ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Stordalen kickar igång besöksnäringen i Göteborg och VästsverigeFoto: Mikael Almse

Petter Stordalen är hotellkung, selfmade miljardär och karismatisk galenpanna. Petter arbetar när andra sover. Och han får saker och ting att hända medan andra funderar och planerar. Han började sin jakt på rikedomen och härligheten med att sälja jordgubbar. Han var tolv år då och på den vägen är det.


Petter Stordalen.
Foto: Mikael Almse

Idag är han alltså kung i hotellbranschen. Och vill vi lägga fler titlar på denne hotellbranschens trollkarl ligger  Göteborgs nye Hotellkung, nära till hands. Göteborg har genom Stordalens hotelletablering fått sig en stor skvätt norsk olja i turismmaskineriet.  

Saudi på Centralen?

Detta Göteborgs nya flaggskepp, femstjärningen Clarion Hotell Post invigdes den 26 januari 2012. I skenet av fyrverkerier och ljusspel öppnades portarna till ett lyxhotell med 500 rum, bankettsalar, matsal i gammal postmiljö, barer med skönt häng, 38-gradiga pooler,  sidenskimmer och kristallreception. Har vi skådat något liknande i Sverige, tidigare? Knappast. Detta är i sanning en kulturkrock med det gamla Posthuset från sekelskiftet. Men, lite postmodernistisk kitsch de luxe, varför inte?

 Allt i detta hus är i varje fall så långt från minimalism och ”politiskt korrekt” som man kan komma. Det hela är rätt befriande, faktiskt. Trivseln kommer sig antagligen av att man aldrig drunkar i det stora och yviga eftersom det överallt på hotellet erbjuds små cosy corners att mysa och snacka i. Bra tänkt där, arkitekten. 

”Sätt ljus på den här kåken”

Att turismen och mötesindustrin är bra för stadens ekonomi har den politiska ledningen för Göteborg och Västra Götalandsregionen sedan länge insett. Och man försöker så långt möjligt planera och jobba efter tesen ”bygger vi så kommer dom”. Fler hotell ger fler jobb och ökade intäkter. 

När Stordalen av Göran Johansson, f d kommunstyrelseordförande, fick uppmaningen att ”sätta ljus på den där gamla kåken”  så tände Stordalen på alla cylindrar. Sagt och gjort. Kalaset gick i runda tal på 1,3 miljarder men smakar det så...  Nu ligger det där som en magnifik glassbomb bland jämvägsräls och spårvagnsspår. Stordalen älskar numera svenska politiker. Särskilt Johansson.   Och hans kärlek är besvarad. ”Han är bra att jobba med, Petter”, sa Johansson. ”Inte fin i kanten på något sätt”. Foto: Mikael Almse

En stark magnet

I Sverige vet vi att det behövs rejäla magneter för att locka världen till vårt avlägsna land. Att Clarion Post har ambitionen att i bli just en sådan superdragare är solklart. Hotellet är en sanslös upplevelse i sig. En reseanledning som branschen säger.  Och man tänker också se till att ”det som händer, händer här”. Och man backar inte för det spektakulära. Vid invigningen som bland annat bjöd på en magnifik ljusshow med efterföljande artistprogram seglade Stordalen ner från himlen i en discoboll, studsade ut på scenen utanför hotellet för att inför den tusenhövdade publiken, vråla om sin kärlek till Göteborg, politiker, Glenn Hysén (han vill kalla alla för Glenn och det verkade ok med alla just då). Intensiteten och ambitionen hos ägaren är inte att ta fel på. Han vill höras, synas, omtalas. Och viktigast av allt - han vill ha utsålda hus året runt. 

Hotellet har redan börjat leverera. Torsdagens glamfest följdes av en folklig frukost med chans att dela frukostägget med kändisar, dagen därpå. Och så tog Göteborgs Filmfestival över, som från och med 2012 har sitt partycentrum här. Och sedan spikas catwalken upp för Fresh Fish, Sveriges årliga modemässa som samlar det mesta av ungdom och kreativitet som landet kan erbjuda. Trendigt och sexigt, kultur, folklligt och festligt. Inga gränser där.   Foto: Mikael Almse

Inte en död punkt i bokningskalendern

Försäljningschefen på Clarion Post, Lars Olemyr, spinner som en katt när han ser på bokningarna.  Han har nu sålt in hotellet under ett intensivt år och redan i november 2011 gick han i mål när det gäller konferenser, kongress affärsmöten. Då var budgetmålet för 2012 på 100 miljoner SEK redan uppnått. Tillkommande affärslogi är grädde på moset. 

– Jag vill naturligtvis också hämta hem den stora litterära händelsen i Göteborg, Bokmässan och få hela kultureliten att koppla av och trivas på Posthotellet, säger han. 

När jag frågar om sommarens bokningar ler han lika stort. 

– Dels har Volvo bokat stort, dels är intresset enormt från familjer som vill ha Posthotellet som bas för sina besök på Liseberg, seglingen och baden i Bohuslän och allt annat skönt som Västsverige kan erbjuda under den perioden. 

Besöksnäringen i Väst verkar välja att satsa sig ur kris och lågkonjunktur. Nästa leverans är ett tredje hotell på Gothia år 2014. 1200 rum. En storhet att räkna med.


Arkitekt Magnus Månsson.
Foto: Mikael Almse

Publicerad 2012-02-22