ANNONS
T&rs logotype Turism&Resor - Hit&Dit
Prästgården Kårstaby
SE-18696 Vallentuna
info@turismoresor.com

Ansvarig utgivare och redaktör
Bengt Meder
070-4153085
bengt@turismoresor.com

Utgivare
Turlådan AB

Annonsbokning
Bengt Meder
bengt@turismoresor.com
070-4153085
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
070-7106256

Prenumerationsärenden
pren@turismoresor.com

Faktureringsärenden
faktura@turismoresor.com

Tips, idéer eller synpunkter?
Har du idéer om reportage som du vill läsa i din branschtidning eller annat som du vill tipsa oss om?
Tidningen är öppen för debatt i alla frågor som rör branschen.
Sänd ett mail till:
red@turismoresor.com

Webmaster
Camilla Boquist
camilla@ladan.se
© Turlådan AB

Stort pådrag på mat- och dryckesmässa


Köerna ringlade långa vid mässans öppning.
Foto: Boje Bengtsson

Gastro Nord som i dagarna arrangeras för tolfte gången parallellt med 10-årsjubilerande Vinordic skapade köer vid vändkorsen direkt.  Mässan som inte bara är en enda stor utställningsyta för 468 aktörer från 20 länder på 54 000 kvadratmeter kommer också att bjuda på seminarier och tävlingar både för stora och små. 

Det är fullt mat- och dryckespådrag i Älvsjö en mil söder om huvudstan. Där ligger Stockholmsmässan som nu bjuder på Gastro Nord oh Vinordic. Men trots positiva tecken från kafé- restaurangförsäljning med ökning för första kvartalet på fyra procent råder det brist på kunnig personal. 


Mästerkockarna Fredrik Eriksson och Paul Svensson på scenen tillsammans med mässgeneralen Daniel Fritzdorf.
Foto: Boje Bengtsson

– Det är viktigt att vi tar hand om nästa generation. Därför vill vi från mässans sida inspirera och få elever att träffa framtida arbetsgivare, sade mässans projektchef Daniel Fritzdorf vid den inledande presskonferensen.

Att matlandet Sverige har rört om i grytorna är helt klart. Trots stora startkostnader kan man nu sätta fokus på infrastrukturen. Allt fler gårdsbutiker öppnas och snart är de lika många som landets Ica-butiker!

Lokal matkultur

Nästa mål är enligt Matlandets ambassadörer större insatser på skollunchen samtidigt som man vill försöka få till enklare regler för mathantering. Att turister gärna vill prova mat och dryck med lokal anknytning är väl känt.  Ovanpå detta ska därför Visit Sweden utveckla måltidsturism. I dag räknar man med att utländska turister spenderar omkring 38 miljarder kronor på svensk mat här i landet. Närmast väntar en förstudie av så kallad matexport med produktutveckling  utifrån kundanalys samt marknadsföring.


Tabata Bonardi rör gärna om i de franska grytorna så bra att hon nu basar för en av Paul Bocuse restauranger.
Foto: Boje Bengtsson

Att lilla Sverige i år står som värd för kock-EM får nog tillskrivas mästerkockarna Fredrik Eriksson och Paul Svensson. Dessa båda har under flera år arbetat för just detta. Och nu blir det av. Äntligen.

På mässan finns denna gång även representanter för ett tjogtal länder. Bland dem flera franska företrädare. Tabata Bonardi som ursprungligen kommer från Brasilien är en av dem. Hon basar nu för  Paul Bocuse-restaurangen Marguerite i Lyon.

Publicerad 2014-05-06