ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Svensk turism – en okänd storhetFoto: Camilla Boquist

Nej jag menar inte Svensk Turism AB, det bolag som tillsammans med Näringsdepartementet äger kommunikationsföretaget Visit Sweden. Ett näringslivsägt bolag som representerar alla de stora aktörerna i den svenska turistindustrin. Ett bolag utan annan verksamhet än att samla sin styrelse några gånger per år. Ett bolag som ingen, utom de få inblandade i styrelsen, känner till. Ett samlande bolag som skulle kunna fungera som en aktiv röst för vår svenska turism.

 

Jag menar den i den svenska tjänstesektorn växande industrin, svensk turism, som försörjer 160.000 helårssysselsatta och som stadigt växer. Som omsätter 264 miljarder och exporterar för dubbelt så mycket som den svenska bilindustrin. En viktig och till skillnad från många andra, växande industri, som ingen pratar om.

Häromdagen kom Dagens Nyheters stora resebilaga. Fyrtio kolorerade sidor med artiklar och säljande tips om höstens resor till Thailand, New York, Dominikanska republiken, Australien... Inte ett ord om svensk turism.

I mailen till den här tidningen kommer dagligen ett 50-tal pressreleaser och propåer om saker som man vill att vi ska skriva om. Det är internationella flygbolag och hotellkedjor researrangörer och utländska resmål. Men aktörerna i den svenska turismen är med få undantal obefinnandes i sin kommunikation med oss tidningar. Antingen har man inga nyheter. Eller också är man för blygsam för att vilja berätta för omvärlden vad man håller på med.

Det är klart att en näring som består av så många komponenter har svårt att tala med en röst. Och många viktiga delar av näringen vill inte ens erkänna ett det är turism man håller på med. Ta hotellen till exempel. Hur många hotelldirektörer erkänner att de som betalar deras löner är turister. Visserligen gör hotell och restaurangernas arbetsgivarförening med namnbytet till »Visita« numera en kraftig markering, att deras medlemmar utgör den svenska »besöksnäringen«. Men att använda det internationellt accepterade ordet turism för såväl affärsresor, möten som fritidsresandet – det vågar man inte. När hör man SAS, SJ och våra stora bussbolag tala om sina »turister«. Nej »gäster« och »passagerare« kallas det.

Samtidigt går man i branschen ut och lutar sig på en visionsplan där man hävdar att »turismen« till Sverige ska dubbleras på en 11 årsperiod fram till 2020. Men hur ska omgivningen förstå, när ingen talar om vad vi menar med begreppet turism. Är det hotellgäster, liftkortköpare, husbilsåkare, charterresenärer, museibesökare, kongressdeltagare eller? 

Och vart ska media, myndigheter och allmänhet vända sig när man vill ha svar på frågor om vår turism? Måste man ringa runt till alla som säger sig representera turismens bo-äta-göra? Eller kan man få svar på sina frågor om svensk turism från en informationsavdelning eller kanske på eller en hemsida från Svensk Turism AB?

Det var bättre förr. Då hade Sverige råd med ett »turistråd« engagerat i turismens alla frågor; i forskning, utbildning, marknadsföring, information, möten, samordning av hemmamarknaden med mera.

Då fanns det experter på svensk turism.

Publicerad 2012-10-24