ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Turistprodukten i fokus på årets Centraleuropeiska Workshop


ACTB.
Foto: Bengt Meder

Årligen har flertalet av våra Europeiska grannläder stora säljaktiviteter - »workshops« - för att visa upp sitt lands turistiska utbud. Hit bjuder man in sina kunder och media från väldens alla hörn för att presentera och sälja sin turism, genom personliga möten.

ACTB - Austrian and Central European Travel Business i den österrikiska huvudstaden Wien, gick nyligen av stapeln med totalt ca 1600 deltagare. Förutom den österrikiska näringen är den här workshopen nämligen hittills, ett samarbete även med grannländerna i Centraleuropa, Ungern, Tjeckien, Slovakien och Slovenien. 

Till Mässan i Wien hade i år samlats ca 800 säljare, från de olika ländernas turisms alla sektorer, boende, transporter upplevelser, sevärdheter, evenemang etc. Här deltar man själv och låter sig inte representeras av någon turistorganisation - här knyts kontakter och görs affärer.  Och här gavs nu en genomlysning av vad ländernas turism har att erbjuda under de närmaste kommande åren.

Nära 800 köpare från hela världen varav 18 arrangörer från Sverige har tagit sig hit för att göra en genomgång av sina arrangemang i regionen och få tips på nya produkter och kontakter. Dessutom har man ett par hundra journalister på plats för att briefas inför regionens kommande turistaktiviteter.  

Österrike och numera även dess grannländer utgör en viktig del av Europas turistindustri. Bara för Österrikes del representerar turismen nära 8 procent av bruttonationalprodukten, man omsätter ca 23 miljarder Euro och sysselsätter ca 180.000 personer på helårsbasis. En miljon bäddar ska fyllas bara i Österrike och den senast redovisade elvamånaders-perioden 2011, gav resultatet 116 miljoner gästnätter.

 Även grannländernas turism är på starkt uppåtgående sedan tiden bakom järnridån och de utländska besökarna har blivit en viktig del i ländernas ekonomi och sysselsättning. Så att synas med sitt lands utbud i världsturismen har blivit en nödvändighet.



Foto: © Austrian National Tourist Office/ Wolfgang ZajcLimit

2,5 meter snö, men fokus på sommarprodukter

Hälften av turismintäkterna för Österrike kommer från vinterturismen. Med en snöfattig inledning av säsongen har nu alplandskapen fått mer snö än på många år. I den Österrikiska tv:ns dagliga rapporter från skidorterna redovisas snödjup på 2-3 meter i backarna och minst en meter nere i byarna.

Men köpare och säljare på en workshop i januari 2012, planerar nu inte ens för kommande sommar utan för sommarsäsongen 2013. Här träffas gamla kontakter och knyts nya. Evenemang och andra nyheter som ger anledning till researrangemang, presenteras och finns på plats för kontakter, information och intresseanmälningar.

Om vinterturismen är främst koncentrerad till alplandskapen men även till huvudstaden Wien, så är sommarturismen en angelägenhet för hela landet. Och även om det finns kända destinationer, namn som Tirol, Salzburg, Salzkammergut och S:t Anton med flera, så är den österrikiska turismen inte lika bunden till »destinationer« som vi svenskar är vana vid. Här lyfter man i stället fram sin turistprodukter som man menar är det unika och säljbara för landets turism och som är den sannolika orsaken till att man även får utländska besökare. 

För olika intresse- och målgrupper finns en uppsjö av färdiga paket om man vill vandra, cykla, prova viner, ta en hälsosemester, uppleva musik eller bo i en ursprunglig kulturbyggnad med historiska anor mm.

Några exempel på säljbara turistprodukter

Upplevelsen kommer i centrum och att det finns en infrastruktur som tar hand om transporter, mat och boende är en självklarhet. Man måste även konstatera att de produkter som presenteras även är väl genomtänkta och kompletta. 

I sydregionen Kärnten har man exempelvis ett antal naturområden och nationalparker. Självklart har man med hjälp av EU-medel skapat ett antal paket som underlättar för gäster att uppleva naturen, djur, växter och scenerier. Här finns guider som tar med sina gäster och delar med sig av upplevelserna i naturen i ett stort antal färdiga paket att välja mellan. Som jämförelse kan man konstatera att ca 10 procent av Sverige består av naturskyddat område i någon form. Men här finns inga upplevelsepaket, guider eller EU-bidrag för att låta oss eller intresserade turister ta del av vår natur.

I en annan del av landet har man börjat sätta fokus på sitt hantverk och de unika produkter som tillverkas här. Folkdräkter där inte minst den typiska österrikiska/sydtyska »lederhosen« är bara ett exempel på hur man kan skapa intresse för ett besök. Här byggs fioler och handgjorda skor - något som kan locka få men troligen köpstarka besökare till bygden.

I alplandskapet Voralberg, mest känt av oss svenskar för skidåkningen hade man för något år sedan en konstutställning av en känd konstnär med storslagna verk längs vandringsstigarna. I år satsar man på hälsoturism där man genom enkla medicinska analyser av besökarna ger tips på hur de ska få mest glädje och nytta av sin vistelse i bergen. Hur långa promenader man bör ta och vilken diet som ger bästa tillfredställelsen etc.

I Wien bygger man ut sitt rykte som kulturstad med stora konstsatsningar utställning av målningar med konstnären Gustav Klimt och konst från Biedemeier-perioden, ny konsterthall - Vienna boy´s choir consert hall mm.

I Februari 2013 går det alpina VM:et av stapeln i Schladming i kanten av Alperna. Och längs den stora Europeiska floden Donau som har sin egen turistorganisation där den rinner genom fem länder skapas nya färdig-förpackade produkter för de som vill färdas med båt, naturligtvis, samt för såväl vandrare som cyklister. Nytt i år är särskilda »vandringsvägar« för gäster med rörelsehandikapp.

Det Österrikiska marknadsföringstemat för året lyder på svenska »kom hit och upplev«. Med ett fokus på lätt sälj- och köpbara färdiga produkter.

Publicerad 2012-02-22