Den nyinstiftade Upplevelseakademiens vidare- utbildningar ser ut att fylla ett hål inom besöksnäringen. Kurserna som är korta och effektiva leds av kompetenta lärare och ledare.
Upplevelseakademien som är ett samarbetsorgan mellan SCR, SLAO och Visita erbjuder utbildningar för alla som arbetar inom hela besöknäringen. Syftet med samarbetet är att bättre företräda branschens intressen för att man ska kunna hävda sig i konkurrensen.
Genom att samla alla utbildningar på ett ställe kan utbildningarna kvalitetssäkras och breddas. Därmed garanteras kompetensen i branschen, samtidigt som nätverk skapas och kostnaderna optimeras.
Alla vinner på samarbete
Så förklarar Upplevelseakademin sin verksamhet där man betonar att alla vinner på samarbete. Vidare påstår man sig skapa konkurrensfördelar för både arbetsgivare och arbetstagare.
I denna bransch, som oftast är säsongsbetonad, blir det allt viktigare för medarbetare att bredda sig. Ju bredare kompetens man har, desto större chans finns att kunna arbeta i denna bransch året om. För branschens arbetsgivare ökar chanserna att få behålla kompetenta och välutbildade medarbetare från år till år. Det borgar för stabila och konkurrenskraftiga företag.
70-talet kurser
På programmet finns ett 70-tal kurser med allt från ledarskapsutbildningar med bland annat revenue manegement och arbetsrätt till yrkesutbildningar.
Däribland finns också en interaktiv webbaserad utbildning som heter Bättre vardag som handlar om systematsikt arbetsmiljöarbete. Den har tagits fram av Visita, Prevent, Unionen och HRF. Kurslängden variera från ett par dagar till två veckor.
Akademiens utbildningar är öppna för alla företag och organisationer. Upplägget är brett och ska täcka hela besöksnäringens områden och kan ses som en viktig insats för denna näring. Hittills har inte staten bidragit med något stöd.
Omkring 200 personer utbildas för närvarande varje år. Kostnaden varierar från 3 000 till 15 000 kronor – beroende på utbildningens längd och nivå. Som medlem i Visita är dock kostnaden lägre.
– Jag har varit med och sparkat igång akademien och jag tror helt och fullt på den. Vi använder oss i huvudsak av yrkesverksamma personer – ibland konsulter – som lärare. Metoden innebär bland annat korta och effektiva kurser. Det gör att vi också kan hålla nere kostnaderna, säger Peter Thomelius, utbildningsansvarig på Visita.
Publicerad 2012-12-05