänga säsongen och locka turister till vårt land. I ett samarbete mellan Visit Sweden, Göteborg & Co och ett antal Göteborgshotell satsar man nu på att få norska weekendgäster att fylla hotellrummen i Västkuststaden.

Publicerad 2014-10-02

Läs mer


”Öppna Portar” synliggör Huseby Bruk

20 km sydväst om Växjö i Alvesta komun ligger Huseby Bruk. För den minnesgode känt för den kungliga affären med familjen Stephens, men inte minst som en av Smålands mest besökta bruksorter.

Publicerad 2014-10-01

Läs mer


Ny skidort i Värmland

Valfjället är landets nya skidort som ligger i Eda kommun i Värmland. Här finns sedan tidigare en skidanläggning med södra Sveriges högsta fallhöjd, 12 nedfarter och en totallängd på 5,8 kilometer. 

Publicerad 2014-10-01

Läs mer


”Salta livet i Bohuslän”

Salta livet i Bohuslän är temat på Västsvenska Turistrådets kampanj för att ytterligare öka turismen till Bohuslän. Redan nu har landskapet uppmärksammats såväl internationellt med rekommendationer från TV-stationen CNN och genom sina goda ökningssiffror för turismen;

Publicerad 2014-10-01

Läs mer


Fem museer satsar på barnen

I Museiparken på Djurgården har man samlat fem muséer; det är Etnografiska museet, Polismuseet, Sjöhistoriska, Riksidrottsmuseet och Tekniska museet. På söndagen innan internationella barndagen den 6 oktober välkomnades alla barn till museiparken med en uppsjö av aktiviteter. Många av museerna är kostnadsfria och på barndagen bjöds alla barn upp till 19 år och många föräldrar på inträdet.

Publicerad 2014-10-01

Läs mer


Stockholm Pride lönsam affär för staden

Den årliga Pride-festivalen lockar besökare till huvudstaden och har så gjort sedan år 1998. Festivalen är Skandinaviens största och lockade i år rekordartat 400.000 besökare - 37 procent tillresta och 16.000 utländska gäster. 

Publicerad 2014-09-25

Läs mer


Alla månader med "R" i

I dagarna startade säsongens hummerfiske på Västkusten som kommer att pågå till i April 2015. Och fisket har blivit en av den bohuslänska turismens höjdpunkter. Längs kusten har mat och boendeanläggningar slagit följe med fiskarna och tar ut sina gäster för att låta de själv fånga det ”röda guldet”. Och att det jämförs med guld är naturligtvis på grund av priset de först fångade humrarna betingar på marknaden. Rekordet sattes 2012 med ett pris på 102.000 kronor för ett kilo hummer.

Publicerad 2014-09-22

Läs mer


På MC och moppe i Egypten

I mitten av november startar racet på  två hjul Cross Egypt Challenge 2014. Det är ett 300 mil långt äventyr längs egyptiska vägar till kända egyptiska orter från Alexandria, till Kairo, längs med Röda havskusten till Marsa Alam, västerut in i landet till Luxor och sedan norrut till Bahareya Oasis med avslutning i Kairo.

Publicerad 2014-09-22

Läs mer


STF lägger ut Kungsleden på Google

I dagarna fotograferas Kungsleden för att läggas ut på Google Trecker. Så tillsammans med storheter som Grand Canyon, Galapagos, Venedigs kanaler och Egyptiska Pyramiderna kommer man att via Google Maps Street View kunna få se naturen i och krig Kungsleden.

Publicerad 2014-09-20

Läs mer


Kandidaterna till årets stora Stora Turismpris 2014

Dags igen för utdelning av årets stora Turismpris. Det är i år 21 gången priset delas ut och numera står Tillväxtverket som huvudman för Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism för utdelningen. Priset är på hela 100.000 kronor och delas ut för ”föredömliga insatser i nytänkande, internationalisering , kvalitet och hållbarhet som har bidragit till att utveckla turismen i Sverige.” De svenska länen är inbjudna att utse sin kandidat till utmärkelsen.

Publicerad 2014-09-15

Läs mer


Vägen till hållbar turism

I dag finns boken och tipsen hur den svensk turismen ska göras mer hållbar. Författaren är Jan Peter Bergkvist som arbetat med miljö och hållbarhetsfråger i branschen under drygt 25 års tid. 15 år i ledningsgruppen på Scandic bidrog han till att förvandla kedjan till en av världens mest miljöanpassade hotellkedjor och fyra år med uppgiften som global miljödirektör i Hilton-International-kedjan. numera som författare och hållbarhetskonsult i egna företaget Sleepwell AB.

Publicerad 2014-09-15

Läs mer


Miljöpartiet vill lägga ner flygplatser

Det är inte bara Bromma flygplats som ligger i farozonen om Miljöpartiet kommer till makten. En stor del av Sveriges flygplatser ligger på nedläggningslistan hos Miljöpartiet som tror att en utbyggnad av höghastighetståg på kort sikt ska klara av transportbehovet i vårt land.

Publicerad 2014-09-12

Läs mer


Hundrårigt Årehotell byter ägare

Alldeles vid stora torget i Åre ligger anrika Åregården. Redan 1895 byggdes det och i början av 1900-talet fick det namnet Åregården.

Publicerad 2014-09-12

Läs mer


Satsning, evenemang och sol ökar turismen till Helsingborg

Sommaren slog turismrekord i Helsingborg med 20.000 nya gästnätter. Främst var det 10.000 tyskar som besökte staden och bidrog till en ökning av utländska gästnätter med 20 procent till 75.000 gästnätter.

Publicerad 2014-09-07

Läs mer


”I krigens spår” - tema på kulturarvsdagen

I konkurrens med valdagen den 14 september i år, arrangeras den svenska kulturarvsdagen - en del av Europarådets och Europeiska Kommissionens gemensamma program ”European Heritage Days”. Arrangemanget görs i samarbete med 49 stater som deltar i Europeiska Kulturkonventionen och dagen samlar årligen ca 20 miljoner besökare på ca 30.000 evenemang.

Publicerad 2014-09-07

Läs mer


Gränshandeln omsätter 23.8 miljarder kronor

Handeln är en tung aktör i den svenska turismen och shopping ett tungt argument för utländska gäster att besöka vårt land. I en nyligen redovisad undersökning från HUI Handelns Utredningsinstitut har man noterat att gränshanden står för ca 4 procent av handelns totala omsättning i Sverige eller 23,8 miljarder. 

Publicerad 2014-09-07

Läs mer


S-politiker nobbade Visitas informationsmöte

Den 25 augusti klockan 14:00 hade 50 representanter från hotell och restaurangnäringen under ledning av sin nya ordförande Maud Olofsson samlats för att träffa tunga politiker inom det socialdemokratiska partiet. Stefan Löfven och Magdalena Andersson tillsammans med ett antal av Socialdemokraternas valbara kandidater var nämligen inbjudna för att få information om vad man på Visita kallar ”Dubbelstöten” - hotet om att höja restaurangmomsen och dubblera den sänkta arbetsgivaravgiften för unga sysselsatta i hotell- och restaurangbranschen. 

Publicerad 2014-08-29

Läs mer


Volvo lockar amerikaturister till Sverige

I ett samarbete mellan Volvo, Visit Sweden, Västsvenska turistrådet, Göteborg och SAS gör man nu en kampanj i USA för att locka fler turister till Sverige och främst till Göteborg och Västkusten.

Publicerad 2014-08-29

Läs mer


Världens största turistländer

UNWTO - FNs organisation för turism har gjort sin sammanställning av de största turistländerna i välden. Så här kommer den aktuella listan för 2013; 

Publicerad 2014-08-18

Läs mer


Förlängd säsong lockar tyska turister

Tyskar är ett resande folk som gör ca 100 miljoner semesterresor utomlands årligen. Det är dessutom vår andra viktigaste marknad med ett ökande antal övernattningar och 1,5 miljoner besök. Den svenska semesterperioden börjar för många i juni och klingar av i augusti. Men bland övriga européer är den stora semesterperioden senare på sommaren i juli/augusti och här vill det svenska turistmarknadsföringsbolaget, Visit Sweden, att vi ska vara beredda att ta emot ett ökat antal tyska turister ända fram i september.

Publicerad 2014-08-18

Läs mer


RTS-bolag i konkurs

En konkursansökan har lämnats in av bolaget Affärsutveckling för besöksnäringen i Sverige med VD Jan Lundin även generalsekreterare i RTS. Bolaget som bedrivit utbildningsverksamhet under namnet Kurbits har drabbats av akut likviditetsbrist genom att färre utbildningar har efterfrågats av marknaden. En av intäktskällorna har varit EU-pengar till näringen något som utbetalats sparsamt under året.

Publicerad 2014-08-13

Läs mer


Kunskaper om djur och natur i avtagande

En tredjedel av svenska folket kommer aldrig i kontakt med varken kor, får grisar eller hästar eller landets vilda djur. Problemet är särskilt stort i de yngre åldersgrupperna och naturligtvis hos de som bor i våra storstäder. Dessutom har man ännu sämre kunskaper om exotiska djur något som besöken i våra djurparker arbetar med att sprida.

Publicerad 2014-08-13

Läs mer


Internationellt vandringsäventyr vid Höga Kusten

I slutet av juli trampade trehundra par kängor genom naturen vid Höga kusten. Det var vandrare från 15 länder som sågs vandra 4 mil genom den unika naturen via Skuleskogen, Höga Kustenleden och med mål vid utsikten från Skuleberget. Promenaden som genomfördes under tre dagar hade lockat turister från 15 länder så långt bortifrån som Australien och USA.

Publicerad 2014-08-13

Läs mer


Flugfiske-EM i Jämtland

I Jämtska vatten, Ammerån, Öravattnet och Ösjön samlas den 12 till 18 augusti 12 länder för att kora segraren i EM i Flugfiske.

Publicerad 2014-08-12

Läs mer


Medeltidsveckan slår rekord i arrangemang

Alltid i vecka 32 arrangeras medeltidsveckan i Visby. I över trettio år har veckan samlat gäster från väldens alla hörn. Den har tillsammans med Stockholms- och Almedalsveckan varit de stora publikdragande evenemangen i Visby som fått såväl boendeanläggningar som transportörer att bli fullbokade.

Publicerad 2014-08-12

Läs mer


Döda Fallet världsarv?

Senast 2017 ska Döda Fallet i Ragunda vara på väg att bli ett av UNESCOs världsarv. Det är planen bland stiftarna som är den jämtska historieorganisationen Jamtli, Ragunda Kommun, Destination Ragundadalen och Ragunda Hembygdsförening.

Publicerad 2014-08-11

Läs mer


Grannlandet populärt i värmebölja

Öresundsbron har haft ovanlig många passerande i juli. Orsaken tror man är värmen som locka såväl svenskar som danskar att semestra nära hemmet men ändå gör utflykter till grannlandet.

Publicerad 2014-08-11

Läs mer


Falkenbergs Strandbad Sveriges bästa SPA

Efter några år som kommunalt problemhotell fick Falkenbergs Strandbad nya ägare 2011. En upprustning och en omprofilering av hotellet startade. Konferensmarknaden övergavs och istället specialiserade man sig på att bli en ”kolonial pärla vid havet” och Sveriges lyxigaste SPA-hotell. Med ”marmor från golv till tak, kristallkrona över poolen, guldpelare och utsikt över saltstänkta vågor”, konkurrerar man i dag om SPA-gästerna.

Publicerad 2014-08-11

Läs mer


Momshotet impopulärt bland väljarna

I en undersökning som Visita låtit göra genom TNS Sifo har tusen personer fått ge sin uppfattning om Socialdemokraternas hot att höja restaurangmomsen vid en eventuell valseger. 

Publicerad 2014-08-11

Läs mer


Arlanda växer tvåsiffrigt

Antalet passagerare från och till Arlanda i Stockholm ökade med hela 10,7 procent eller 2.097 249 resenärer i juli månad. Utrikes med hela 12,3 procent och inrikes med 2,4 procent. Kan det möjligen vara den kalla junimånaden som drivit på resandet utomlands?

