ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

TB-test: Lidköping, Sala, Söderhamn och Forsmarks- och LövstabrukLidköping bra byrå vid Vänern - 15 poäng

Lidköpings turistbyrå är inhyst i det gamla rådhuset. Denna västgötska turistbyrå ståtar med sin prakt mitt på torget dit det är lätt att hitta och med gott om fria P-platser. Öppethållandet är ganska begränsat, mellan kl 10 och kl 15 vardagar, lördagar mellan kl 10 och kl 13.

Servicen är god i denna lokal som även innefattar biljettförsäljning av olika slag. På turistbyrån, där personalen kan hjälpa till med att boka rum, finns både gäst-pc och toalett. Broschyrutbudet är stort från när och fjärran – en fungerande turistbyrå där öppethållandet på vardagar är det enda som drar ned slutbetyget.

Tillgänglighet 3

Utbud 4

Komfort 4

Service 4


 Sala silvergruva med mer på programmet - 13 poäng

Den västmanländska silverstaden Sala har sin turistbyrå i kommunhuset mitt på torget. Öppethållandet begränsas till vardagar mellan kl 8 och kl 17. Hur gör en lördagsbesökare, undrar vår patrull. Lokalen känns en smula trång och entrén delas med bland annat bibliotek.

Inga p-platser finns i direkt anslutning till byrån vilket drar ned helhetsintrycket. Personalens service visar dock prov på god känsla trots att där inte finns toalett men väl en gäst-pc. Broschyrutbudet är en smula spretigt. Besökare får dock flera intressanta tips på aktiviteter och även logi.

Tillgänglighet 3

Utbud 3

Komfort 3

Service 4


 Söderhamn - 10 poäng

När man vid Söderhamn svängt av vägen som längs kusten tar oss upp till Sveriges norra delar hittar man raskt skyltarna mot turistbyrån. Men plötsligt tar dom slut och efter att ha frågat några söderhamnsbor visas man mot stadens bibliotek. Här vid en egen disk omgiven med några mindre broschyrställ sitter staden turistinformatör två timmar om dan.

Nej boka boende och evenemang kan man inte göra här. Och det var oklart om bibliotekets datorer kunde serva turisters nyfikenhet på omgivningarna eller med en internetuppkoppling. Men parkering och toalett fanns det ju.

Tillgänglighet 3

Utbud 2

Komfort 3

Service 2


 Forsmarks bruk och Lövstabruk  - 0 poäng

Den som tar en biltur längs norra upplandskusten passerar trolige två av Sverige mest kända bruksorter – Forsmark och Lövsta. I god tid längs vägen hittar man skyltar till turistbyrån vid respektive bruk. Men när man väl svänger av vägen finns i Forsmark inget spår av en turistbyrå och i Lövsta är det stängt och tillbommat. Med tanke på att de är två historiskt spännande platser i en fantastisk miljö är det tragiskt att man inte kan kosta på sig någon form av turisminformation, året runt för besökare till bruken.

Vi delar ut 4 poäng för att man skyltat upp längs vägen och -4 poäng för att man struntar totalt i att informera besökare. 

Publicerad 2012-12-05