ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Med naturen som lekplatsFoto: Lasse Strandberg

HELSINGBORG. I Skånes nordvästra hörn har man bestämt sig. Här ska man satsa på spektakulära utomhusaktiviteter. 

– Naturen är vår lekplats. Och vi vill att man ska vara med och delta på riktigt. Inte bara titta genom ett bilfönster eller leka på en konstgjord nöjesplats, förklarar Cecilia Hellke destinationsutvecklare på Familjen Helsingborg.


– I höst har vi flera tyska testpatruller som ska prova på våra aktiviteter och sen komma med synpunkter.
Foto: Thorbjörn Falk
PERSONFAKTA

Namn: Cecilia Hellke
Ålder: 43
Familj: Man och tre söner
Bor: Gård i Allerum utanför Helsingborg
Bakgrund: Studerat ekonomi, marknadsföring och destinationsutveckling
Favoritsemester: Att vara aktiv tillsammans med familjen, gärna på Mallorca. Att cykla mountainbike är just nu min grej.

 

Tumlarsafari, dressincykling, repelling (klättring nerför berg), ridning, kajakpaddling, vandringar, mountainbike eller hissnade turer i gummibåtar.

För de elva kommunerna i nordvästskåne, som numera går under namnet Familjen Helsingborg, är det äventyrligt friluftsliv som är ledordet.

– Vi vill att våra besökare ska få testa gränser under säkra förhållanden, leka och njuta av det exotiska Skåne, säger Cecilia Hellke destinationsutvecklare. 

Nu i höst ska ett antal tyska turistgrupper få prova på att cykla, paddla, klättra, vandra med mera. Sen ska de redovisa hur de upplevt sina skånska äventyr. Deras synpunkter, tillsammans med andra inblandade aktörers idéer, ska sedan forma Familjens framtidssatsning på turism. 


Guiden Fredrik Ahlbin har tagit med en grupp turister på en tumlarsafari utanför Kullaberg.
Foto: Lasse Strandberg

– Vi vill nischa oss och då måste man våga välja bort och inte alltid måla med den breda penseln. I Skåne är Familjen en testregion, ett pilotprojekt med både myndigheternas och näringsidkarnas stöd. Bland annat har man backning av marknadsbolaget Tourism in Skåne. Prestigelöst har de mindre kranskommunerna accepterat att låta Helsingborg, som det tunga namnet i regionen, få vara dragloket i marknadsföringen. – Turisten bryr sig ju inte om kommungränser. Här gäller det att få folk att hitta hit och sedan samarbeta, säger Cecilia Hellke. Iden om att förnya sin turistimage har organisationen fått bland annat från Mallorca som numera är en åretrunt destination.


Att rida genom en skånsk lövskog är en trolsk och vacker upplevelse.
Foto: Lasse Strandberg

– Där har man insett värdet av att bredda och förnya sig. Man har till exempel satsat på vandring och cykling och byggt upp infrastrukturen för den typen av turism. Till nästa säsong ska projektet som nu är under uppbyggnad sjösättas på riktigt. Familjen Helsingborg siktar på 10 000 nya gästnätter och en längre säsong. Och även om 80 procent av besökarna är svenskar så satsar man mest på den tyska marknaden. – Där finns en stor potential. Landet har 400 000 registrerade medlemmar i vandringsföreningar och fyra miljoner anser sig vara vandrare, säger Cecilia Hellke.


Repelling kallas det när man klättrar nedför ett bergsstup med hjälp av linor och taljor. Det ger samma hissnande känsla som vanlig bergsklättring men är inte alls lika ansträngande.
Foto: Lasse Strandberg

 

FAKTA

Familjen Helsingborg består av kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp, Ängelholm och Örkelljunga.
Samarbetet handlar bland annat om gemensamma satsningar på näringsliv och turism. »Familjen Helsingborg«, framtaget med hjälp av en varumärkesexpert, ska användas från och med i höst. Familjen för att det signalerar människor snarare än platser och Helsingborg för att det är det starkaste namnet i samlingen.
Den kommersiella besöksnäringen omsätter årligen mer än 4 miljarder kr i Familjen Helsingborg. Det genererar närmare 500 mkr i skatteintäkter per år (exkl. utländska dagsbesök). Antalet kommersiella gästnätter uppgick till över 720 000 i Helsingborg under 2011 och strax under 2,2 miljoner gästnätter i regionen. Totalt sysselsätter besöksnäringen över 3 300 personer.

Publicerad 2013-08-24