ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Maritim kraftsamling på Swedish Maritime Day 2014


Foto: Jonas Ingman

”Västra Götaland ska erbjuda de bästa maritima upplevelserna i Europa där varje besök också bidrar till en god livsmiljö för såväl natur som människor”. Detta lades fast i den vision för Bohuslän som turistmål vilken formulerades av Västsvenska Turistrådet år 2007. Ansvarig för det maritima utvecklingsarbetet blev Anders Svedberg, då verksam på Västsvenska Turistrådet.

Vi insåg naturligtvis kvaliteterna i den bohuslänska kustmiljön och potentialen för destinationen som exportprodukt. Men i början av arbetet var kunskapen om denna volymmarknad och dess inverkan på sysselsättning och ekonomi var förvånansvärt låg. Exempelvis hade ingen myndighet tillgång till båtlivets totala omfattning, ingen branschorganisation hade något samlat grepp om hamnarnas och marinornas verksamhet. Det saknades även en uppfattning om antalet gästnätter i fritidsbåt. Att vi nu - åtskilliga år senare - kommit över kunskapsgapet, skapat gemensamma nämnare och samverkansplattformar och kan gå i mål politiskt, känns som en viktig delseger i det maritima utvecklingsarbetet, säger Anders Svedberg, när vi möts på Swedish Maritime Day på Svenska Mässan i Göteborg.


Anders Svedberg, ansvarig för det maritima utvecklingsarbetet.
Foto: Mikael Almse

”Bohuslän på export”

Politikens avgörande roll för en destinations utveckling som besöksmål är välbekant. Som en avslutning på seminariespåret Maritim Turism under SMD, undertecknade politiker från samtliga kustkommuner i Bohuslän och över partigränser en tydlig avsiktsförklaring för utvecklingen av besöksnäringen i Bohuslän.

Bakgrunden är att Bohuslän 2013 valdes till en av fem nationella pilotdestinationer som fick särskilt desinatsionsutvecklingsstöd från Näringsdepartementet via Tillväxtverket. I motiveringen sägs att projektet ”Bohuslän på export” genom riktade insatser skall stärka Bohusläns internationella konkurrenskraft med fokus på det maritima temat.

Det skall också bidra med goda exempel och innovativa lösningar som kan gagna Sveriges utveckling som turistmål.

Från Kustkonferens till Swedish Maritime Day

Kustkonferensen, som Västsvenska Turistrådet arrangerat sedan 2005, är numera en del av Swedish Maritime Day. Denna årliga konferens är det enda forum i Sverige som samlar intressenter från hela den maritima sektorn; näringsliv, forskning, offentliga institutioner, politik och intresseorganisationer. Bland talarna fanns bland andra Viktor Johnsson, politisk sakkunnig hos näringsminister Annie Lööf, som medverkade vid

undertecknandet av avsiktsförklaringen och berättar om regeringens utvecklingssatsning av exportmogna turistdestinationer.

För mer information om den politiska avsiktsförklaringen kontakta:

Clas-Åke Sörkvist, ks-ordförande Tanums kommun och ledamot i styrelsen för Västsvenska turistrådet. clas-ake.sorkvist@tanum.se

Marie Linde kan ge dig mer information om projektet ”Bohuslän på export”. marie.linde@vastsverige.com

Publicerad 2014-04-26