Publicerad 2014-08-11

Läs mer


Vandra i fjällen och smaka på lokalproducerad mat

Det pratas mycket om ”matlandet Sverige” men få gör någonting åt det. I Åre har Explore Åre tillsammans med Buustamons fjällgård utvecklat en produkt med namnet ”Åre Gastronomy Walk”.

Publicerad 2014-08-06

Läs mer


Ta båten till Sigtunas litteraturfestival

Dags igen för Sigtunas numera traditionsrika litteraturfestival den 23-24 augusti.Det är nu tredje året man samlar publik och kändisar från den svenska litteraturen till en marknad och festival i grannskapet av Sigtunas välkända stadshus.

Publicerad 2014-08-06

Läs mer


STF söker bloggare

Svenska turistföreningen STF som är medlem i vandrarhemsorganisationen Hostelling International (www.hihotels.com) vill delta i världens största bloggtävling och söker därför bloggare.

Publicerad 2014-07-29

Läs mer


Info om Svenskt flyg från Svenskt Flyg

I en broschyr om svenskt flyg ges en totalbild av näringen. Organisationen Svensk Flyg Intresse AB har här samlat all information om näringen och dess framtida utveckling. En beskrivning, en analys av utmaningar och förslag till lösningar riktade till svenska politiska beslutsfattare. Broschyren behandlar tre avsnitt; tillgänglighet och tillväxt, hållbarhet och miljö, samt forskning och innovation.

Publicerad 2014-07-17

Läs mer


Eksjö, Hjo och Nora. Tre trästäder med mycket gemensamt – ändå är ingen den andra lik.

- Gamla hus har en själ och en röst att lyssna till, säger den unge mannen och tittade upp från målarpytsen med pistagegrön färg - oljefärg - sån man använder på gamla hus.
Den unge mannen gör precis det man ska göra med gamla hus. Tar hand om det gamla originalet. Det som har något att berätta. Han respekterar åldrandet. 

Publicerad 2014-07-16

Läs mer


Turismen till Sverige minskar och ökar

I slutet av maj presenterade Tillväxtverket sin gränsundersökning IBIS 2013. Det är den tredje i ordningen och avser att ge oss kunskap om de utländska besökarna till vårt land. Man frågar våra gäster vid passering via en av våra gränspassager och med telefonintervjuer till personer i de grannländer, Finland och Norge, där man kan passera med bil via ett antal gränsstationer.

Publicerad 2014-07-07

Läs mer


Nya rekord i Vasaloppets sommarvecka

Fredagen den 15 augusti börjar Vasaloppets sommarvecka med den korta cykelVasan och Ungdomens cykelVasa med 30 km och 45 km cykling från Oxberg till målet i Mora. Dagen efter går cykelVasan från Sälen till Mora i hela 90 km. Den tävlingen är fullbokad med 12.000 anmälda

Publicerad 2014-07-01

Läs mer


Världsarvs-app i Tyskland

I år satsar man i den tyska turistiska marknadsföringen bland annat på sina 38 världsarv. Och för den som är intresserad har man gjort en app med bilder och beskrivningar av världsarven. 

Publicerad 2014-07-01

Läs mer


Rekordförsäljning av resor till sol och värme

De kalla och regniga veckorna i juni har satt fart på charterbokningarna. På Fritidsresor har man veckan efter midsommar sålt två resor i minuten eller 20.000 resor. Det är 30 procent fler än motsvarande period förra året. Och på webben noterades besöksrekord med nästan en miljon besök.

Publicerad 2014-07-01

Läs mer


Kroatien satsar på hundturister

I närheten av staden Split öppnades i maj en egen badstrand för hundar och naturligtvis deras ägare. Här på stranden finns förutom badet ett antal aktiviteter särskilt anpassade för hundarna. Men även på andra stränder i grannskapet har man givit utrymme för hundar att bada.

Publicerad 2014-06-24

Läs mer


Drottningen invigde ny SAS-terminal i London

”The Queens terminal” eller terminal 2 är numera den nya terminalen på Heathrow för samtliga 23 flygbolag i Star Alliance-samarbetet. 

Publicerad 2014-06-24

Läs mer


”Greaters” visar Strängnäs och Mariefred

Efter ett förslag till kommunen från en invånare startar nu Strängnäs kommun med sina städer Strängnäs och Mariefred guidning för turister av ”Greaters”. Idén är hämtad från Chicago, London och Paris och består av specialutbildade invånare som tar sina gäster med på en guidad tur i staden där dom visar upp sina speciella smultronställen.

Publicerad 2014-06-24

Läs mer


Gotlandsbåten ännu mer försenad

Gotlandsbåten som skulle bli en uppstickare till Destination Gotland har fortsatta problem. Fartyget Västervik som ligger i PIreus för ett slutgiltigt stabiltetstest kommer inte att kunna vara på plats den 27 juni som tidigare 
meddelats.

Publicerad 2014-06-21

Läs mer


Motvind för nya Gotlandsbåten

Den nya passagerarbåten Västervik som skulle trafikera sträckan Visby-Västervik från och med midsommarveckan är inte på plats i Östersjön. Alltså kunde Gotlandsbåten inte dra igång sin nya linje i konkurrens med Destination Gotland nu.

Publicerad 2014-06-19

Läs mer


STF drar igång kampanjen ”Stötta Kungsleden”

En svensk 100-årig klassiker, fjällvärdens vandring framför andra ”Kungsleden” - 42,5 mil från Abisko till Hemavan behöver vår hjälp - en hjälp som folkrörelsen STF Svenska Turistföreningen tagit initiativet till.

Publicerad 2014-06-17

Läs mer


Hyr en guide på Kolmården

I Sverige är det sällsynt att man låter sig guidas i vildmarken, på fiskeplatsen eller i historiska miljöer. Kommer man ner till Europa eller andra delar av världen är Guiden ett stående inslag i upplevelsen där man får mervärden i forma av kunskap.

Publicerad 2014-06-16

Läs mer


Finland och Kina tog chansen på Stockholms Central

I maj flyttade minimässan Travel Show in i Stockholm Centrals stora hall. Här passerar dagligen 250.000 personer som alla har chansen att botanisera bland mässans utställare.

Publicerad 2014-06-16

Läs mer


Spjutmons rastplats bäst i Dalarna

- Rik blir jag inte av att sköta kaféet här vid Spjutmosjön, men det är ett viktigt säsongsjobb för mig, säger Karin Backzell från den prisade rastplatsen.

Publicerad 2014-06-16

Läs mer


Vad händer i sommar i den svenska turismen?

Dagligen kommer till redaktionen nära hundra pressreleaser på mailen. Men en liten bråkdel av dessa handlar om vad som händer i svensk turism. Ryan Air, hotellkedjan Radisson med flera hotellkedjor, utländska turistråd och världens flygbolag pumpar dagligen ut releaser om nyetableringar, nya linjer och nya befattningshavare. Men troligen inte mycket av det är av intresse för dig som jobbar med svensk turism.

Publicerad 2014-06-12

Läs mer


Legoland satsar på Sverige

Svenska barnfamiljer gillar danska Legoland konstaterar man. så för första gången i år kommer man att hålla parken öppen under det svenska höstlovet den sista veckan i oktober.

Publicerad 2014-06-12

Läs mer


Hotell och restaurangfacket blandar sig i järnvägsstrejken

Om strejken inte är avblåst den 25 juni klockan 04.00 tar HRF ut personal i sympatistrejk.

Publicerad 2014-06-12

Läs mer


Motormännen testar rastplatser

Årligen kontrollerar M - Motormännens inspektörer våra rastplatser längs vägarna. Av ca 350 platser i landet besöker man minst 270 två gånger årligen för att kontrollera skicket och servicen som erbjuds. Det är ett belgiskt system - Euro-test, spritt i flera europeiska länder, man följer, för kontrollen. Den tar hänsyn till faktorer som parkerings- och uppställningsmöjligheter, säkerhet, tillgång till sittplatser, toaletter, lekutrustning, promenadstråk, belysning och skyltning. Och självklart är skötsel och städning viktiga faktorer.

Publicerad 2014-06-12

Läs mer


Vägkrogar - Bar 55 blir knappt godkänd

Utmed riksväg 55 mellan Enköping och Strängnäs finns ett par matställen för den bilburne.

Publicerad 2014-06-06

Läs mer


Torbjörn Wallin åter i turismens hetluft

Idre Himmelfjäll bildades 2006 av ett antal tunga investerare. En storsatsning på en ny fjällanläggning i nordvästra dalarna för 10.000 bäddar. 2000 ha eget fjäll ska rymma vinteraktiviteter med utförsåkning, skidspår liksom sommaraktiviteter för golf, vandring, fiske mm. Miljön ska kännas som en fäbodmiljö i modern tappning och planen för utbyggnaden är gjord i samarbete med Älvdalens kommun och den världsledande designern International Alpine Design från Colorado USA.

Publicerad 2014-06-03

Läs mer


En politiker på resan?

När 40 procent av svenskar planerar en bilsemester i år. Men det är även valår. Så när rederiet TT-line frågar dryga 1000 bilister vilken politiker dom väljer som medpassagerare på resan blir moderaternas Fredrik Reinfeldt vald av 19 procent - främst bland de lite äldre bilisterna.

Publicerad 2014-06-03

Läs mer


Ställplats för husbilar i Uddevalla!?!

En av turismens snabbast växande sektorer är husbilar. Redan i dag säljs fler husbilar i Sverige än husvagnar och Sverige är efter Finland Europas husbilstätaste land. Därför blir man förvånad när det kommer en nyhetsrelease att en stad som Uddevalla först nu inviger en ”ställplats” för husbilar. Och ännu mer förvånad blir man när det runt om i Sverige endast redovisas ett tiotal ställplatser för husbilar.

Publicerad 2014-06-03

Läs mer


Vägkrogar

Turism och Resor drar nu igång en sommarserie för Vägkrogar landet runt. Eftersom de flesta turister i Sverige åker bil händer det att man då och då behöver stanna för att fylla på förrådet – inte bara av drivmedel till fordonet utan även till passagerarna. Vi väljer att inte ge andra omdömen än underkänt, godkänt eller väl godkänt. Orsaken är att vi inte bedömer utbudet av mat och dryck i sig, det skulle bli alltför subjektivt, utan endast pekar på vägkrogens inriktning. Håll till godo.

Publicerad 2014-05-28

Läs mer


Spansk turism växer

Medan svensk turism minskar växer den spanska. Mellan 5-10 procent ökning har turismen redovisat de senaste 4 månaderna och under ett år har antalet ökat med ca 5 procent. I antal talar vi om 63,6 miljoner utländska turister till landet och under året räknar man med ca 3 miljoner nya besökare. 

Publicerad 2014-05-28

Läs mer


Sälja förrådsprylar finansierar semestern

Forex bank har noterat att vi ofta sparar pengar månadsvis för att ha råd med semestern. Men man vill samtidigt ge tipset att sälja gamla saker som gömts i förråden för att finansiera semestern.

Publicerad 2014-05-28

Läs mer


Halmstad årets populäraste sommarstad

Ännu en nätaktör jämförelsesajten Resguiden har för sjunde gången gått ut och gjort en omröstning bland sina besökare, om vilken svensk stad som ska bli ”årets sommarstad 2014”.

Publicerad 2014-05-28

Läs mer


Vi längtar hem!

Resesöksajten Skyscanner som regelmässigt gör intressanta undersökningar om våra resvanor konstaterar nu att vi längtar hem på våra semesterresor. Hela 32 procent anger att man saknar sin familj och vänner under resan. Och inte nog med det, man längtar hem till sina husdjur.

Publicerad 2014-05-28

Läs mer


Färre turism från grannländerna minskar antalet turister

För tredje året redovisar Tillväxtverket sin IBIS-undersökning som mäter de utländska turisternas besök i Sverige. I år var det en minskning på hela 6 procent i antalet besök med ett tapp av besök från drygt 20 miljoner ner till 18,8 miljoner.

