Miljöfärjor som ger noll utsläpp. Ett nytt cateringkoncept och en oförtröttlig lobbyverksamhet för att bevisa att en fast förbindelse mellan Rödby och Puttgarden är både dyr och onödig. Det är en del av rederiet Scandlines nya profil inför framtiden.
– Vi vill satsa på det vi är bäst på. Därför koncentrerar vi oss på korta rutter, miljövänliga färjor och bättre restauranger. Därför har vi också sålt av fraktrutterna till Tyskland och Baltikum, säger Sören Poulsgaard Jensen, ny vd på Scandlines sedan 2012.
Helsingborg-Helsingör (20 minuter), Gedser-Rostock (1 timme och 45 minuter) och Rödby-Puttgarden (45 minuter) är de tre linjerna som rederiet nu satsar på. Sålda till Stena Line är linjerna Trelleborg-Rostock, Trelleborg-Sassnitz och Nynäshamn-Ventspil (Lettland).
Den flytande bron mellan Helsingborg-Helsingör betjänas av fyra färjor som alla fått en rejäl ansiktslyftning. Pendlarna har egen lounge, butikerna är ombyggda och cafeteriorna fräscha och effektiva.
– Med pendlarkortet går det snabbt och bekvämt både att komma ombord och betala, säger Henrik Rörbaek, chef för HH-linjen.
Kontraktet på nya färjor till leden Gedser-Rostock har annullerats eftersom bygget drog ut på tiden och de nya båtarna skulle blivit både för tunga och djupgående.
– Så nu är vi ute på en ny upphandlingsrunda. Och båtarna ska vara klara till säsongen 2015, säger vd:n Sören Poulsgaard Jensen.
Rederiet hoppas också mycket på sitt nya samarbete med Siemens. Redan i dag arbetar man med ett projekt på en av Gedser-färjorna med uppladdningsbara batterier ombord i stället för en fjärde dieselmotor som lyfts ut.
– Vår tanke är att använda batteridrift när vi lägger ut eller är på väg in i våra hamnar. Det sparar miljön och förhoppningsvis även pengar åt rederiet. Vad jag vet är vi först i världen med en sån här satsning, säger Sören Poulsgaard Jensen.
Än mer extrem är planerna på nya färjor över Fehrman Bält mellan Rödby-Puttgarden. Här har rederiet tankar på färjor som har nollutsläpp med batteridrift och nyutvecklad avgasrening. Men frågan är om de någonsin blir verklighet med tanke på de långt framskridna planerna på en tunnel mellan Tyskland och Danmark. Enligt nuvarande planer ska en väg och järnvägstunnel stå klar 2021 och finansieras av Danmark ensamt.
Scandlines transporterade tolv miljoner passagerare under 2011 varav 70 procent var skandinavier som ska söderut och 30 procent europeer på väg norrut.
– Men passagerarunderlaget har stagnerat förra året liksom det gjort för Öresundsbron. Vi har ju en finanskris att förhålla oss till, säger Sören Poulsgaard Jensen.
Rederiet driver också de två boardershoparna i Puttgarden och Rostock. Den flytande butiken i Puttgarden har en miljon kunder varje år och ett vinsortiment på över tusen sorter och 350 olika whisky.
Publicerad 2013-02-02