ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

TDB ger oss resultaten

Turistdatabasen TDB etablerades redan under det gamla Sveriges Turistråds tid under ledning av vår förste professor i turism Bengt Sahlberg, för mer än 20 år sedan. Sedan dess har man intervjuat ca 24.000 svenskar årligen om sina resvanor. I dag har man en omfattande fakta-bas för såväl forskare som marknadsförare av svensk turism.  

Undersökningen drivs sedan ett antal år vidare av konsultföretaget Resurs AB som förutom att förse branschen med beslutsunderlag ur undersökningen även tillhandahåller den ekonomiska modellen TEM (TuristEkonomiska Modellen). Även den att aktivt verktyg för beslutsfattare kring turismen på lokal- regional- och riksnivå i vilken man får årligen löpande data om turismens utveckling i termer av ekonomi , sysselsättning och trender. Modellen är under många år vetenskapligt testad och utgör idag ett seriöst underlag för politiska beslut kring turismen som en växande ekonomisk storhet runt hela vårt land.

2013-års siffror om landets turism

Nyligen presenterades siffrorna ur undersökningen från år 2013 där man kunde konstatera en ökning från föregående år med 674.000 resor eller i med 3,8 procent. Särredovisar man resor med övernattningar var siffran något lägre eller 2,4 procent.

Svenskar är ett resande folk. Nära 90 procent av resorna görs inom Europa där granlandet Danmark tar emot flest svenskar under ett år med dryga 3 miljoner resor, följt av Spanien, Finland, Norge och Tyskland. Talar man om resor som föranleder minst en övernattning så byter Spanien och Danmark plats i rangordningen där Spanien dominerar med ca 2,1 miljoner resor - en ökning det senaste året med hela 8,3 procent. Den som tror att Thailand är ett stort mottagarland för svensk turism ska veta att landet tar emot ca 350.000 svenskar vilket gör att det hamnar långt ner på listan väl efter Grekland på 10e plats med hela 625.000 resenärer under förra året.

Huvudsyftet med övernattningsresan är kort och gott "att komma bort", följt av "sol och bad". Reser man över dan är "köp" den vanligaste anledningen.

Främst flyger vi utomlands och då reguljärt. Chartern tar bara upp ca 20 procent av våra flygresor utomlands resten gör vi i egen regi. Vi bor då på hotell, hos släkt/vänner eller hyr fritidshus/lägenhet.

Sverigeresor ökar med runt tio procent

Reser vi i vårt eget land så gör vi 42 miljoner fritidsresor och 6,6 miljoner arbetsresor. Främst reser vi för att träffa släkt och vänner och till nästa 80 procent reser vi då med bil. Om vi inte bor hos släkten så tar vi in på hotell.

Oftast reser vi med familjen på fritiden och spenderar då ca 3,500 kronor om dagen medan en arbetsresa kostar i genomsnitt ca 3.200 kronor/dag.. Så för landets boendeanläggningar är fritidsturisten en väl så lönsam gäst.

Här finns en uppsjö av fakta som kan hämtas från den omfattande databasen i TDB. Och tack vara det stora intervjuunderlaget kan siffror brytas ner på de flesta större lokala orter.

Mer info får man från Resurs AB på hemsidan www.turism.se där man även kan se viktiga siffror för turismen månadsvis.

Publicerad 2014-02-14