Birgitta Ekesand som är ordförande för landets 650 organiserade och auktoriserade turistguider vill ha ordning på torpet. Därför efterlyser hon högre status för guider, bättre utbildning och lägre moms.
Att göra en resa i sällskap med en utbildad, auktoriserad guide ger så mycket mer än att bara svischa förbi ort efter ort. Det finns omkring 650 auktoriserade guider i Sverige, organiserade i 17 föreningar landet runt och ett förbund. Alla utbildade för att bistå bussbransch, turistorganisationer och kryssningsfartyg. Antalet riktiga guider varken ökar eller minskar utan står och stampar, menar Birgitta Ekesand som är verksam som auktoriserad turistguide i Göteborg och fortsätter.
– Det stora problemet är att vi inte har något yrkesskydd trots att vi har utbildning och är auktoriserade. Det måste vi få ändring på, säger Birgitta Ekesand.
Europasamarbete stärker
Svenska guideförbundet har dock goda kotakter med bussbranschens företrädare, det är ju oftast i det sammanhanget vi är vana att se guider. Men det finns inget egentligt krav på att anlita riktiga guider som i gamla Östeuropa innan muren föll. Då var lokala guider en förutsättning för en buss att köra runt vilsna turister.
Guideförbundet samarbetar på europeisk nivå inom FEG, the European Federation of Tourist Guide Association.
Sveriges Guideförbund tillämpar följande etiska regler i korthet:
1 En guide ska vara väl förberedd, välklädd och med väl synlig namnbricka. Ett guidecertifikat ska kunna visas upp.
2 En guide ska sträva efter saklighet och objektivitet utan egna värderingar.
3 En guide ska vara lojal mot sin uppdragsgivare. Provisionsavtal med hotell eller restauranger får inte förekomma.
4 En guide ska genom att presentera ortens unika värden bidra till att främja turismen.
5 En guide ska visa hänsyn mot djur, natur och kultur, särskilt världsarven.
6 En guide ska kontinuerlig förkovra sig inom aktuella områden.
7 En guide ska vara lojal mot Guideförbundet och visa kollegial respekt gentemot arbetskamrater.
– Detta samarbete är mycket viktigt för oss nu när vi vill sätta ner foten för att få fram fler bra eftergymnasiala utbildningar. Vi har bland annat ett intensivt projekt på gång med Södertörns högskola om treårig universitetsutbildning som jag hoppas mycket på, förklarar Birgitta Ekesand.
Hon har också försökt att få till en yrkeshögskoleutbildning men hittills inte lyckats blidka YH-myndigheten. Däremot har man en ettårig utbildning i Göteborg enligt Sveguides utbildningsplan och en liknande håller på att arbetas fram i huvudstaden. Kontakterna med de stora turismorganisationerna är bra, liksom med en del kryssningsföretag.
Viktigt med rätt nivå
– Det är viktigt att vi kan få fram guideutbildning på rätt nivå. Det här är också ett kvalificerat jobb som kräver både ren sakkunskap om historia och geografi samt språk. Vi är nu på gång att bli medlem i Visita och har stora förhoppningar på att då kunna utöva bättre lobbyarbete gentemot riksdagspolitiker - varför ska guidning beläggas med 25 % i moms. Det är ju en form av kultur och borde då som mest ha 6 % eller ännu hellre 0 % i moms, säger Birgitta Ekesand.
Guideförbundet betonar hur viktigt det är med en form kvalitetssäkring av just guideyrket. Det får man bara med hjälp av auktoriserade guider. Redan nu jobbar man med etiska regler (se ruta) för att säkra kvaliteten. Alla auktoriserade guider har en utbildning på minst 200 timmar samt dithörande examination.
Publicerad 2013-06-05