ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Inte bara cykel på Bornholm


Bunkerskinka är en ny specialitet på Bornholm. Charkbonden Jörn Christensen har inrett en bunker för att torka skinkor och korv i. Här har han en saltad skinka på 12 kilo som ska hänga där inne flera månader till.
Foto: Thorbjörn Falk

BORNHOLM. Den bornholmska smörgåsläckerheten ”Sol över Gudhjem” har fått konkurrens. Nu erbjuds både en Michelinkrog, chokladöverdragen lakrits, en vingummifabrik – och bunkertorkad skinka!


Bornholm som läckergommarnas ö. Det bornholmska köket med inhemska råvaror är en upplevelse för alla. Och krogarna ligger som pärlor längs den 100 km långa kustlinjen.
Foto: Thorbjörn Falk

– Bunkern från kalla kriget är perfekt att torka skinka i enligt den spanska modellen, säger  Jörn Christensen som hyr bunkern av danska försvaret.

Bornholm,  1 timme och 20 minuters snabbfärja söder om sydskånska kusten, sjuder av nya aktiviteter. Nu är det inte längre bara cykling, besök på ruinen Hammershus och ”rögad sild” i Gudhjems hamn som lockar. Ett nytt bornholmskt gourmetkök har vuxit fram, du kan gå på fladdermussafari eller vandra i den mystiska ravinen, Svartingedalen, som nyligen blev naturskyddad. Du kan köpa eleganta klockor hos guldsmeden Sebastian Frost eller ringar med en svävande brilliant, en helt egen och unik modell. 

– Modellen med den svävande brillianten kom jag på när jag arbetade i Tyskland för 15 år sen, berättar han i sin butik i Listed strax norr om Svaneke.

I var och varannan by i på ön finns det någon spännande  hantverkare.  Eller så hittar du en chokladfabrik eller en  korvfabrikör. Eller härligt pensionat som Langebjerg i Sandvig där man renoverat den gamla tågstationen och låter gästerna äta frukost i vänthallen.  

– Förutom utomhusaktiviteter som cykling, dykning och klättring så satsar vi nu också hårt på sommarkonserter med bra artister, säger Pernille Kofod Lydolph, turistdirektör på Bornholm. Och så naturligtvis gourmetmaten.

Danskarna har numera apat efter vår svenska politikervecka i Almedalen. 


Vuxengodis hittar man hos Mermaid Universe i Svaneke där Vibeke Bengtson har en vingummi fabrik där hon gör vingummin med lockande namn som Sjöjungfrukyssar, Koraller, Människolycka eller Havskungar. Dessutom tillverkar hon egen glass i butiken.
Foto: Thorbjörn Falk

– Vi såg ju att det drog mycket folk till Gotland så nu har vi vår politikervecka i Allinge/Sandvig och det drar väldigt mycket besökare. Och politikerna tycker det är kul att komma hit, fortsätter Pernille Kofod Lydolph.

En av många prisvärda krogar är Le Port i Hassle på öns västkust. Bara utsikten över Bornholmsgattet där du kan se solen glida ner i det sommarvarma havet är värd halva notan. Att njuta rosastekt andbröst med andconfit, selleripuré, savoykål och calvadosglace lämnar ingen mage oberörd. Bornholmsresan kulinariska höjdpunkt.

För turister med sötsug ligger paradiset i Svaneke. Här tillverkar Vibeke Bengtson tillsammans med sin man handgjorda vingummin. De har spännande sagonamn och en av specialiteterna är vingummit Havkonger (havskungar) som är baserat på havstång.


Här dyker den heliga källan upp genom cementgolvet och rinner sedan genom hela Bornholms konstmuseum.
Foto: Thorbjörn Falk

– I dag importerar vi tången. Men vi hoppas i framtiden få tillstånd att hämta tång här utanför Bornholm, säger Vibeke Bengtson som med maken driver företaget Mermaid Universe efter inspiration av H C Andersen.

Med moderna smaker av rabarber, krusbär, vinbär, hylleblommor smaksatta med en skvätt vin eller whisky får vingummin plötsligt en vuxen smak, fjärran från ungarnas sega slisk.

För konstintresserade finns Bornholms Konstmuseum, en modern skapelse med en spännande arkitektur. När grunden byggdes hittade man den heliga källa i marken som är beskriven i gamla skrifter. Nu låter man den komma upp i golvet redan i entren och sedan rinner en rännil av vattnet nerför alla våningar genom hela huset innan det försvinner ut i naturen. Här hittar du både gammal dansk konst från romantiken och moderna utställningar.

Det mest udda Turism&Resor upplevde på Bornholm var mötet med Jörn Christensen när han öppnade ståldörrarna in till bunkern 3B mitt på ön. Under kalla krigets dagar användes den som ammunitionsförråd. 

– Vi har ju länge haft vår tillverkning av olika korvar och andra köttvaror. Men så började jag intressera mig för torkade skinkor och studerade hur de gjorde i både Italien och Spanien, berättar Jörn och slår på lyset inne i den tunga bunkern. 


Den svävande brillianten är en ring skapad av Sebastian Frost och kostar från 20 000 kr.
Foto: Thorbjörn Falk

Och här hänger äkta Bornholmsgris i väntan på att få sin speciella smak. Just i dag bara fem stycken.  För det här är en process som tar åtskilliga månader och det är först nästa år han har fått igång tillverkningen i större skala.

Och så berättar han om den gången när han och hustrun jobbade i bunkern då det plötsligt rusade i fem danska soldater i full stridsmundering och automatkarbinerna i skjutläge. De var på patrullering och trodde någon brutit sig in!

Men den här gången bestod bunkerammunitionen bara av 12-kilos skinkor.

Publicerad 2013-06-05