ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Med ny teknik hoppas man på förlängd säsong i Döda Fallet


Foto: Roger Strandberg

Destination Ragundadalen satsar på ljussättning av Döda Fallet och en film som berättar om hur tömningen gick till. Med detta hoppas man kunna förlänga turistsäsongen, då guidade visningar kommer att ske under sensommar/höst och kanske även till vintern. 

Ljuset ska vara den röda tråden och det kan vara både elektriskt och levande.
En vridläktare ska få ett tak där delar ska kunna användas som projiceringsyta. I läktartaket och på plank och scengolv kommer sedan bilder att projiceras som inleder själva guidningen/berättelsen. Efter inledningen är tanken att det ska bli en kort promenad ner till Döda Fallet där guiden, eller skådespelaren, berättar historien vidare. 

Man välkomnar både nationella och internationella tillresta besökare i alla åldrar och lokalbefolkningen och ser möjligheten att guida på olika språk.

Destination Ragundadalen i samverkan med Ragunda kommun, som är ägare till projeket, ser fler fördelar med att utveckla Döda Fallet med denna moderna teknik. Man hoppas att med denna satsning kunna ändra på bilden av att det är trist att leva i landsbygd och locka fler att bosätta sig i glesbygden, berättar Carina Landin, kultursamordnare Ragunda kommun.

Döda Fallet har en intressant historia som börjar redan 1796 då Magnus Huss, Vildhussen, tömde en sjö, tystade en fors och ödelade en hel dalgång. Hans uppdrag var att bygga en flottarled, förbi den 35 meter höga Storforsen. Han gjorde det genom att dirigera om en bäck, men det blev inte riktigt som han tänkt. Resultatet blev en torrlagd sjö och en tystnad fors - det som idag kallas Döda Fallet.

Publicerad 2014-02-25