ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Bilmuseer bygger turism i Tyskland

Att vår sydlige granne Tyskland är ett stort billand är för de flesta välkänt. Volkswagen, Audi, BMW, Mercedes, Porche är bara några av de kända varumärken på bilar som exporteras världen runt. Och på de tyska vägarna rullar hela 44 miljoner personbilar varav två tredjedelar är tillverkade i landet.

Att just tillverkning av bilar är en viktig industri i Tyskland är de flesta medvetna om. Men en överraskning för många, är det väl att turismen för den tyska ekonomin är betydligt större än bilindustrin. Liksom i Sverige är turismens betydelse för landets ekonomi ofta förbisedd. Biltillverkningen i Tyskland representerar 2,3 procent i BNP av den samlande tyska ekonomin medan turismen visar upp hela 4,4 procent av BNP. 

Samtidigt är bilindustrin en stor och aktiv del av den tyska turismen. I landet finns inte mindre än 200 museer och upplevelsecenter med bilen som tema och för något år sedan var bilintresset ett av det tyska nationella turistrådets huvudtema i sin marknadsföring mot internationella gäster. Förutom fabrikerna där man oftast kan få titta på tillverkningen finns museer i spektakulära byggnader där de olika märkenas utveckling under bilismens 125 år visas upp. Dessutom har man ett antal av världens mera kända anläggningar för den internationella racingcirkusen såväl för bilar som motorcyklar. Och slutligen visar landet, som är världens största när det gäller internationella mässor och utställningar, upp ett stort antal årliga evenemang där världens bilindustri presenterar sig för såväl proffs som konsumenter.  »Folkets bil« fick sin egen stad

En viss herr Hitler hade visionen att skapa en tysk »folkbil«. En inte helt okänd bilkonstruktör Ferdinand Porsche fick uppdraget. När så bilen fanns på ritning fick de tyska biltillverkarna chansen att ta upp tillverkningen av den nya bilen - men ingen nappade på idén. Då pekade den tyske rikskanslern med fingret på kartan och bestämde att där skulle en fabrik byggas. På den platsen ligger i dag Tysklands modernaste stad Wolfsburg där Volkswagen sedan dess tillverkas.

I anslutning till fabriken ligger en av världens mest besökta anläggningar »Autostadt« som är en utställning och ett museum för inte bara Volkswagenkoncernens många bilmärken utan även med en stor anläggning »Zeithaus« för den som vill få en blick över bilismens utveckling internationellt.

Samtliga Volkswagenkoncernens märken - som förutom Volkswagen är Audi, Porsche, Lamborgini, Seat, Skoda och Bugatti - har i den 26 hektar stora parken sin egen utställningslokal med såväl nyheterna som historien. Och i anslutning har man även Volkswagens populära leveransanläggning dit ca 550 kunder varje dag kommer för att med en liten ceremoni fira att man hämtar sin nya bil.

Autostadt som öppnade  vid milenniumskiftet har i dag hela 2,5 miljoner besökare årligen, från hela världen.Stuttgart - Tysklands bilcentrum

Efter ett antal experiment med ångdrivna vagnar uppfanns den bensindrivna bilen för 125 år sedan i Tyskland av två oberoende personer, herrarna Benz och Daimler, två herrar vars vägar senare kom att korsas. Härmed lades grunden till en revolution i människans förmåga att röra sig över jordklotet. I dag kan man bese den första bensinmotorn och de vagnar som den kom att driva högst upp i Mercedes Benz, åtta våningar höga museum, i Stuttgart. På sin vandring nedför, våning för våning får man inte bara uppleva utvecklingen av bilmärket  Mercedes Benz utan även spännande illustrerat, den samtidiga historiska utvecklingen i världen. Här finns exempel på hela produktionen genom åren av såväl personbilar som lastbilar, bussar som racingbanornas välkända rekordhållare. Mer än 700.000 besökare har man årligen och hit kommer grupper av skolelever för tekniska lektioner, mötesdeltagare för konferenser i en unik miljö etc.

I andra änden av halvmiljonerstaden Stuttgart ligger en annan spännande byggnad. År 2007 invigdes Porsche museum granne med koncernens fabriker. 1948 hade Ferdinand Porsche ritat sin första sportbil ett märke som blivit en klassiker såväl för tävlingsförare som för de lite sportigare bilförarna.

I dag kan man följa utvecklingen i museet med ett 80-tal bilar designade och välkända genom åren. Här finns klassikerna och de kända vinnarna från tävlingsbanorna. Museet är dessutom designat för och använt som en av stadens mera populära konferensanläggningar.

München öl och bilar

För den som gillar öl är ett besök under den årliga »oktoberfest« i München, ett måste. Men i sydtyska Bayern har man även sitt eget bilmärke och sitt eget attraktiva bilmuseum - BMW museum. I anslutning till koncernens huvudkontor - även kallat »fyrcylindern« ligger BMW Welt, den stora utställningshallen där man hittar dagens sortiment av BMW, men även Mini och Rolls Royce som sedan ett antal år ingår i koncernen. Mer än två miljoner personer besöker årligen BMW Welt för att beskåda nyheterna från bil- och MC-företaget. 

Museet bredvid, är inrymt i en minst sagt annorlunda skapelse, av folkmunnen döpt till »salladsskålen« och även här räknar man med sina dryga halvmiljonen besökare sig till Syd-tysklands mest besökta turistattraktion.Foto: Bengt Meder

Även »svenska« märken har sina museer

Visserligen är bilmärket SAAB numera historiskt och personbilen Volvo kinesisk. Men för den som vill uppleva nostalgin kring »Carlsson på takets« rallyframgångar och Volvos klassiker 444 och mycket annat så finns det faktiskt två museer att besöka.

Saab har sitt museum i Trollhättan naturligtvis. I dag drivs det av kommunen med hjälp av familjen Wallenberg och det SAAB-företag som fortfarande tillverkar flyg och militär utrustning. Men till stora delar är man självfinansierad genom försäljningen i sin museishop, på plats och på webben - adressen är www.shop.saabcarmuseum.com, där storsäljaren är kaffekoppen. Museet har ännu inte uppnått någon större ryktbarhet så antalet besökare är blygsamma 25-30.000 årligen.

Även Volvo har sitt museum i hamnområdet i Göteborg. Här samsas det numer kinesiska bolaget med den svenska lastbils- och maskintillverkaren för att berätta sin historia. Museet ligger lite avlägset till och marknadsföringen har inte varit särskilt omfattande, så att man ändå har fått ca 75.000 besökare de senaste åren tackar man de många utländska kryssningspassagerare som från kajen passerar museet på sin väg in mot centrala Göteborgs begivenheter.

Att bilen genom åren blivit en central företeelse i våra liv kan man inte bortse ifrån. Och naturligtvis återspeglas det även i världens största näring – turism.

Publicerad 2013-06-05