ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

22.000 folkmusiklåtar digitaliserade


Foto: Bohusläns museum/Västarvet.

För att inte musiken ska gå förlorad, på grund av att den glöms bort eller inte lagrats beständigt, har projektet "Hitta Folkmusiken" hittills digitaliserat cirka 22.000 låtar och låter nu besökare söka och lyssna på låtar i en ny lyssningsstation på Bohusläns museum i Uddevalla, som invigs lördagen den 1 mars.

Redan på 1920-talet spelades det in musik, men de fonografinspelningarna, då ljudet lagrades som spår på en cylinder, kommer inte att kunna bevaras i all framtid. Därför har man nu arbetat sedan 2008 med att digitalisera folkmusik.
Man har även letat upp material som fanns utspritt på museer, hos föreningar och privatpersoner i form av noter, fotografier, uppteckning av olika slag och gamla inspelningar på framförallt rullband och kassettband.

Lyssningsstationen på Bohusläns museum är den tredje i regionen. Den första finns på Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet i Göteborg (DAG) och den andra på Västergötlands Museum i Skara.

De tre spelmansförbunden i regionen, Bohusläns spelmansförbund, Dalslands spelmansförbund och Västergötlands spelmansförbund, är de som drog igång projektet "Hitta Folkmusiken". Efterhand tillkom fler samarbetspartners, Institutet för språk och folkminnen/Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet i Göteborg, Studieförbundet Vuxenskolan, ABF och Bohusläns museum/Västarvet.

Publicerad 2014-02-25