ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

»Man åker inte till Helsingfors för att bo på hotell!«

En gammal räv i den svenska turisnäringens toppar myntade för ett antal år sedan påståendet i rubriken. Och av det kan man lätt dra slutsatsen att vissa delar av turismen är till för att backa upp andra delar.

En nödvändig turistisk infrastruktur vill till för att de eventuella reseanledningarna ska kunna locka besökare. Reseanledningarna är ett måste för att hotell och restauranger ska kunna fylla sina lokaler med gäster. 

Det är ganska självklart att om en ort/destination ska satsa på turism, måste man börja med att se över sin infrastruktur. Finns det transporter, vägar, järnvägar, flygplats på orten? Har man boendeanläggningar för övernattningar? Kan man få sig ett mål mat?

Allt det här är nödvändigheter för att mottagningsapparaten ska fungera. 

Den skickliga ledningen för småländska Astrid Lindgrens Värld och även för Glasriket har konstaterat att hade man fler övernattningsmöjligheter i anslutning till anläggningarna så skulle man kunna ta emot fler gäster från mer avlägsna platser. Det är med andra ord inga problem med reseanledningen. Vem vill inte uppleva Astrid Lindgrens sagor i en spännande och levande park. Och hade infrastrukturen varit bättre utvecklad så hade den berömda svenska glastillverkningen, nu kompletterad med köplador fyllda med billiga märkesvaror, varit ett attraktivare resmål för flera.

 I dagarna har Stockholms turistorganisation tillsammans med Visit Sweden introducerat en större satsning på Finland och finska gäster. Redan i dag är vår finska grannar med sina dryga 2,7 miljoner gäster årligen det tredje största besökslandet hos oss. Den alldeles övervägande delen är privatresenärer och nittio procent är endagsbesökare.

Väl här hamnar dryg hälften i Stockholm. Ägnar dagen åt shopping och restaurangbesök innan färjan går tillbaka på kvällen. 16 procent av finska turister tar sig över landgränsen i norr, där spännande upplevelser som världens nordligaste IKEA-varuhus är beläget.

Men det är naturligtvis de stora färjerederierna som med kraftiga marknadsföringssatsningar lockar finska resenärer till Stockholms hamnar. Resan i sig är en tillräcklig upplevelse för såväl finska som svenska kryssningsresenärer. Här finns allt man behöver på en kortsemester, boende, mat, underhållning och en många gånger svårslagen shopping i välutrustade gallerior.

Så med vilka argument stadens och landets turistmarknadsförare ska lyckas få fler finländare att gå iland, stanna längre och investera mer i stadens turism ska bli intressant att se. Här krävs nya kreativa tankar. 

Musik- och bokförläggaren Marie Ledin konstaterade för lite sedan att huvudstaden satsade för lite på sina många event. Ingen hade ansvaret för samarbetet med nöjesarrangörer, teatrar och arenor för sport och konserter. Turistmetropoler som London, New York, Paris och Barcelona lockar till sig gäster med ett digert utbud av upplevelser. Stockholm lider inte brist på uttalade resanledningar. Man är bara dålig på att sprida informationen i sin marknadsföring. 

Shopping i all ära. Men dags nu för kreatörerna inom svensk turism att lägga modeordet »destinationsutvecklig« åt sidan och börja att satsa på säljbara upplevelser – reseanledningar som får folk att vilja upptäcka vår huvudstad och vårt land. Vi behöver mer än Kungafamiljen, Vasamuseet och Skansen för att få fler finska gäster att gå iland!     

Publicerad 2012-12-05