ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Lyckad vintersäsong på Idre Fjäll


Joacim Johansson, vd på Idre Fjäll.
Foto: Camilla Boquist

– Årets vintersäsong startade väsentligt tidigare än den förra och har varit väldigt bra, berättar Joacim Johansson, vd på Idre Fjäll, men tillägger att det alltid är svårt att jämföra ett år med ett annat.

En trend som däremot är otvistad är att skolornas allt större benägenhet att inte bevilja ledighet utanför lovveckor har resulterat i ett enormt tryck på just dessa veckor. Idre Fjäll är en familjeanläggning och många av gästerna är nu tvungna att planera sin fjällvistelse efter barnens skolgång.

Svenskarna är de som dominerar i backar och spår men på god andraplats kommer danskarna. Så har det varit i många år. Men nu satsar man, tillsammans med Visit Sweden, hårt för att även nå våra grannar i väster – norrmännen. Trysil ligger nära, men våra svenska priser lockar, och en stor familjeanläggning som Idre Fjäll har mycket att erbjuda även den norska barnfamiljen.


Cyklingen blir allt större.
Foto: Idre Fjäll

Inte bara backe

Långdskidåkning, eller cross country som det numera kallas, är på stark frammarsch. Idag åker närmare 30 procent av Idre Fjälls gäster även på längden. Anläggningen har idag 65 kilometer preparerade längdspår. Det kostar 1,5 miljoner kronor årligen att hålla dem i skick men man har, trots det, fattat beslutet att inte ta betalt av de som använder spåren. Något man dock funderar på, är att i framtiden ta betalt av de som nyttjar anläggningens spår men inte bor på anläggningen.

Satsar på produktutveckling och renovering

Sedan 2003 har Idre Fjäll investerat 413 miljoner kronor i förbättringar på anläggningen. Inför denna vintersäsong har man flyttat en del liftar och dragit om en del pister och har på det viset lyckats förlänga vissa nedfarter med 30 procent. Berget har ju den höjd det har, men när carvingskidorna kom för cirka 8-10 år sedan, har utförsåkningen förändrats. Det är inte längre lika viktigt att backarna är branta, varpå man valt att flytta en del liftar längre ner i dalen och därmed fått betydligt länge, men något flackare, nedfarter.

Att bygga om backarna är viktigt för att stamgäster alltid ska känna att det finns något nytt, att produkten hela tiden blir bättre samt att besökarna märker att anläggningen satsar.

– I Sydbacken finns potential att bygga ut mer, säger Joacim Johansson.

När det gäller övriga satsningar idag, lägger man stort fokus på boenderenovering. Det äldsta huset på fjället byggdes 1968 och även om det har renoverats en hel del genom åren, gör man nu ett större krafttag.


Det gäller att slänga sina sopor i rätt tunna.
Foto: Camilla Boquist

Miljötänk

Idre Fjäll har länge satsat på att vara så miljövänliga som möjligt. I varje beslut ställer man sig frågan, hur kommer det här att påverka miljön. Hela anläggningens och alla gästers sopor sorteras idag, men hämtas och används inte lokalt. På sikt är dock tanken att man själv ska kompostera det och använda den jord som bildas vid byggprojekt på anläggningen. 

Redan idag använder man “spillvärmen” från generatorer. Till och med den värme som produceras av kylanläggningen på ICA-butiken används.

Man utbildar också kontinuerligt sin personal att tänka på alla små saker, som att dra ur kontakter till datorer och släcka ner lampor.

Länge har man också funderat på en central värmeanläggning, men än så länge är den på planeringsstadiet. Dock köper man endast in vind-el. 

Mot sommarsäsongen och »biking«

Något som blir allt större är cyklingen. Idre Fjäll har nu tillsammans med Falun, Sälen och Säfsen, startat ett samarbete som de kallar “Biking Dalarna”, där man tillsammans erbjuder cykelpaket med högkvalitativa cykelupplevelser. Det är nämligen så att cyklister, precis som golfare gärna vill spela på olika typer av banor, gärna vill cykla i lite olika typer av terräng. Man vill helt enkelt prova på lite olika och nu kan man till exempel lätt kombinera downhill i Sälen med cross country i Idre. 

Tillsammans har man 70 mil uppmärkta xc-leder, 17 downhillspår, leisure cycling samt många mil landsväg.

Biking Dalarna får ett visst stöd av Visit Dalarna och marknadsför sig gemensamt och utvecklar tillsammans nya intressanta produkter som de säljer till olika målgrupper.

www.visitdalarna.se/bikingdalarna/


Några röster i backen...


Bra åkning och kul variation på backarna, var ett av skälen till att Felicia Stenström, 23 år och Andreas, 27 år, från Norrköping åkte till Idre. Samt att de har en mormor i området de kan bo hos.
Text & foto: Joakim Meder


Robert Hallam, 40 år, besökte Idre Fjäll över helgen med sina tre barn och fru. – Idre är bättre än Sälen eftersom det finns fler sittliftar och är kortare liftköer, säger Robert.
Text & foto: Joakim Meder


Sobert Sjödell, 26 år, som var uppe en weekend med sju killkompisar, tycker kanske att Idre fjäll är lite i minsta laget när man är van att åka skidor i Alperna.
Foto: Text & foto: Joakim Meder

Publicerad 2013-04-17