ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Tänk om - i nya målgrupper!

Det har gått slentrian i marknadsföringen av svensk turism. Inte bara Visit Sweden har fastnat i gamla sanningar utan även stora delar av den svenska turismens aktörer har tappat sin kreativitet när det gäller att hitta nya gäster. 

En gammal skröna som vi avfärdar i detta numret är att affärsresenären är den lönsammaste gästen. Siffrorna från den omfattande svenska konsumentundersökning TDB-Turistdatabasen, som rullat på i mer än 20 år med 24.000 intervjuer årligen, visar med önskad tydlighet att  fritidsresenären är den som skapar lönsamheten i den svenska turistindustrin. Det är sant att som enskild resenär har affärsresenären en större plånbok. Men vi fritidsresenärer reser oftast familjevis och som enhet spenderar vi mer pengar i såväl boende, mat som aktiviteter. Mer än sex gånger så mycket som svenska affärsresenärer faktiskt. Inte minst i hotellboende är fritidsresenären den viktigaste målgruppen. Dags för den svenska hotellnäringen att utöka sitt samarbete med den övriga turistnäringen på orten?

DINKs, WHOPs eller äldre etablerade personer utan barn med en stabil inkomst är favoriten när Visit Sweden gör sina partnerkampanjer för svenska »destinationer« i utländska digitala medier. Att turismvärlden i övrigt visserligen tar hjälp av 1:or och 0:or för att nå ut till nya målgrupper, men i övrig är betydligt mer kreativ när det gäller att ständigt hitta nya målgrupper, har man uppenbarligen inte noterat. Hur står det till med omvärldsanalysen?

Kampanjer för geografiska fläckar på kartan; »exportmogna destinationer« – som Stockholm, Göteborg, Lappland, Gotland och Dalarna i all ära, men som reseanledning  – knappast.

Internationellt jobbar man med att fånga attraktiva aktiviteter och intresseväckande upplevelser som lockar till besök. Och här gäller det att pricka rätt målgrupper för sina marknadsinvesteringar. Stora idrottsevenemang drar besökare. Specialintressen som fiske, arkitektur, cykling, vandring, djurliv, skogen, skärgård, mat och inte minst vårt historiska arv, lockar intresserade. Varför finns inte heller skidor, camping, orientering, frisk luft/tystnad/motion/fitness med i våra partnerskap?

I de flesta länder i vår omgivning jobbar man i sin turistiska marknadsföring med ständigt nya teman, samarbeten som kan motivera nya intresserade målgrupper att pröva på att turista i landet. Dags att tänka i nya »globala resenärer«. Och låt oss börja tala om det för omvärlden, med en årlig nationell workshop där den svenska turismen får visa upp sig för den utländska marknaden och media. Kan andra så kan vi.

Publicerad 2013-06-05