ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Dagö och Ösel – öppet för turism


På Dagö finns många mil långa sandstränder.
Foto: Camilla Boquist

Det fanns en tid då Estlands två stora öar i väster, Dagö och Ösel, var stängda för besökare. En tid, inte allt för länge sedan. Öarna var militära och befolkningen var så strängt övervakade att det krävdes ett speciellt ”pass” för att ta sig därifrån, till och med för att ta sig till fastlandet.

Idag är både Dagö och Ösel öppna för turism – både inhemsk och utländsk – en näring som växer.

Dagös huvudnäring idag är plastindustri och turism. Ön har många mil långa sandstränder, en del ordnade med badhytter och lekplatser för barnen, andra orörda, som passar de besökare som vill ha en hel strand för sig själv.

Vill man inte badturista har ön mycket annat att erbjuda den som söker sig hit.

Ön är känd för sina fyrar varav den mest kända är Kõpu fyr, världens tredje äldsta ännu aktiva fyr. Sommartid hålls det konserter vid fyren.

Att cykla på ön är också populärt. Men hjälp av EU -medel har man byggt många mil cykelbanor.

Gemensam historia


Kõpu fyr ligger cirka 60 m-ö-h, den högst belägna fyren i Estland. Klippan som den byggdes på var den klippa som först kom upp ur havet, för 10.000 år sedan, då Dagö »föddes«.
Foto: Camilla Boquist

På 1200-talet fanns en stor svensktalande befolkning på Dagö. Idag finns det endast ett fåtal personer som kallar sig svenskar kvar på ön, men ön var länge ett viktigt centrum för svenskarna i Estland.

Är man intresserad av vår gemensamma historia kan man besöka Korskullen (Ristimägi), den plats där de blivande svenskbyborna tog avsked av släkt och vänner före resan till Ukraina.

En öbefolkning med humor

Att leva isolerat på en ö skapar inte sällan en speciell sammanhållning, ett speciellt kynne. I Dagös fall är befolkningen känd för att ha stort sinne för humor. De skämtar gärna med varandra och andra. Om man frågar en Dagöbo vart vägen går, får man inte bli förvånad som svaret blir, »ingenstans, gå får du göra själv!«.

Förlängd turistsäsong med jakt och isväg

På Dagö ökar befolkningen med tre gånger på sommaren och den största ökningen sker under ordinarie turistsäsong, 15 maj till 15 september. Men de stora skogarna, ön är till 70% täckt av skog, gör att man lyckas locka besökare med jaktintresse långt in på hösten.

Under kalla vintrar öppnas dessutom en isväg mellan Dagö och Ösel. Något som drar turister från Tyskland, Finland och Danmark men även esterna själv uppskattar denna unika upplevelse. På isvägen är hastighetsbegränsningen satt till 40-70 km/h och fordonen måste även hålla ett visst avstånd från varandra. Spännande, inte minst som man inte sällan har ett stort fartyg i ”filen” bredvid.

Ta flyget eller färjan till Dagö


Det finns många stugbyar, små hotell och B&B på Ösel. Landsbygdsturismen är väl utbyggd. Här på Jurna Recreation Farm kan man ta emot 24 nattgäster i ett gammalöselskt sekelskifteshus kompletterat med nybyggda stugor.
Foto: Camilla Boquist

Det finns flera sätt att ta sig till Dagö. Enklast är att flyga direkt från Tallinn. Vill man ta med sig sin bil tar man bilfärjorna, fastlandet-Ösel, Ösel-Dagö. Enklast köper man sina färjebiljetter på nätet. En e-biljett Tallinn-Ösel t/r, inklusive buss- och färjebiljett, kostar cirka 30 Euro.

Ösel – Estlands största ö

Söder om Dagö ligger Ösel, en ö med cirka 34.000 invånare, varav 14.000 bor i huvudorten, Kuressaare. Ön har länge varit isolerad och har tack vare det lyckats bevara sin unikhet med vasstak på husen, stengärdsgårdar och väderkvarnar. På hela ön finns inte mindre än 800 väderkvarnar och det var inte länge sedan varje familj hade sin egen stubbkvarn. Byarna ligger inte längs de stora vägarna utan en bit in på avsticksvägar.

Ön har även en rik flora och fauna, tack vare sin kalkrika jord. Bland annat finns här 36 olika arter av orkidéer.

Medeltidsborg mitt i stan


Kuressaare biskopsborg byggdes ursprungligen i trä mellan 1338 och 1380. Sedan 18 april 2002 är borgen uppsatt på Estlands tentativa världsarvslista.
Foto: Camilla Boquist

I stadsparken ligger en stor biskopsborg med vallgrav, den enda intakta medeltidsborgen i de baltiska länderna. Borgens historia går tillbaka till 1300-talet men idag är den museum och plats för Kuressaare operafestival, som sedan 1999 går av stapeln sista veckan i juli varje sommar.

Wifi

Öns wifi-täckning är hög. I huvudorten finns trådlöst internet i stort sett överallt. En lista över ”hot spots” som är gratis finns på www.saaremaa.ee

Ny djuphamn men få besökande fartyg


Brudsporre, en av Ösel 36 olika orkidéer.
Foto: Camilla Boquist

1999 engagerade sig Estland i att bygga en djuphamn på norra delen av ön. Trots vissa besvär med ”miljömänniskor” kunde den invigas år 2005. Att den inte byggdes på södra delen av ön, där öns största ort Kuuresaare ligger, beror på att det där är för grunt.

Hamnen kan ta emot både större passagerarfärjor och rorofartyg men har även plats för ett 30-tal fritidsbåtar. Hamnen är modern och erbjuder toaletter, dusch, bastu och café, men hittills har man inte haft så många besökare som man önskat.

Förhoppningen var att kunna ta del av den allt mer livliga kryssningstrafiken i Östersjön. Men läget, 40 km från Kuuresaare, skapar problem då kryssningspassagerare ofta har ont om tid och inte hinner ta sig, eller ens har möjlighet på grund av bussbristen, till huvudorten, under sina korta vistelser.

Går samman med gemensam portal


Den enda kvarvarande gruppen av väderkvarnar finns i Angla, Ösel. År 1925, när byn Angla bestod av 13 gårdar fanns nio väderkvarnar på kullen.
Foto: Camilla Boquist

Över hela Ösel finns stugbyar och stugor att hyra, ofta privatägda, så det finns stor kapacitet att ta emot besökare. Problemet har varit att samordna informationen och göra det lättare för besökaren att själv boka sitt boende.

State Forest Management Centre, ett statligt bolag som i huvudsak ägnar sig åt skogsförvaltning, informerar en del om stränder och stugbyar på sin webbplats, www.rmk.ee.

Liksom att det går bra att boka boende i hela Estland på www.visitestonia.ee.

Men nu har föreningen Saaremaa Tourism, en sammanslutning av privata aktörer, flygplatsen och färjeföretaget med flera, tagit på sig uppgiften att samla uppgifter om boende, transporter och aktiviteter i en gemensam webbplats –www.saaremaatourism.ee , där bokningar också ska kunna göras direkt.

Webbplatsen är planerad att öppna i september i år.

Mer information:

www.rmk.ee

www.visitsaaremaa.ee

www.maaturism.ee

www.saaremaatourism.ee

www.visitestonia.com

Publicerad 2012-09-05