ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

TB-test: Ockelbo, Östhammar, Vansbro och IdreOckelbo – med glimten i ögat - 14 poäng

Ockelbo i Gästrikland är ett litet samhälle, mest känt för prins Daniel. Ortens turistbyrå ligger centralt vid järnvägsstationen. Dit är det bra skyltat. Där finns fria P-platser.

Öppethållandet är dock begränsat, vardagar mellan kl 10 och 17, lördagar mellan kl 10 och 14 sommartid. Logiutbudet är mycket smalt. Broschyrutbudet i de trånga lokalerna inskränker sig till regionen. En något ålderstigen gäst-pc finns att surfa från, toalett finns i angränsande byggnad. Ingen bokning av logi, men massor av aktiviteter utlovas.

Servicenivån är dock hög, något som räddar byråns poängskörd.

Tillgänglighet 4 

Utbud 4

Komfort 3 

Service 3


 Östhammars bjuder in till sitt rådhus - 13 poäng

Det är trångt men trivsamt i den norduppländska kustkommun Östhammars turistbyrå.

Skyltningen är helt okej. Läget i rådhuset vid det lilla torget är perfekt, strax i närheten finns hyggligt med p-platser.

Öppethållandet sommartid varierar. Under juni och augusti är det vardagar som gäller mellan kl 11 och 16, under juli månad en timme längre samt till 10-14 på lördagar.

Broschyrer finns det om för området, därtill massor av souvenirer men varken toalett eller gäst-pc. Servicen är dock god.

Tillgänglighet 3 

Utbud 3

Komfort 3 

Service 4


 Ovanligt snygg turistbyrå i kändisarnas Vansbro - 15 poäng

Ingen vill väl påstå att Vansbro i södra Dalarna tillhör de mest välkända turistorterna i vårt land. Men nämner man att kändisar som Björn Skifs och Gunde Svan kommer från byn blir det plötsligt lite mer bekant. Och att orten är platsen för klassikern Vansbrosimmet sätter även namnet på kartan.

Den gamla järnvägsknutens lokstall mitt i byn har i skidåkare Svans regi fått ett rejält ansiktslyft och innehåller butiker och ortens Turistbyrå. Har man lite bråttom igenom Vansbro kan man lätt missa turistbyrån som borde uppmärksammas med bättre skyltning. Men väl inne finns det man behöver i form av gratis internetuppkoppling, ett trevligt urval av lokala klassiska dalasouvenirer och det broschyrmaterial man behöver, just där. En trevlig språkkunnig personal

skryter gärna över orten, dess söner och attraktioner och hjälper till med ev bokningar. Och vill man titta på Gunde Svans prissamling så är det här den finns utställd.

Men den bristande skyltningen och de lite snåla öppettiderna för oss som reser även på helger, drar ner betyget.

Tillgänglighet 2 

Utbud 4

Komfort 4 

Service 5


 Under en gräsbevuxen kulle ligger Idre turistbyrå - 14 poäng

Mitt på bygatan mellan ICA och Coop ligger turistbyrån i Idre by. Gott om parkeringsplatser och inte svår att hitta. Men det gäller att pricka öppettiderna 10-12.30 och 13.30-18 Helgerna stängt, åtminstone nu på sommaren. Man kan visserligen få hjälp med bokningar, men för att själv kunna gå ut på nätet måste man ha sin egen dator och betala en slant för tillgången till etern. Och för toalettbesök hänvisas man till grannarna. Förutom dalmål talar man engelska och lite tyska, vilket behövs i en fjällort med stor andel utländska gäster.

Turistbyrån i Idre är en av de två i Älvdalens kommun.

Tillgänglighet 5 

Utbud 3

Komfort 3 

Service 3

Publicerad 2012-10-24