ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Stora turismpriset till "En pärla vid Vänerns strand"


Cecilia Schelin Seidegård och Annie Lööf tillsammans med årets pristagare Magnus Lönnroth, VD Stiftelsen Läckö Slott.
Foto: Ulf Berglund

Läckö slott utnämner sig själv till "Pärlan vid "Vänerns strand"och är beläget vid Kållands Ö i Otterstads socken i Lidköpings kommun, Västergötland.

De första stenarna i det medeltida slottet lades dit på 1200-talet och blev ursprungligen en borg bebodd av kyrkans biskopar. När Gustav Vasa i början av 1500-talet behövde pengar och skulle näpsa adeln, drogs slottet in till kronan. Historien förtäljer om såväl krig, bränder och ödeläggelse som återuppbyggnader, tills släkten De la Gardie på 1600-talet uppförde slottet som det nu ser ut. Men vid "reduktionen" 1681 drogs slottet åter in till kronan, arrenderades genom åren ut och hamnade 1970 under Byggnadsstyrelsen, omvandlades till en stiftelse och förvaltas numera av Statens Fastighetsverk.

I dag en turistattraktion

I dag är slottet en populär turistattraktion vid det vackra läget på udde i Vänern och hit kommer man med både båt och bil under den aktiva säsongen med öppettider från  1 maj till 30 september. Men även under övriga året kan man öppna för grupper och särskilda aktiviteter. 

Hela sommaren har man guidade visningar och tillträde såväl till slottet som den populära slottsträdgården och aktuella utställningar. I anslutning till slottet finns såväl restaurang, café, som möjligheter till övernattning och konferenser Ett sextiotal båtplatser i en lugn vik nedanför slottet välkomnar inte minst sjöfarande på väg mellan Göteborg och Stockholm via Göta Kanal.

En värdig vinnare menar Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism som för 20e gången delar ut sitt stora turismpris.  Motiveringen till årets vinnare understryker att "Läckö slott är ett inspirerande föredöme som visar på möjligheterna att kombinera kultur, natur och måltider med hög kvalitet".

Tillväxtverket håller i Stora Turismpriset

I 20 år har Stiftelsen för Kunskapsfrämjande inom turism haft statens uppgift att dela ut ett pris till en förtjänt företeelse i turistnäringen.

När regeringen 1992 lade ner det statliga Sveriges Turistråd uppstod "Styrelsen för Sverigebilden" - en liten myndighet med uppgift att hantera den statliga insatsen för svensk turism. Redan 1993 inrättades en stiftelse "Stiftelsen för Kunskapsfrämjande inom Turism" som med skattemedel skulle främja forskning och utveckling inom den svenska turismen. Ett pris - det Stora Turismpriset inrättades och stipendier delades ut till utvecklande forskningsinsatser. Stiftelsen administrerades av den lilla myndigheten som 1995 bytte namn till Turistdelegationen. 2006 gick Turistdelegationen upp i statliga Nutec som även tog över administrationen av Stiftelsen fram till 2009 då än en gång de svenska turismfrågorna flyttades till en ny myndighet - Tillväxtverket där de och Stiftelsen idag administreras och där det Stora Turismpriset fortfarande är huvuduppgiften. Av någon anledning har har de ursprungliga årliga forskarstipendierna under resans gång dragits in.

Utdelning i egen regi

Under många år har Tillväxtverket favoriserat en organisation, RTS, när det gäller statliga uppdrag för att främja den inhemska turismen. Vid en utvärdering av det samarbetet som redovisades december 2012, konstaterades brister i utnyttjandet av de statliga resurserna och Tillväxtverket arbetar nu på egen hand vidare för att effektivisera verksamheten. Bland annat har man tagit tillbaka hanteringen och utdelandet av det Stora Turismpriset i egen regi. 

Så en höstdag i Stockholm bjöd man in branschen till en högtidlig utdelning av årets Stora Turismpris under ledning av Stiftelsen ordförande Landshövdingen på Gotland, Cecilia Schedin Seidegård och som utdelare Näringsministern Annie Lööf.

Efter en introduktion av tidigare vinnare, Ishotellets Yngve Berqvist och Göta Kanalbåtarnas Peter Henricsson, presenterades årets kandidater.

Uttagningen av kandidater till priset har gjorts i samarbete med landets regionala turistorganisationer som var och en har fått utse regionens kandidat. Hur uttagningen gjorts har varit en fråga för respektive region och av någon oförklarlig anledning hade till årets utdelning bara 13 regioner hörsammat inbjudan.

Följande turismaktörer var uttagna till att tävla om 2013-års Stora Turismpris: Astrid Lindgrens Värld, Aurora Sky Station, Eriksbergs Vilt och Natur, Folkhemsturen - "Sweden the Midle Way", Granö Beckasin, Hätteboda Vildmarkscamping, Mackmyra Svensk Whisky, Olssons Brygga, Romantic Sweden, Spritmuseum, STF Grövelsjön, Storsjöyran och vinnaren Läckö Slott.

Vinnare fick motta en check på 100.000 kronor och samtliga kandidater kunde kvittera ut 10.000 kronor i prispengar från Stiftelsen För Kunskapsfrämjande inom Turism.

Publicerad 2013-11-22