ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Sydsvenska locktoner på Bella Center


- Danskarna är ju ett naturfolk. Och det räcker inte med att bara finnas på Internet, säger Yvonne Elisson Mortier guide för ideella föreningen Linderödsåsen, Sveriges sydligaste vildmark.
- Vi vet att vi har ett bra erbjudande men folk känner inte till produkten, säger Fredrik van Speijk från Golfhäftet som erbjuder billiga golfrundor i flera europeiska länder.
Foto: Thorbjörn Falk

KÖPENHAMN. Pilgrimsvandringar, ett bättre exponerat ”Speakers corner”, lite skånska vikingar och en hel drös svenska golfbanor.
- Det finns två sorters krigare som är världsberömda. Samurajer och vikingar, säger Nils-Arne Andersson turistchef i Vellinge.
Det var några av inslagen som dominerade årets Ferie&Fritid på Bella Center i Köpenhamn. 


De fyra kommunerna Vellinge, Trelleborg, Svedala och Skurup visade upp sig under namnet Söderslätt. Turistcheferna Petra Strandberg, Nils-Arne Andersson och Karin Leeb-Lundberg lockar med mat, golf, fågelskådning, ridning, böljande landskap och vilda vikingar.
Foto: Thorbjörn Falk

I montern för Söderslätt kunde besökarna få testa att sitta i en vinglig ”kanot” och titta på hur vikingar skalar barken av trädgrenar. Petra Strandberg, turistchef i Trelleborg, pratade sig varm om Trelleborgen, den vikingaborg som delvis återuppbyggts i centrala stan. Och i grannkommunen Vellinge ligger en av landets största vikingastäder, Foteviken.

- Dessutom lockar vi med fågelskådning nere vid Falsterbo fyr som är ett av världens tio bästa fågelskådarplatser, säger turistchefen Nils-Arne Andersson.

Årets mässtema var liksom förra året en aktiv semester men nu med tonvikt på pilgrimsvandringar, som en kontrast till dagens hetsiga samhälle.

I C-hallen lockade sydsvenska golfbanor många av de över 40 000 besökarna som kom till årets turistmässa. Iskalla vindar utanför mässbyggnaderna hjälpte till att få folk att drömma om varmare tider. I en egen monter fanns företaget Golfhäftet. Med deras häfte för 495 kronor  i bakfickan kan spelarna för bara halva greenfeen en gång testa över 500 banor i Europa.

- Oftast säljs häftet via golfklubbarna. Men här på mässan får vi chansen att själva möta kunderna och höra vad de tycker, säger Fredrik van Speijk.


- Vi ligger bra till i Sverige i ett snösäkert och kallt område. Många danskar hittar till oss, men nyligen hade vi ett gäng ryssar som kört bil från St Petersburg och som var helnöjda, säger Karl-Eric Westerberg vd och delägare i Hovfjället. Här tillsammans med medarbetaren Hanne Danielsson.
Foto: Thorbjörn Falk

På mässan hittade Turism&Resor nästan enbart utställare från Sveriges sydligaste delar. Det nordligaste vi såg var montern för Hovfjället där mässräven Karl-Eric Westerberg var på plats. Det snösäkra området ligger några mil norr om Torsby i Värmland.

- Vi har varit här de senaste 25-30 åren, summerar han. För danskarna ligger vi ju nära till och vi har bra med snö trots den milda vintern. På disken gör han också reklam för sevärdheterna runt om Hovfjället som till exempel Selma spa. 

- För en femhundring delar vi ut även de andras broschyrer här. Vi ska ju locka turister tillsammans, säger Karl-Eric Westerberg.

Ett udda inslag på mässan var montern för semester i Palestina. Bland de etablerade ambassaderna på mässan låg representationen ”Mission of Palestine in Denmark”, som lockade med en tripp till Västbanken eller Gaza. 

- Folk blir uppriktigt förvånade och nyfikna över vårt stånd. Och en av de vanligaste frågorna är om det är säkert att åka in. Men det är inga problem för europeer och amerikaner att passera de israeliska gränskontrollerna in till Västbanken eller Gaza, säger Dalia Nawfal.


Ett annorlunda resmål lockade ”Mission of Palestine” med. Nyfiket undrade besökarna om man verkligen kan åka dit – vilket man alltså kan. - Tyvärr är det ju väldig politiskt infekterat. Men Palestina är ett område med vänliga människor och det är inga problem att komma in, säger Dalia Nawfel.
Foto: Thorbjörn Falk

Publicerad 2014-01-21