Publicerad 2014-05-26

Läs mer


Evenemang lockar turister – Kalmar och Kronobergs län satsar på kompetens

En allt viktigare reseanledning för människor utgörs av olika typer av evenemang, musik , idrott, kultur etc. För att skapa och genomföra evenemangen krävs kompetens. Så i dagarna avslutas ett ESF-projekt i Kalmar och Kronobergs län som har gett begreppet evenemangsutveckling en ny innebörd. Med hjälp av kompetensutvecklingsinsatser och arenor för möten, nätverk och kunskapsutbyten har regionens arrangörer skapat nya evenemang och stärkt sin konkurrens- och utvecklingskraft. Man vill nu dela med sig av arbetet och inspirera till liknande satsningar på andra håll i landet. 

Publicerad 2014-05-21

Läs mer


Snygg kokbok för skärgårdsseglare

I Sverige ges det årligen ut lika många kokböcker som det är dagar på året. Och även om vi gärna svänger oss med begreppet ”matlandet Sverige” i regeringssatsningar och utlandsmarknadsföring, så är det mest chips och färdiglagat man ser i butikernas kundvagnar.

Publicerad 2014-05-21

Läs mer


Smakstart för nya bornholmska köket

- Nä, jag har  i n t e  damp. Jag har bara en massa krut i häcken!
Sa den då blonde, 22-årige, unge kocken Mikkel Marschall och drog i gång den gastronomiska kocktävlingen i Gudhjems hamn på danska Bornholm.

Publicerad 2014-05-21

Läs mer


Arrendera ditt eget fiskevatten

Svenska folkets skogsbolag Sveaskog äger ett stort antal sjöar och strömmande vatten runt om i Sverige. Här driver man en omfattande intäktskapande fisketurism ofta med kompletterande verksamhet som fiskeguider uthyrning och försäljning av utrustning etc.

Publicerad 2014-05-20

Läs mer


Charter till Ullared snabbt slutsålt

På mindre än ett dygn såldes charterresan till Ullared slut. Det är flygplatserna i Skellefteå och Jönköping tillsammans med flygbolaget Scandjet och Hallandsvaruhuset Ullared som arrangerat den populära shopingcharter.

Publicerad 2014-05-20

Läs mer


Campingen lockar turisterna till Sverige

En solig sommar lockade en rekordpublik till de svenska campingplatserna. Och faktum är att campingen är en av anledningarna till att den svenska turismen kan redovisa små men stadiga ökningar av antalet utländska gäster som dessutom spendera mer slantar på den svenska marknaden.

Publicerad 2014-05-09

Läs mer


Pinsam svensk service för starkt växande husbilsfolket

”Man ska ha husbil” tycks vara den senaste populära fritidsinvesteringen. Bara det första kvartalet i år ökade antalet husbilar med 11 procent och Sverige är i dag Europas näst husbilstätaste land - efter Finland - med 69 husbilar per 10.000 invånare. Det betyder ett drygt 1 miljon svenskar tar husbilen och eller husvagnen på sin semester i år.

Publicerad 2014-05-09

Läs mer


Vemdalen sommarsatsar

En av Sveriges mesta skiddestinationer jobbar aktivt med att fylla sina boendeanläggningar även sommartid. 

Publicerad 2014-05-05

Läs mer


Skavstas parkeringsterror i upplösning

Äntligen har man på Skavsta insett att man för att vilja utnyttja flygplatsen det måste finnas en möjlighet att komma dit med bil. Hittills har en kader av terroriserande parkeringsvakter dygnet runt hindrat varje försök att hämta och lämna passagerare. Ville man ändå angöra flygplatsen med bil så krävdes en dyr avgift för en parkering på en längre promenads avstånd från terminalen.

Publicerad 2014-05-05

Läs mer


Vasaloppsanmälningarna fulltecknades på 90 sekunder

Att Vasaloppsveckan är en populär idrottsaktivitet är det ingen tvivel om. När anmälningsmöjligheten öppnade klockan nio en söndag i slutet av april kraschade hemsidan omedelbart och när man åter fick fart på bokningssajten fylldes Vasaloppets 15.800 platser och Stafettvasan på mindre än två minuter.

Publicerad 2014-05-03

Läs mer


Liseberg Classics i skate

Den 5-6 juni samlas 26 skateboardproffs plus ett antal kvalificerade amatörer för att göra upp om tävlingen Liseberg Classics. I en specialbyggd skatepark gör man upp om segern. Och det är ett gäng internationellt meriterade skateboardproffs som kämpar om segern.

Publicerad 2014-05-03

Läs mer


En destination på ett fat

För den svenska turismen har de unika smakerna, råvarorna och måltiderna i Sverige blivit en av de stora reseanledningarna. Ett lands natur, djurliv och kultur på en tallrik är idag lika spännande som shopping, cykling, vandring och spa.

Publicerad 2014-04-26

Läs mer


Maritim kraftsamling på Swedish Maritime Day 2014

”Västra Götaland ska erbjuda de bästa maritima upplevelserna i Europa där varje besök också bidrar till en god livsmiljö för såväl natur som människor”. Detta lades fast i den vision för Bohuslän som turistmål vilken formulerades av Västsvenska Turistrådet år 2007. Ansvarig för det maritima utvecklingsarbetet blev Anders Svedberg, då verksam på Västsvenska Turistrådet.

Publicerad 2014-04-26

Läs mer


Stockholm bjuder på diger mässvecka i maj

Andra veckan i maj präglas Stockholm av mässor – och mässdeltagare. På Stockholmsmässan arrangeras Gastro Nord med Vinordic och på centralstationen arrangeras Stockholm Travel Show. Hela den turistiska fyrklövern transport, logi, restauration och aktiviteter lockar både fack- och privatbesökare mellan den 6 och den 10 maj. 

Publicerad 2014-04-24

Läs mer


"The future of travel 2024"

Att resor och turism är den näring som växer snabbast och som mer än andra näringar utnyttjar modern teknik är ingen hemlighet. I många år har information och inköp för såväl förtag som enskilda hanterats digitalt med datorer smartphones och läsplattor via nätet.

Publicerad 2014-04-22

Läs mer


Stig Helmer på museum

Sedan flera år driver Lasse Åberg sitt museum i stockholmsförorten  Bålsta. Här har han visat upp sin samlarvurm med kollektionen av Musse-Pigg- prylar, konstutställningar mm.

Publicerad 2014-04-22

Läs mer


Nobelcentrets arkitekt utsedd

Stockholms/ Sveriges nya internationella turistattraktion  - ett Nobelmuseum - har fått sin skapare. Efter en sista urvalsomgång med tre kandidater; "A room and a half" av svensken Johan Celsing och "The Nobel snowflake" av Gert  Wingård korades den brittiska stjärnarkitekten David Chipperfields mässingsbyggnad till vinnare av det nya Nobelcentret.

Publicerad 2014-04-11

Läs mer


VinterRea på Idrefjäll

Sen påskhelg, osedvanligt varmt och barmark i södra Sverige har gjort att bokningarna i vinterfjällen har lyst med sin frånvaro.

Publicerad 2014-04-11

Läs mer


"Varmt hjärta - kalla fötter"

Varmt Hjärta kalla fötter, är temat för SLAOs branschdag i år. Den 8-10 maj träffas den svenska skidbranschens nyckelfigurer i Åre för en tredagarskonferens med föredrag, seminariepass, debatter, workshop och branchmässa.

Publicerad 2014-04-11

Läs mer


Premiär för slottsgolf i Sörmland i sommar

I augusti blir det slottsgolf på fyra platser i Sörmland. Drygt 300 spelare från hela landet bereds möjlighet att slå ut och spela in på greener av högsta kvalitet. Fyra slott öppnar sina portar för spelare som kan välja fritt för sitt boende. Det blir spel såväl i parform som individuellt med final på Nyköpings golfklubb i Ärila.

Publicerad 2014-04-08

Läs mer


Ny båttrafik till och från 1000-åriga Sigtuna

Premiärturen från Stockholm till Sigtuna sker med båten Evert Taube sker den 28 juni men redan den 24 juni går M/S Sjösaga, som hör hemma i Sigtuna och Uppsala sin premiärtur, från Uppsala till Sigtuna, - Sigtuna-Birka och - Sigtuna-Mariefred.

Publicerad 2014-04-03

Läs mer


Strategisk placering av nya Stockholm Visitor Center

I morgon, 3 april, slår Stockholm Visitors Board upp portarna till sitt nya besökscenter i Kulturhuset, Stockholm. Tidigare låg turistbyrån på Vasagatan och man hoppas att flytten mot centrum ska göra det enklare för besökare och Stockholmare att upptäcka mer av huvudstaden.

Publicerad 2014-04-02

Läs mer


Slumrande semesterparadis på Gotland blir nytt besöksmål

I ett hamnmagasin från 1600-talet i Burgsviks hamn är fyra familjer på gång att skapa något man hoppas kommer att bli sommarens "snackis" på Gotland.

Publicerad 2014-03-28

Läs mer


Kolmården satsar stort inför jubileum

Det första spadtaget är taget för det som kommer att bli Kolmården största investering hittills - "Bamse Värld". Närmare 75 miljoner kronor väntas det kosta innan besökarna får träffa Bamse och hans vänner den 1 maj 2015.

Publicerad 2014-03-20

Läs mer


Nytt busstopp i Kläppen

Swebus linje mellan Stockholm och Sälen har sedan i torsdags den 13 mars ett nytt stopp på sträckan, i Kläppen.

Publicerad 2014-03-20

Läs mer


Uppsala tar för sig med möten

I mitten av juni kommer 150 deltagare från hela Europa för att delta på en europeisk farmaceutisk kongress. Senare i år är det dags för en ännu större europeisk kongress på temat Hållbar mat. Dessa båda möten omsätter närmare 4 miljoner kronor lokalt.

Publicerad 2014-03-13

Läs mer


Spanien fortsatt i topp men Grekland knappar in

Sommarens bokningar till Spanien har ökat med 5 procent jämfört med förra året men Grekland ökar igen och ligger nu på andra plats på tio-i-topp-listan över svenskarnas sommarfavoriter.
Ticket Resebyrå genomför en rapport, Ticket Collection, om svenska folkets resvanor två gånger om året, där de analyserar nyheter, trender och topplistor. De låter även göra en Novusundersökning för att ta reda på svenskarnas prioriteringar, önskemål och beteenden.

Publicerad 2014-03-12

Läs mer


Senaste inneflugan på vattnet

Windsurfing är ute, vattenskoter är ute, nu gäller det "Stand up paddling". Det är den snabbast växande paddelsporten och lär bli en fluga i sommar längs våra kuster.

Publicerad 2014-03-06

Läs mer


Bli en bättre fotograf på din semester

Semester behöver inte betyda att man ska slappa och göra ingenting. Man kan ta tillfället i akt att lära sig nya saker eller bli bättre på något man redan kan.
Detta har Ving förstått och inleder nu ett samarbete med Fotografiska som i sommar kommer att hålla kurser i fotografering på två av Vings hotell i Turkiet, Sunwing Side West Beach och Sunwing Side East Beach.

Publicerad 2014-03-05

Läs mer


"Husbilsdestinationen Värmland"

Ja, det är vad turistcheferna i Värmlands kommuner, tillsammans med Camping Värmland, nu satsar på i ett nystartat projekt. Antalet husbilar ökar, både i Sverige och i Europa. Idag finns det 69 husbilar på 10.000 invånare i landet vilket är näst tätast i Europa.

Publicerad 2014-03-05

Läs mer


Bröllopsnatt i igloo?

I tre år har man vid trädgränsen i Åre uppfört en iglooby för hugade gäster. Bokningarna ökar år från år. Främst är det damer som vill ge sin man en överraskande vistelse i fjällvärlden. Men allt fler bröllop firas i igloobyn. Möjligen kan temperaturen under natten uppmuntra till intima kontakter. 

Publicerad 2014-03-05

Läs mer


Strömma medlem i internationell sightseeing-kedja

Grey-Line är ett globalt nätverk av upplevelser som under 104 år etablerats på ca 700 platser runt om i världen. i sortimentet räknar man med ca 3.500 upplevelser främsta av sightseeingturer, transfer, attraktioner och dagsutflykter. Fram till nu har man inte funnits i Sverige.

