ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Morgondagens turistbyrå?



Illustration: Camilla Boquist

Efter 2:a världskriget började lagstiftarna ge oss svenskar »semesterveckor« i avsikt att vi skulle få tid att »rekreera« oss inför ett nytt år av arbete. För att vi på bästa sätt skulle kunna utnyttja våra semesterveckor inrättades turistbyråer i snart sagt samtliga kommuner och län. 

Allt i syfte att ge människorna tips och råd vad man kunde göra på sin semester.

Campingplatser etablerades. Husvagnar började rulla på våra vägar. Och det var inte bara kommunens egna innevånare som behövde hjälp att utnyttja sin nyvunna ledighet. Svenska folket som blivit alltmer urbaniserade till våra större industristäder blev bilägare och på resande fot främst till släkt och vänner, till torp och sommarstugor, men även för att upptäcka nya delar av vårt land.

Information och broschyrer om lokala upplevelser, sevärdheter och boendealternativ kunde fås på turistbyrån – centralt placerad i byn. Allt för att vi svenskar skulle få en meningsfull och »livgivande« semester.

Att locka till sig turister

Så småningom började man bland kommunernas politiker inse, att turism var bra för kommunens ekonomi. Utifrån kommande gäster spenderade pengar och skapade arbetstillfällen i den nya servicenäringen. Turistbyrån fick då uppgiften att marknadsföra sin kommun. Man samlade de aktörer som engagerade sig i turism. Inventerade sina reseanledningar och började en samlande marknadsföring av vad kommunen hade att erbjuda sina besökare. Här producerades brochyrer och trycksaker ibland i samarbete med den lokala tidningen.

Även regionala turistorganisationer hade vaknat till liv och ännu fler trycksaker producerades i akt och mening att locka turister till sin region.

Så småningom dök datorer med internet upp i stugorna och floran av trycksaksinformation fick en ny mediakanal på landets alla nyskapade hemsidor. Frågorna om den lokala turismen flyttades raskt från turistbyråerna i orternas gatuplan med välkomnande informatörer och broschyrställ till anonymare kontor med snabba uppkopplingar och slipade marknadsförare och webdesigners. Turism är en av de näringar som snabbast och mest frekvent har anammat den nya digitala tekniken i sin kommunikation med gästen och i morgondagens turistbyrå har man helt andra roller än i gårdagens.

Från geografi till tema

Även om vi i Sverige fortfarande är förtjusta i att prata om och utveckla destinationer har omvärlden sprungit förbi oss. Visserligen kommer det alltid att vara av intresse för en resenär att kunna googla fram en ort som man ska besöka och se var man kan bo bra, var man äter gott och vad som i övrigt händer på stan. Och naturligtvis är det viktig för kommunalpolitikerna att det sprids en ljus och positiv image kring orten så att inte bara turisterna hittar hit utan att även nya invånare/skattebetalare vill komma med sina flyttlass. Det kommer alltid att finnas ett lokalt intresse att prata destination. En given uppgift för näringslivskontoret.

 Men framtidens turism kommer i allt större omfattning att växa med teman, människors intressen och behov. Man åker dit, där man kan bada, fiska, lyssna på musik, åka skidor, uppleva tystnaden, klappa djur, shoppa – kort sagt allt det man och familjen vill göra på sin fritid. Självklart finns det infrastruktur, boende, mat och allt annat man behöver på »destinationen« för att kunna utöva sitt intresse eller behov, annars väljer man en annan »destination«. Turkiet, Thailand eller Kanarieöarna, samma sol, samma vatten, samma drinkar?

Det betyder att morgondagens turistbyrå och dess kunniga personal, kommer att anpassas till EU-reglerna och bli privata kommersiella produkt-utvecklare, samordnare och säljare av intressen, behov och teman i stället för att med knappa skattemedel informera om en geografisk fläck.

Campingen i Sydsverige kommer att ha sin egen »turistbyrå« och samarbeta med den »turistbyrå« som marknadsför vintercampingen som i sin tur samarbetar med den »turistbyrå« som marknadsför Sverige som utförsåkarland. Vårt musikarv kommer att ha egna företrädare definitiv uppdelade efter genre och målgrupper snarare än geografi. Vårt säljbara historiska arv med slott och herresäten, museer, kungar/prinsessdop, Arn och Fastighetsverkets fästningar kommer att ha sina egna »turistbyråer«. Naturen, idrotten, ekoturismen, möten, skärgårdarna, sina. 

Alla samlar i en framtid, sina aktörer till samarbeten över kommun- och regiongränser, identifierar målgrupper och säljer svensk turism via lokala återförsäljare och nätet, på en växande världsmarknad, såväl som på vår alltid viktiga hemmamarknad.      

Publicerad 2012-06-08