ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Spriten som turistattraktion viktig för färjerederier och bussbolag


För fyra hundra kronor får man en dagsresa med buss t o r Tyskland och möjligheten att ta hem 75 kg kluckande voror till lockande priser.
Foto: Bengt Meder

Den traditionella »påsen« när man kommer hem från en utlandsresa har blivit en såväl flygplatsers som framför allt färjerederier och vissa bussbolags mjölkkossa. Men även bryggerierna har här en viktig marknad att leverera till.

I dag har öl, vin och sprit blivit en nödvändighet för framför allt färjerederierna. Och en person med insikt i Finlandstrafiken konstaterar att utan ombordförsäljningen på Östersjön skulle dagens lyxiga moderna fartyg ersättas av enklare fraktfartyg, med effektiv lastkapacitet, men utan den service och utbud av såväl nöjen som mat och billig shopping vi fått genom konkurrensen om passagerarna. 

Inkomsten från biljettförsäljningen på en resa mellan någon av hamnarna i Sverige, Finland och de baltiska länderna är en liten del av rederiets intäkter i storleksordningen, ca 10 procent. Frakten bidrar med drygt 40 procent medan ombordförsäljningen står för hela ca 40 procent av omsättningen. Försvinner den, försvinner våra populära kryssningsfärjor.

I Sydsverige är situationen något annorlunda. Färjelinjernas biljettpriser är här betydligt högre. Frakterna söderut ger en större del av intäkterna och ombordförsäljningen motsvarande mindre. Servicen till passagerarna har en mindre betydelse för rederierna här vilket avspeglas i tonnaget som genomgående har en väsentligt enklare komfort och servicegrad än de som seglar högre upp i Bottenhavet och Finska viken.

Spriten viktig

Men det innebär inte att inte spriten även här har sin betydelse såväl för antalet passagerare som rederiets intäkter. Gränshandeln med Tyskland och Polen omsätter gigantiska belopp och en stor del av trafiken, liksom prissättningen på resan, är relaterad till dagliga shoppingturer från vårt land till de Europeiska hamnarnas förmånliga outlets. En »dagtur« med färjor t o r över Öresund samt mellan Danmark och Tyskland lockar med hälften av kostnaden mot vad en ordinarie biljett betingar. Gör man en fyratimmarsresa mellan Trelleborg och Sassnitz och tillbaka samma dag kostar dagsturen från under 300 kronor, medan man för en ordinarie biljett betalar ca 1200 kronor. För i Sassnitz ligger nämligen rederiets outlet där man förväntas handla sina varor och härmed bidrar till gungorna vad rederiet förlorat på karusellen.

Den tyska skatten på alkohol är ca 25 procent av vad statskassan vill ha i Sverige. Dessutom kan bordershopen, som stor återförsäljare, göra förmånliga inköp som kommer kunden till godo i form av attraktivt låga priser.

Sedan 2007 har de svenska bryggeriernas försäljning av öl till gränshandeln i Tyskland ökat med 50 procent. Förra året sålde man 45 miljoner liter svenskt öl där, vilket motsvarar ca en fjärdedel av Systembolagets årliga försäljning av öl. Att huvuddelen av, inte bara de svenska ölburkarna, fraktas tillbaka till Sverige, är tull och andra experter helt överens om.

Bra affär för bussbolagen

Att försäljningen i de tyska outleten utövar en lockelse för många, främst i vårt lands södra delar är det ingen tvekan om. Det har vissa bussbolag noterat, som då från många håll arrangerar dagliga resor med hugade inköpare ner till försäljningställena. 

För fyra hundra kronor får man en dagsresa med buss t o r Tyskland och möjligheten att ta hem 75 kg kluckande voror till lockande priser. Att man vid ett besök på plats noterar ett tvåsiffrigt antal svenska bussar vid någon av de de till färjelägena näraliggande outleten hör till vanligheterna. Och att vissa bussar utrustats med släpvagnar för transporten är ofta en nödvändighet.

För problemet är numera inte restriktioner kring den mängd sprit, vin och öl man får föra in i vårt land – här är EU-reglerna generösa. I synnerhet om man kan motivera att inköpet ska konsumeras i det egna hushållet vid något festligt tillfälle. Däremot har polisen längs vägen, synpunkter på trafiksäkerheten hos de som gjort större inköp. Tillåter bilens maxvikt lasten? Om inte, gäller lagen om överträdelse och vinsten med inköpet kan bli dyrköpt.

De senaste åren har antalet svenska resenärer till Tyskland visat på en kraftig ökning. Möjligen kan den populära gränshandeln vara en av orsakerna.

Publicerad 2013-06-05