Publicerad 2014-03-05

Läs mer


Flytande kulturarv

Enligt en ny undersökning, gjord av Sjöhistoriska museet, besöker närmare 250.000 passagerare något av våra k-märkta fartyg per år. Intresset för vårt flytande kulturarv är med andra ord stort och har stor betydelse för besöksnäringen både lokalt och regionalt.

Publicerad 2014-03-03

Läs mer


Glasriket lever än - fast i mindre kostym

Bergdala Studioglas är ett av de småländska glasbruken som kämpar vidare trots kraftiga neddragningar i området. Där blåser man fortfarande både bruks- och konstglas till glädje för såväl ortsbor som besökare.

Publicerad 2014-02-28

Läs mer


Sex hemliga coacher, nästa steg i svenskt turism-klassificeringssystem

70 procent nöjda gäster hade man för några år sedan i Västsverige. Varför är inte alla nöjda? Svaret på frågan blev att gästen kanske inte alltid upplevde att vistelsen motsvarade förväntan. Är boendet, upplevelsen värt priset och passar det min standard. För att lösa frågan började man leta runt i välden efter ett system där upplevelsen, tjänsten varudeklarerades så att gästen, turisten redan i förväg kunde anpassa sitt val inför resan.

Publicerad 2014-02-26

Läs mer


Europeiska turister stannar i EU

EU-kommissionen har i direktoratet för "Enterprise and Industry" en avdelning för turism. Här har man tagit fram en undersökning om EU-medborgarnas resvanor under år 2013 Sju av tio européer reste hemifrån under året. De flesta i yngre medelåldern, tätortsboende och med högre utbildning.

Publicerad 2014-02-25

Läs mer


Örnpar stoppar 2-miljarderssatsning i Vemdalen!

I många år har man planerat för att bygga ut turismen i Vemdalsområdet med ett helt nytt område på fjällsluttningen, "Örndalen" granne med Björnrike. Backar och boende, restauranger och övrig turistisk infrastruktur, för såväl vinter- som sommarturism låg i de långt framskridna planerna.

Publicerad 2014-02-25

Läs mer


Med ny teknik hoppas man på förlängd säsong i Döda Fallet

Destination Ragundadalen satsar på ljussättning av Döda Fallet och en film som berättar om hur tömningen gick till. Med detta hoppas man kunna förlänga turistsäsongen, då guidade visningar kommer att ske under sensommar/höst och kanske även till vintern. 

Publicerad 2014-02-25

Läs mer


22.000 folkmusiklåtar digitaliserade

För att inte musiken ska gå förlorad, på grund av att den glöms bort eller inte lagrats beständigt, har projektet "Hitta Folkmusiken" hittills digitaliserat cirka 22.000 låtar och låter nu besökare söka och lyssna på låtar i en ny lyssningsstation på Bohusläns museum i Uddevalla, som invigs lördagen den 1 mars.

Publicerad 2014-02-25

Läs mer


TUR från mässa till B2B

Det är ingen hemlighet att den svenska res- och turistmässan TUR i Göteborg, de senaste åren har genomgått en dramatisk förändring. Från att branschen har exponerat sig och delat ut sina broschyrer på många tusen kvadratmeter i flera våningar har man nu blivit ett årligt centrum för näringens B2B-satsningar. 

Publicerad 2014-02-21

Läs mer


Gula floden, Nilen, Rhen, Mississippi River eller Göta Kanal?

Kryssningar är en semesterform som har blivit snabbt populär. Här bor man bra, äter gott och får chansen att uppleva nya vyer och sevärdheter varje dag. Främst associerar de flesta kryssningar med Västindien, Medelhavet eller kanske vårt eget innanhav Östersjön/Bottniska Viken. Men för en som inte vill riskera sjösjuka och gärna håller sig nära land är kryssningar på världens floder ett växande alternativ. 

Publicerad 2014-02-21

Läs mer


Rekordantal campare till mässa

Husvagnar men främst husbilar lockar många till Kistamässan i februari. Hundratals vagnar och bilar från 30 tillverkare fanns att beskåda. Vintercampingen är växande och för den som vill ge sig ut i vinternaturen fanns en av nyheterna i form av en husvagn på medar.

Publicerad 2014-02-19

Läs mer


Svensken bokar sitt flyg i tid

En undersökning gjord av bokningssajten Skyscanner visar att vi är tidigt ute när vi bokar våra flygresor. Bara 16 procent chansar och bokar någon dag innan avfärd.

Publicerad 2014-02-19

Läs mer


Körfest i slottsmiljö

På försommaren årligen träffas körintresserade till workshop, seminarier och naturligtvis körsång. Platsen är slottet Wik med sin engelska park, ligger vid Mälaren, 2 mil sydväst om Uppsala. Körfestens datum i år är den 30-31 maj

Publicerad 2014-02-19

Läs mer


Putin tror på turism till Sochi

I ett tal, nyligen, konstaterade den ryske härskaren Putin att Sochi nu har satt Ryssland och den Svarta-havskusten på världens turistkarta. Olympiaden och de enorma investeringar som gjorts inför tävlingarna, har skapat förutsättningar för turismen i regionen att konkurrera med Medelhavet och övriga Europa om världens turism, menar han.

Publicerad 2014-02-19

Läs mer


Snuskiga mobiltelefoner

Visste du att på din mobiltelefon trivs bakterierna. Flera undersökningar har visat att en mobiltelefon ofta har fler snuskiga bakterier än din toalett. Den lite varma telefonen är en mysig hemvist för allsköns bakterier som växer och trivs.

Publicerad 2014-02-19

Läs mer


"Ju senare desto viktigare"

Ett gammal talesätt som kan appliceras på STF, som först nu öppnar sina fjällanläggningar för gäster under vintersäsongen och håller öppet fram till början av maj.

Publicerad 2014-02-19

Läs mer


Pigg pensionär!

Pigg pensionär är namnet på mässan för landets seniorer och för de som jobbar med våra pensinärer. Det är en mässa som för andra gången arrangeras av Elma i Jönköping 5-6 mars 2014 tillsammans med pensionärsorganisationerna PRO och SPF. Man vänder sig till aktiva pensionärer som vill njuta av livet, som vill resa, uppleva och förverkliga sina drömmar.

Publicerad 2014-02-19

Läs mer


Flyg till Västra Härjedalen?

Tillgänglighet är A och O för den svenska turismen. I kriget med alpänderna om Europas skidåkare är de svenska skidområdena diskriminerade med långa avstånd till befolkningsområdena på kontinenten. För utländska gäster är det svårt att med flyg kunna ta sig längre norrut än till Arlanda utan besvärliga omlastningar och fördyrade resor.

Publicerad 2014-02-17

Läs mer


TDB ger oss resultaten

Turistdatabasen TDB etablerades redan under det gamla Sveriges Turistråds tid under ledning av vår förste professor i turism Bengt Sahlberg, för mer än 20 år sedan. Sedan dess har man intervjuat ca 24.000 svenskar årligen om sina resvanor. I dag har man en omfattande fakta-bas för såväl forskare som marknadsförare av svensk turism.  

Publicerad 2014-02-14

Läs mer


Utan flyget stannar Sverige


Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd

Sverige har skapat sin rikedom genom export och är fortfarande en stor exportnation där flygfrakten utgör över 20 % av det svenska exportvärdet. Dessutom kommer två tredjedelar av de utländska turisterna till Sverige med flyg. Flyget gör med andra ord stor samhällsnytta men det saknas inte utmaningar.

Publicerad 2014-02-13

Läs mer


Scandic köper Rica Hotels

Scandic växer med 72 hotell genom köpet av Rica Hotels förutsatt att berörda konkurrensmydigheter godkänner avtalet. Det är främst i Norge där Rica har 65 hotell som Scandic nu växer till landets största hotellkedja.

Publicerad 2014-02-11

Läs mer


Kineserna "invaderar" Linköping!

Efter ett antal år där Linköpingspolitikerna glömt sin turism, har näringen nu åter vind i seglen. Det kommunala bolaget Visit Linköping, som etablerades 2009, gläds åt ökande siffror - det senaste året med 4 procents ökning av antalet gästnätter vilket är dubbelt mot riksgenomsnittet.

Publicerad 2014-02-11

Läs mer


Färjepassagerarna handlar för 5 miljarder

Stockholms hamn gläds åt sina många färjelinjer. Det gör Stockholm till Sveriges största hamn för passagerartrafik med 11 miljoner passagerare. Och gästerna från Finland, Ryssland och de baltiska länderna som färjorna trafikerar, handlar för stora pengar i Stockholm. Hela 20 procent av stockholmsturisternas totala konsumtion kommer från färjepassagerarna.

Publicerad 2014-02-11

Läs mer


Nytänk på Yasuragi Hassseludden

På SPA-anläggningen Yasuragi Hasseludden händer det nya saker. Lagom till "alla hjärtans dag" lanseras duobehandingar, vid årsskiftet kom det helt nya "Sauna Yoga" samt nylanserad Teppanyakiresturang med matlagning på stekhäll direkt vid bordet.

Publicerad 2014-02-10

Läs mer


Färre "ledare" på forum i Tylösand

Den årliga konferensen "Besöksnäringens Ledarforum" som ursprungligen var ett initiativ i samarbetet mellan samtliga delägare i Svensk Turism AB har nu helt tagits över av arbetsgivarorganisationen för hotell och restaurang, Visita. Sedan några år har konferensen ägt rum i halländska Tylösand, något som troligen är orsaken till att många  deltagare haft svårt att ta sig tid, att hitta hit och att därför antalet sakta minskat genom åren. 

Publicerad 2014-02-09

Läs mer


Ryssland, Kina och Indien håller uppe ökningen för svenska turism

Totalt ökade de kommersiella övernattningarna i Sverige under 2012 från 52,7 till 53,8 miljoner övernattningar. Det är ca 2,1 procents ökning, Samtidigt som den nordiska marknaden minskade med 1,5 procent ökade den Europeiska med 1.8 procent. Så det är  ökningen av gästnätterna från de utomeuropeiska marknaderna som lyfter turismen med 4,4 procent fler övernattande ryssar, hela 17,5 procent kineser och starkast ökande Indien med 18,2 procent.

Publicerad 2014-02-07

Läs mer


Museibesök för hästälskare?

Hästen är en allt populärare figur i vår vardag. Det finns numera fler hästar än ett snabbt minskande antal kor i Sverige. Och för landsbygden är hästen en viktig näringskälla både för uppstallning, foder och uppfödning. Och inte minst för turism där ridläger och hästsafaris i vår vackra natur sprider sig över landet.

Publicerad 2014-02-07

Läs mer


Parks & Resorts söker tusentals sommarpersonal

Nu är det dags för de sommaröppna anläggningar att planera för personalen som ska ta hand om gästerna. Först ut är anläggningarna Tivoli Gröna Lund i Stockholm, Kolmården djurpark, Skara sommarland, och Furuviksparken som söker medarbetare. Hela 2.200 nyanställningar ska göras inför sommaren och här handlar det om spännande uppdrag som berg- och dalbaneförare, sockervadds-snurrare, tekniker, ekonomer, badvakter, restaurangpersonal, djurvårdare, hotellpersonal och mycket annat.

Publicerad 2014-02-07

Läs mer


Statliga pengar till Sveriges naturrum

Sveriges yta är till ca 10 procent täckt av skyddad natur i form av Nationalparker, Naturreservat och Natura 2000-områden.  Vid 31 av dess naturskyddade områden från Abisko i norr till Stenshuvud i söder finns Naturrum. De är byggnader vid entrén till området med information och utställningar som informerar om dess natur, flora och fauna - kort sagt en beskrivning varför området har klassats som skyddsvärt.

Publicerad 2014-02-01

Läs mer


Drakbåtar i Dalslands kanotmaraton

I tio år har man arrangerat kanotmaraton på Dalslands vattenvägar med starten i Baldersnäs och mål i Bengtsfors. Hela 700 deltagare brukar man samla och ca hälften kommer från ca 15 länder runt om i världen. Sträckan är 55 kilometer och eliten brukar klara tävlingen på ca 4 timmar medan motionärerna har hela 11 timmar på sig innan tävlingen blåses av.

