ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Västsvenska värden ska spridas i världen


Gunilla Mitchell, vd för Västsvenska Turistrådet, vid styrelseordförande Britt-Marie Andrén Karlsson.
Foto: Sara Appelgren

22 januari 2013 stod Västsvenska Turistrådet som medarrangör  för ett forum på temat ”Möten för tillväxt i Västsverige” som ingick i den s k Mötesindustriveckan 21 - 14 januari. De två senaste åren har Mötesindustriveckan ägt rum i  Göteborg med nya Posthotellet vid Centralstationen i staden som festlig inramning. Mötesindustriveckan hölls denna gång för sjunde året på rad och är numera en etablerad inspirations- och kunskapskälla  för politiker, forskare, mötesexpeter och turismfolk.


Gert-Inge Andersson (s) är ordförande i Västra Götalandsregionens regionfullmäktige.
Foto: Mikael Almse

Kvällen avslutades med en middag där VD för Västsvenska Turistrådet Gunilla Mitchell toppade  dagens värdskap med en välsmakande måltid baserad på de lokala råvaror som Västsverige är smått berömda för. 

Några axplock ur det digra programmet: 

Gert-Inge Andersson (s) är ordförande i Västra Götalandsregionens regionfullmäktige och han var såväl inledningstalar som ivriga påhejare av mötesutvecklingen i Västsverige som han såg som ett sätt att låta de lokala värdarna inom till exempel universitet och högskolor genom allt fler internationella möten får möjlighet att visa västsvenskt värdskap och tillsammans med i de här fallet Västsvenska Turistrådet utveckla ett spännande kunskapsutbyte länder emellan.  

Kjell A. Nordström forskare med rötterna i Handelshögskolan i Stockholm och fötterna i hela världen beskrev bland annat hur vi med mötenas hjälp kan förädla och förflytta kunskap och utvecklade därvid  sina teorier kring  ”artikulerad och tyst kunskap”. Budskapet till lokalens många politiker var att stödja mötesutvecklingen så mycket de kan. I sitt resonemang kring kunskapsförändlig, kunskapsöverföring och framtid satte han också en för mig ny etikett på  ett samhällsfenomen som många föräldrar känner väl till. Kjell A, kallade det  ”ensam tillsammans”, och det handlar naturligtvis om att sitta  i sin egen värld med lurarna på med livet rusar på runtomkring.  Vart mötet tar vägen just där kan man kanske fundera över...Kjell A. Nordström har själv två tonårssöner och hade som farsa kanske inte just det svaret. 


Carin Klemetz, affärsområdeschef för Möten på Västsvenska Turistrådet.
Foto: Mikael Almse

Carin Klemetz, affärsområdeschef för Möten på Västsvenska Turistrådet beskrev hur utvecklingsprocessen som inleddes redan 2004 har burit frukt i form av ökad kunskap och  lokala Convention Bureaus. Carin Klemetz gav särskilt beröm till Trollhättan vars politiker fattat beslut om att ha möten högt på sin agenda. Hon betonade också mötets värde för den västsvenska turismen totalt eftersom möten hålls i princip året runt och alla veckan dagar. En riktigt säsongsförlängare, med andra ord.

Britt-Marie Andrén Karlsson (s) är styrelseordförande i Västsvenska Turistrådets styrelse. I en paus under Mötesdagen betonade hon vikten av att  regionen stärker in roll som centrum för internationella och nationella möten. 

– Möten på hemmaplan fokuserar den egna kompetensen, synliggör verksamheten lokalt och är bra för den egna stoltheten. De är också ett utmärkt sätt att öka kunskapen och underlätta nätverksarbetet i den befintliga, regionala företags- och branschstrukturen.Genom att stå som värd för ett möte stimulerar man också besöksnäringen, d v s hotell, konferensanläggningar, restauranger, transportörer, shopping med flera, på orten. 

– Dagens möte är ett gott exempel på Västsveriges och Göteborgs förmåga att arrangera professionella möten, avslutade Britt-Marie Andrén Karlsson.

Publicerad 2013-02-22