ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Tulpaner, väderkvarnar, träskor och kanaler!


Avkoppling med kanalen på ena sidan och caféer på den andra.
Foto: Netherlands Board of tourism & conventions

Det är vad vi utländska turister associerar med Holland och staden Amsterdam. För oss svenskar är det kanske vårens bussresa till Keukenhof där de holländska tulpanodlarna har sin årliga blomsterutställning.

Väderkvarnarna överallt på den holländska landsbygden som hundratals år hjälpt människorna att pumpa ut vattnet från de områden man erövrat från havet för att odla och bo på. Kanske träskorna som med sina karaktäristiska målerier i dag har blivit Hollands motsvarighet till vår dalahäst. Men huvudanledningen för de flesta svenskar som gästar Holland är nog ändå ett citybreak i den originella staden Amsterdam.

En gammal handelsstad

På trettonhundratalet flyttade människor ut i deltat av floden Amstel där man försörjde sig på fiske. När spanjorerna på medeltiden annekterade den då viktiga hamn och handelsstaden Antverpen i nuvarande Belgien, flydde stora grupper av stadens borgare och hantverkare norrut till Amsterdam som nu växte till en betydande hamnstad med ökande handel mellan norra Europa och världen. Här byttes trävaror och skinn från norr mot kryddor och tyger som holländska fartyg för med sig från sina seglatser österut. I den snabbt växande staden samlades olika etniska grupper och olika religioner som la grunden den liberala attityd till människor i sin omgivning som fortfarande kännetecknar staden Amsterdams invånare.

I Amsterdams gamla stad gick transporter och kommunikationer redan på kanalerna. Så när staden i rask takt, byggdes ut gjorde även systemet med kanalerna det. Hela staden med sina karaktäristiska hus, är byggd på pålar för att inte sjunka ner i vattnet. Efter flera hundra år är det nu dags att byta ut de ruttnande pålarna ett problem som man har gemensamt med italienska Venedig. 


Bilrestriktioner i staden gör att familjen tar cykeln.
Foto: Netherlands Board of tourism & conventions

Cyklar och kanaler

Ett av dagens stora problem för staden Amsterdam är p-platser för cyklar. Det finns nämligen dubbelt så många cyklar som bilar i landet och bara i Amsterdam finns ca 800.000 cyklar eller lika många som stadens invånare. Drygt hälften av holländarna cyklar dagligen, så det lilla landet har nära 3.000 mil rena cykelvägar. 

Utanför centralstationen I Amsterdam finns ett flera våningar hög parkeringshus – för cyklar. Och runt om i kanalerna har man lagt ut pråmar där stadsborna ska kunna ställa ifrån sig sina cyklar. Men förutom att man som gångtrafikant och bilist hela tiden måste vara uppmärksam på horden av cyklister som passerar i hög fart är det ibland svårt att ta sig fram på broar och trottoarer där cyklarna har tagit sin p-plats.



Foto: Netherlands Board of tourism & conventions

Apropå broar så finns det i Amsterdam över 1200 broar och det behövs för att ta sig fram över de hundratals mil kanaler som sedan stadens grundande på medeltiden – The Golden Age – har varit ryggraden i transporterna. Årligen visas staden upp från kanalernas sightseeingbåtar för 3.2 miljoner turister och evenemangen som simning eller vinterns skridskotävlingar drar stor publik.

2010 blev kanalerna utnämnt till världsarv och i år firar man ett kanalernas 400-års jubileum även om delar av den gamla staden med sina kanaler har ännu fler år på nacken.

Ett »liberalt« folk

Under historiens gång har Holland och Amsterdam vuxit med sina invandrare från olika delar av Europa och världen. Det har skapats av den handel och ständiga utbyten med omvärlden som ett litet land måste ha för att klarar sig i konkurrensen. Bara i Amsterdam räknar man med att det bor ca 180 olika nationaliteter. Och det är inte en slump att många stora internationella företag väljer att etablera sina huvudkontor i staden. En listig teknik att locka utländska affärsresenärer är att se till att man har internationella hotellkedjor från olika delar av världen så att gästerna känner sig säkra och hemma, oavsett varifrån man kommer. En annan viktig del i den holländska turismen är flygplatsen Schiphol som med sin närhet till Amsterdam och sitt stora nätverk av flygbolag och destinationer har blivit en av Europas viktigaste internationella hubar.

Andra bevis på den liberala inställningen som inte ens alla holländare är särskilt stolta över är de flera hundra av stadens otaliga caféer där man kan ta sig ett rus på hasch. Den drogliberala inställningen från Hollands myndigheter gör det nämligen möjligt för holländare att köpa 5 gram cannabis på vissa caféer. Men skulle någon turist också komma på idén så ser man gärna mellan fingrarna även på det.

En annan mera skabrös turistattraktion centralt i gamla staden är »red light district« där galanta damer erbjuder sina tjänster från sina shoppar med skyltfönster mot gatan/kanalen.

Annars är Amsterdam känt för sin mångfald av kultur och sitt stora antal museer där kändisar som Anne Frank och alla de berömda holländska konstnärerna genom tiderna finns representerade.

Man talar om »The Golden Age« när Amsterdam på 1300-talet i rask takt växte till en storstad och byggdes ut med alla sina kanaler. I dag noterar man ytterligare ett »Golden Age« med jubileer och aktiviteter för att fira tillsammans med stadens invånare och ett ökat antal tillresta turister.

Mer info om Holland och Amsterdam hittar du på www.holland.se och www.amsterdam.se

Publicerad 2013-02-22