ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

En destination på ett fat


Kräftsafari
Foto: Mikael Almse

För den svenska turismen har de unika smakerna, råvarorna och måltiderna i Sverige blivit en av de stora reseanledningarna. Ett lands natur, djurliv och kultur på en tallrik är idag lika spännande som shopping, cykling, vandring och spa.

Det strategiska måltidsutvecklingsarbetet i Sverige började i Västra Götalandsregionen. Året var 2000 och beslutet att satsa på västsvenska råvaror och menyer med ett stort inslag av lokala råvaror och göra den västsvenska måltiden till ett viktigt inslag i marknads- föringen, fick många utländska PR-konsulter att ta sig om hakan och undra vad i fridens namn de höll på med på den svenska västkusten. Har dom mat som går att äta överhuvudtaget?

Måltiden i marknadsföringen

Tanken på att använda måltiden i marknadsföringen var absolut inte ny. Frankrike, Italien ochSpanien hade sedan länge med framgång lyft fram sina regionala kockar, odlare, smaker och dofter, men skulle en svensk region kunna matcha detta? Tveksamt. Västsvenska Turistrådets första VD, Gunilla Mitchell och hennes ”matlag” tog ändå på sig ledartröjorna och talade sig varma om ostron, hummer, musslor, havskräftor, prunkande trädgårdar, vildmark med mera. Och inte minst för kvalitetshöjande åtgärder hos västsvenska krogar.


Foto: Mikael Almse

Västsvensk Mersmak 2001

Utan skyddsnät men med en stark övertygelse om den västsvenska måltidens potential som reseanledning inledde Västsvenska Turistrådet år 2000 ett strategiskt utvecklings- och kvalitetssäkringsarbete med inriktning på måltider; Projektet Västsvensk Mersmak, som startade år 2001. Utgångspunkten var och är att använda, lyfta fram och förstå att måltiden kan vara en anledning till att besöka en destination. Åtgärderna inriktade sig i första skedet på restaurangmåltider. I dess spår har följt satsningar på måltider i PR-syfte, marknadsföring av destinationen på mässor, evenemang runt lokala råvaror och måltidens betydelse i samband med möten. Varumärket Västsvensk Mersmak har varit länken mellan aktiviteterna och arbetet. Nyckelord har varit kvalitet och lokalproducerat.

Vi vet alla vad som hänt sedan år 2001 inom måltidsturismen i landet. Inernationella pressinvasioner på hummersafaris och kyliga gestaltningsövningar på temat ”Smaka på Norrsken”, matlandetsatsningarna, internationella gästspel i världens stora matstäder med medieexponeringar av svenska kockar och råvaror, Bocuse d ́Or i Stockholm... Ja. så där kan man fortsätta i evigheter. Från konsumenternas sida kan vi också se ett växande intresse för lokal och regional mat. Man efterfrågar information om råvarornas ursprung, kräver ärliga varor utan tillsatser, och söker typisk mat för regionen där man bor eller som man besöker under en resa.

Måltiden som samverkansplattform

I Västsverige , där allting började, finns idag 46 västsvensk mersmakcertifierade kvalitetskrogar i Bohuslän, Dalsland och Västergötland. De i sin tur samverkar med Lokalproducerat i Västs producenter, mathantverkare, odlare och fiskare i regionen under varumärket ”Smaka på Västsverige”. Många stora evenemang har maten som ett huvudfokus och staden Göteborg och dess krögare är också på gång i ett nära regionalt samarbete. De vill utveckla nya smaker och texturer och vill ha mer kött, fisk och grönt från leverantörer ”runt hörnet”. Helst flytta in landet till stan, åtminstone nästan.

Denna utveckling drivs framåt av ett ömsesidigt intresse från producenter och konsumenter. Måltiden blir också en samverkansplattsform för restauranger, odlare, fiskare, förädlare, turism , övrig offentlighet, forskning och utveckling.


Jill Axelsson, Västsvensk Mersmaks frontfigur.
Foto: Mikael Almse

Jill Axelsson är Västsvensk Mersmaks frontfigur idag. Hon har lägger dessutom 25 % av sin tid på staden Göteborgs måltidsutveckling.

- Måltidssamarbetet stad och region är en gammal dröm som blivit sann och potentialen i det samarbetet är naturligtvis hur stor som helst, inte minst för producenterna. En viktig hemmaseger. Internationellt samarbetar vi huvudsakligen med Visit Sweden ibland i kombination med Skåne och Jämtland som också är riktigt starka matregioner. Vi har under innevarande och föregående år gjort några riktigt lyckade nerslag på temat ”Try Swedish”, bland annat i London där vi gjorde ett riktat event mot passionerade foodiesar. Det hela byggde på master classes där de inbjudna fick laga svensk mat på svenska råvaror. Väldigt lyckat med mycket uppmärksamhet framförallt i social media.

- Vi var också tillsammans med Visit Sweden värdar för World Food Travel Summit som arrangerades i september förra året, där det ju stod mellan Göteborg, Stockholm och Östersund och Gbg tog hem det. Mycket pga tillgängligheten, närheten till regionala aktiviteter, samarbete stad/region etc.

- Min personliga höjdare var nog när jag själv tog hand om en riktigt VIP-journalist (vilket jag aldrig gör annars). Hon heter Leisa Tyler och jag hade hört att hon var ganska speciell och mycket besvärlig, vilket gjorde mig lätt nervös. Leisa är ordförande i ”50 best restaurants Asia” och en ytterst respekterad matskribent som skriver för en lång rad publikationer med huvudsakligt fokus på Australien. Hennes egen kulturella mix är jättespännande. Bland annat bor hon på Malysia och kommer från Tasmanien. Så mötte exotiska Leisa Bohuslän och stor kärlek uppstod. Tillsammans hade vi en helt fantastisk upplevelse i Bohuslän; Ostronsafari med klassikern i sammanhanget Everts Sjöbod (hon hade aldrig ätit så goda ostron i hela sitt liv), Väderöarna med en enkel smakrik fisksoppa som knockade Leisa igen och Fjällbacka med härligt häng på Bryggan och god mat som ökade på superlativen. Den matvärldsvana och ofta kritiska Leisa var helt lyrisk över enkelheten och den råa sköna naturen. Vårt möte resulterade i ett uppslag i ”The

Sydney Morning Herald”. I deras weekend edition ”Traveller” löd rubriken: ”On safari, Viking style”.

Publicerad 2014-04-26