Publicerad 2014-02-01

Läs mer


Norwegian populär arbetsgivare i USA

Flygbolaget Norwegian som numera satsar stort på sina långlinjer har orsakat rusning till de platser i bolaget som ska tillsättas av amerikaner.

Publicerad 2014-02-01

Läs mer


Ystad Saltsjöbad investerar i framgång

- Vi är en året-runt-destination som har nästan lika många rum uthyrda i januari som i juli, konstaterar VD för Ystad Saltsjöbad Anders Nilsson. Och framgångsreceptet är nya satsningar, nya investeringar och en aktiv personalpolitik. 

Publicerad 2014-01-31

Läs mer


Ny rapport om turismens "tillväxtvärk"

I början av februari presenteras en ny rapport om turismens framtidsutsikter, utvecklingspotential och därpå följande "kompetensutmaning. Rapporten är sammanställd av UHR - Utbildningsrådet för Hotel och Restauranger. Bakom rådet står de fackliga organisationerna, Hotell och Restaurangfacket, tjänstefacket Unionen och arbetsgivarföreningen Visita.

Publicerad 2014-01-31

Läs mer


"Ornitologturism" i Israel

Vår och höst fungerar luften över Israel som en autostrada för flyttfåglar. Man räknar med att ca 121 arter passerar över Israel på sin flytt mellan Europas häckningsplatser och vinterns värme i Afrika. Dessutom har landet en fauna av ca 90-talet unika fastboende fågelarter plus lika många arter som övervintrar i Israel att beskåda.

Publicerad 2014-01-31

Läs mer


Almedalsveckan växer med "Almedalsbåten"

En av Gotlands stora publikveckor är Almedalsveckan då politiker, lobbyister, media och nyfikna samlas i Visby, vimlar och byter information. Ett ständigt ökat tillflöde av besökare har satt press på arrangemangen där boende har varit en allt större trång sektor.

Publicerad 2014-01-29

Läs mer


När ska du boka din utlandsresa?

Det rör sig om tusenlappar att spara om man har koll på flygbolagen och charterarrangörernas prispolitik. För självklart är priset en fråga som alla bolag arbetar med för att maximera sin lönsamhet. Och självklart varierar priset på flygstolen eller arrangemanget över tiden.

Publicerad 2014-01-28

Läs mer


Tjuren från Wales lös på Gröna Lund i sommar

Stockholms nöjespark Gröna Lund profilerar sig hårt med kända artistuppträdanden. Under åren har de flesta av världens affischnamn underhållit från "Grönans" stora scen.

Publicerad 2014-01-28

Läs mer


Dubbelt Stockholm bland vinnarna av "DTTT awards"

DTTT eller Digital Tourism Think Tank är en fri "think tank" som promotar det digitala utvecklingen och marknadsföringen inom turismen. Här finns experterna och här ordnas workshopar, här kommuniceras benchmarkexempel och här delas med starten 2013, som sagt, ut priser till förtjänta marknadsföringsinsatser i turismens digitala form.

Publicerad 2014-01-27

Läs mer


Lägre moms ger mindre fusk

Även Skatteverket är nöjda med den lägre och enhetliga restaurangmomsen. Enligt verket kan man konstatera att fusket minskat med hela 700 miljoner kronor tack vare den nya momsnivån.

Publicerad 2014-01-27

Läs mer


Bokningsrekord inför nästa jul

Ännu en långhelg 2014, med många lediga dagar är en av orsakerna till att svenska folket redan nu bokar sin jul- och nyårsresa. På charterarrangören Fritidsresor talar man om rena hamstringen av resor.

Publicerad 2014-01-27

Läs mer


Varumärket Astrid Lindgren växer som turistattraktion

Inom kort öppnar två nya sevärdheter med anknytning till författaren Astrid Lindgren. Det är hennes lägenhet på Dalagatan i Stockholm som nu omvandlas till muséum.

Publicerad 2014-01-23

Läs mer


Olympiastaden Peking tappar turister

2008 hölls olympiska spel i Kinas huvudstad Peking. Trots politiska protester från världens alla hörn lockades ett stort antal turister till spelen. I dag rasar åter tillströmningen av turismen från staden.

Publicerad 2014-01-21

Läs mer


Kryssningar växer i rask takt

Svensken har hittat en ny semesterform - kryssningar. En av de stora återförsäljarna redovisar en försäljningsökning bara i januari på hela 80 procent från förra året.

Publicerad 2014-01-21

Läs mer


250.000 ryssar har fått visa till USA


Foto: Camilla Boquist

Det har blivit populärt för ryssar att besöka USA och betydligt enklare att få visa för sitt besök. Under 2012 slogs rekordet med 250.000 nya USA-visa utfärdade till ryssar en ökning med hela 15 procent.

Publicerad 2014-01-21

Läs mer


Lågt intresse från svensk turism för finsk resmässa

Årets upplaga av finska resemässan, Matka, hade bara lockat en handfull svenska destinationer och övriga nordiska länder förutom Island fanns inte alls på plats. 

Publicerad 2014-01-20

Läs mer


Mer pengar till resor

Svenskar är ett resande folk och en stor del av budgeten ägnas åt att resa utomlands.

Publicerad 2014-01-16

Läs mer


Visit Sweden räknar med fler utländska gäster


Foto: Anna Hult

I statistiken från 2012 kan man konstatera att 16 miljoner utländska gäster turistade i Sverige. Även om antalet besökare under året 2013 bara ökade med en procent har intäkterna från utlandsturismen sedan år 2000 ökat med 162 procent. 

Publicerad 2014-01-16

Läs mer


Idel kändisar på konferens med Svenskt flyg

Den 5 februari håller organisationen Svenskt Flyg sin årliga konferens på Berns i Stockholm. Tunga frågor som kommer att behandlas på endagskonferensen är hur vi gemensamt kan lyfta Sverige till att vara ett av världens bästa länder att verka och leva i.

Publicerad 2014-01-16

Läs mer


Bensinen dyrast i Oslo - billigast i Dubai

För den som ska ut i världen och turista med bil har prisjämförelse-sajten Pricerunner gjort en utredning om bensinpriserna i olika delar av världen. 

Publicerad 2014-01-16

Läs mer


Maud Olofsson föreslås till ny ordförande för Visita

Förre näringsministern centerpartisten Maud Olofsson föreslås som ny styrelseordförande för Visita. Hon har enligt valberedningens ordförande Claes Livijn tackat ja till förfrågan och ställer sig till förfogande för Visitas stämma senare i vår.

Publicerad 2014-01-15

Läs mer


Turism allt viktigare för New York

Resandet blir allt viktigare för världen över. Detta gäller såväl storstad som landsbygd. I en av världens största städer New York har utvecklingen på senare år gått stadigt upp. 2002 kunde turismorganisationen New York & Co räkna in omkring 34 miljoner turister – förra året hade denna siffra stigit till 54 miljoner. Det betyder all time high. 

Publicerad 2014-01-15

Läs mer


"Goda Gotland" går ombord på M/S Birka


Gotland -Årets matland 2013
Foto: Birka Cruises

När producerat och från lokala producenter är årets tema för maten under våren på kryssningsfartyget M/S Birka. Det är ett antal leverantörer under namnet Goda Gotland som står för leveranserna. 

Publicerad 2014-01-14

Läs mer


Värmlands museum näst bäst

Hela 250.000 besökare kunde Värmlands museum räkna in under 2013 och fångade då andraplatsen bland landets länsmuseer efter Bohusläns museum. Årets stora publikdragare var utställningen "1001 inventions" som bland annat bidrog till att medelåldern för museets besökare minskade.

Publicerad 2014-01-14

Läs mer


Stuguthyraren Novasol växer i Sverige

Att hyra stuga är ett populärt fritidsboende i Sverige. På många lokala och regionala turistbyråer är stuguthyrningen i området en av de viktiga intäktskällorna. Men det finns företag som sysslar med förmedling av stugor och då inte bara svenska stugor.

Publicerad 2014-01-13

Läs mer


Taxfreepåsen fortfarande obligatorisk

Charterbolaget Ving har frågat sina resenärer om de brukar utnyttja möjligheten att köpa taxfreevaror i samband med sin resa.

Publicerad 2014-01-07

Läs mer


"Maktspel" på Livrustkammaren

Livsrustkammaren är museet som ligger i kungliga slottet i Stockholm med ingång från Slottsbacken. Förra årets stora utställning som handlat om Drottning Kristina lockade rekordpublik.

Publicerad 2014-01-07

Läs mer


Sökes igoobyggare till Åre

Den senaste upplevelsen man bjuder på i Åre är den nya igloobyn som nu välkomnar sina första gäster.

Publicerad 2014-01-07

Läs mer


Trött på att köa i hotellutcheckningen?

Att boka hotellet via nätet är vardagsmat för de flesta. Men att checka ut via nätet är en världsnyhet som svenska hotellkedjan Scandic nyligen lanserat.

Publicerad 2014-01-03

Läs mer


Machu Picchu i Peru - ett spännande resmål

Postkodlotteriet har låtit undersökningsföretaget SIFO undersöka svenskens resdrömmar. Näst efter att vinna pengar drömmer svensken nämligen om att göra resor. Att resa är faktiskt dubbelt så intressant som att finna en partner eller att få ett bättre jobb.

Publicerad 2014-01-02

Läs mer


Ösel ny destination för Birkas sommarkryssningar

Sommarens traditionella kryssningar med Birka Cruises får en ny destination i programmet. Det är den estländska ön Ösel dit Birka är det enda kryssningsfartyg som ställer kosan i sommar. Kryssningen är tre dygn och förutom Ösel blir det ett stop i Visby.

Publicerad 2013-12-27

Läs mer


Vad hände i världen på Vasas tid?

1600-talet är en spännande tid i historien. I Vasamuséets nya utställningshall visar man nu en unik utställning under namnet ”Samtidigt”.

Publicerad 2013-12-27

Läs mer


Final Nobel Center

Vilken är den första byggnad som du tänker på om jag säger »sevärdhet i Paris«? Eller i Sydney, Bilbao och Pisa. Vilken är den gemensamma nämnaren? Låt mig gissa. Jag tror du valt ut byggnader med en spektakulär arkitektonisk utformning och en unik historia att berätta.

Publicerad 2013-12-20

Läs mer


»Värdskapet« - svensk exportsuccé!

21 år gammal startade Janne Gunnarsson sitt första företag - i larmbranschen. »Det var inget kul« konstaterade kreatören Gunnarsson efter något år och tog sitt första steg in i turistnäringen. 

Publicerad 2013-12-18

Läs mer


ETOUR-forskning om ABBA-turism

Sedan ABBA-muséet öppnade på Durgården i Stockholm har en kvarts miljon besökare hittat dit. Att muséet har blivit ett internationellt besöksmål visas av att hälften av besökarna är utländska turister.

Publicerad 2013-12-17

Läs mer


Nya gäster på hotellen

Världen förändras och marknaden för hotell följer med. Två viktiga trender konstaterade man på Pandox årliga hotellmarknadsdag - Pandox är en av Europas ledande aktörer på hotell-fastighets-marknaden.

Publicerad 2013-12-17

Läs mer


Blöta julbord

Julbord är ett måste för svensken och en kassako för restaurangerna. Redan i september börjar annonserna om årets julbord att dyka upp i de stora dagstidningarna och fram i november tar erbjudandena upp sida efter sida i tidningarna.

Publicerad 2013-12-13

Läs mer


Nu är det bevisat – momssänkning gav nya jobb

Konjunkturinstitutet har låtit utvärdera resultatet av statens sänkning av momsen på restaurangmat från 25 procent till 12 procent. Sedan 2012 har det skapats 12.000 ny jobb i branschen varav ca 4000 tillkommit som ett resultat av momssänkningen slår Konjunkturinstitutet fast. Prognosen från Regeringen var inför momssänkningen 3.500 jobb som nu överträffats.

