ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Nobel - Från bakgård till världsberömt besöksmål


Platsen för Nobel Prize Center och bygget av regalskeppet Vasa.
Foto: Jeppe Wikström

Nobelprisens skapare Alfred Nobel föddes 1833 i kvarteret Torsken på Norrlandsgatan i Stockholm. Det var ingen fashionabel miljö precis. Kvarteret gränsade till Katthavet vilket var det folkliga namnet på Packaretorget, nuvarande Norrmalmstorg och den vik som fortsatte från dagens Nybroviken in mot torget.

Vattenståndet i Östersjön var då högre och miljön bestod främst av dålig lukt, mycket avskräde, usel vattenkvalitet och, sägs det, många dränkta katter (katt betyder i äldre svenska även gyttjig vattensamling). 

När Alfred var i tonåren fylldes Katthavet igen med jordmassor och utgör idag området kring Norrmalmstorg, Biblioteksgatan och Stureplan, det vill säga den mer mondäna delen av staden. Från katter till hermeliner, med ett metaforiskt språkbruk. (Kvarteret Torsken bytte också namn till det mer statusmässiga kvarteret Hästen.)

Den 2 december 2011, närmare 180 år efter Alfred Nobels födelse och 110 år efter den första utdelningen av nobelprisen, kallar Stockholms stad och Nobelstiftelsen till pressträff för att informera omvärlden om det gemensamma beslutet att omvandla den sista resten av Katthavet till vetenskapssamhällets epicentrum. Det märkliga är att på just den platsen byggdes mellan 1626 och 1628 det som idag är Sveriges internationellt sett största turistattraktion, regalskeppet Vasa. Platsen är miljömoraset bakom Nationalmuseum på Blasieholmen och det som ska byggas den här gången är ett Nobel Prize Center, Sveriges kommande största sevärdhet och vetenskapliga mötesplats. På andra sidan Nybroviken ligger Vasa i Vasamuséet några hundra meter från den ursprungliga byggplatsen. Tala om historiska vingslag.

Precis som med Sydneyoperan och många andra världsberömda besöksattraktioner har beslutsprocessen bakom Nobel Prize Center tagit sin tid. Författaren till den här krönikan fick idén 1983 i samband med firandet av 150-års jubileet av Alfred Nobels födelse. Idén presenterades för Nobelstiftelsens styrelse våren 1984. Styrelsen tog beslut om att inte agera i frågan. 

Efter 28 års opinionsbildning tillkännages beslutet att år 2018 inviga Nobel Prize Center - 35 år efter att idén presenterades. Processen bakom succén Sydney-operan tog bara 25 år (1948-1973) från idé till verklighet. Men ett Nobel Prize Center får kanske betraktas som en mer unik världsattraktion än en spektakulär opera i Australien.

Antalet besökare som år 2010 beundrade Vasaskeppet uppgick till drygt 1,1 miljoner varav cirka 70 procent kom från utlandet. Vad kan man då vänta sig för besökarströmmar till Nobel Prize Center?

Rätt hanterat, både vad gäller arkitektonisk exteriör, intelligent interiör och kreativa utställningar med fantasieggande storytelling är min bedömning att antalet besökare kan landa på runt två miljoner.

Att involvera internationell finansiering i projektet torde inte vara svårt - och garanterar ett uthålligt intresse att stödja informationsspridning om centret samt att förlägga internationella konferenser, kongresser och symposier till Stockholm.

Nobelstiftelsen och Stockholms stad har nu sju år på sig att bygga ett av världens mest prestigefyllda besöksmål. När dessa sju år är historia, vet vi resultatet.

 

Korta fakta om Nya Nobel Prize Center

Den 2 december 2011 släpptes nyheten om tillblivelsen av ett Nobel Prize Center i Stockholm. Det är en avsiktsförklaring undertecknat av Stockholm stad och Nobelstiftelsen om att gemensamt verka för ett permanent Noble Prize Center lokaliserat till en av Staden ägd tomt på Blasieholmen, mot Nybroviken granne med Nordiska Museet.
- Centret kommer bli en mötesplats för nobelpristagare, forskare, studenter, skolelever och en nyfiken allmänhet och ska vara en bas för att sprida Nobelprisets budskap om betydelsen av kunskap, humanism och fred säger Nobelstiftelsens verkställande direktör.
- Stockholm, konstaterar finansborgarrådet Sten Nordin, vill visa att staden strävar efter att bli en världsledande kunskapsregion som främjar utbildning, innovation och forskning och skapa ett Nobelcenter som efterfrågat besöksmål .
Projektet börjar med en arkitekttävling och beräknas stå invigningsklart år 2018.
Vår gästkrönikör turistprofessor emeritus Bengt Sahlberg har under många år varit aktivt drivande för att få tillstånd ett centrum för Nobel i Stockholm såväl ur vetenskaplig som turistiskt syfte. Äntligen kan ett av Sveriges mest kända namn få ett permanent och värdigt landmärke i vår huvudstad.

Publicerad 2012-02-22