ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Köpenhamns lilla sjöjungfru fyller 100 årFoto: Rasmus Flindt Pedersen

Den Lilla Sjöjungfrun - Den Lille Havfrue - har suttit på sin sten i Köpenhamns hamn i etthundra år. Hon är Danmarks mest fotograferade turistattraktion och hämtad från HC Andersens saga. Här sitter hon och väntar på sin prins.

Naturligtvis firas hundraårsdagen med pompa och ståt. I Köpenhamn spelar Tivoliorkestern. HC Andersen själv kommer att dyka upp och från Carlsbergs hästdragna ölvagn kommer gratis jubileumsöl att delas ut. Statyn skänktes ursprungligen av en av Carlsbergsbryggeriets grundare. Ett hundratal levande sjöjungfrur kommer att dyka upp ur vattnet utanför och forma siffran etthundra.

Statyn är en världsberömd symbol för Danmark och i samband med jubileet passar man på att skicka ett antal sjöjungfrur till 13 olika städer i världen; från Sidney. Beijing, Shanghai, Tokyo, New Delhi, New York till Paris. London, Rom, Amsterdam, Hamburg, Oslo och Stockholm. Så den 23 augusti som är födelsedagen kan vi hitta en dansk sjöjungfru i Stockholms vatten.

Men sjöjungfrun har inte alltid fått sitta i lugn och ro på sin sten. Under åren har hon målats, fått kläder och annat i färg, halshuggits, blivit av med sin ena arm, ramlat i vattnet och fick nyligen resa som dansk representant till världsutställningen i Shanghai.

Publicerad 2013-08-28