ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

»Värdskapet« - svensk exportsuccé!


Foto: Bengt Meder

21 år gammal startade Janne Gunnarsson sitt första företag - i larmbranschen. »Det var inget kul« konstaterade kreatören Gunnarsson efter något år och tog sitt första steg in i turistnäringen. 

På Kungsgatan i Stockholm öppnade butiken »Till fjälls«, där ett antal orter i Jämtland/Härjedalsfjällen hade bestämt sig för att på sin största marknad konkurrera om gästerna med de stora charterföretagen och sälja paketerade upplevelser från vår egen fjällvärld. Men vi svenskar är vana vid att boka vår skidresa själva så affärerna gick inte som man tänkt sig. Men Janne Gunnarsson hade under tiden blivit expert på svenska skidorter och fick jobbet som platschef i Duved och så småningom under ett antal år som hotellchef på Åre-klassikern Hotell Diplomat.

Full fart i karriären

Mera hotell, den här gången på SAS-hotellet vid Arlanda som var SAS-koncernens dåvarande hotellkedjas mest lönsamma. Åter till Åre där fjällanläggningarna runt Skutan behövde en säljande chef till sin turistorganisation och en VD till liftanläggningarna. Men i början på 90-talet gick världsekonomin i botten. Snön lyste med sin frånvaro och vinterturismen gick på knäna. Det hjälpte inte att kreatören Gunnarsson skickade ner lastbilar med snö som tippades i Kungsträdgården för att visa att man visst hade snö i backarna. Gästerna kom inte och räntorna gick skyhögt upp. Fjällturismen tappade 35 procent mot året innan.

Åter till Stockholm, under en period som stand in VD på den nationella turistorganisationen vid namn »Next stop Sweden«.

Så till Turistrådet. Den här gången som informationschef för att så småningom flytta till USA som chef för Scandinavian Tourism Ink. Det var det bolaget som startades som ett samarbete mellan Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island, föra att locka amerikanska turister till våra nordliga länder.

Tillbaka till Sverige, den här gången med en plats i Regeringskansliet för att under dåvarande näringsministern Ulrica Messing samla information och skriva Framtidsprogrammet - en av de många föregångarna till dagens  nationella utvecklingsstrategi för turismen »Vision 2020«.

Nu uppfanns »värdskapet«

En viktig del i Framtidsprogrammet kom att bli »det svenska värdskapet« som då för första gången myntades av författaren Janne Gunnarsson. Branschen tog till sig ämnet, tanken på »värdskap« blev populärt. Via dåvarande turistrådet startade Janne Gunnarsson sitt företag och karriären som värdskapets apostel i tal och skrift. Med humor och exempel ur vardagen nådde pedagogiken kring »Det goda värdskapet« snabbt ut i den svenska turismen. Få är de i branschen som inte har hört Janne Gunnarsson och den mångårige vapendragaren turismveteranen Märit Torkelsson missionera om värdskapet i föredrag och workshopar. Redan 2002 släppte författaren Gunnarsson den första boken i ämnet med just namnet »Det goda värdskapet« ut, och sålde i den för fackböcker fantastiska upplagan 110.000 ex. Sedan dess har 8 böcker publicerats med tankar och råd kring värdskapet till såväl ledningsgrupper som till de som bemannar kundlinjen.

I snabb tillväxt

Värdskap är inte någonting som är förbehållet turistindustrin och idag är Gunarsson&Co ute och missionerar i såväl företag, organisationer som i den offentliga sektorns verksamheter. Numera är det bara en femtedel av arbetet med värdskapet som är riktad till den svenska turismen och allt mer av värdskapstanken efterfrågas från utlandet. Inte minst i sjukvården där 900 gynekologer nyligen träffades i Barcelona och hjärtkirurger i Wien för att träna värdskap inför sina patienter. Arbetslösa ungdomar i vårt land har fått chansen att träna på ett aktivt, engagerat och respektfullt möte med sin omgivning och Märit Torkelson driver numera verksamheten i våra grannländer Norge och Danmark. I Holland har man ett snabbt växande företag och till och med till afrikanska Uganda har ämnet spritt sig.

Janne Gunnarsson reser 140 dagar på ett år och allt fler resor går utanför våra gränser. I dag ligger man i startgroparna för att bygga en franchise-kedja i ca 20 länder för att föra ut pedagogiken. Och om några år räknar man med att de i dag 18 anställda har vuxit till ca 100. I värdskapsakademin utbildas allt fler certifierade värdskapstränare  för att verka i företag och organisationer. Och de drygt 400 workshopar som genomförs årligen räknar man med inom kort kommer att ha mångfaldigats.

Det är helt klart att där människor möts, det behövs respekt och medkänska - ett värdskap. Ämnet har blivit en framgångsrik svensk exportprodukt och dess guru är Janne Gunnarsson.          

Publicerad 2013-12-18