Sedan ett år tillbaka finns branschens eget destinationsutvecklings-bolag Svedest i drift. Det är ett led i visionen att fördubbla antalet besökare till Sverige fram till 2020. Ett mål uppsatt i den senaste strategiplanen för den svenska turistindustrin, med avsändare näringen, i form av branschorganisationen Svensk Turism AB och dess delägare.
Nya exportmogna destinationer är ett önskemål från marknadsföringsbolaget Visit Sweden, som vill öka antalet samarbetspartners i sin uppgift att locka besökare till vårt land.
Men konstaterade man, det brister i exportmognaden hos flertalet svenska aktörer. Seriösa, på fakta utarbetade marknadsplaner, prioriterade målgrupper, liksom samverkan mellan näringens olika aktörer på destinationen är förutsättningar för en lyckad turistprodukt på en exportmarknad. Språk-kunnskaper och resurser för marknadsföringen utomlands är andra viktiga förutsättningar. Därför stod önskemålet om fler exportmogna destinationer högt upp på önskelistan när Strategiplanen skrevs.
Och som så ofta sker, när ambitiösa utredningar ska sättas i verket, anlitades författarna att genomföra planerna.
I dag står uppdragsgivarna bland svenska destinationer i kö för att bli exportmogna. Ett fåtal har hittills fått chansen och är naturligtvis nöjda med att så småningom kunna hamna på den lista som innebär samarbete med Visit Sweden i sin satsning på utlandsmarknaderna. Men kapaciteten är begränsad och en utökad delegering av Visit Sweden-modellen till fler av branschens etablerade konsulter för att skapa exportmogna destinationer skulle minska trycket på Svedest och snabbare ge den svenska turismexporten fler säljbara alternativ.
Men frågan måste ställas
I dag utvecklar vi destinationer för export. Men är det verkligen destinationerna vi ska utveckla eller är det fler säljbara och unika turistprodukter som ska utvecklas, uppmärksammas och föras till torgs?
Är det Åre eller Vaxholm, Stockholm eller Motala som ska hitta sina WHOPs, DINKs eller aktiva familjer på nätet i våra prioriterade marknadsländer?
Eller är det skidåkning och vandring i svenska fjällen, Stockholms skärgårds 25.000 öar, huvudstadens shopping, Vasamuseet eller Göta Kanal - vår natur och vår kultur - som är några av huvudargumenten för att besöka vårt land?
Runt om i världen liksom i vårt land är det alltid den offentliga, administrativa enheten som står bakom marknadsföringen av turism. Länder, regioner och orter figurerar i reklamen med sina logotyper och hemsidor. Här rabblas upp allt som kan upplevas på denna geografiska fläck tillsammans med boendealternativ och andra fakta om platsen. Självklart är det så, därför att pengarna till marknadsföringen till stor del kommer från de lokala skattebetalarna och lokalpolitikerna sitter i turistorganisationens styrelser.
Geografin sekundär när vi väljer
Men enligt några nyligen gjorda egna erfarenheter finns det faktiskt alternativ till vår geografiska låsning i marknadsföringen. Och definitivt struntar människor vanligtvis fullständigt i om dom åker till orten A eller B. Det är upplevelsen som räknas och är anledningen till resan.
Ska du ta en skidsemester i Sverige kan du välja plats med backar och boende från Skånes rullstensåsar i söder till Riksgränsen i norr. Varför talar vi inte om för Europas DINKs och WHOPs liksom för barnfamiljerna, att i Sverige kan man en normal vinter åka skidor på valfri plats i vårt avlånga land, från syd till norr. Själva väljer vi skidområden som »Alperna, USA eller Norge« när vi tar skidorna med på resan. Vi »seglar i Medelhavet«, Vi »shoppar i Bankock« och vi »åker på kanal i England, Frankrike eller Holland«. När vi väl har valt sysselsättning eller intresse för resan väljer vi landet och sist orten/destinationen vi åker till. Inte tvärt om.
Campingvärdarna har gjort det enkelt för våra campande utlandsgäster. Här kan man hemma på kammaren lägga upp sin resa i hela vårt land och välja sina övernattningar. För många år sedan gjorde ett antal SLAO-medlemmar gemensam sak och marknadsförde svensk skidåkning på export. Varför gör man inte svensk utförsåkning till en »exportmogen« produkt och samarbetar med Visit Sweden i utlandskampanjer. Att välja ort och backar behöver inte vara besvärligare än att boka ett hotellrum i dagens nätvärld. Vill vi öka antalet besökare till Sverige, sker det i konkurrensen med andra globala skidområden, inte mellan vår egna skidorter.
Kan andra kan vi
Vid ett nyss gjort besök i finska lappmarken kunde man konstatera att man internationell tagit hand om tomtebegreppet. Tomten bor för miljontals barn runt om i världen, i Finnland, oavsett om man vet vad Rovaniemi ligger eller ej. Om Nordic Light slåss finnarna med norrmännen i att marknadsföra det som sin unika upplevelse och anledning till ett besök. Visserligen har man i anslutning till Ice Hotel i Jukkasjärvi stugor med glas i taket i sovrummen, så att besökande japaner ska kunna avla barn under ett Norrsken - för livslång lycka. Men annars är vi dåliga på att kriga med våra grannar om att föra ut även våra unika, nordliga, säljbara turistiska företräden.
Landets kulturminister har i kontakter med turismens företrädare vid flera tillfällen föreslagit ett närmare samarbete mellan de båda näringarna. I våra grannländer har man sommartid ett omfattande program av musikfestivaler till stor del finansierat av offentliga medel och väl företrädda i den internationella marknadsföringen. I Sverige, där vi gärna skryter med vår musikaliska tradition, lever musikfestivalerna under knapphetens kalla stjärna, utan offentligt stöd och långt från den internationella marknadsföringen av vårt land. Varför inte sälja Sverige med musik?
Listan kan göras lång på upplevelser och aktiviteter som vårt land har att locka med och erbjuda en internationell besökarskara. I Tyskland har man sedan flera år, lagt provinsialismen på hyllan och framgångsrikt anpassat sin kommunikation med omvärlden till ständigt nya erbjudanden om attraktiva event och upplevelser som skapar en ökad turism.
Dags nu för vår exportberoende turistindustri att vässa sin kreativitet, lägga undan geografiboken, sätta politikerna på undantag och börja samarbetet med att skapa fler kundanpassade nationella turistprodukter. Utveckla gärna destinationer i exportmognad - infrastruktur, service och språk. Men utan fokus på våra unika, gränslösa turistprodukter - inga turister.
Publicerad 2012-02-22