ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Det är nu man säljer in turism för sommaren 2013

Som journalist på  facktidningen för den svenska besöksindustrin har man förmånen att bli inbjuden till att bevaka de säljaktiviteter som årligen anordnas runt om i världen.

Nyligen genomförde Österrike tillsammans med grannarna Tjeckien, Ungern, Slovenien och Slovakien sin stora workshop ACTB i Wien - mer om det i en separat artikel i detta nummer.

Därefter inföll workshopen i Belgien där staden Gent stod värd för 1500 deltagare, säljare och köpare av turismen i Flandern. Senare under våren genomför man i Paris årets stora workshop, i Skottland och den tyska GTM som i år går av stapeln i staden Leipzig. Och ett stort antal mönstringar av världens turism där säljare möter köpare pågår ständigt för att i god tid planera upp besöken och informera om nyheterna.

Till dessa workshops bjuds naturligtvis landets aktörer i besöksindustrin in. De stora hotellkedjorna är där, transportörena likaså. Året stora evenemang presenteras och finns på plats för kontakter och biljettbeställningar, liksom museer och övriga kultur-upplevelser. Oftast finns regioner och destinationer bland säljarna för att visa upp sig ge tips, förmedla kontakter och sprida kommande nyheter. I separata salar har man numera allt vanligare korta seminariepass där media och köpare får information och kan ställa frågor om kommande program, nya paket och produkter.

Till dessa workshops bjuder man in arrangörer och säljare från sina viktiga marknader. Om inte gratis så starkt subventionerade flygs köpare från hela världen in till workshoppen som vanligtvis föregås eller avslutas med en rundresa till landets intressanta turistupplevelser, för de som vill.

I dag är de stora marknaderna i Asien, Kina, Japan och Indien väl representerade på samtliga workshops. Men även svenska köpare, arrangörer av olika typer av resor finns på plats. Bara i Wien, till årets ACTB hade man 20 deltagare/köpare från Sverige varav tre journalister inbjudna.

Att våra få svenska arrangörsföretag i mycket liten utsträckning paketerar och säljer svenska turistprodukter tvingas man konstatera. Men att vi inte mer professionellt bjuder in och bearbetar utländska arrangörer med intresse för svenska turismprodukter är en allvarlig brist. Att de fåtal svenska turistprodukter som arbetar mot en utlandsmarknad är »exportmogna«, att infrastrukturen och servicen finns där, måste vara en självklarhet.

Men för att man ska nå ut och bli lyckosam med sin marknadsföring räcker det inte med att synas i form av ettor och nollor i cyberrymden. Här gäller det personliga mötet mellan köpare och säljare. Det är på internationella workshops mellan branschproffs man knyter kontakter och gör affärer. 

Så när ska vi börja att visa upp oss för väldens arrangörer och säljare av turism? Dags att glutta över gränsen och se hur andra gör, för att öppna ett internationellt nätverk och skapa affärskontakter, även för våra svenska turistprodukter?

Publicerad 2012-02-22