Publicerad 2013-12-09

Läs mer


Global måltidsturism möttes i Göteborg


Resville Mathantverk
Foto: Therese Karlsson

Världsledande forskare och branschfolk inom global måltidsturism möttes i Göteborg. Med stadens krogar och kockar som inspirationskälla klev Västra Götalandsregionen först ut i en satsning på matturism och hävdade att i Västsverige skulle man ha ”maten som reseanledning”. Detta skedde redan år 2000 och fick en och annan att hicka till och undra om den där målsättningen inte var i kaxigaste laget.

Publicerad 2013-12-05

Läs mer


Kudde i guld till Värmland

Vid ett kalas för sina vandrarhemsvärdar och övrig anläggningspersonal delar STF ut sina årliga priser. Den mest meriterande är ”Kudden” där anläggningarnas gäster får recensera sin vistelse. 

Publicerad 2013-12-05

Läs mer


REA på Gotlandsbiljetter

Den som vill ta en höst/vintertur till Gotland ska passa på i december.

Publicerad 2013-12-03

Läs mer


Från Idrefjäll till Astrid Lindgrens Värld

Efter åtta år som VD på Idrefjäll har Jocke Johansson antagit nya utmaningar och lämnar fjället efter årets säsong. Nästa anhalt blir smålandsskogarna där VD-posten för Astrid Lindgrens Värld väntar från den 1 juni 2014.

Publicerad 2013-11-30

Läs mer


Ny VD till Västsvenska Turistrådet

Fredrik Lindén heter Västsvenska turistrådets nye VD. Fredrik kommer från en mångårig karriär på Exportrådet där han arbetet i olika delar av världen.

Publicerad 2013-11-30

Läs mer


Fototävling välkomnar utländska gäster på Arlanda

Nyanlända gäster ska få chansen att få en bild Sverige redan på Arlanda.

Publicerad 2013-11-30

Läs mer


Skimning oroar svenska resenärer

Skimning där utländska bedragare lurar svenskar på pengar genom att läsa av och kopiera deras kontokort är inte ovanligt på utlandsresan. Så många som var fjärde svensk 28 procent, har varit utsatt och 38 procent, fyra av tio oroar sig för att bli skimade, visar en undersökning gjord av Forex Bank.

Publicerad 2013-11-30

Läs mer


Stora turismpriset till "En pärla vid Vänerns strand"


Foto: Ulf Berglund

Läckö slott utnämner sig själv till "Pärlan vid "Vänerns strand"och är beläget vid Kållands Ö i Otterstads socken i Lidköpings kommun, Västergötland.

Publicerad 2013-11-22

Läs mer


Stockholmsk resmässa växer


Foto: Tibor Bárány

En lönehelg i slutet av oktober fick stockholmarna sin egen resmässa - Stockholm Travel Show. I huvudstadens "Gallerian" - ett köpcentrum med nära hundratalet affärer restauranger och caféer mitt i centrala Stockholm öppnade mässan för en tredagars-sejour. Hela 80.000 personer per dag eller ca en kvarts miljon besökare räknade man med passerade in och ut i Gallerian under utställningsperioden så de trettiotalet utställarna hade här chansen att nå en stor del av Mellansveriges ressugna människor. 

Publicerad 2013-11-21

Läs mer


Brandvarnare i Ishotellet ?!?

Lagar är till för att följas tycker våra byråkrater, som kräver att det installeras brandskydd i årets upplaga av Icehotel i Jukkasjärvi. 

Publicerad 2013-11-16

Läs mer


Matkassen direkt till stugan

Alla ska ha det bekvämt på skidsemestern. Så nu har man på Idrefjäll utökat sin service med att leverera maten direkt till stugan.

Publicerad 2013-11-16

Läs mer


Gratis skidåkning för barnen i Säfsen

I tio år har barnen på Fredriksbergskolan, granne med skidanläggningen Säfsen, fått åka gratis i Säfsens backar.

Publicerad 2013-11-16

Läs mer


Tysklands turistorganisation hållbarhets-certifierad.

Som första statliga turistorganisation har den tyska Deutsche Zentrale Für Tourismus (DZT) tilldelats Green Global- certifikatet.

Green Globe certifierar projekt och företag inom rese- och turistnäringen runt om i världen där man erbjuder utbildning och marknadsföringsstöd i hela 83 länder. 

Publicerad 2013-11-16

Läs mer


Gemensam marknadsföring i London

 

 

 

Sörmland och Östergötland går ihop under namnet Stockholm Country Break i samarbete med Visit Sweden vid höstens stora World Travel Market i London.

 

Publicerad 2013-11-16

Läs mer


Svenska gästnätter får stockholmsturismen att öka

Under september ökade Stockholms kommersiella gästnätter med 3.4 procent eller 32.000 gästnätter. Det är främst svenska gäster som står för en ökning med 6 procent medan de internationella gästnätterna minskade med 2 procent.

Publicerad 2013-11-15

Läs mer


"Sveriges Bussföretag" efter sammanslagning.

Vid årsskiftet gör arbetsgivarföreningen för bussbranschen "Bussarbetsgivarna" gemensam sak med branschorganisationen "Svenska Bussbranschens Riksförbund BR". 

Publicerad 2013-11-15

Läs mer


Turismen lönsammast för Öresundsbron

Det är bropasset för fritidsresenärer som ökar och skapar vinster för Örebokonsortiet

Publicerad 2013-10-30

Läs mer


En halv miljon kryssningsgäster till Stockholm

Kryssningssäsongen i år har slagit rekord. Hela 278 kryssningar har i år haft Stockholm som destination och landat 485.000 passagerare i huvudstaden.

Publicerad 2013-10-30

Läs mer


Mer än hälften av charterresenärer beställer Tax-free

Den heliga svenska skattefria påsen vid utlandsresor håller sig kvar. Under många år kunde man köpa sprit och cigaretter skattefritt på flygresan och på flygplatserna.

Publicerad 2013-08-28

Läs mer


Rekordsommar på Countryside Hotels

Årets hotellsemester har firats utanför storstäderna konstaterar kedjan Countryside Hotels.

Publicerad 2013-08-28

Läs mer


Roligare, smartare, billigare

Nu ska det bli konkurrens om färjepassagerarna mellan fastlandet och Gotland. Det är gotlandsentreprenören Pigge Werkelin som dragit igång ett nytt projekt. Tidigare har man sett flygbolag, campingplatser och sommarhusprojekt, som satts på marknaden av herr Werkelin. Den här gången gäller det att skapa ett större tryck på turismen till Gotland genom att via konkurrens om färjetrafiken på ett både roligare, smartare och billigare sätt öka resandet.

Publicerad 2013-08-28

Läs mer


Flygledarna på Örnsköldsviks flygplats sitter i Sundsvall

Det är planen om Luftfartsverket får sin vilja igenom. På små flygplatser med låg trafikintensitet blir det dyrt att ha fast personal. Och eftersom flygledningen i dag sköts via radar och datorer styrs starter och landningar via skärmar och kan lika gärna fjärrstyras. Nu väntar man bara på ett godkännande från Transportstyrelsen som beräknas komma under hösten.

Publicerad 2013-08-28

Läs mer


Vi har träningsprylar för 4.000:- hemma

Svenska folket har blivit träningsfreaks. Hela 81 procent av svenskarna har träningsutrustning hemma och till ett värde av hela 4.000 kronor. Främst köper man träningsutrustning för att förbättra sin kondition (28%) många för att rehabilitera någon skada (23%), gå ner i vikt (19%), eller bygga muskler (16%).

Publicerad 2013-08-28

Läs mer


Köpenhamns lilla sjöjungfru fyller 100 årFoto: Rasmus Flindt Pedersen

Den Lilla Sjöjungfrun - Den Lille Havfrue - har suttit på sin sten i Köpenhamns hamn i etthundra år. Hon är Danmarks mest fotograferade turistattraktion och hämtad från HC Andersens saga. Här sitter hon och väntar på sin prins.

Publicerad 2013-08-28

Läs mer


Svensk kultur på Europaturné


Inifrån det uppblåsbara Sverigehuset.
Foto: Richard Silver

Under 2014 är det kulturhuvudstadsår i Umeå. 1985 startade det Europiska samarbetet om att årligen fira kulturhuvudstadsåret i en eller flera av Europas städer och första kulturhuvudstad blev Aten.

Publicerad 2013-08-28

Läs mer


Män är ”bättre” bilförare

I Sten Lines ”bilsemesterrapport 2013” har sju av tio planerat en bilsemester i sommar. Och när det gäller att köra bil har männen bättre självförtroende än kvinnorna.

Publicerad 2013-08-28

Läs mer


Än finns det chans att synas på Stockholm Travel Show i oktober

I Gallerian mitt i Stockholm har den svenska turismen en unik chans att visa upp sig. I ett samarbete mellan det centralt belägna köpcentret och PR-gurun Martin Ahlbergs, FINN-S kommer en res- och turistmässa att arrangeras helgen den 24-26 oktober.

Publicerad 2013-08-28

Läs mer


Testpiloter till fjällen

STF vill satsa på att få fler svenska ungdomar att besöka vår fjällvärld. För att lära sig lite mer om hur ungdomarna uppfattar fjällen söker man nu ”testpiloter” till fjällvistelser under sommaren 2014.

Publicerad 2013-08-28

Läs mer


Söktjänster slår ut turistbyrån

Dagens användande av internet i datorer och mobiltelefoner håller på att göra den traditionella turistbyrån överflödig konstaterar man i en undersökning beställd av sökmotorföretaget Eniro.

Publicerad 2013-08-28

Läs mer


Livemusikens huvudstad i Skandinavien

I dagarna invaderas Örebro av nästan 200 band med musiker och artister från USA, Tyskland, Holland, Australien, Kanada, Norge, Finland och Sverige. Det är evenemanget ”Live at Heart” som genomförs för fjärde gången i den närkeska metropolen. 

Publicerad 2013-08-28

Läs mer


Military Tattoo - i YstadFoto: Thorsten Persson

Alla fans av marschmusik hade chansen att få en helkväll till sina favorittoner. I mitten av augusti hade man i Ystad bjudit in tio olika militärorkestrar från hela Europa till konsert.

Publicerad 2013-08-28

Läs mer


Svenskarna är praktiska resenärer

Svenskar reser mycket och vår långa tradition med charterpaket har lärt oss att vara väl förberedda för vår utlandsresa.

Publicerad 2013-08-28

Läs mer


Vad påverkar ditt resande?

För den stora charterarrangören Vingresor är det naturligtvis avgörande viktigt att veta vad det är som påverkar vårt resande. Därför har man forskat och sammanställt forskning i ämnet.

Publicerad 2013-08-28

Läs mer


9,4 mil på 02:43:01 - på cykel!

Åter en vinnare som passerat målportalen i Mora. Fredrik Ericsson heter han som hade cyklat från Berga by i Sälen över skogsvägar, stigar och grusvägar och tagit sig fram till målet i Mora. Han var inte ensam - i årets Cykelvasa för mountainbikes deltog 10.900 cyklister från 24 nationer.

Publicerad 2013-08-28

Läs mer


Camping- och liftägare bygger för framtiden

Med näringens vision om att dubbla den svenska turismen i såväl omsättning som antalet sysselsatt fram till 2020 har två av de stora branschorganisationerna konkret satt »spaden i jorden« för att åstadkomma en förnyelse och utveckling. I samarbete med kända framtidsforskare har de båda organisationerna lagt fast sina »20 punkters-program« som mall för sitt utvecklingsarbete.

Publicerad 2013-08-28

Läs mer


Alla är där – i AlmedalenFoto: Bengt Meder

Almedalen är Visbys gamla hamn från medeltiden med sina nio portar in till Strandgatan dit dåtidens handel var koncentrerad. I dag har det som blivit en park en helt annan roll för staden, för svensk politik och för offentliga informationssatsningar.

Publicerad 2013-08-28

Läs mer


Apropå kultur!Foto: Göran Assner

Sommaren slutar och hösten börjar med kulturevenemang främst på Västkusten.

