ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Skyltningen för bilande turister kan bli bättre


Skyltar är bra i lagom doser. Det viktiga är att bilisterna hinner tolka dem.
Foto: Boje Bengtsson

Skyltningen utmed våra vägar till besöksmål i allmänhet och turistbyråer i synnerhet har stora brister. Eftersom många turister är bilburna borde större kraft läggas på detta sätt att kommunicera och påverka trafikflödet. Samtidigt är det hög tid att turistbyråerna hänger med i utvecklingen på nätet och i andra rymder.

Ibland går det grus i maskineriet inom besöksnäringen. Det begränsade öppethållandet för turistbyråer under höst, vinter och vår gör det ibland svårt att besöka dessa kunskapscentra. Så var det exempelvis nyligen i bandymetropolen Sandviken. Där hade man stängt den centralt belägna turistbyrån redan klockan fyra på eftermiddagen. Att det fanns en öppen vaktmästar- och biljettexpedition 50 meter därifrån i samma byggnad förbättrar inte saken då man inte nyttjat synergin. 

Oförrättat värv alltså. När besökarna sedermera anlände till Dalarnas residensstad Falun var turistbyrån stängd för ombyggnad under två dagar. Inget att göra. Väl i Säter var det också stängt på grund av utbildning. Inget att göra där heller.

Det spelar oftast ingen roll hur mycket som informeras om inte mottagaren tar till sig budskapet. Detta till synes självklara konstaterande har vi hört många gånger, ja nästan till leda men det gäller fortfarande. Om vi dessutom saknar information om exempelvis en färdväg till ett resmål uppstår ytterligare problem. Då finns inte resmålet och blir mer eller mindre uträknat. I ett sådant läge väljs resmålet helt enkelt bort och i detta fall riktar bilisten in färden mot ett annat resmål.


Turistmålsskyltar är vanligare nu är förr, men det kan bli bättre.
Foto: Boje Bengtsson

Låna goda idéer

Bilister som under sin färd genom vårt land har svårt att hitta en turistbyrå eller något annat resmål bryr sig knappast om vem som har vägansvaret för den aktuella sträckan - kommunen eller staten. Bilisterna bryr sig bara om ifall väg skyltningen är tydlig, effektiv och aktuell. Ibland är det klokt att se hur andra gör för att förbättra sin egen situation. 

Så ett exempel från USA. I många amerikanska stater som i Kalifornien skyltar nämligen vägmyndigheterna på motorvägar eller motsvarande vägleder med exempelvis Sacramento 7 Exits (avfarter). När man till slut når den sista avfarten framgår det av skylten Sacramento Last Exit . Alltså hög tid att svänga av om man vill dit. Detta enkla knep hjälper den vilsne bilisten som är på väg in till Sacramento att inse att nu om inte förr är det dags att svänga av. Så icke i trafiksäkerhetens förlovade land Sverige. Där står det möjligen Västervik N och Västervik C. Punkt slut. Varför inte låna dessa idéer?

Många falluckor

Peter Terpstra som arbetar med övergripande nationella frågor kring besöksnäringen på statliga tillväxtverket skräder inte orden när han beskriver skyltning till landets turistbyråer.

– På visa ställen är skyltningen obefintlig. Ibland blir resenären hänvisad till skärmar med informationstavlor i tron att det är en bemannad turistbyrå, säger han. 

Peter Terpstra tror också att man i större utsträckning skulle kunna använda sig av ny teknik, men är oroad av vad som kan hända nu när Förtur läggs ned och certifieringen bli ett minne blott. 

– Det finns en risk att mindre nogräknade privata aktörer använder sig av begreppet turistbyrå utan vare sig kunskap eller legitimitet. Och sist men inte minst – har man en turistbyrå ska den vara bemannad när turisterna antas komma Där kan modeller som den vid Stockholm C och vid Arlanda flygplats fungera bra, det vill säga mitt i flödet av resenärer, säger han.

Nyttja ny teknik

Ulrika Hallesius som sitter i Visit Swedens ledningsgrupp med fokus på privat- och affärsresande tror att det är hög tid att de lokala turistbyråerna börjar använda sig mer av den digitala tekniken. 

– Den som äger den här frågan borde ju vara det lokala destinationsbolaget, oavsett om det är kommunalt eller mixat med privata aktörer. Det finns säkert flera olika typer av samarbetslösningar med campingplatser eller stugbyar, men jag har en känsla av att man i större utsträckning skulle kunna använda sig av den nya tekniken och arbeta mer med webbadresser exempelvis. Men om man har en turistbyrå måste den nog vara öppen för att den ska fungera, avrundar hon.


Trafikverkets rastplatser. Boje Bengtsson

Stora skillnader

Enligt Katarina Lind som är verksamhetsutvecklare för turism och samhälle på Trafikverkets region mitt är det stora skillnader i landet på kvaliteten för vägvisning till turistbyråer.

– Egentligen saknas det en strategi för detta och variationen är mycket stor. Där finns väldigt mycket att göra om det ska bli bra på alla platser, säger hon i en kommentar.

Kommunen äger frågan

Ellenor Persson, Trafikverket, var fram till årsskiftet ansvarig för verkets arbete med turistskyltning betonar att det alltid är den sökande som har initiativet till skyltning. 

– Oavsett om det är endast så kallade I-skyltar med information på skärmar eller I – skyltar kombinerade med turistbyråsymboler för bemannade turistbyråer, så är det kommunen eller turistbyrån som ska ansöka hos oss om vägen ingår i det statliga vägnätet. Då samråder vi alltid med kommunen som får stå för kostnaden. Om vägvisningen sedan fortsätter in i centrum på lokala vägar är det kommunens sak att skylta, men ibland kan det bli rörigt, säger Ellenor Persson.

Hon tycker att samarbetet med kommunerna fungerar bra även om det finns brister på det lokala skyltningsplanet.

– Vill en kommun, en turistbyrå eller någon annan lokal aktör få till skyltning utmed det statliga vägnätet är det bara att gå in på vår hemsida där det finns e-tjänster med blanketter för ansökan om vägvisning.

Publicerad 2012-04-18