ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Europeiska turister stannar i EU


Illustration: Camilla Boquist

EU-kommissionen har i direktoratet för "Enterprise and Industry" en avdelning för turism. Här har man tagit fram en undersökning om EU-medborgarnas resvanor under år 2013 Sju av tio européer reste hemifrån under året. De flesta i yngre medelåldern, tätortsboende och med högre utbildning.

Men man höll sig till länderna i EU - en ökning från 33 procent till 38 procent under sin resa. Medan de som stannade hemma i sitt eget land sjönk från 47 till 42 procent. Endast 19 procent av européerna reser till något land utanför den gemensamma marknaden.

I en jämförelse med vårt eget resande kan vi konstatera att hela 80 procent av svenska folket stannar kvar i Sverige och ca 20 procent reser utomlands på sin semester. Men så har vi också egna fritidshus, bra campingplatser och besöker gärna både släkt och vänner. 

Liksom hos oss svenskar så är att komma till en plats med sol och bad en önskan för hela 46 procent av européerna. Det är märkligt då att inte fler reser till varmare delar av vår jord.

Orsaken till ett något mera restriktiv resande, är den fortsatt svaga ekonomin, konstaterar man. Grekerna exempelvis stannade hemma till 87 procent, de flesta med hänvisning till den svaga ekonomin i landet. Oro på destinationen var ytterligare en anledning till att resandet hade avtagit något. Men de uttalade planerna inför 2014 var ett ökat utlandsresande.

Vart man åkte var till största delen ett resultat av rekommendationer från släkt och vänner.

Publicerad 2014-02-25