ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Svenskt Campingkort på exportFoto: Anna Hult

I mitten av förra århundradet började svenska folket att campa. Nya semesterlagar gav oss fritid och lediga veckor för rekreation.

För att underlätta semestertillvaron för folket ställde samhället upp med vackert belägna ofta sjönära campingplatser där man till att börja med kunde slå upp sitt tält och få service som toaletter samt matlagnings- och tvättmöjligheter.

Även om många av vårt lands dryga 500 campingplatser fortfarande drivs i kommunal regi har det blivit en viktig modern och utvecklad del av turistnäringen och vårt fritidsboende. Nära 15 miljoner gästnätter årligen gör campingen till vårt största kommersiella boende, där inte bara den egna husvagnen och det växande antalet husbilar står för login utan även ett stadigt växande antal moderna stugor erbjuds gästerna.

Redan tidigt insåg man i campingnäringen vikten av ett nationellt samarbete och i dag är branschorganisationen SCR - Sveriges Camping och Stugföretagares Riksorganisation en tung intressent i den svenska turismen.

På 60-talet började man sitt traditionella marknadsföringssamarbete med en nära hundraprocentig anslutning av landets viktiga campingplatser från Smygehuk till Treriksröset. I dag har den årlig camping-katalogen som fortfarande är en dominerande kontakt med marknaden och distribueras i miljonupplagor, utvecklat samarbetet med bransch och utbildningsfrågor och naturligtvis med moderna kanaler för såväl information, marknadsföring som bokningar.

Världens första campingkort?

Redan tidigt insåg man nyttan med att förenkla administrationen för såväl gästerna som campingägarna. Så 1969 introducerades det första »campingkortet« i Sverige och tio år senare kunde inte mindre än ca 300.000 aktiva campare kvittera ut sitt campingkort som då kostade 5 kronor. Samtidigt etablerades ett samarbete med vår Norska grannar som nu även fick tillgång till den årliga campingkatalogen.

Förutom att kortet underlättade vid in- och utcheckningen gav det såväl den enskilda campingägare som branschorganisationen ett bra underlag för att kartlägga våra campingvanor och för kommande marknadsföringsaktiviteter. Nya tjänster, rabatter och erbjudande kopplades till kortet.

Visserligen är tre av fyra besökare på våra campinganläggningar i dag svenskar. Men med de stora tal av utländska besökare som årligen vistas på våra campingplatser ger de ett viktigt bidrag till landets exportinkomster. Hela 70 procent av våra norska besökare, mer än hälften av holländarna och en dryg tredjedel av tyskarna campar vid sina besök i vårt land. Och fler blir det. 

Den svenska campingnäringen har vind i seglen och investerar årligen mångmiljonbelopp i nya serviceanläggningar, moderna stugor och uppställningsplatser för en snabbt växande internationell husbilsflotta. Förutom boendet har man lärt sig att locka gäster med såväl shopping, restauranger som kringaktiviteter.

Campingkortet växer internationellt

Redan tidigt fick det svenska systemet med campingkort stor uppmärksamhet utanför vårt land. I början av vårt sekel uppstod ett samarbete med våra närmaste Nordiska grannländer i Camping Card Scandinavia. På ett par år har det kortet vuxit till ett antal av 1.8 miljoner innehavare och intresset från andra europeiska länder för det nordiska samarbetet har varit stort. 

Med hänsyn till den stora rörlighet såväl svenska som utländska campare har, låg ett samarbete i form av gemensamt europeiskt kort högt på branschens önskelista. Så i dagarna distribueras de första nya kortet »Camping Key Europe«till sina mottagare. I första hand är det de stora motororganisationerna ADAC i Tyskland med sina 17 miljoner medlemmar och den holländska ANWB med ca 4 miljoner medlemmar som nu erbjuder det nya campingkortet, tillsammans med sina nordiska kollegor. Det innebär samtidigt att ytterligare ett mycket stort antal av Europas 25.000 campingplatser kommer att acceptera kortet vid in- och utcheckningar. Ett kort med potential att växa ytterliggare.

En stor ökning av registrerade internationella kortinnehavare ger dessutom underlag för en omfattande europeisk marknadsföring av campingen som boendeform - något som ytterligare kommer att gynna de svenska turismen.

Det nya kortet ägs och administreras av de ingående organisationerna genom ett samägt företag med kontor och säte i Göteborg.

Publicerad 2012-02-22