Publicerad 2013-08-24

Läs mer


Varning för höga mobilkostnader vid utlandsresan

Att få mobiltelefonräkningar på flera tusen kronor efter en utlandsresa har drabbat nästan fyra av tio resenärer konstaterar flygsajten Skyscanner i en undersökning. Främst är det besöken på Internet via mobilen som drar de stora kostnaderna. 

Publicerad 2013-08-24

Läs mer


Full fart på kulturen även i Västsverige

Den 8 september är Kulturarvsdagen. Då blir det full fart i de västsvenska folkparkerna, i museer, kyrkor och andra kulturella mötesplatser.

Publicerad 2013-08-24

Läs mer


Mycket spring i svenska fjällen


Löpning vid Kebnekaise.
Foto: Johan Johansson

Att löpning ha blivit en modefluga är det ingen tvekan om. Få är de städer som inte har sina egna långdistanslopp. Marathon, tjejmil och tjurrus lockar tiotusentals deltagare och för den löpande är kalendern fylld av spännande utmaningar.

Publicerad 2013-08-24

Läs mer


Nyhet för pilgrimsvandrare

Att vandra de gamla pilgrimslederna är ett växande intresse. Mest känt är kanske vandringen till spanska Santiago de Compostela. Men den svensk/norska Sankt Olofsleden är en av Europas stora pilgrimsleder som går hela 564 kilometer från Bottenhavet vid Selånger till Trondheim i Norge.

Publicerad 2013-08-24

Läs mer


Geologins dag på Naturhistoriska RiksmuseetFoto: Martin Testorf

En ”stenkul dag” ful av aktiviteter lovar man den 14 september på Naturhistoriska Riksmuseet utanför Stockholm.

Publicerad 2013-08-24

Läs mer


Med naturen som lekplatsFoto: Lasse Strandberg

HELSINGBORG. I Skånes nordvästra hörn har man bestämt sig. Här ska man satsa på spektakulära utomhusaktiviteter. 

– Naturen är vår lekplats. Och vi vill att man ska vara med och delta på riktigt. Inte bara titta genom ett bilfönster eller leka på en konstgjord nöjesplats, förklarar Cecilia Hellke destinationsutvecklare på Familjen Helsingborg.

Publicerad 2013-08-24

Läs mer


Lantligt styrelseproffs i ledning i Visit SwedenÄnnu en stark dam med namnet Elisabeth med th på slutet har fått statens uppdrag att leda Visit Sweden in i framtiden. Grunden till Visit Swedens numera framgångsrika år lades under styrelsens ledning av förre moderata Riksdagsmannen Elisabeth Nyström.

Publicerad 2013-08-24

Läs mer


6 av 10 hbtq-resenärer planerar att resa till Stockholm

Pridefestivalen i Stockholm
Pridefestivalen i Stockholm.
Foto: Sander/Stockholm Pride 

Stockholm har skjutit upp som förstahandsval för homo- och bisexuella resenärer och har rankats som världens mest gayvänliga destination.

Publicerad 2013-08-23

Läs mer


Femhundra lag till Vasastafetten

Vasastafetten som innebär att man i mitten av augusti, med sitt lag springer de nio milen i Vasaloppets spår, mellan Sälen och Mora, blev i år snabbt fulltecknat. Foto: Vasaloppet

Publicerad 2013-08-14

Läs mer


Kan du teckna med fötterna?

I slutet av augusti går den stora teckningsfesten av stapeln vid akvarellmuseet i Skärhamn Bohuslän. Här får alla teckningsintresserad möjlighet att pröva på nya tekniker för sitt intresse.

Publicerad 2013-08-14

Läs mer


SJ jagar Sveriges grönaste resmål

"Resenärens lilla gröna", heter den nya resguiden som SJ ska ge ut. Med hjälp av tågresenärer och andra samlar man nu in tips på gröna resmål.

Publicerad 2013-08-14

Läs mer


Skylthaveri drabbar turismen

Bra skyltning är viktig för turismen. Det ökar tillgänglighet, trygghet, säkerhet och rättssäkerhet. Sverige var föregångare med en standard för friluftsskyltning. Nu är standarden upphävd och Naturvårdsverket har frånsagt sig ansvaret. Ingen vet vad som gäller.

Publicerad 2013-06-05

Läs mer


Spriten som turistattraktion viktig för färjerederier och bussbolagFoto: Bengt Meder

Den traditionella »påsen« när man kommer hem från en utlandsresa har blivit en såväl flygplatsers som framför allt färjerederier och vissa bussbolags mjölkkossa. Men även bryggerierna har här en viktig marknad att leverera till.

Publicerad 2013-06-05

Läs mer


Utvecklingscenter i avveckling

Sommaren 2010 gav Näringsdepartementet Tillväxtverket i uppdrag att inrätta ett Utvecklingscenter för turistnäringen. Uppdraget var att etablera ett utvecklingscenter i samverkan med ”Visit Sweden samt andra berörda myndigheter, statliga bolag, besöksnäringens organisationer och aktörer med ansvar för det regionala tillväxtarbetet”.

Publicerad 2013-06-05

Läs mer


Mariefred på turistkartan

I sörmlandsmetropolen Mariefred jobbar man aktivt på att locka turister till staden. Det är företagarföreningen som tagit initiativet till att marknadsföra sig aktivt.

Publicerad 2013-06-05

Läs mer


SCR och SLAO planerar för framtiden

Den svenska turistindustrin har i sin visionsplan förhoppningsfullt siat att näringen ska fördubblas under en tioårsperiod fram till år 2020, såväl i omsättning som i antal anställda. För att detta ska kunna ske måste näringen skapa nya verktyg för lyfta sig själv i håret så att ökningen de sista sju åren blir dramatiskt snabbare än under början av tioårsperioden. Fotograf: Anna Hult

Publicerad 2013-06-05

Läs mer


Tyskland semestermålet för fler svenska familjer

Vår sydliga granne Tyskland växer som turistdestination för svenskar. Det är inte bara europeer som tar bilen över broar och på färjor för att besöka vårt land. Allt fler svenskar reser söderöver där Tyskland blivit en allt populärare slutdestination.

Publicerad 2013-06-05

Läs mer


Scandic 50 år

Det började i Laxå där bensinbolaget Esso förlade sitt första motell efter amerikansk förebild. Tanken var att bensinbolaget inte bara skulle kunna serva bilarna utan även förarna med sina tjänster.

Publicerad 2013-06-05

Läs mer


Svenska båthamnar i internationellt samarbete

Att Sveriges kuster och särskilt våra skärgårdar kan utöva en lockelse på utländska båtturister torde vara en självklarhet. Men hittills har våra båtklubbar och kommunernas gästhamnar marknadsfört sig dåligt och ofta kännetecknats av bristande service.

Publicerad 2013-06-05

Läs mer


Köp fiskekortet digitalt

På intresseorganisationen sportfiskarnas portal www.fiskekort.se köper man enkelt sitt fiskekort utan att trassal med kontanter och utan att behöva hitta ett försäljningsställe.

Publicerad 2013-06-05

Läs mer


Försäkringskassan på resan

Även den som är på resa i ett EU-land omfattas av svenska Försäkringskassan.

Publicerad 2013-06-05

Läs mer


Vandra i Borås

Guidade vandringar är inte längre förbehållna storstäder, deckarförfattare och internationellt kända sånggrupper.

Publicerad 2013-06-05

Läs mer


Åk Volvo på Liseberg

Var skulle Volvo marknadsföra sig om inte på Liseberg. Och det gäller att börja med barnen. Så därför har Liseberg och Volvokoncernen gjort en spännande attraktion tillsammans.

Publicerad 2013-06-05

Läs mer


Sverige tjänar på internationell turism

FN-organet UNWTO har i en rapport konstaterat att Sverige ökar sina intäkter på internationell turism och avancerar i ligan av länder.

Publicerad 2013-06-05

Läs mer


Yoga-event i Varberg

I slutet av juni kan den nyfikne studera eller delta i yoga på nära håll om man har vägarna förbi Varberg.

Publicerad 2013-06-05

Läs mer


IBIS nr 2 släppt

För ett år sedan presenterade Tillväxtverket sin nya gränsundersökning IBIS. I dagarna kom uppföljningen.

Publicerad 2013-06-05

Läs mer


Småland satsar på ”outdoor”

Ut i naturen för att cykla och vandra det heter på småländska outdoor-aktiviteter.

Publicerad 2013-06-05

Läs mer


Somna i Göteborg – vakna i Kiel

Det var sloganen för relanseringen av färjelinjen mellan Göteborgsmetropolen och den tyska hamnstaden.

Publicerad 2013-06-04

Läs mer


Entreprenörerna lämnar Orsa Grönklitt

Under en period byts nu hela ledningsgruppen på framgångskoncernen Orsa Grönklitt ut. Redan för drygt ett år sedan aviserade VDn Torbjörn Wallin att det var dags för avlösning.

Publicerad 2013-05-23

Läs mer


Utvecklingscenter i avveckling

Sommaren 2010 gav Näringsdepartementet Tillväxtverket i uppdrag att inrätta ett Utvecklingscenter för turistnäringen. Uppdraget var att etablera ett utvecklingscenter i samverkan med ”Visit Sweden samt andra berörda myndigheter, statliga bolag, besöksnäringens organisationer och aktörer med ansvar för det regionala tillväxtarbetet”.

Publicerad 2013-05-23

Läs mer


Cykla säkert med sydväst i sydost

Om ett par år kan en nationell led för cyklister på 27 mil i sydost vara verklighet. Det hoppas såväl kommunala företrädare i Småland och Skåne som småföretagare utmed sträckningen ivrigt påhejad av Trafikverket.

Publicerad 2013-04-17

Läs mer


Idre mer känt än Älvdalen

Den kommunala turistbyrån i Älvdalen var inte effektiv nog tyckte man i Idre. Visserligen ligger Idre i Ävdalens kommun och visserligen är turismen en viktig näring i hela kommunen. Men mer kunde göras tyckte turistföretagarna i Idre och startade för några år sedan sin egen ekonomiska förening.

Publicerad 2013-04-17

Läs mer


Lyckad vintersäsong på Idre Fjäll


Joacim Johansson, vd på Idre Fjäll.
Foto: Camilla Boquist

– Årets vintersäsong startade väsentligt tidigare än den förra och har varit väldigt bra, berättar Joacim Johansson, vd på Idre Fjäll, men tillägger att det alltid är svårt att jämföra ett år med ett annat.

Publicerad 2013-04-17

Läs mer


Nytt i styrelsen för Visit Sweden

Dags igen för nya namn i styrelsen för Visit Sweden som utsågs vid bolagsstämman i samband med TUR-mässan i Göteborg.

Publicerad 2013-04-15

Läs mer


Nytt i styrelsen för Svensk Turism

Två nya namn i styrelsen för Svensk Turism AB kunde noteras efter bolagsstämman i samband med TUR-mässan i Göteborg AB.

Publicerad 2013-04-15

Läs mer


Blodsockersäkra konferenser i NackaAlla vet vi att vi lätt får svackor efter en tung måltid. Hjärnan gör inte sitt bästa. Inte resten av kroppen heller. Det här har Skepparholmen Nacka SPA tänkt på och nu infört något de kallar »Blodsockersäkra konferenser«.

 

Publicerad 2013-02-22

Läs mer


Västkustskt ledarforum 2013

När det är som kallast och snöigast här i norden kallas ledarna i den svenska turistindustrin till Ledarforum. Efter två år i Vildmarkshotellet i Kolmården var det nu dags för västkusten, Halland och Tylösand.

Publicerad 2013-02-22

Läs mer


En kristdemokratisk röst på svensk turism

Det tillhör inte vanligheten att valda ombud för Sveriges folk, gör utspel om vår turism. Men i dagarna har en kristdemokratisk riksdagskvinna, Penilla Gunther, gjort ett »inlägg« om besök och möten – ett förslag till utveckling av turism och mötesindustri i Sverige.

