ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Fransk turism visar upp sigFoto: Klas Meder Boqvist

Våren är workshoparnas tid, där världens aktiva turistdestinationer visar upp sig i B2B-möten med researrangörer, återförsäljare och press från hela världen. Här speglas nyheterna och här görs de viktiga affärerna upp, där säljare möter köpare från den globala turistindustrin. Säljer man sig inte - finns man inte, i världsturismen.

I år genomförde den åttonde utgåvan av den nationella franska turistorganisationen Atout France sin »Rendez-vous en France« i den sydfranska staden Toulouse. Landets fjärde största stad belägen mellan Atlanten och Medelhavet strax norr om den spanska gränsen och bergskedjan Pyrenéerna.

Staden har givit sitt namn åt den kände pariskonstnären Toulouse Lautrec som föddes här. Och frågan är vem som är mest känd, konstnärsbohemen eller staden. Men för flygintresserade är staden i alla fall känd för tillverkningen av de europeiska flygplanen Airbus där även svenska tillverkare har ett finger med i tillverkningen. Dessutom har man ett av världens äldsta universitet med mer än 100.000 studenter. Genom staden flyter världsarvet Canal Midi som med lämplig storlek på farkost gör att man kan gena vägen mellan Medelhavet och Atlanten. Annars är ost och ett omfattande sortiment av produkter med sin profil från en särskild sort av viol några av stadens udda exportprodukter. Inte mindre än 500 odlare i trakten, förser tillverkaren av tvålar, likör, choklad, parfym mm, med den unika blomster-råvaran.


Avdelningen med workshopdeltagare från Paris och den franska turistministern Sylvie Pinel omgiven av höjdare i den franska turisthierarkin.
Foto: Bengt Meder

Säljare möter köpare

Den franska turismen är världsledande. Och som sig bör är den franska workshopen en av de större. 700 professionella turistaktörer hade här chansen att sälja sina varor och tjänster till 900 inbjudna köpare från världens alla hörn. Till det ska läggas några hundra utländska journalister som bjudits in för att botanisera såväl i workshopen som i de för- och efterturer, arrangerade till intressanta och aktuella franska resmål av olika slag.

Och visst har fransk turism en diger provkarta av intressanta turistprodukter som man lärt sig att förpacka på intresseväckande och lättköpt sätt.

Vad sägs om det tiotalet vägslingor man designat för olika teman som; arkitektur, vin - naturligtvis, solsken, konst, renessans, design, romantik mm. Här får man sina tips på var och vad man kan uppleva i ämnet längs vägen. Liksom naturligtvis tips på kringservice som boende och områdets mat.

Kultur och historia är viktiga teman i marknadsföringen av Frankrike. Och här finns en uppsjö av skatter att visa upp. Mycket av de nya världsdelarnas historia är ju avhängigt av den europeiska historien, där Frankrike har varit en central del av utvecklingen. Här har landet listat 40.000 monument och historiskt intressanta platser. Man erbjuder 33 världsarv och 8.000 museer där bara Lovren årligen tar emot när nio miljoner besökare. Festivaler är ett franskt sätt att förgylla till-14varon för såväl invånarna som besökare där man redovisar ca 500 festivaler under året i turistbroschyrerna.

I år har man dessutom »kultur-huvudstads-året i franska Marseille med ett digert program i ämnets alla discipliner.Foto: Klas Meder Boqvist

Mona Lisas leende locka årligen 9.000.000 besökare till Louvren.
Foto: Klas Meder Boqvist

Vin, en ständig källa till turism

Även om de franska vinodlarna har fått känna på konkurrensen från världens alla hörn är den franska vinkulturen och odlingarna en ständigt säljande turistattraktion.

Bara i distrikten runt Alsac där »Vine-routen« i år firar 100-års jubileum har man ca 1000-talet aktiva producenter. Under säsongen, juni-oktober välkomnar man gäster i alla former. Här kan man aktivt delta i skörden eller vinframställningen, eller hälsa på och se sig om, prova, köpa viner eller bara uppleva den vackra naturen. I flera av vindistrikten har man lagt upp rutter där gästerna kan ta sig fram med bil, cykel, häst eller i båt i kanaler. Nyligen har man dessutom introducerat luftballong över vissa distrikt. Självklart erbjuder många vingårdar såväl boende som restaurang och för husbilsåkare finns moderna ställplatser. Färdiga paket som finns att köpa för den vinintresserade.


Produkter baserade på den lokala blomman - violen - är en av Toulouse´stora exportprodukter • Världsberömda franska ostar • En av flera butiker i Toulouse saluhall som säljer gåslever.
Foto: Bengt Meder

Turism en tung näring för Frankrike

Att turismen är en viktig bidragsgivare till den franska ekonomin är ingen tvekan. Andelen av BNP – den samlade franska omsättningen är  dryga 7 procent eller mer än dubbelt så stor andel som den svenska. Man räknar med drygt 80 miljoner besökare årligen och då främst från de Europeiska grannländerna England, Tyskland, Belgien, Italien och Holland. Men även  USA som återigen är en växande marknad liksom BRIK-länderna Brasilien, Ryssland Indien och Kina är snabbt växande marknader. Enbart Brasilien hade under årets workshop mer än 40 arrangörer på plats.

Den svenska marknaden är betydande och växande. Den franska turistorganisationens svenska kontor - som du hittar på hemsidan www.franceguide.com servar förutom Sverige och Finland även de baltiska marknaderna. Och enligt den franska chefen Jean-Charles Bardon är det en viktig och växande marknad för fransk turism. Inte mist till de franska skidorterna som är störst i Europa med 55 miljoner sålda dagskidpass.

Att turismen är en viktig fransk exportindustri visas av att nära två miljoner personer sysselsätts direkt och indirekt i näringen och att exportvärdet är nära

40 miljarder Euro

Sen kan man hitta det mesta av upplevelser i Frankrike från soldränkta stränder med bad till tuffa svartpistade skidbackar på alpsluttningarna.  Från slott och vinodlingar till storstadens konstnärskvarter och småstadens gourmetrestauranger. Och vad sägs om franska upplevelser - i år kan du t.ex åter bevista VM i lökskalning. Förra årets vinnare skalade enligt uppgift ofattbara 31.150 kg röd och gul lök på 30 minuter.Foto: Klas Meder Boqvist

Publicerad 2013-04-17