ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Tomteklubben jubilerar


Tomteklubben har kommit till Tomten efter 40 år. Bengt "Frisse" Sahlberg flankeras av Claes "Prisse" Rignell och Lars-Johan "Nise" Norrby.
Foto: Artikel i Falukuriren 29 juli 1988

Om det är någon som reser mycket så är det tomten. Varje år ska han hinna dela ut julklappar world wide, inte minst till alla barn. 

Tomtens sociala engagemang var något som tre nioåringar, födda i samma hus i Stockholm, tog fasta på inför julafton 1947. Då bildades den numera anrika Tomteklubben. Goda gärningar, välgörenhet, inbördes vänskapsband och idrott blev klubbens ledmotiv. I år, 2012, firar klubben sitt 65-årsjubileum.

En titt i backspegeln avslöjar att gemenskapen och aktiviteterna i klubben under årens lopp genererat massor av resor, något som ur ett turistiskt perspektiv är intressant. 

Efter andra världskriget börjar resandet i världen anta proportioner som historien aldrig tidigare skådat. Förklaringen är ekonomisk tillväxt, teknologisk utveckling, ökad fritid och vidgade nätverk. Tomteklubben blir delaktig i förändringen. 

Tomtarnas föräldrars sommarstugor generar resor på sommarloven. Efter några år börjar den större världen pocka på turistisk uppmärksamhet. Tomtarna beslutar som 14-åringar att cykla runt Gotland. Den första föräldrafria resan bortom hembygden. Cykling till Nynäshamn, båt till Visby, cykel söderut till Hoburgen, norrut utmed östkusten till Sudersand på Fårön, tillbaka till Visby, båt till Nynäshamn och cykling till Stockholm. Drygt 50 mil på en vecka med tält. Och en väldig massa minnen för livet.

Cykeläventyret ger mersmak varför tomtarna skriver in i klubbens stadgar att vart 5:e år organisera en cykeltur runt en ö. Första ön på listan blir Ösel i Estland, dåvarande Sovjetunionen. Men den sovjetiska turistbyrån Intourist upplyser tomtarna om att  »där cyklar man inte«. Skälet blev uppenbart sedan Estland blivit fritt 1991. Ön var pepprad med militära anläggningar. Danska Bornholm fick ersätta Ösel. 

Sedan följde Lofoten i norska havet, Åland, Öland, Sollerön i Siljan, Howe Island i St Lawrencefloden i Kanada, Orust och Dagö i Estland. Nu hade sovjetsystemet sedan länge imploderat och det var fritt fram att cykla i den estniska övärlden. 

Någon kanske tycker att Sollerön i Siljan var en väl liten ö att cykla runt. Det tyckte även tomtarna som därför bestämde sig för att genomföra det första Vasaloppet på cykel mellan Sälen och Mora, för att sedan avsluta det hela med Sollerön runt inklusive ett besök på Tomteland i Gesunda.

 Idag har cykeln fått en kraftfull renässans i samhället med bland annat cykelbanor, turistiska cykelpaket och Vasaloppet på cykel med premiär 2009. Antalet cyklister och cyklar växer lavinartat (se Turism & Resor nr 5 2012).

Med ålderns rätt har tomtarna nu avslutat de fysiska turistaktiviteterna och påbörjat ett mer kulturellt resande med fruar i klubbens regi. Besök i Berlin med föreställningar på såväl den väst- som östberlinska operan, resa till Litauens huvudstad Vilnius med operabesök, upplevelser av kulturutbudet i den polska metropolen Krakow med mera. Den allmänna trenden mot kortsemester i stadsmiljö har de senaste decennierna förstärkts, inte minst genom lågprisflygets utveckling. Vilket även påverkat Tomteklubben.

Klubbens årliga idrottsaktiviteter har också genererat resor, för de tävlande såväl som för publiken. Som kuriosum kan nämnas att klubben exklusivt hyrde hela Stockholms Olympiastadion vid Vallhallavägen för sina friidrottstävlingar med anledning av klubbens 30-årsjubileum. Färre tävlande hade man aldrig sett på Stadion. Då antalet tävlande enligt stadgarna begränsas till tre, vinner samtliga medalj i alla tävlingar. 

Hittills har tomtarna sammantaget tillryggalagt drygt två varv runt jorden i klubbens regi. Och läggs därtill de medföljande »tomtemorornas« resor blir det närmare tre varv.

Med dessa turistiska betraktelser önskar Tomteklubben alla människor på jorden

God Tur och God Jul

Publicerad 2012-12-05