ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Final Nobel Center


Foto: Nobelhuset AB

Vilken är den första byggnad som du tänker på om jag säger »sevärdhet i Paris«? Eller i Sydney, Bilbao och Pisa. Vilken är den gemensamma nämnaren? Låt mig gissa. Jag tror du valt ut byggnader med en spektakulär arkitektonisk utformning och en unik historia att berätta.

Eftersom den unika historien kring Alfred Nobel och nobelprisen är väl etablerad worldwide återstår att skapa en tidlös arkitektonisk sevärdhet av högsta internationella klass.

Jämfört med andra så kallade landmärken och märkesbyggnader, till exempel skyskrapor, fotbollsarenor och shoppingcentra tävlar Nobel Center i en annan division. Siktet bör vara inställt på att arkitektoniskt mäta sig med Eiffeltornet och Sydneyoperan snarare än Friends arena eller Stockholm Waterfront.

Svensken är av födsel och ohejdad vana rädd för att framhäva sig och skryta. Vi kallar det Jantelagen. Men det är en kontraproduktiv inställning när det gäller att skapa världsberömda mötesplatser som blir spindlar i globala nätverk, som bygger internationell identitet och som blir basen i en långsiktig utveckling.

I platsannons under hösten 2013 för VD-posten i det nybildade Nobelhuset AB hittar man följande information: »Med utgångspunkt i Nobelpriset ska Nobel Center bli en global mötesplats för idéer och framtidstro.«

Det är därför viktigt att den jury som ska avgöra vilket förslag som slutligen ska genomföras har kraften och modet att tänka visionärt och kreativt, dvs Anti-Jantelagen. Historien kommer inte att applådera en intetsägande anläggning på Blasieholmen. Stockholm har dåliga erfarenheter av till exempel Moderna Museet på Skeppsholmen, där försök att anpassa och gömma arkitekturen i befintlig bebyggelse blev ett av de sämsta alternativen till byggnad på en av Stockholms vackraste platser.

Att göra om det misstaget på granntomten på Blasieholmen vore inte bara olyckligt utan en kraftfull signal om att vi inte lärt oss av erfarenheten och inte heller studerat vad människor attraheras av i den internationella världen. Sverige och Sveriges globalt mest kända person är värd en arkitektur i världsklass.

Publicerad 2013-12-20