ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Crazy Horse och Alfred Nobel – två turistiska megaattrakioner

Kända unika byggnadsverk har en stor dragningskraft på turister. Eiffeltornet från världsutställningen i Paris 1889 har hittills besökts av mellan 250 och 300 miljoner turister och antalet plussas i dagsläget på med cirka 8 miljoner per år.

En attraktion som kommer att tränga sig in bland de absolut mest spektakulära i världen är inte färdig ännu, trots att byggnationen pågått sedan 1948. Den slutliga invigningen är planerad till 2048, det vill säga till hundraårsjubileet av starten. Den här attraktionen kan nog betraktas som ett modernt världsrekord i långsiktighet, uthållighet och hållbarhet. 

Innan jag avslöjar vilken attraktion det gäller ska jag nämna en som ligger i samma delstat i USA, nämligen Mount Rushmore National Memorial i South Dakota. Här i Klippiga bergen har man sprängt ut 18 meter höga granitbyster av de amerikanska presidenterna George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt och Abraham Lincoln. Den uppbyggda besöksanläggningen drar stora skaror turister. 

 


Mount Rushmore National Memorial.
Foto: Bengt Sahlberg

Inte långt därifrån växer nu den nya attraktionen fram – Crazy Horse Memorial. De nordamerikanska indianernas store ledare Crazy Horse på häst, utsprängd i berget. Idag är huvudet frilagt ur graniten. Bara indianhövdingens högra arm och hand som ännu inte sprängts ut ur berget ska kunna bära 4000 besökare. 

 

Crazy Horse Memorial
Crazy Horse Memorial.
Foto: Bengt Sahlberg

Man förstår magnituden och den psykologiska kraften av denna attraktion när de fyra amerikanska presidenternas byster i Rushmore alla ryms i Crazy Horse huvud! Och då är kroppen och hästen inte inräknade. 

Om 35 år är alltså projektet slutfört. Men redan idag finns i anslutning till det pågående monumentbygget ett imponerande Visitor Center med utbildnings- och konferensanläggning, olika publikdragande evenemang och växande besökarskaror.

Det intressanta med hela projektet är att det genomförs med frivilliga insatser och donationer helt utan federalt stöd. Visserligen har den amerikanska administrationen erbjudit sig att vara med och delfinansiera projektet för att förkorta tiden till slutligt färdigställande men indianerna har tackat nej till »den forna fiendens« erbjudande. Stoltheten och friheten går före.

Varför då detta enorma projekt. Jo, syftet är att skydda och bevara den nordamerikanska indiankulturen, indianernas traditioner och det levande indianska arvet. I projektet ingår pedagogiska och kulturella program, bevarande av indianska artifakter, av konst och hantverk samt i förlängningen ett indianskt universitet och ett medicinsk utbildningscenter.

Detta unika projekt bildar en fyrbåk i den indianska kultursfären. 

30 år innan Crazy Horse Memorial blir fullbordat, invigs ett Nobel Center på Blasieholmen i Stockholm, 35 år efter att idén väcktes (1983). Detta center kommer att bli en unik arena för vetenskap och kultur men också ett turistiskt besöksmål med betydande livskraft så länge Nobelprisen delas ut. Våren 2013 blev finansieringen garanterad genom två donationer på 400 miljoner kronor vardera, samtidigt som en internationell arkitekttävling utlystes. Invigning planeras till december 2018.

Crazy Horse och Alfred Nobel levde samtidigt på 1800-talet och blir på 2000-talet hedrade med var sin megaattraktion. Den ena kommer att utveckla South Dakota till epicentrum inom den nordamerikanska indiankulturen. Den andra gör Stockholm till det globala vetenskapssamhällets mest prestigefyllda mötesplats.

Publicerad 2013-08-23