ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Västkustskt ledarforum 2013Foto: Bengt Meder

 

När det är som kallast och snöigast här i norden kallas ledarna i den svenska turistindustrin till Ledarforum. Efter två år i Vildmarkshotellet i Kolmården var det nu dags för västkusten, Halland och Tylösand.

Här i popidolen och halmstadbon Per Gessles förnämliga hotell och konferensanläggning, beläget femtio meter från stranden och med utsikt över västerhavet, samlades ett drygt hundrafemtiotal av landets ledande figurer i näringen, för en tvådagars sittning. På programmet stod som vanligt en genomgång av lite branschnyheter – vad händer med visionsplanen 2020. Lite utblickar – hur gör andra? Och lite sedelärande kunskap om hur vi som ledare kan komma längre med glädje och lite humor i arbetssituationen.


Eva Östling Ollén, Magnus Nilsson, Dennis Bederoff och Claes Bjernke.
Foto: Bengt Meder

Karnevalsgeneralen från Lund, numera VD på mediakoncernen Helsingborgs Dagblad, Pontus Bodelsson, gav en introduktion i vad man har att vinna genom »Management by glädje«. Inte helt förvånande talar resultaten entydigt för att en arbetsplats där människor upplever en god stämning och arbetsuppgifterna är positiva och utvecklande, skapar förutsättningar för ett avgörande, bättre resultat. Och den goda stämningen ska börja i ledarskiktet och sprida sig genom verksamheten. Prestige, organisationsstrategier och annan formalia får användas mycket sparsamt för att kunna skapa den viktiga glädjen.

Cyklar, kaffe och ett världsberömt kalkbrott

Cykelkungen Grimaldi berättade hur han som sjuåring kom tillsammans med sina föräldrar till Västerås, dit pappan hade värvats för jobb på ASEA. Med envishet, hårt arbete och lite tur har han skapat sig en framtid här i det nya landet. Men anledningen till hans framförande här, var den unika idén att starta caféer för att sälja cyklar. I dag finns caféerna Bianchi, där man även visar upp och säljer sitt cykelsortiment, i Stockholm, Milano och på ett antal orter, internationellt. Cykelkedjan växer och entreprenören är inte främmande att även gå in i hotellbranschen för att föra ut sina varumärken.

Ytterligare en entreprenör tog så plats på scenen, fotografen och fabrikören Johan Hellström. När det gamla kalkbrottet Furillen, med förfallna fabriker och byggnader på Gotland blev till salu tog familjen Hellström ett djupt tag i hushållskassan och investerade. Banker och kompisar undrade då, men inte i dag. Kön bland världens fotografer är lång för att fotografera mode och produkter i en unik miljö – året om. Gamla bodar och fabrikslokaler har under resans gång fräschats upp i sin ursprungliga stil och skapat en eftertraktad konferens och rekreationsanläggning. Från att ha jobbat tjugofem timmar per dygn har familjen Hellström nu attraherat samarbetspartners med kompetens och stora plånböcker, som Nobiskedjan och ABBA-medlemmen Björn Ulvæus. Men mest nytta under uppbyggnaden av Furillen, till den unika och världsberömda anläggning det nu är, har man haft av vännen och bonden i granngården, berättar Johan Hellström.


Annie Lööf talade bland annat om näringens förmåga att skapa sysselsättning.
Foto: Bengt Meder

Städer, arbetsmarknadspolitik, idrott och ett gott skratt

European Cities Marketing är en organisation med ett hundratal medlemmar runt om i Europa. Från Sverige är våra tre storstäder tillsammans med Luleå och Uppsala medlemmar, liksom Västsverige som en lite udda »storstad«. Från Sverige var den då inte okända turistchefen i Göteborg, Claes Bjerkne i många år en ledande figur i organisationen och nu hade han bjudit hit dess VD Garry White – sverigevän med aktuella planer på att bosätta sig i Stockholm – för att berätta om storstaden dominerande roll och betydelse för marknadsföringen av ett lands turism.

Liksom förra året hade Näringsministern Annie Lööf hörsammat kallelsen att adressera ledarna i den svenska turismindustrin. Ämnet för dagen var näringens förmåga att skapa sysselsättning och då i grupper som är på väg ut i yrkeslivet. Eftersom just ungdomars arbete, eller kanske brist på arbete, är en av den styrande alliansens stora problem, var naturligtvis ministern nöjd med turistföretagens insatser. Men några löften från regeringen för att skapa ytterligare bättre förutsättningar för den svenska näringen att konkurrera om den globala turismen kunde man inte spåra. 

Idrott och turism var ett viktig ämne under den gamla tiden med Sveriges Turistråd. Ett omtalat inslag i marknadsföringen av Sverige var då samarbetet med tennislegenden Björn Borg. I dag letar man nya samarbete främst med idrotten och turismen som eventskapande. Förre polischefen och landshövdingen mm Björn Eriksson har fått Riksidrottsförbundets uppdrag att slå broar mellan idrotten och turism. I sin redovisning av projektet berättade han att turismens visionsdokument – 2020, använts som mönster för arbetet. Att samarbete redan kommit en bit på väg bekräftades av svensk turisms ordförande Magnus Nilsson som redan varit bollplank i den idrottsliga utredningen.

Vill man skapa ett bestående minne av en konferens är det välkända trickset att bjuda på ett särskilt uppskattat inslag som slutkläm. Till Tylösand hade man engagerat en av Sveriges nu mest eftertraktade talare nämligen Colin Moon som titulerar sig »kommunikationsexpert inom interkulturell kommunikation«. Hans ämne »svenskar är inte riktigt kloka« framfördes av den numera sverigeboende engelsmannen på ett sätt som skapade en fyrtiofem minuter lång skrattsalva.

Hade man under några minuter känt tveksamhet om resan i snöglopp och halka till Tylösand varit värt besväret, blev man nu med det sista inslaget helt övertygad om att det är dags att planera in nästa års Ledarforum den 4-5 februari 2014, åter i Tylösand.

 

Publicerad 2013-02-22