ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Den finske tomten har erövrat världen



Foto: Visit Rovaniemi

När man landar på Rovaniemis flygplats i mitten av december står här redan 12 stora chartermaskiner från olika delar av världen - en imponerande och anmärkningsvärd insats av den finska turistindustrin.

Här mitt i den finska lappmarken har man skaffat sig ett världsrykte, som platsen där man kan få träffa tomten. Hit vallfärdar familjer med sina barn inte bara från hela Europa utan även från avlägsna platser runt om på vår jord. 400.000 passagerare slussas årligen in och ut genom dörrarna på Rovaniemis flygplats och stadens 12 hotell noterade 2010 ca en halv miljon övernattningar. Då ska man också veta att ett flertal av Europas stora charterföretag även erbjuder »dagsutflykter« till tomten från storstadsmetropolerna i England, Tyskland, Frankrike och Ryssland. Men i köerna till en audiens hos tomten talas såväl japanska som italienska, spanska, slaviska språk som naturligtvis nordiska tungomål. Mer än hälften av besökarna till tomtens Rovaniemi är utländska gäster, främst familjer med barn som fortfarande tycker att tomten är en hemlig och spännande figur, värd ett besök.


Här tar tomten emot sina besökare.
Foto: Visit Rovaniemi

Rovaniemi - en gammal handelsplats

Redan för 800 år sedan var platsen en känd samlingsplats för fiskare och jägare som träffades för att sälja sina fångster till uppköpare som förde dom söderut till de penningstarka kunderna. Än i dag är Rovaniemi marknad en institution som lockar folk från när och fjärran tre gånger om året. Så småningom fick den finska lappmarken vägar och järnvägar och Rovaniemi blev ett centrum för regionen och en samlingsplats för områdets timmerhuggare och guldgrävare.

Under andra världskriget när de ockuperande tyskarna skulle lämna, satte man eld på staden som med några undantag blev helt ödelagd. En av Finlands kända arkitekter - Alvar Aalto, fick då uppdraget att rita det nya Rovaniemi som idag har vuxit upp till en tätort med ca 60.000 invånare. Dessutom är staden en av världens största till ytan.


En tur efter ren i akkja, ett populärt turistinslag I Rovaniemi.
Foto: Visit Rovaniemi

Men det är tjänstesektorn som håller staden vid liv. Dryga 80 procent av sysselsättningen i staden är relaterad till tjänstesektorn där de offentliga jobben är dominerande. Men turismen är den växande sektorn med nära 1.200 sysselsatta på årsbasis och en omsättning på 170 miljoner Euro (2008)

En lönsam vintersäsong

Det är Tomten och vintersäsongen som står för huvuddelen, (ca 60 procent) av besökarna under året även om tomtesäsongen är kort. Och dessutom är vintern den klart lönsamma årstiden för stadens turism. Vill man hyra en stuga för max 4 personer under vintersäsongen får man punga ut med ca 230 Euro per dag, medan sommarpriset för motsvarande stuga är ca 90 Euro.

Och utbudet under vintersäsongen är större än sommarens. Förutom två dominerande (och konkurrerande!?) anläggningar där man träffar tomten - Santa Claus Village och Santapark - jobbar man aktivt med marknadsföringen av Polcikeln - the Arctic Circle - som naturigtvis går rakt igenom de två anläggningarna. Dessutom argumenterar man livligt i sin marknadsföring för att det är här man upplever »the Arctic light« = Norrsken. En upplevelse som uppenbarligen lockar de vuxnare besökare i nästan lika stor utsträckning som tomten. 


I isrestaurangen Snowland servaras man lax och renfilé.
Foto: Visit Rovaniemi

Vill man uppleva vilda arktiska djur som isbjörnar, varg, järv eller älg, så ligger Rauna Wildlife Park på bekvämt bilavstånd.

Självklart erbjuder man även ett antal, för sydlänningar, unika upplevelser runt staden. Där kan man pröva på att åka släde efter hund eller ren och för den som önskar en tur i naturen, ordnas skotersafari i varierande längd. Allt finns att hyra på plats, varma kläder och guider, ofta regionens samer, liksom kåtor och stugor med öppen eld och värmande dryck.

Det svenska Icehotel i Jukkasjärvi är inte längre ensam i världen om byggnader och skulpturer i is. I Santapark har man ett rum med vernissage av årets isskulpturer och bjuder på bärdrinkar serverade i ismuggar. Några kilometer från stadens centrum ligger »Snowland« med sin restaurang inrymd i säsongens frysta iglo. Här sitter man på renhudar och äter lax och renfilé från bord av is, i fem graders kyla. Och som sagt, i Rovaniemi har man lärt sig att ta betalt av sina besökare - dagens trerätters-meny betingar ett pris av ca 800 kronor. Det man väljer att dricka till maten, icke inkluderat.

Men, som man konstaterar i tomtens stad; våra gäster som flyger hit från väldens olika hörn har råd att betala för sig. Att besöka en tomte kostar en försvarlig slant och vill man dessutom föreviga besöket med en bild får man räkna med ca 25-60 Euro beroende på bildens storlek. För hotellrum som är i normal klass 4 standard, får man betala en bra bit över 200 Euro/dygn och vill man shoppa mjukdjur, tomteluvor, t-shirts, renfällar eller hemslöjd i någon av anläggningarnas många souvenirbutiker vill det till att man har plånboken väl laddad.


Full fart genom skogen med hundspann.
Foto: Visit Rovaniemi

Liksom i den svenska fjällvärlden har man ännu inte hittat sommarreceptet för att fylla boendeanläggningarna. I omgivningarna finns visserligen en antal av Finlands berömda »1.000 sjöar« och landet längsta älv som rinner genom staden. Så båtturer lockar sommartid, liksom att uppleva vildmarken med, samebyar, bär och svamp. Naturligtvis har man sin egen golfbana som kan locka till spel, dygnet runt, under korta sommarveckor. 

Tomtens eget postkontor

Även om man inte själv har tillfälle att besöka Rovaniemi så har många av världens barn klart för sig att det ändå är här som tomten bor. Att skriva önskelistor till tomten är en internationell vana. Årligen dimper det ner ca 600.000 brev som hamnar i tomtens egen brevlåda.

Redan under förra seklet började breven komma efter ett populärt barnprogram i finsk radio, där man hade slagit fast att tomten bodde i Rovaniemi. Lediga skogshuggare började då besvara breven något som numera sköts av tomtens eget postkontor. Och ryktet om tomtens adress har de finska turistmyndigheterna lyckats sprida över hela världen, samtidigt som man inrättade tomtens eget postkontor.


Tomtens postkontor har bråda dagar före jul.
Foto: Bengt Meder

Brev med önskemål kommer i dag från ca 150 länder. Drygt 30.000 brev besvaras och då är inte inräknat alla de tusentals kort som besökarna till tomtens postkontor skriver och postar till släkt och vänner från sitt besök i Santa Claus Village. Självklart har tomten sitt eget frimärke och sin egen stämpel.

Det är ingen tvekan om att den finska tomten har tagit ett starkt grepp om branschen. Här ligger Sverige, Grönland, Kanada och alla andra tomteländer i lä när det gäller aktiv marknadsföring och att få fart på en lönsam tomteturism till en avlägsen plats.

Publicerad 2012-02-22