ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Alla är där – i AlmedalenFoto: Bengt Meder

Almedalen är Visbys gamla hamn från medeltiden med sina nio portar in till Strandgatan dit dåtidens handel var koncentrerad. I dag har det som blivit en park en helt annan roll för staden, för svensk politik och för offentliga informationssatsningar.

År 1968 klev sommargotlänningen och kommunikationsministern Olof Palme upp på ett lastbilsflak i parken och höll ett politiskt anförande. Här gick startskottet för det som i dag är en institution i det svenska politiska livet och dess mediabevakning. Sedan dess har Almendalen vuxit till ett måste för partiledare, journalister och opinionsbildare av alla slag.

Visserligen fördubblas befolkningen på Gotland under sommarmånaderna. Men under tre veckor invaderas ön av ytterligare många tusentals besökare. Det handlar om den traditionella »stockholmsveckan«, »medeltidsveckan« och politikerveckan i Amedalen, numera i vecka 27. 

Politikerveckan ägs av de politiska partierna på ön som bjuder in sina rikspartier, sedan nittiotalet representerade av respektive partiledare, att hålla sina anförande. Regionen Gotland står för administrationen av veckan. Men för att inte skattebetalarna ska drabbas av kostnaderna så betalar samtliga aktörer under veckan för sitt deltagande. Ett politiskt anförande debiteras med 20.000 kronor och vill övriga sprida sin information under veckan betalar man för sin plats i vimlet från 2.000 kronor per dag.

Här skapas kontakter

Under de senaste åren har veckans aktiviteter och deltagande exploderat. För att behålla kontrollen har man under hand utvecklat ett system för hur veckan ska genomföras. Efter en ansökan om att delta görs en central bedömning av syftet och innehållet i deltagandet så att det stämmer med veckans officiella målsättning. Här gäller att i första hand man ska presentera och diskutera samhällsfrågor. Kommersiell propaganda finns det inte utrymme för. Samtal och dialog i de olika ämnena anbefalls och åhörande och deltagande ska vara kostnadsfritt. Det ställs även krav på att det är aktuella frågor som förs fram med seriös information.


Spindeln i Almedalsnätet Karin Lindvall.
Foto: Bengt Meder

 

I årets katalog presenterades hela 2.300 programpunkter - ett rekord i en stadigt växande politikervecka. Men förutom de schemalagda programpunkterna är de spontana kontakterna under veckan av största betydelse. Här finns förutom gräddan av svenska politiker på riks regional och lokal nivå även drygt 700 journalister. Här finns informatörerna och nyckelspelarna i den svenska industrin och offentliga maktpersoner i myndigheter och statliga verk. Här möts man i vimlet i gränderna, på restauranger och till inbjudna möten. Här tas informella kontakter och visitkorten får en strykande åtgång. 20.000 almedalsbesökare söker och hittar sina kontakter, planerade och spontana. Och inte minst den stora representationen av media skapar möjligheter för olika deltagare att få publicitet kring sina frågor.

Ett lyft för turismen och en »exportprodukt«

Det är ingen tvekan om att turismen är Gotlands stora näring. Trycket på boende och restauranger under veckan är hårt och priserna på topp - hyran för en enkel stuga på landsbygden utanför Visby kostar nära 10,000 kronor under veckan. Man räknar med att den genomsnittlige besökaren till Almedalsveckan spenderar ca 1.700 kronor per dag vilket ger ett tillskott till ön på ca 80 miljoner kronor. Och tittar man på köerna utanför de sommaröppna restaurangerna kan man konstatera  att det ger goda intäkter såväl till ägarna som arbetsmöjligheter för att stort antal ungdomar på den gotländska arbetsmarknaden.

Att politikerveckan i Almedalen är ett unikt evenemang med samhällsintresse har spritt sig inte bara i vårt land utan även utanför våra gränser. turistfolk från när och fjärran besöker veckan för att stjäla de goda idéerna och ta med sig hem.

På danska ön Bornholm har man sedan något år i juni ordnat ett »Folkemöte«. Initiativet kommer från den danske inrikesministern som inspirerad av Almedalen vill få igång den politiska diskussionen i landet. Och att Bornholm juni är en lämplig plats håller den borholmska turistnäringen naturligtvis med om.

I finska staden Pori, som vi känner under det svenska namnet Björneborg, har man något liknande möte i juli. Samtidigt som stadens kända jazzfestival går av stapeln ordnar man »Suomi Areena«, där politiker informatörer och media träffas för seminarier och informella kontakter.

I norska  Arendal gick för andra året i augusti »Arendalsuka« en politikervecka direkt inspirerad av Almedalen. I år var den särskilt viktig och besökt av ledande politiker eftersom det är valår i Norge.

Årligen får Gotland besök av politiker och turistfolk som kommer för att låna idéer från Almedalsveckan. Karin Lindvall som är spindeln i nätet för veckan sedan många år, guidar gärna intresserade besökare och företeelsen sprids till allt fler länder. Seriösa informella kontakter mellan politiker, makten och media är ett effektivt sätt att få spridning på vikig information. Att det dessutom bidrar till en lönsam turism på de orter där det sker ger ett extra plus.

 Foto: Bengt Meder

Publicerad 2013-08-28