ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

B&B i bara mässingen


Naken i rapsfältet. Det är så här Steffen Brummer Pind trivs bäst, liksom hans gäster på Hylteberga gård i Skåne – Nordens enda bed&breakfast för naturister.
Foto: Thorbjörn Falk

SKURUP. Det här är stället där du kan checka in utan en tung resväska fylld med kläder. 

– Ja, här går gästerna nakna när de känner för det, säger Steffen Brummer Pind som tillsammans med sin hustru driver  Hylteberga gård – Nordens enda bed and breakfast för naturister.

Strax utanför Skurup på den skånska landsbygden i det natursköna Hylteberga ligger denna oas för alla som gillar att gå barfota över hela kroppen. Gården ligger avskilt bland böljande rapsfält som sista hus på den smala landsvägen. Här har paret Brummer Pind renoverat den gamla jordbruksfastigheten till en toppmodern anläggning med hittills fyra dubbelrum med bad. 


I det sköna böljande skånska landskapet kan man oblygt röra sig utan att någon ser en. Och på gården går alla nakna både ute och inne – om man känner för det.
Foto: Thorbjörn Falk

Att starta ett bed&breakfast, där det är tillåtet att sola naken på terrassen, titta på tv eller laga frukost utan kläder i det gemensamma köket, är något de länge tänkt på. Och idén fick de efter en semesterresa till en naturistby på Lanzarote.

– Folk brukar fråga: Sitter ni nakna på stolarna också? Men det gör vi inte, vi sitter på handdukar, säger Steffen Brummer Pind som är van vid att folk ofta har konstiga uppfattningar om vad naturister sysslar med.

När Turism&Resor besökte gården kom till exempel ett samtal där uppringaren undrade om de hade swingerkvällar. 

– Men de har vi alltså inte, säger Steffen Brummer Pind, själv uppvuxen i naturistmiljö i Danmark. 


– Jag är uppvuxen i naturistmiljö och det är en livsstil att gå runt naken. Men när vi hälsar gästerna välkomna brukar vi vara påklädda, säger Steffen Brummer Pind som förvandlat en gammal bondgård till en nakenparadis.
Foto: Thorbjörn Falk

Steffen jobbade fram till pensionen som fotograf på Sveriges television. Då sålde paret familjens hus i Vellinge och satsade miljonerna på den fyrlängade gården i Hylteberga. Dessutom trodde banken på iden och de fick låna ytterligare några miljoner. Och Skurups kommun stöde också projektet. De gamla djurstallarna rensades och man gjöt golv, reste nya väggar och drog el, avlopp och vatten. Här finns nu vedeldad bastu, gemensamhetsrum och ett stort gemensamt kök för de som själva vill laga mat och en omgärdad gård men fälten utanför som närmsta granne. 

Gästerna är övervägande skandinaver från 20 år och uppåt men man har besökare från hela Europa där naturiströrelsen är vida spridd. Inte minst i Frankrike, Tyskland och Kroatien där det finns flera naturistboende i både bungalows och camping. 

Flest gäster kommit hit till Hylteberga från mitten av juni och in i september. Och det finns inget krav på att besökarna måste vara nakna. Boendet är öppet för alla. 


De fyra rummen är alla nybyggda och har eget bad. Du får också din egen badrock.  .
Foto: Thorbjörn Falk

Första natten kostar ett dubbelrum 975 kronor inklusive frukost, andra natten 850 kronor. En vecka kostar 4 500 kronor utan frukost. Och boendet är numera anslutet till internetbokningen Booking.com.

Märkligt nog har det något udda boendet inte mött några negativa reaktioner från folk i gårdarna runt om. Tvärtom har folk varit positivt nyfikna. 

– En vanlig fördom är att många människor enbart förknippar naturister med sex. Själv har jag varit på naturiststränder sen jag var barn och visst har man sett ett och annat. Men det älskas lika mycket på andra stränder. Objektifieringen av kroppar är mer påtaglig på en vanlig strand. På en naturiststrand är det ingen som tittar eftersom alla är nakna. Charmen sitter i ansiktet och ögonen – inte i kroppen, säger Steffen Brummer Pind.

PERSONFAKTA

Namn: Steffen Brummer Pind
Ålder: 65
Familj: Hustrun Eva, hunden Bessie och katten Gustaf
Bor: Hylteberga gård öster om Skurup
Bakgrund: Jobbat som fotograf på Sveriges television
Intressen: Foto, konst, arkitektur, inredning, naturism
Aktuell med: Driver Nordens enda bed&breakfast för naturister som öppnade dörrarna 2008

 

FAKTA NATURISM

Enligt en internationell definition som antogs 1974 är naturismen ”en livsstil i harmoni med naturen som utmärks av praktiserandet av gemensam nakenhet och har till ändamål att uppmuntra självkänsla, respekt för andra och för omgivningen”. Rörelsen startade kring 1900 i Tyskland och Schweiz och började spridas efter första världskriget. Sveriges Naturistförbund bildades 1957.

Publicerad 2013-08-24