ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Glasriket lever än - fast i mindre kostym


Foto: Boje Bengtsson

Bergdala Studioglas är ett av de småländska glasbruken som kämpar vidare trots kraftiga neddragningar i området. Där blåser man fortfarande både bruks- och konstglas till glädje för såväl ortsbor som besökare.

I nuläget finns det åtta riktiga glasbruk och ungefär lika många glashyttor kvar. För ett kvarts sekel sedan fanns det dubbelt så många bruk. Då lyftes Glasriket fram som en framgångsrik turistdestination på riksplanet. Kring glasproduktionen byggdes snabbt upp aktiviteter, restauranger och butiker. Ekonomin blomstrade. Sedan dess har konkurserna drabbat Glasriket med hantverkstraditioner från 1740-talet. Den senaste var New Wave-kraschen som gjorde ett av de två stora bruken Orrefors musealt där det dock fortfarande finns en kristallshop. Förra året räknade AB Glasriket med 1,3 miljoner turistbesök till området.

Nu ser det trots allt ut som om man är i färd med att återhämta sig. Ägaren till ett av de mindre bruken Bergdala är lika med ett kinesiskt företag som visat på uthållighet. Där arbetar totalt åtta personer med traditionell glasframställning av såväl bruks- som konstglas. De berömda filbunksskålarna med blå rand tillverkas just där och orderingången uppges vara god. Trots att bruket lagts ned ett par gånger och brunnit ned nästan lika många gånger har det likt Fågel Fenix rest sig.

Publicerad 2014-02-28