ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Handbolls-VM, kassako för svensk turism

Att stora internationella idrottsevenemang är lönsamma för den svenska besöksnäringen är ingen nyhet. Tidigare turistråd ägnade stor del av sin tid och budget åt idrotten som en säljande profilprodukt för vårt land.

I dag har våra politiker inte riktigt bestämt sig för om internationella tävlingar är lönsamma för vår ekonomi och landets image, så idrottsrörelsen får klara sig själva när det gäller att skapa förutsättningarna för att delta i de internationella idrottsevenemangen.

Sommaren 2011 lyckades emellertid ett antal städer i Sydsverige, med finalen Malmö, att få arrangera VM i Handboll. Resultatet ur turistisk synvinkel har utvärderats av SHR genom Handelns Utredningsinstitut;

Drygt 100.000 besökare varav ca 2/3-delar svenska skapade en omsättning för evenemanget på ca 240 miljoner. Varje åskådare spenderade i turism ca 800 kronor och resulterade i en vinst för Handbollsförbundet på 20 miljoner kronor.

Dessutom var tävlingen en test på samarbetet mellan turismen och idrottsrörelsen i de deltagande städerna vilket resulterade i en bättre samordning och en beredskap för att ordna fler tävlingar i en framtid.

I kommande rapporter kommer man att kartlägga ekonomi och sysselsättningseffekter för andra stora evenemang med betydelse för besöksnäringen i Sverige som Vasaloppet, Dreamhack, Kardiologkongressen och Alpina VM.

Publicerad 2012-02-22