ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Global måltidsturism möttes i Göteborg


Peter Wallroth på Resville Mathantverk har belönas för sina produkter, både guld och brons i SM i Mathantverk.
Foto: Therese Karlsson

Världsledande forskare och branschfolk inom global måltidsturism möttes i Göteborg. Med stadens krogar och kockar som inspirationskälla klev Västra Götalandsregionen först ut i en satsning på matturism och hävdade att i Västsverige skulle man ha ”maten som reseanledning”. Detta skedde redan år 2000 och fick en och annan att hicka till och undra om den där målsättningen inte var i kaxigaste laget.   


Sivan Johansson, Sivans Ost, har mottagit flera utmärkelser för sina unika kunskaper om att lagra ost. Hennes specialiteter är långlagrade svenska hårdostar. Gastronomiska Akademins Diplom 2011 tilldelades Sivan Johansson för att hon noggrannt och länge lagrat och lyft fram svenska ostar.
Foto: Therese Karlsson

Oavsett detta inledde Västsvenska Turistrådet raskt sitt utvecklings- och certifieringsarbete av västsvenska krogar under namnet ”Västsvensk Mersmak”. Bara några år senare förenades man med odlare, fiskare och matproducenter som ingick i samarbetet ”Lokaproducerat i Väst ”. Denna gång under det gemensamma varumärket ”Smaka på Västsverige”. Och se - skeptikerna fick stå där med lång näsa. Idag är måltiden både ett hett fokusområde för den globale resenären och en kraftfull folkrörelse i samhället. 

Vilken utveckling som väntar runt hörnet inom den globala matturismen penetrerades den 23 och 24 september 2013 då Göteborg och Västsverige var mötesplats för konferensen World Food Travel Summit som hade temat ”den nya vågen inom matturism. I ett internationellt program där till exempel den världsberömda danska krogen Nomas roll som påverkandefaktor när det gäller staden Köpenhamns turismintäkter och musikfestivalen Way out Wests satsning på enbart vegmeny, bland annat väckte stort intresse. Att maten är en resanledning som kan få europeiska foodies att köa åratal för ett bord på Noma, säger en del om suget. Att vegmaten på WoW får två sidors recension i GP och konkurrerar med artistprogrammen talar också det sitt tydliga språk. 

– Det är naturligtvis extra spännande att så många utländska experter söker sig till Västsverige för att ta del av hur vi jobbar här. De verkade dessutom genomgående nöjda men kom också med många värdefulla synpunkter och förslag till förbättringar, säger Jill Axelsson-Pabst, affärsområdeschef för Västsvensk Mersmak som är en del i samarbetsprojektet ”Smaka på Västsverige”


Du som vill beställa exemplar av Magasinet SKAFFERI mailar till maria.englund@vastsverige.com
Foto: Mikael Almse

– Vi kan känna oss trygga i att vi har enastående råvaror och många krogar som är konkurrenskraftiga internationellt. Jag tror samtidigt att man inte ska ”apa efter” alltför mycket utan värna om lokal särart, kultur och tradition. Västsverige står för det rena, enkla, lite råa. Naturen med havet och klipporna är vår skönaste matsal och vi älskar alla när primörerna gifter ihop sig i munnen på en krog i Bohuslän. I det västsvenska värdskapet månar vi om att inte vara så pretto utan satsar mer på att vara direkta, äkta och allmänt trevliga. Allt med riktigt hög kvalitet i presentation och värdskap, fortsätter Jill Axelsson som lever nära sina krogar i Västsverige och bland annat leder de utvecklingsprogram som drivs för att kontinuerligt hålla kvaliteten i leveransen. Korsbefruktningen mellan de internationella mattrenderna och det genuint svenska är en ständig inspirationskälla i det jobbet. 

Mer information om WTF och Magasinet Skafferi:

Erik Wolf, vd på World Food Travel Association, erik@worldfoodtravel.org

Bitte Olsson, pressansvarig Visit Sweden, 0705-25 04 56, bitte.olsson@visitsweden.com

Jill Axelsson Pabst, ansvarig för affärsområdet Måltidsturism på Västsvenska Turistrådet, 031-81 83 89, jill.axelsson@vastsverige.com

Eva Lehmann, mediarelationer Göteborg & Co, 031-368 40 32, eva.lehmann@goteborg.com

Arrangörerna:

http://www.worldfoodtravel.org/

www.visitsweden.com/partner

http://www.vastsverige.com/vastsvenska-turistradet/

http://corporate.goteborg.com/

Råvarans lov sjungs av Sofia Lennström, projektledare på ”Lokalproducerat i Väst”som även ingår i ”Smaka på Västsverige”. Sofia är också produktionsansvarig för Magasinet SKAFFERI som lanserades lagom till WFTM. 

– Magasinet är inte en odyssé över fine dining, stjärnkrogar och stjärnkockar även om allt detta utgör ett fantastiskt inslag i Göteborgs uteätande. SKAFFERI är kvar på ”verkstadsgolvet” eller snarare på jordgolvet, visar på oupptäckta utflyktsmål där härliga råvaror våntar och ger en inblick i de kämpande mathantverkarnas verklighet och berätta om hur de – med passion och ambition i massor får fram sina produkter. Ostarna, rabarbersaften, ramslöken, den lokala ölen, är exempel på SKAFFERIs skimrande stjärnor. 

– Vi visar också på ett antal intressanta krogkoncept som sticker ut och speglar det dagliga matlivet med bland annat snabbmaten som den serveras i Göteborg. säger Sofia Lennström, projektledare i ”Lokalproducerat i Väst”.

Publicerad 2013-12-05