ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Visit Scotland - en mångsidig turistorganisation


The Jacoibte Warrior tar besökare ut på Loch Ness som hoppas få en glimt av »Nessie«

Ända fram till 1707 var Skottland en självständig europeisk stat, men blev därefter allt mer knuten till det engelska kungariket. Dock med ett stort mått av självständighet som 1999 inrättade det nationella skotska parlamentet och 2007 den första självständiga skotska regeringen.  

Förutom oljan i de skottska territorialvattnen som gör landet till Europas största oljeproducent efter Norge, är turism en av de riktigt stora näringarna. Nära 10 procent eller 270.000 sysselsätts i turismen som årligen redovisar 65 miljoner gästnätter och ger ett bidrag till Skottlands BNP på 7 procent.

Flest besökare har man från grannlandet England men en knapp tredjedel är utländska gäster från »overseas«.

Omfattande turistverksamhet med anorTurism har i sekler varit en viktig näring för Skottland. Och längre än något annat land har man haft en samlande nationell organisation för turismen. I dag är Visit Scotland med säte i huvudstaden Edinburgh en tung organisation med mandat och medel från den skotska regeringen. Med en budget på dryga 500 miljoner kronor och ett bidrag från näringen på ca 200 miljoner kronor har man betydligt större resurser för att utveckla sin viktiga turism än vad våra svenska myndigheter anslår. 

400 personer arbetar med uppgiften att marknadsföra och utveckla den skotska turismen. Och medan vi i Sverige endast ägnar oss åt att marknadsföra delar av vårt land på viktiga utlandsmarknader, så hanterar den skotska turistorganisationen en betydligt större samlande uppgift för hela näringen. Här finns olika verksamheter som samverkar till att utveckla och marknadsföra Skottland som besöksmål.

Informationen om landet och dess varierande teman på utlandsmarknaderna sköts som i Sverige av en marknadsföringsavdelning med ett antal utlandskontor på prioriterade marknader.

Informationen finns förutom på hemsidor www.Visitscotland.com naturligtvis på Flickr, Twitter och Facebook.

Väl i landet servar man sina gäster med 100-talet egna turistbyråer där man kan få tips och boka sitt boende, evenemang och upplevelser. 

Evenemang är en sektor man prioriterar med en särskild avdelning som jobbar på att locka till sig publikdragande internationella aktiviteter av olika slag.


Drottning Elizabeths förra lyxkryssare Britannia drar flera hundratusen besökare årligen.

Produktutveckling och kvalitet

En viktig avdelning inom Visit Scotland är deras speciella verksamhet, Business Support – produktutveckling och kvalitetssäkring – Quality Assurance QA. 

Sedan 1985 har man i nära samarbete med övriga bransch- och konsumentorganisationer med anknytning till turism, utarbetat ett klassificeringssystem, QA för stora delar av den skotska turismnäringen. I dag är hela 80 procent av näringen ansluten till QA. 

Självklart är regelverken och frågeställningarna anpassade till de olika delarna av turismen och även till den ambitionsgrad utövaren vill ha på sin verksamhet. Man väljer själv hur många stjärnor man vill klassificera sin verksamhet för och bedöms efter det. Systemet är »Mystery Shopping«. En anonym kontrollant från Visit Scotland gör sitt besök och sina bedömningar. Protokollet presenteras för den kontrollerade som får kommentarer och rekommendationer av såväl positiv som negativ art. Ett protokoll som ger vägledning för eventuella förändringar och om man vill uppgradera verksamheten till ett högre stjärnstatus.Förutom att systemet ger en god konsumentupplysning till eventuella gäster, som på oberoende och sakliga grunder kan välja inte bara boenden utan även klassificerade upplevelser och aktiviteter under sin semester, så tillhandahåller Visit Scotland härmed ett aktivt verktyg för att utveckla den skotska turismen.

I dagarna håller man på att anpassa det skotska systemet för kvalitetssäkring till svenska förhållande – ett projekt som leds av Västsvenska turistrådet.

Sustainable tourism på agendan

En annan del av VisitScotlands Business Support är Sustainable Tourism. Här gäller det att profilera Skottland som en hållbar destination, i att vara varsam med ändliga resurser som vatten och energi, att inte överutnyttja natur och människors lokala miljöer och naturligtvis att se till att transporter i och till landet görs på ett så miljövänligt sätt som möjligt. Här tillhandahåller Visit Scotlands QA-personal rådgivning och »verktygslådor« som underlättar för branschens företag att satsa på hållbar turism.

Man samarbetar med GTBS Green Tourism Business Sheme – ett världsomspännande system sedan 1997 med 2100 medlemmar i England, varav 850 i Skottland.

Några exempel på kvalitetssäkrade företag i den skotska turismen

Normalt har olika stjärnsystem förbehållits klassificering av hotell världen över. Det skotska systemet har gått längre och delar in sitt klassificeringssystem även i pubar, barer, restauranger, attraktioner och upplevelser som aktivitetscentra, historiska byggnader, guidade turer, trädgårdar och garden centers, djurparker etc.

The Scotch Whisky Experience

Det är väl knappast någon hemlighet att en av Skottlands mest kända attraktioner är den skotska whiskyn. Runt om i landet ligger ett antal kända destillerier som gärna visar upp sig för tillresta turister, där man även kan få ett smakrov och köpa med sig av kända produkter.

Den som inte har tid att resa runt till de världsberömda destillerierna kan ta genvägen till The Scotch Whisky Experience i Edinburgh. Här får man en total genomlysning av den skotska whiskytraditionen av guiderna som kan allt från historien till dagens världsberömda single malt. Ett eget destilleri har man byggt upp för att visa upp tillverkningen. Provsmakning, naturligtvis, liksom restaurang och festvåning för bröllop och fester av alla slag. Här hittar man utställningen med Skottlands alla whiskysorter och för den som vill investera i en flaska går det naturligtvis bra. The Whisky Experience är en av de femstjärniga deltagarna i den skotska kvalitetsklassningen.

The Royal Yacht Britania

En annan femstjärning upplevelse är drottning Elisabeths förra lyxkryssare Britannia. I Edinburghs hamn drar den till sig flera hundratusen besökare årligen och är tillsammans med stadens slott en av Edinburghs bästa attraktioner. Yachten var kunglig i över 40 år och användes ofta för resor till kolonier och andra länder för de kungliga besöken. I dag ligger hon som museum, där människor kan få uppleva den forna kungliga glansen ombord. Här ordnas även fester och i butiken kan man köpa repliker av fartygets porslin, kungliga juveler och annat med anknytning till traditionen runt monarkin.

Loch Ness

Den förmodligen mest kända företeelsen i Skottland är väl »Nessie« – myten om odjuret i sjön Loch Ness. Otaliga är de som säger sig ha sett odjuret, men få är bevisen. Dock har Nessie ynglat av sig till fler sjöar runt om i välden bland annat anses vårt svenska Storsjöodjur ha en relation med sin skotska förlaga. Och i Vänern vid Göta kanal går man sedan några år och väntar på en Baby-Nessie efter att planterat ett odjursägg i vattnet.

Loch Ness med sin vackra omgivning är ett resmål för de flesta turister som besöker Skottland. Och vill man ta chansen att se Nessie tar man en av »Jacobites« kryssningsbåtar ut för en guidad tur. Rederiet är naturligtvis en femstjärning upplevelse i sin klass.Publicerad 2012-10-24