Publicerad 2013-02-22

Läs mer


Västsvenska värden ska spridas i världen


Gunilla Mitchell och Britt-Marie Andrén Karlsson.
Foto: Sara Appelgren

22 januari 2013 stod Västsvenska Turistrådet som medarrangör  för ett forum på temat ”Möten för tillväxt i Västsverige” som ingick i den s k Mötesindustriveckan 21 - 14 januari. De två senaste åren har Mötesindustriveckan ägt rum i  Göteborg med nya Posthotellet vid Centralstationen i staden som festlig inramning. Mötesindustriveckan hölls denna gång för sjunde året på rad och är numera en etablerad inspirations- och kunskapskälla  för politiker, forskare, mötesexpeter och turismfolk.

Publicerad 2013-02-22

Läs mer


Stort antal frågetecken i utvärdering av turistnäringens utvecklingscenter TRIP

I många år har den statliga myndigheten Tillväxtverket och Näringsdepartementet pumpat in mångmiljonbelopp i uppdrag som utan lagen om offentlig upphandling hamnat i den verksamhet som i dag kallas RTS. RTS var fram till början av seklet en samarbetsorganisation för samtliga i landet verkande branschorganisationer inom rese- och turistindustrin liksom ett antal av näringens större företag. Organisationen splittrades och verksamheten som samlande branschorganisation lades ner.

Publicerad 2013-02-12

Läs mer


Scandlines sparar miljö och pengar

Miljöfärjor som ger noll utsläpp. Ett nytt cateringkoncept och en oförtröttlig lobbyverksamhet för att bevisa att en fast förbindelse mellan Rödby och Puttgarden är både dyr och onödig. Det är en del av rederiet Scandlines nya profil inför framtiden.

Publicerad 2013-02-02

Läs mer


Sant om projektet "Hållbar besöksnäring"

Med anledning av den negativa kritik projektet Hållbar Besöksnäring fått i en artikel i Visitas tidning Besöksliv och Tillväxtverkets roll, lägger vi här ut våra artiklar som under de senaste året skrivits i ämnet:

Publicerad 2013-01-07

Läs mer


3300 svenska firar sin jul på Viking Line

Jul och nyårshelgen lockar både svenskar och finländare till sjöss. Dels kan man konstatera att programmen ombord under de stora helgerna inte lämnar någonting i övrigt att önska; här finns tomten, champagnen, julmaten, nyårssupén, granen, glöggen nyårsklockorna, Kalle Anka på tvn, nyårsshower med ”stjärnglans” och allsång på julvisorna.

Publicerad 2012-11-22

Läs mer


Bussar inte välkomna till nya Friends Arena

I Stockholm bygger man nya arenor för idrottsevenemang och andra store aktiviteter. Nyligen spelades den första fotbollsmatchen i arenan mellan Sverige och England. Och med tanke på att upp till 65.000 åskådare ska kunna ta sig till och från evenemangen är det viktigt med plats, inte minst för bussar.

Publicerad 2012-11-22

Läs mer


Regeringen prutar på anslaget till Visit Sweden

Än en gång uppstår diskussionen i branschen om regeringens njugga inställning till marknadsföringen av vårt land på utlandsmarknaderna. I flera år var ribban satt till 10 miljoner kronor ända fram till att förra näringsministern Maud Olofsson gladde näringen med ett extraanslag under en treårsperiod på 50 miljoner.

Publicerad 2012-10-14

Läs mer


Delade meningar om restaurangmomsens effekter

Under knappt ett år har den sänkta resturangmomsen blivit ett av huvudargumenten i fighten om väljarna.

Publicerad 2012-10-14

Läs mer


Visit Sweden drar ner

Den lägre statliga budgeten i år får konsekvenser för Visit Swedens prioriteringar och personal.

Publicerad 2012-10-14

Läs mer


Amerikans matkultur i centrala Stockholm

Den 5 oktober öppnade American Table Brasseri and Bar på Clarion Hotel Sign på Norra Bantorget i Stockholm, ett stenkast från centralstationen. Ett helt nytt koncept, framtaget av Marcus Samuelsson, kocken bakom Akvavit, ska locka hotellgäster men även lokalbefolkning till den nya restaurangen. Clarion Hotel Sign har lyckats med det man för 10 år sedan trodde var omöjligt, att även få in lokalbefolkningen till hotellets restauranger.

Publicerad 2012-10-13

Läs mer


Sommarturismen backar

Nya siffror från sommarens gästnattstatistik visar en måttlig minskning. Det är andra året i rad som turisterna från främst Europa minskade sitt resande till vårt land.

Publicerad 2012-10-13

Läs mer


Ny stockholmsutmanare till TUR-mässan i Göteborg

Den 26-28 april 2013 öppnar enligt förhandsreklamen Stockholms nya turist och resemässa i Kista. Den här gången under temat ”Upplev Sverige”.

Publicerad 2012-08-24

Läs mer


Tre tveksamma begreppsbyten i svensk turism

Den 23 april på Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare, SHRs, årliga konferens, i år på Berns i Stockholm, bytte organisationen namn till ”Visita – Svensk Besöksnäring”.

Publicerad 2012-05-28

Läs mer


TUR i omställning

Årets TUR-mässa blev en något avslagen historia, tyvärr. Tappet av framför allt svenska utställare var markant och även i utlandsdelen var gångarna bredare än normalt och caféerna talrikare.

Publicerad 2012-04-11

Läs mer


Handbolls-VM, kassako för svensk turism

Att stora internationella idrottsevenemang är lönsamma för den svenska besöksnäringen är ingen nyhet. Tidigare turistråd ägnade stor del av sin tid och budget åt idrotten som en säljande profilprodukt för vårt land.

Publicerad 2012-02-22

Läs mer


Swebus ordnar gratis och snabb internet-uppkoppling längs vägarna

Redan 2008 kunde Bussbolaget Swebus erbjuda sina resenärer internetuppkoppling i bussarna.

Publicerad 2012-02-22

Läs mer


Allemansrätten utredd men inte uträtadFoto: Ingemar Ahlström

Inget förbud mot kommersiell verksamhet i naturen men lag om allemansrättens kärna. Höga kunskapskrav på turismens aktörer och fortsatt utredande om avgifter på skidspår. Det är några rekommendationer i utredningen Allemansrätten och dess framtid. 
Men vart tog problemen vägen? Ingemar Ahlström, författare till boken Allt om allemansrätten, har läst rapporten.

Publicerad 2012-02-22

Läs mer


750.000 kronor i statliga bidrag till STF

Svenskt Frilutsliv, paraplyorganisationen för 23 ideella friluftsorganisationer i Sverige med tillsammans 10.000 lokala föreningar och totalt 2 miljoner medlemmar får och fördelar statliga pengar till sina föreningar.

Publicerad 2012-02-22

Läs mer


Positiva och negativa regeringsbesked på Besöksnäringens Ledarforum


Närinsminister Annie Lööf lovar 60 nya miljoner till utvecklingen av hållbara och exportmogna småföretag i turismen.
Foto: Bengt Meder

Två av regeringens ministrar deltog i årets Ledarforum för Besöksnäringen som traditionsenligt gick av stapeln i månadsskiftet januari/februari i Kolmården.

Publicerad 2012-02-22

Läs mer


»Mystery shopping« - hemligt verktyg för bättre service

Mystery Shoping eller på svenska anonyma kundbesök har de senaste åren blivit ett aktivt verktyg för företag att finslipa sin service mot kunder och gäster. Visserligen har allt fler turistföretag enkäter där gästerna ges möjlighet att meddela sin uppfattning om och kommentera besöket. Men det är inte alltid säkert att man vill eller har tid att meddela sin uppfattning, ge beröm eller lämna kritik.

Publicerad 2012-02-22

Läs mer


Sveriges(världens?)första ”mobilhotell” öppnat

Har du slut på laddning i din mobil och råkar befinna dig i ”Sveriges första stad” - Sigtuna, kan du under ditt besök i staden få din mobil laddad.

Publicerad 2012-02-22

Läs mer


Turistveteraner i ny karriär

Nyligen väckte landets statsminister tanken att vi skulle arbeta till ett senare pensionsdatum vid 75 års ålder, för att klara den framtida svenska välfärden. Naturligtvis drogs det igång en hätsk politisk debatt i ämnet.

Publicerad 2012-02-22

Läs mer


Knallarna ökar på Nossebro marknad

Den lilla orten Nossebro med 5.500 invånare satsar hårt på turism. Förutom sin ”retro-satsning är Nossebro marknad den stora publikdragaren. Sista onsdagen i varje månad håller man marknad i Nossebro.

Publicerad 2012-02-22

Läs mer


Frivillig samverkan ska öka Stockholmsturismen med 50% till 2020


Borgarråd och ft landshövding med flera i samverkan om turismsatsning.
Foto: Camilla Boquist

Stockholms besöksnäring har ökat med 50 procent de senaste tio åren, vilket gör Stockholm till den ledande tillväxtregionen i Skandinavien och bland de tio snabbast växande besöksmålen i Europa. Genom ett nytt samarbete mellan staden, näringslivet och branschorganisationer arbetar man för ytterigare en 50% ökning genom projektet “Stockholmstrategin 2020”.

Publicerad 2012-02-22

Läs mer


Kvartalets Turismtermometer kryper under noll

Temperaturen även i Sveriges besöksnäring har under vintern sjunkit till köldgrader. Det är främst handeln men numera även transportsektorn som ser framtiden med större pessimism.

Publicerad 2012-02-22

Läs mer


Ragunda Turism blåser liv i Döda Fallen

Kändisen Vildhussen hade sitt finger med i spelet när man över en natt i slutet av 1700-talet ändrade Indalsälvens sträckning i Ragunda kommun. Tanken var att kunna ordna en liten biflod för att lugnare kunna flotta timret nerför den brusande älven.

Publicerad 2012-02-22

Läs mer


Svenskt Campingkort på exportFoto: Anna Hult

I mitten av förra århundradet började svenska folket att campa. Nya semesterlagar gav oss fritid och lediga veckor för rekreation.

Publicerad 2012-02-22

Läs mer


En procents ökning 2011

Gästnattstatistiken visade återigen rekordsiffror för Sverige. Visserligen var ökningen måttliga 1 procent. Men efter en svag sommar tog sig siffrorna under hösten och resultatet blev en liten, men vinst.

Publicerad 2012-02-22

Läs mer


Förtur avvecklas

Enligt uppgifter från Förturs styrelse i ett pressmeddelande har man bekräftat att man sedan en tid har planerat för en total avveckling av verksamheten. För vidare frågor om avvecklingen hänvisar man till styrelsens ordförande Pia Jönsson-Rajgård, VD för Tourism in Skåne.

Publicerad 2012-02-22

Läs mer


Stordalen kickar igång besöksnäringen i Göteborg och VästsverigeFoto: Mikael Almse

Petter Stordalen är hotellkung, selfmade miljardär och karismatisk galenpanna. Petter arbetar när andra sover. Och han får saker och ting att hända medan andra funderar och planerar. Han började sin jakt på rikedomen och härligheten med att sälja jordgubbar. Han var tolv år då och på den vägen är det.

Publicerad 2012-02-22

Läs mer


750.000 kronor i statliga bidrag till STF

Svenskt Frilutsliv, paraplyorganisationen för 23 ideella friluftsorganisationer i Sverige med tillsammans 10.000 lokala föreningar och totalt 2 miljoner medlemmar får och fördelar statliga pengar till sina föreningar.

Publicerad 2012-02-13

Läs mer


Förtur avvecklas

Enligt uppgifter från Förturs styrelse i ett pressmeddelande har man bekräftat att man sedan en tid har planerat för en total avveckling av verksamheten. För vidare frågor om avvecklingen hänvisar man till styrelsens ordförande Pia Jönsson-Rajgård, VD för Tourism in Skåne.

Publicerad 2012-02-13

Läs mer


Europapengar för kompetensutbildning i Dalarna

Besöksnärings College i Dalarna har fått 8 miljoner kronor ur den europeiska sociala fonden, ESF. Medlen ska under två år användas till fortbildning för turistföretag från Säfsen i söder till Sälen i norr.

Publicerad 2012-01-25

Läs mer