ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Cykla säkert med sydväst i sydost


Projektledaren Tommy Gustafsson är inte bara en slipad teoretiker – han praktiserar också delar av den kommande Sydostleden.

Om ett par år kan en nationell led för cyklister på 27 mil i sydost vara verklighet. Det hoppas såväl kommunala företrädare i Småland och Skåne som småföretagare utmed sträckningen ivrigt påhejad av Trafikverket.

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder - var en gammal slogan som Friluftsfrämjandet myntade en gång i tiden. Den kan gälla för alla utomhusaktiviteter i Sverige - och då särskilt i kombination med någon form av ansträngning. Cykling kan vara en sådan, men en härlig variant. Räkna inte med bråk, men väl med regn och ta med en sydväst, paraplyer och cykling hör inte ihop. Tänk att svischa iväg på en hoj genom ett böljande landskap och samtidigt känna luftdrag och dofter. Och tänk att få slippa sätta sig på en motionscykel för att testa flåset - när det finns riktiga cyklar i det fria!

Hållbar turism

I sydöstra delen av landet har man sedan ett par år jobbat målmedvetet med att bygga upp en cykelled från småländska Växjö till skånska Simrishamn. Statliga Trafikverket och regionförbunden har hållit i taktpinnen och fått med sig många kommuner på resan. Ty det är en resa att skapa en hållbar cykelled.

Undertecknad kommer ihåg när småländska kommuner för 30 år sedan hittade på idén att bygga cykelleder på de nedlagda banvallarna. Bakgrunden var att ett drygt 30-tal lokala järnvägslinjer i landet hade lagts i malpåse av dåvarande statliga Transportrådet. Att göra om gamla banvallar till cykelleder var smart och småländskt kan man säga, det vill säga kostnadseffektivt.

Sydostleden per pedal

Sydostleden är ett samverkansprojekt som ägs av regionförbundet södra Småland med syfte att skapa landets bästa sammanhängande cykelled. Tanken är att leden ska få nationell status med särskilt numrerade skyltar. Tidigare finns bland andra Ginstleden i Halland och Siljansleden i Dalarna, dessa har dock ej nationell status.

Sydostleden som är 27 mil lång omfattar Växjö, Tingsryd, Olofström, Bromölla, Karlshamn, Sölvesborg, Kristianstad och Simrishamn och går alltså genom tre län och lika många landskap. Bakom projektet står utöver de åtta kommunerna regionförbunden södra Småland, Blekinge och Skåne samt Trafikverkets södra region. Projektet har EU-bidrag.

Budgeten ligger totalt på drygt 60 miljoner kronor varav knappt hälften är rena väginvesteringar för i första hand Tingsryd och Växjö. Leden beräknas få status som nationell cykeltid och då ställs särskilda krav. Av ledens 27 mil kommer minst 85 procent att vara särskilda cykelbanor, resten beräknas vara blandvägar, på mindre grusvägar.

 ”Cykel har medvind”

Tommy Gustavsson är projektledare för Sydostleden som tog sina första trevande tramptag i januari förra året. Sedan dess har man i snabb takt lyckats engagera såväl det privata som det offentliga. 

– Vi har 16 företag som deltar i arbetet och alla är mycket positiva. Det här är ju ett näringslivsprojekt som vi hoppas mycket på och jag tror att vi kan komma att fylla hyllorna som den nationella strategin för svensk turism har satt upp som mål, säger Tommy Gustavsson i en kommentar.

Han tycker sig inte ha sett några egentliga hinder annat än att hålla tidtabellen. I första hand vägar i Tingsryd och Växjö, som tillsammans har rena investeringsplaner om totalt 30 miljoner kronor, ska vara klara med finansieringen i november 2014. Hela leden beräknas kunna invigas sommaren därpå, det vill säga 2015. Innan dess ska bland annat ett stort ombygge av E22 utanför Sölvesborg för bilar och cyklar vara klar.

Åtta kommuner i tre län

Det handlar nu om åtta kommuner som ställt sig bakom beslutet att dra igång och utveckla en helt ny sydsvensk cykelled värd namnet på befintliga sträckor eller med hjälp av helt nya leder. Man har enats om att dra leden så säkert som möjligt för cyklister, antingen utmed särskilda leder eller på småvägar. Tingsryds kommunalråd Arne Karlsson (m) har deklarerat att det handlar om att skapa något som man lokalt efterfrågat länge, nämligen en förbindelse mellan Tingsryd och Urshult. Han menar också att beslutet att delta var självklart med tanke på möjligheten att skapa bättre förutsättningar för företagare utmed leden. Fler turister och därmed fler gästnätter samt restaurangbesök kan öka försäljningen av lokala produkter.

Hans partikollega i Simrishamn Anders Johnsson har också förklarat det självklara i att stötta projektet med tanke på den potential det innebär. Sydostleden ska alltså enligt honom kunna medverka till ökad omsättning bland alla företag inom besöksnäringen.Stor politisk enighet

Men det är inte bara moderata kommunalråd som ger tummen upp för Sydostleden. Även Sölvesborgs (s)-kommunalråd Helene Björklund har sagt sig vara positiv till satsningen.

Från den blekingska horisonten hoppas man också på ökad tillväxt och en starkare besöksnäring. Det är nämligen viktigt att alla berörda tar cykelturismen på allvar!

Och självklart är intresseorganisationen Bike Sweden med på noterna. Från det hållet konstateras att den typiske cykelturisten, som man ser allt oftare ute på vägarna, är medelålders, kultur- och matintresserad med höga krav på service och komfort. 

Förhoppningen är nu att alla parter lever upp till sina åtaganden - även staten - så att Sydostleden kan bli den injektion som behövs från Växjö i norr till Simrishamn i söder. Det kommer att gynna såväl cyklandet som cykelturismen som är stor i andra länder, exempelvis Danmark, Frankrike, Nederländerna, Schweiz och Tyskland.

Publicerad 2013-04-17