ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Putin tror på turism till Sochi

I ett tal, nyligen, konstaterade den ryske härskaren Putin att Sochi nu har satt Ryssland och den Svarta-havskusten på världens turistkarta. Olympiaden och de enorma investeringar som gjorts inför tävlingarna, har skapat förutsättningar för turismen i regionen att konkurrera med Medelhavet och övriga Europa om världens turism, menar han.

Nu har i flera fall konstaterats att den effekt på turismen man förväntar sig som arrangör av olympiska tävlingar är mycket kortlivad. Exemplen är många och ingen tror väl att vårt grannland Norge fortfarande efter 20 år har turister som kommer tack vara sin olympiad i Lillehammer. I Peking som hade sommarspelen så sent som år 2008, klagar man på det snabba fallet av tillresande turister och staden tvingas nu satsa stora belopp på att marknadsföra sig som turistdestination medan de många uppbyggda idrottsanläggningarna står och förfaller. I London är man redan i stort sett tillbaka till de antal turister man hade innan spelen 2012. Så effekten blev kortvarig i varje fall sett till de stora investeringar som gjordes.

Putins uttalande om möjligheterna att göra Sochi till en turistattraktion ifrågasätts även av världens experter. Rysslands tveksamma image och alla negativa rykten som förknippats med spelen i Sochi gör staden knappast högt rankad bland ens de ryska turisterna - som hellre ser sig om i välden än att åka till Svarta havet. Redan nu konstaterar hotellen i olympiastaden att man har kapacitet för tre gånger så många besökare som man vanligtvis tar emot. Man frågar sig redan hur man ska kunna fylla alla dom bäddarna i framtiden. Putin må drömma, men verkligheten kommer snart i kapp olympiastaden Sochy, som den har gjort på alla andra håll efter en för skattebetalarna dyrbar olympiad.

Publicerad 2014-02-19